Πύλη:Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
εμφ. επεξ. Πύλη Ιστορία

Η ιστορία είναι το παρελθόν όπως περιγράφεται σε γραπτά κείμενα, καθώς και η μελέτη του. Τα γεγονότα που εμφανίζονται πριν από γραπτά αρχεία θεωρούνται προϊστορία. Η «ιστορία» είναι ένας ευρύς όρος που σχετίζεται με παρελθόντα γεγονότα καθώς και με τη μνήμη, την ανακάλυψη, τη συλλογή, την οργάνωση, την παρουσίαση και την ερμηνεία των πληροφοριών σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Οι μελετητές που γράφουν για την ιστορία ονομάζονται ιστορικοί.

Η ιστορία περιλαμβάνει επίσης την ακαδημαϊκή πειθαρχία που χρησιμοποιεί μια αφήγηση για να εξετάσει και να αναλύσει μια σειρά από παρελθόντα γεγονότα και να καθορίσει αντικειμενικά τα πρότυπα αιτίας και αποτελέσματος που τα καθορίζουν. Οι ιστορικοί μερικές φορές συζητούν τη φύση της ιστορίας και της χρησιμότητάς της, συζητώντας τη μελέτη του κλάδου ως αυτοσκοπό και ως έναν τρόπο παροχής «προοπτικής» στα προβλήματα του παρόντος.

εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι ένα μυστηριώδες εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της γνωστής ιστορίας του, το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκωδικοποιητές του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη. Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.

Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του Πολωνο-αμερικάνου παλαιοπώλη βιβλίων Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), που το αγόρασε το 1912. Σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ καταλογογραφημένο σαν αντικείμενο MS408 της Βιβλιοθήκης Σπανίων και Χειρογράφων Beinecke. Η πρώτη αναπαραγωγή του κυκλοφόρησε το 2005. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα
Ροζ σταυροί και προσφορές στη Μεξικάνικη συνοικία του Λος Άντζελες για τις γυναίκες της Χουάρες, τη Μέρα των Νεκρών
εμφ. επεξ. Είπαν για την ιστορία

Ρήσεις που είπαν σπουδαίες προσωπικότητες για την ιστορία: δεν βρέθηκε καταχώρηση