Πύλη:Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


εμφ. επεξ. Πύλη Ιστορία
Clio1.png

Η ιστορία είναι το παρελθόν όπως περιγράφεται σε γραπτά κείμενα, καθώς και η μελέτη του. Τα γεγονότα που εμφανίζονται πριν από γραπτά αρχεία θεωρούνται προϊστορία. Η «ιστορία» είναι ένας ευρύς όρος που σχετίζεται με παρελθόντα γεγονότα καθώς και με τη μνήμη, την ανακάλυψη, τη συλλογή, την οργάνωση, την παρουσίαση και την ερμηνεία των πληροφοριών σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Οι μελετητές που γράφουν για την ιστορία ονομάζονται ιστορικοί.

Η ιστορία περιλαμβάνει επίσης την ακαδημαϊκή πειθαρχία που χρησιμοποιεί μια αφήγηση για να εξετάσει και να αναλύσει μια σειρά από παρελθόντα γεγονότα και να καθορίσει αντικειμενικά τα πρότυπα αιτίας και αποτελέσματος που τα καθορίζουν. Οι ιστορικοί μερικές φορές συζητούν τη φύση της ιστορίας και της χρησιμότητάς της, συζητώντας τη μελέτη του κλάδου ως αυτοσκοπό και ως έναν τρόπο παροχής «προοπτικής» στα προβλήματα του παρόντος.


εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα

Η Ιωνική Επανάσταση, καθώς και οι σχετικές εξεγέρσεις στην Αιολίδα, στη Δωρίδα, στην Κύπρο και στην Καρία, ήταν στρατιωτικές εξεγέρσεις των περιοχών της Μικράς Ασίας κατά της περσικής κυριαρχίας, η οποία διήρκησε από το 499 π.Χ μέχρι το 493 π.Χ. Στο επίκεντρο της επανάστασης ήταν η δυσαρέσκεια των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας κατά των τυράννων, τους οποίους διόριζαν οι Πέρσες ως κυβερνήτες των πόλεων, και οι επιμέρους δραστηριότητες των δύο Μιλήσιων τυράννων, Ιστιαίου και Αρισταγόρα. Οι πόλεις της Ιωνίας είχαν κατακτηθεί από τους Πέρσες το 540 π.Χ, και από τότε κυβερνήτες των πόλεων ήταν τοπικοί τύραννοι, διορισμένοι από τους Πέρσες σατράπες στις Σάρδεις. Το 499 π.Χ ο τότε τύραννος της Μιλήτου, Αρισταγόρας, μαζί με τον Πέρση σατράπη Αρταφέρνη, προσπάθησε να καταλάβει τη Νάξο, για να ενισχύσει τη θέση του. Η αποστολή απέτυχε, και επειδή δεν ήθελε να χάσει τη θέση του, ο Αρισταγόρας προτίμησε να πείσει τους Ίωνες να επαναστατήσουν κατά του Πέρση βασιλιά, Δαρείου του Μεγάλου. (περισσότερα...)

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα
Σημάδια απο μαστίγωμα σκλάβου
2 Απριλίου 1863, Λουιζιάνα, ΗΠΑ
εμφ. επεξ. Είπαν για την ιστορία

Ρήσεις που είπαν σπουδαίες προσωπικότητες για την ιστορία:

  • Η ιστορία δε θα σταματήσει να επαναλαβάνεται, γιατί η φύση του ανθρώπου δεν μπορεί να εμποδίσει την επανάληψη. Μαρκ Τουέιν
  • Κάθε ιστορία είναι σύγχρονη ιστορία. Μπενεντέτο Κρότσε
  • Κανένα ψέμα δεν πρέπει να λέει η ιστορία και σε καμία αλήθεια να μην κλείνει τα αυτιά της. - Κικέρων