Βετρανίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βετράνιος)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βετρανίων
Maiorina-Vetranio-siscia RIC 281.jpg
Περίοδος 1 Μαρτίου25 Δεκεμβρίου 350
μαζί με τον Κωνστάντιο Β´
Προκάτοχος Κώνστας
Διάδοχος Ιουλιανός
Γέννηση Μοισία
Θάνατος περίπου 356
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Βετρανίων (πέθανε περίπου το 356) (αναφέρεται λανθασμένα και ως Βετριάνος) ήταν έμπειρος στρατιωτικός που ανακηρύχθηκε Ρωμαίος αυτοκράτορας με τη συμβουλή της Κωνσταντίνας, αδερφής του Κωνστάντιου Β΄, την 1η Μαρτίου του 350. Γεννήθηκε στην επαρχία της Μοισίας στη σημερινή Σερβία [1]. Ο αδερφός των Κωνστάντιου και Κωνσταντίνας, ο Κώνστας, είχε νωρίτερα σκοτωθεί από τις δυνάμεις του σφετεριστή Μαγνέντιου όταν τα δύο αδέρφια στήριξαν τον Βετρανίονα ως αντίπαλον δέος του τελευταίου. Ο Βετρανίων αποδέχθηκε το στέμμα και προς τιμήν του κόπηκαν νομίσματα που φέρουν τον τίτλο «Αύγουστος» (αντί για «Καίσαρας»). Ο Κωνστάντιος αρχικά τον βοήθησε χρηματικά ώστε να συγκεντρώσει στρατό.
Μετά την ανταρσία του Μαγνέντιου, ο Κωνστάντιος επέστρεψε από την ανατολή και συνάντησε τον Βετρανίονα, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε του θρόνου στις 25 Δεκεμβρίου του 350. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ως ιδιώτης.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vetranio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).