Καίσαρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Καίσαρας (στα λατινικά: Caesar, πληθυντικός Caesares) είναι αυτοκρατορικός τίτλος. Προέρχεται από το επώνυμο του Ρωμαίου δικτάτορα Ιούλιου Καίσαρα. Η αλλαγή από οικογενειακό όνομα σε τίτλο που υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες μπορεί να χρονολογηθεί περίπου το 68-69 μ.Χ., κατά τη λεγόμενη "Χρονιά των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων".

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η ετυμολογία του ονόματος του Ιούλιου Καίσαρα δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ήταν απλώς μία χρήση της λατινικής έκφρασης caesar που σήμαινε "τριχωτός"[1]. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιούλιοι Καίσαρες ήταν ένας συγκεκριμένος κλάδος του γένους Ιουλία. Πιθανότατα να είχαν πλούσιο μαλλί (εναλλακτικά, παίρνοντας υπ'όψιν τη Ρωμαϊκή αίσθηση του χιούμορ, μπορεί οι Ιούλιοι Καίσαρες να ήταν φαλακροί). Ο πρώτος αυτοκράτορας, Καίσαρ Αύγουστος, είχε το όνομα κατ' ουσίαν. Γεννήθηκε ως Γάιος Οκταβιανός, αλλά μετά την υιοθέτησή του από τον Ιούλιο Καίσαρα, μετονομάστηκε σε Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Οκταβιανός (Gaius Iulius Caesar Octavianus). Εκείνη την εποχή ήταν γνωστός απλά ως Οκταβιανός.

Για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους, ο Οκταβιανός επέλεξε να τονίσει την συγγένειά του με τον Καίσαρα με την χρήση του τίτλου του απλά ως "Imperator Caesar" (Αυτοκράτωρ Καίσαρας), στον οποίο η Ρωμαϊκή Σύγκλητος πρόσθεσε το τιμητικό "Αύγουστος" (Μεγαλοπρεπής ή Σεβαστός) το 26 π.Χ., χωρίς άλλα στοιχεία του πλήρους ονόματός του. Ο διάδοχός του ως αυτοκράτορας, ο θετός γιος του Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος, επίσης έφερε το όνομα. Γεννήθηκε ως Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων, υιοθετήθηκε από τον Καίσαρα Αύγουστο στις 26 Ιουνίου 4, ως "Τιβέριος Ιούλιος Καίσαρας". Η συνήθεια είχε εδραιωθεί: Ο αυτοκράτορας επέλεγε τον διάδοχό του υιοθετώντας τον και δίνοντάς του το όνομα "Καίσαρας".

Ο τέταρτος αυτοκράτορας, ο Κλαύδιος, ήταν ο πρώτος που έλαβε το όνομα "Καίσαρας" κατά την άνοδό του στο θρόνο, χωρίς να έχει υιοθετεί από τον προηγούμενο αυτοκράτορα. Ωστόσο, ήταν εξ αίματος μέλος της Ιουλιο-κλαυδιανής δυναστείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gregory S. Aldrete, Daily Life in the Roman City: Rome, Pompeii and Ostia, σελ. 145, Greenwood Press (2004) ISBN 978-0-313-33174-9

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]