Κατάλογος χωρών ανά έκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κατάταξη των χωρών του κόσμου ανά έκταση (χάρτης).

Αυτός είναι ο κατάλογος των χωρών του κόσμου, ταξινομημένων κατά την έκτασή τους. Αριθμημένες είναι οι ανεξάρτητες χώρες, όπως και οι εξαρτώμενες περιοχές για λόγους σύγκρισης. Στην έκταση που αναγράφεται περιλαμβάνονται οι υδάτινες επιφάνειες που περικλείονται από στεριά (λίμνες, ποτάμια). Οι διεκδικήσεις ορισμένων χωρών στην Ανταρκτική δεν περιλαμβάνονται.

Θέση Χώρα Έκταση (χλμ²) Σημειώσεις
  Όλη η υδρόγειος 148.939.063 Το 70,8% της Γης καλύπτεται από νερό και το 29,2% είναι στεριά.
1 Ρωσία Ρωσία 17.098.242 Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο.
2 Καναδάς Καναδάς 9.984.670 Μεγαλύτερη χώρα στο Δυτικό Ημισφαίριο και η χώρα με το πιο μεγάλο μήκος ακτών.
3 Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα 9.326.961 Μεγαλύτερη χώρα της Ασίας. Περιλαμβάνεται μόνο η ηπειρωτική Κίνα. Εξαιρείται η Ταϊβάν Ταϊβάν , το Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ (1.104 τετρ. χλμ.) και το Μακάο Μακάο (29 τετρ. χλμ.).
4 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 9.162.955 Περιλαμβάνονται μόνο οι 50 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια.
5 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 8.514.877 Μεγαλύτερη χώρα στη Νότια Αμερική και στο Νότιο Ημισφαίριο. Περιλαμβάνονται το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η Ατόλλη Ρόκας, τα νησιά Τριντάντε και Μαρτίνος Βαζ και οι Βράχοι του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου.
6 Flag of Australia.svg Αυστραλία 7.692.024 Μεγαλύτερη χώρα στην Ωκεανία και συνολικά στο Νότιο Ημισφαίριο. Είναι επίσης η μεγαλύτερη χώρα που δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλες χώρες και η μοναδική χώρα που είναι μαζί και ήπειρος. Περιλαμβάνονται η Περιφέρεια Τζέρβις Μπέι, τα Νησιά Κόκος, το Νησί των Χριστουγέννων και η Νήσος Λορντ Χόουε. Επίσης τα ακατοίκητα νησιά Άσμορ και Κάρτιερ, Χερντ και ΜακΝτόναλντ, τα Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλίων και η Νήσος Μαρκερί.
  Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση 4.422.773 Περιλαμβάνει 28 κράτη (Flag of Austria.svg Αυστρία , Βέλγιο Βέλγιο , Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία , Flag of France.svg Γαλλία , Γερμανία Γερμανία, Flag of Denmark.svg Δανία , Flag of Greece.svg Ελλάδα, Εσθονία Εσθονία Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο, Flag of Ireland.svg Ιρλανδία , Flag of Spain.svg Ισπανία , Flag of Italy.svg Ιταλία , Κροατία Κροατία, Κύπρος Κύπρος , Flag of Latvia.svg Λετονία , Flag of Lithuania.svg Λιθουανία , Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο , Μάλτα Μάλτα , Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία , Flag of Hungary.svg Ουγγαρία , Flag of Poland.svg Πολωνία , Flag of Portugal.svg Πορτογαλία , Ρουμανία Ρουμανία, Σλοβακία Σλοβακία , Σλοβενία Σλοβενία , Σουηδία Σουηδία , Τσεχία Τσεχία , Φινλανδία Φινλανδία )
7 Ινδία Ινδία 3.287.263 Συμπεριλαμβάνει διαφιλονικούμενες περιοχές με το Πακιστάν[1].
8 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 2.780.400 Δεν περιλαμβάνονται τα διεκδικούμενα από τη χώρα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες) και η Νότια Γεωργία και Νότια Νησιά Σάντουιτς.
9 Καζακστάν Καζακστάν 2.724.900[2] Η μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στον κόσμο.
10 Αλγερία Αλγερία 2.381.741 Μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο.
11 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2.344.858
12 Γροιλανδία Γροιλανδία 2.166.086 Μεγαλύτερο νησί στον κόσμο (ανήκει στη Δανία).
13 Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία 2.149.690
14 Μεξικό Μεξικό 1.964.375
15 Ινδονησία Ινδονησία 1.919.440
16 Σουδάν Σουδάν 1.861.484
17 Λιβύη Λιβύη 1.759.540
18 Ιράν Ιράν 1.648.195
19 Μογγολία Μογγολία 1.564.100
20 Flag of Peru.svg Περού 1.285.216
21 Τσαντ Τσαντ 1.284.000
22 Νίγηρας Νίγηρας 1.267.000
23 Ανγκόλα Ανγκόλα 1.246.700
24 Flag of Mali.svg Μάλι 1.240.192 Περιλαμβάνεται και το Αζαγουάντ.
25 Νότια Αφρική Νότια Αφρική 1.221.037 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Πρινς Έντουαρντ.
26 Κολομβία Κολομβία 1.141.748 Περιλαμβάνονται η Νήσος Μαλπέλο, το Ρονκάδορ Κη, ο Ύφαλος Σερράνα, και ο Ύφαλος Σερρανίλα.
27 Αιθιοπία Αιθιοπία 1.104.300
28 Βολιβία Βολιβία 1.098.581 Μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στο δυτικό και μαζί στο νότιο ημισφαίριο.
29 Μαυριτανία Μαυριτανία 1.025.520
30 Αίγυπτος Αίγυπτος 1.002.000 Εξαιρείται το Τρίγωνο Χαλάιμπ.
31 Τανζανία Τανζανία 945.087 Περιλαμβάνονται τα νησιά Μάφια, Πέμπα, και η Ζανζιβάρη.
32 Νιγηρία Νιγηρία 923.768
33 Βενεζουέλα Βενεζουέλα 912.050
34 Ναμίμπια Ναμίμπια 825.418
35 Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη 801.590
36 Πακιστάν Πακιστάν 796.095[3] Συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που ελέγχει το Πακιστάν και είναι διαφιλονικούμενα. Εξαιρείται το υπό πακιστανικό έλεγχο Τζαμού και Κασμίρ.
37 Flag of Turkey.svg Τουρκία 780.580
38 Χιλή Χιλή 756.950 Περιλαμβάνονται το Νησί του Πάσχα (Isla de Pascua) και το νησί Σάλα ι Γκόμες.
39 Ζάμπια Ζάμπια 752.618
40 Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία) 676.578
41 Αφγανιστάν Αφγανιστάν 647.500
42 Σομαλία Σομαλία 637.657
43 Flag of France.svg Γαλλία 632.760 Μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ και στη Δυτική Ευρώπη. Περιλαμβάνονται και τα υπερπόντια διαμερίσματα Γαλλική Γουιάνα (83.534 τετρ. χλμ.), Γουαδελούπη , 1.629 τετρ. χλμ., (εκτός από τον Άγιο Βαρθολομαίο και τον Άγιο Μαρτίνο), Μαρτινίκα (1.128 τετρ. χλμ.) και Ρεϊνιόν (2.504 τετρ. χλμ.), τις οποίες ο ΟΗΕ τις συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά στον κατάλογο των χωρών. Μόνο η κυρίως Γαλλία καλύπτει 543.965 τετρ. χλμ.[4] Η Γαλλία συμπεριλαμβάνει υπερπόντια εδάφη και μαζί με αυτά καλύπτει 674.843 τετρ. χλμ. με εξαίρεση των εδαφών που διεκδικεί στην Ανταρκτική (432.000 τετρ. χλμ.)
44 Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 622.984
45 Νότιο Σουδάν Νότιο Σουδάν 619.745
46 Ουκρανία Ουκρανία 603.500 Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
47 Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη 587.041
48 Μποτσουάνα Μποτσουάνα 582.000
49 Κένυα Κένυα 580.367
50 Υεμένη Υεμένη 527.968 Περιλαμβάνονται τα Παρίμ, Σοκοτρά, η πρώην Αραβική δημοκρατία της Υεμένης (Βόρειος Υεμένη) και η πρώην Λαϊκή δημοκρατία της Υεμένης (Νότια Υεμένη).
51 Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 513.120
52 Flag of Spain.svg Ισπανία 505.992 Περιλαμβάνεται η ηπειρωτική Ισπανία οι Βαλεαρίδες Νήσοι τα Κανάρια νησιά και οι τρεις κτήσεις στην ακτή του Μαρόκου (Τσαφαρίνας Νήσοι, Πενιόν ντε Αλουθέμας, Πενιόν ντε Βέλεθ ντε λα Γκομέρα).
53 Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν 488.100
54 Καμερούν Καμερούν 475.442
55 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 462.840
56 Σουηδία Σουηδία 450.295[5]
57 Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν 447.400
58 Μαρόκο Μαρόκο 446.550 Εξαιρείται η Δυτική Σαχάρα.
59 Ιράκ Ιράκ 438.317
60 Παραγουάη Παραγουάη 406.752
61 Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε 390.757
62 Ιαπωνία Ιαπωνία 377.915 Περιλαμβάνονται τα νησιά Ογκασαβάρα (Μπονίν), Ντάιτο, Οκίνο Τορισίμα, Ρίου Κίου (του συμπλέγματος Νανσέι), και τα Ηφαιστειακά νησιά (Καζάν Ρεττό) (συμπεριλαμβανομένου και του Μινάμι).
63 Γερμανία Γερμανία 357.022
64 Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 342.000
65 Φινλανδία Φινλανδία 338.145 Συμπεριλαμβάνει τα νησιά Ώλαντ (1.552 τετρ. χλμ.).
66 Βιετνάμ Βιετνάμ 331.689
67 Μαλαισία Μαλαισία 329.847
68 Νορβηγία Νορβηγία 323.802 Δε συμπεριλαμβάνει τα υπερπόντια νησιά Γιαν Μαγιέν και Σφάλμπαρντ (62.422 τετρ. χλμ.) , το νησί Μπουβέ (49 τετρ. χλμ.) και τις διεκδικούμενες κτήσεις στην Ανταρκτική, που είναι η Γη της Βασίλισσας Μάουντ (2.500.000 τετρ. χλμ.) και το Νησί του Πέτρου Α' (243 τετρ. χλμ.).
69 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 322.463
70 Flag of Poland.svg Πολωνία 312.685
71 Ομάν Ομάν 309.500
72 Flag of Italy.svg Ιταλία 301.318
73 Φιλιππίνες Φιλιππίνες 300.000
74 Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός 283.561 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Γκαλαπάγκος.
75 Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο 274.222
76 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 270.467 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Αντίποδες, Νησιά Ώκλαντ, Νησιά Μπάουντυ, Νήσος Κάμπελ, Νησιά Τσάταμ και Νησιά Κερμαντέκ. Δε συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Νιούε (260 τετρ. χλμ.), οι Νήσοι Κουκ (236 τετρ. χλμ.) και το Τοκελάου (12 τετρ. χλμ.), όπως και η διεκδίκηση της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική (Κτήση Ρος, συνολικής έκτασης 450.000 τετρ. χλμ.)
77 Γκαμπόν Γκαμπόν 267.668
78 Δυτική Σαχάρα Δυτική Σαχάρα 266.000 Κατεχόμενη από το Μαρόκο.
79 Γουινέα Γουινέα 245.857
80 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 242.900 Αποτελείται από τις 4 χώρες της Αγγλίας (130.422 τετρ. χλμ.), Σκωτίας (78.133 τετρ. χλμ.), Ουαλίας (20.779 τετρ. χλμ.) και Βόρειας Ιρλανδίας (13.576 τετρ. χλμ.)[6] . Εξαιρούνται οι τρεις εξαρτημένες κτήσεις του Στέμματος (768 km²) και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη (1.742.857 τετρ. χλμ.).
81 Ουγκάντα Ουγκάντα 241.038
82 Γκάνα Γκάνα 238.533
83 Ρουμανία Ρουμανία 238.391
84 Λάος Λάος 236.800
85 Γουιάνα Γουιάνα 214.969
86 Λευκορωσία Λευκορωσία 207.600
87 Κιργιζιστάν Κιργιζία 199.951
88 Σενεγάλη Σενεγάλη 196.722
89 Συρία Συρία 185.180 Περιλαμβάνονται 1.295 τετρ. χλμ. που είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ (183.885 χωρίς αυτά).
90 Καμπότζη Καμπότζη 181.035
91 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 176.215
92 Σουρινάμ Σουρινάμ 163.820 Η μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική.
93 Τυνησία Τυνησία 163.610
94 Νεπάλ Νεπάλ 147.181
95 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 143.998
96 Τατζικιστάν Τατζικιστάν 143.100
97 Flag of Greece.svg Ελλάδα 131.957
98 Νικαράγουα Νικαράγουα 129.494 Μεγαλύτερη χώρα στην Κεντρική Αμερική. Εξαιρούνται τα νησιά Άγιος Ανδρέας (Σαν Αντρές), Προβιντένθια και Σάντα Καταλίνα (ανήκουν στην Κολομβία αλλά τα διεκδικεί η Νικαράγουα).
99 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 120.538
100 Μαλάουι Μαλάουι 118.484
101 Ερυθραία Ερυθραία 117.600 Περιλαμβάνει την περιοχή Μπάντμε.
102 Μπενίν Μπενίν 112.622
103 Ονδούρα Ονδούρα 112.492
104 Λιβερία Λιβερία 111.369
105 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 110.879
106 Κούβα Κούβα 109.886 Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα στην Καραϊβική.
107 Γουατεμάλα Γουατεμάλα 108.889
108 Ισραήλ Ισλανδία 103.000
109 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 99.678 Τα επίσημα στοιχεία του 2008[7] είναι 100.032 τετρ. χλμ.
110 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 93.028
111 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 92.090 Περιλαμβάνονται οι Αζόρες και η Μαδέρα.
112 Ιορδανία Ιορδανία 89.342
113 Σερβία Σερβία 88.361 Συμπεριλαμβάνεται το Κόσοβο, που είναι μη αναγνωρισμένο διεθνώς (10.887 τετρ. χλμ.)[8].
114 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν 86.600 Περιλαμβάνονται το Ναχιτσεβάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
115 Flag of Austria.svg Αυστρία 83.871
116 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 83.600
117 Τσεχία Τσεχία 78.867
118 Παναμάς Παναμάς 75.517
119 Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε 71.740
120 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 70.273
121 Γεωργία Γεωργία 69.700 Περιλαμβάνονται η Αμπχαζία (8.640 τετρ. χλμ.) και η Νότια Οσετία (3.900 τετρ. χλμ.), ντε φάκτο ανεξάρτητες χώρες. Μόνο η Ρωσία και η Νικαράγουα αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους.
122 Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα 65.610
123 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 65.300
124 Flag of Latvia.svg Λετονία 64.589
125 Σβάλμπαρντ Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ 62.422 Περιλαμβάνονται η Σπιτσβέργη και η Μπγιέρνεγια. Ανήκουν στη Νορβηγία
126 Τόγκο Τόγκο 56.785
127 Κροατία Κροατία 56.594
128 Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.197
129 Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 51.100 Περιλαμβάνεται η Νήσος Κόκο.
130 Σλοβακία Σλοβακία 49.035
131 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία 48.310
132 Μπουτάν Μπουτάν 47.000
133 Εσθονία Εσθονία 45.228 Περιλαμβάνονται 1.520 νησιά στη Βαλτική.
134 Flag of Denmark.svg Δανία 43.094 Περιλαμβάνεται το νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική θάλασσα. Εξαιρείται η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε. Με τη Γροιλανδία η έκταση της Δανίας είναι 2.220.093 τετρ. χλμ. και κατατάσσεται 13η.
135 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 41.543 Ολόκληρο το Βασίλειο της Ολλανδίας καλύπτει έκταση 42.437 τετρ. χλμ.
136 Ελβετία Ελβετία 41.284
137 Ταϊβάν Ταϊβάν 36.188[9] Περιλαμβάνονται τα νησιά Ταϊβάν, Πεσκαδόρες, Μάτσου και Κεμόυ.
138 Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου 36.125
139 Μολδαβία Μολδαβία 33.851 Περιλαμβάνεται η Υπερδνειστερία (Τρανσνίστρια).
140 Βέλγιο Βέλγιο 30.528
141 Λεσότο Λεσότο 30.355
142 Αρμενία Αρμενία 29.743
143 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 28.896
144 Αλβανία Αλβανία 28.748
145 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα 28.051
146 Μπουρούντι Μπουρούντι 27.834
147 Αϊτή Αϊτή 27.750
148 Ρουάντα Ρουάντα 26.338
149 ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. 25.713
150 Τζιμπουτί Τζιμπουτί 23.200
151 Μπελίζ Μπελίζ 22.966
152 Ισραήλ Ισραήλ 22.072 Περιλαμβάνονται η Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Δεν περιλαμβάνονται η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας.
153 Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ 21.041
154 Σλοβενία Σλοβενία 20.273
155 Νέα Καληδονία Νέα Καληδονία 18.575 Γαλλική εξαρτώμενη κτήση.
156 Φίτζι Φίτζι 18.274
157 Κουβέιτ Κουβέιτ 17.818
158 Σουαζιλάνδη Σουαζιλάνδη 17.364
159 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 15.007
160 Μπαχάμες Μπαχάμες 13.943
161 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο 13.812
162 Βανουάτου Βανουάτου 12.189
163 Νήσοι Φώκλαντ Νήσοι Φώκλαντ 12.173 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Διεκδικείται από την Αργεντινή. Εξαιρούνται τα νησιά Νότια Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς.
164 Κατάρ Κατάρ 11.437
165 Γκάμπια Γκάμπια 11.295
166 Τζαμάικα Τζαμάικα 10.991
167 Λίβανος Λίβανος 10.452
168 Κύπρος Κύπρος 9.251 Μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Μεσογείου.
169 Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο 8.870 Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία, υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.
170 Παλαιστίνη Παλαιστίνη και Λωρίδα της Γάζας 6.020 Ονομάζονται και Παλαιστινιακά Εδάφη. Καθεστώς αυτονομίας από το Ισραήλ.
171 Μπρουνέι Μπρουνέι 5.770
172 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 5.130
173 Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο 4.033
174 Γαλλική Πολυνησία Γαλλική Πολυνησία 4.000 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
175 Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς 3.903 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
176 Σαμόα Σαμόα 2.831
177 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2.586
178 Κομόρες Κομόρες 2.235 Συμπεριλαμβάνει τη Μαγιότ (373 τετρ. χλμ.) , η οποία είναι ντε φάκτο υπερπόντια επικράτεια της Γαλλίας.
179 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 2.040 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Αγκελέγκα, τα Καργκάντος Καράχος Σόαλς (Saint Brandon), και το Ροντρίγκες.
180 Νήσοι Φερόες Νήσοι Φερόες 1.399 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας.
181 Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ 1.104 Ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας
182 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 964
183 Τερκς και Κέικος Τερκς και Κέικος 948 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
184 Ντομίνικα Δομινίκα 751
185 Τόνγκα Τόνγκα 748
186 Κιριμπάτι Κιριμπάτι 726
187 Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 718,3 Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν έκταση 718,3 τετρ. χλμ.[10]
188 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία 702
189 Μπαχρέιν Μπαχρέιν 690
190 Νήσος του Μαν Νήσος του Μαν 572 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος.
191 Γκουάμ Γκουάμ 549 Οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των ΗΠΑ.
192 Αγία Λουκία Αγία Λουκία 539
193 Ανδόρρα Ανδόρρα 468 Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα χωρίς διεθνές αεροδρόμιο.
194 Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 464 Κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνονται 14 νησιά.
195 Παλάου Παλάου 459
196 Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες 455
197 Κουρασάο Κουρασάο 444
198 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 442 Περιλαμβάνεται η Ρεντόντα (1,6 τετρ. χλμ.).
199 Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος 430
200 Νήσος Αγίας Ελένης Νήσος Αγίας Ελένης 394 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
201 Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 389
202 Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 346 Μη ενσωματωμένο, οργανωμένο έδαφος των ΗΠΑ.
203 Γρενάδα Γρενάδα 344
204 Μάλτα Μάλτα 316 Μικρότερη χώρα της ΕΕ.
205 Μαλδίβες Μαλδίβες 298 Μικρότερη χώρα στην Ασία.
206 Κέιμαν Νήσοι Κέιμαν Νήσοι 264 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
207 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 261 Μικρότερη χώρα στη Βόρεια Αμερική και στο βόρειο ημισφαίριο.
208 Νιούε Νιούε 260 Αυτοδιοικούμενο έδαφος σε σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία.
209 Σαιν Πιερ και Μικελόν Σαιν Πιερ και Μικελόν 242 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια. Συμπεριλαμβάνει 8 νησιά.
210 Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ 236 Αυτοδιοικούμενο έδαφος σε ελεύθερη σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία.
211 Αμερικανική Σαμόα Αμερικανική Σαμόα 199 Μη οργανωμένο και μη ενσωματωμένο αμερικανικό έδαφος. Περιλαμβάνονται η Νήσος Ρουζ και τα Νησιά Σουάην.
212 Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ 181
213 Αρούμπα Αρούμπα 180 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Ολλανδίας.
214 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν 160 Μικρότερη χώρα στον κόσμο που συνορεύει με μία άλλη χώρα. Η μικρότερη από τις δύο μόνο στον κόσμο διπλά περίκλειστες χώρες.
215 Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 151 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπεριλαμβάνει το νησί Ανεγκάντα.
216 Ουαλίς και Φουτουνά Ουαλίς και Φουτουνά 142 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
217 Τζέρσεϊ Τζέρσεϊ 116 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος.
218 Μοντσερράτ Μοντσερράτ 102 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
219 Ανγκουίλλα Ανγκουίλα 91 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
220 Γκέρνσεϊ Γκέρνσεϊ 78 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος. Περιλαμβάνονται τα Άλντερνεϊ, Γκέρνσεϊ, Χερμ, Σαρκ και άλλα μικρότερα νησιά.
221 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 61
222 Βερμούδες Βερμούδες 54 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
223 Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) 53[11] Γαλλική υπερπόντια επικράτεια
222 Νήσοι Πίτκαιρν Νήσοι Πίτκαιρν 47 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
225 Νησί του Norfolk Νησί Νόρφολκ 36 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.
226 Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) 34 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Ολλανδίας.
227 Τουβαλού Τουβαλού 26
228 Flag of Nauru.svg Ναουρού 21 Η μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο, η μικρότερη χώρα με διεθνές αεροδρόμιο και το μικρότερο νησιωτικό κράτος στον κόσμο.
229 Άγιος Βαρθολομαίος Άγιος Βαρθολομαίος 21[12] Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
230 Τοκελάου Τοκελάου 12 Έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.
231 Γιβραλτάρ Γιβραλτάρ 6 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, διεκδικείται από την Ισπανία με την οποία συνορεύει. Μικρότερη χώρα ή έδαφος στον κόσμο που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο.
232 Μονακό Μονακό 1,95[13] Μικρότερο κράτος που είναι μέλος του ΟΗΕ. Μικρότερη χώρα στον κόσμο με θαλάσσια και χερσαία μαζί σύνορα. Πρόκειται επίσης για την πλέον πυκνοκατοικημένη ανεξάρτητη χώρα στον κόσμο.
233 Βατικανό Βατικανό 0,44 Μικρότερο κράτος του κόσμου. Έδρα του Πάπα.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Census of India - Area and Population (archive.org σελίδα)
  2. Agency of Statistics of the Republic of Kazakhstan (ASRK). 2005. Main Demographic Indicators. Βλέπε στο http://www.stat.kz
  3. Τα στοιχεία προέρχονται από Geohive - Pakistan statistics
  4. Subdivisions, superficie et population des régions et départements de France et d'outre-mer, accessed 2 December 2008. (Γαλλικά)
  5. Statistics Sweden
  6. Office of National Statistics - Official Yearbook (2002) (Table 1.1)
  7. «Korea's total land area exceeds 100,000 square kilometers». korea.net, citing Ministry of Land Transport and Maritime Affairs. September 2, 2008. http://www.korea.net/News/news/newsView.asp?serial_no=20080829029&part=101&SearchDay=&source=Ministry%20of%20Land%20Transport%20and%20Maritime%20Affairs. Ανακτήθηκε στις 22-09-2008. 
    ^ «행정구역(구시군)별 국토적». Korea Statistical Information Service. http://kosis.nso.go.kr/cgi-bin/sws_999.cgi?ID=DT_1A1&IDTYPE=3&A_LANG=1&FPUB=3&SELITEM=. Ανακτήθηκε στις 27-03-2006. 
  8. «Kosovo». The World Factbook. Central Intelligence Agency. 20 Μαρτίου 2008. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kv.html. Ανακτήθηκε στις 12-04-2008. 
  9. «Area, cultivated land area and forest land area» (pdf). National Statistics - Republic of China (Taiwan). http://eng.stat.gov.tw/public/data/dgbas03/bs2/yearbook_eng/y001.pdf. Ανακτήθηκε στις 27-09-2007. 
  10. Επίσημα στοιχεία 2014
  11. Insee - Zoom sur un territoire - chiffres clés - Unité Urbaine - Saint-Martin, accessed 2 Δεκεμβρίου 2008 (Γαλλικά)
  12. Insee - Zoom sur un territoire - chiffres clés - Unité Urbaine - Saint-Barthélemy, accessed 2 Δεκεμβρίου 2008 (Γαλλικά)
  13. Monaco government
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of countries and outlying territories by total area της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).