Κατάλογος χωρών ανά έκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κατάταξη των χωρών του κόσμου ανά έκταση (χάρτης).

Αυτός είναι ο κατάλογος των χωρών του κόσμου, ταξινομημένων κατά την έκτασή τους. Αριθμημένες είναι οι ανεξάρτητες χώρες, όπως και οι εξαρτώμενες περιοχές για λόγους σύγκρισης. Στην έκταση που αναγράφεται περιλαμβάνονται οι υδάτινες επιφάνειες που περικλείονται από στεριά (λίμνες, ποτάμια). Οι διεκδικήσεις ορισμένων χωρών στην Ανταρκτική δεν περιλαμβάνονται.

Θέση Χώρα Έκταση (χλμ²) Σημειώσεις
  Όλη η υδρόγειος 148.939.063 Το 70,8% της Γης καλύπτεται από νερό και το 29,2% είναι στεριά.
1 Ρωσία Ρωσία 17.098.242 Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο.[1]
2 Καναδάς Καναδάς 9.984.670 Η μεγαλύτερη χώρα της Αμερικής και η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτών.
3 Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα 9.326.961 Η μεγαλύτερη χώρα της Ασίας. Περιλαμβάνεται μόνο η ηπειρωτική Κίνα. Εξαιρείται η Ταϊβάν Ταϊβάν , το Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ (1.104 τ.χλμ.) και το Μακάο Μακάο (31,3 τ.χλμ.).[2]
4 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 9.162.955 Περιλαμβάνονται μόνο οι 50 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια.
5 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 8.515.767 Μεγαλύτερη χώρα στη Νότια Αμερική και στο Νότιο Ημισφαίριο. Περιλαμβάνονται το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η Ατόλλη Ρόκας, τα νησιά Τριντάντε και Μαρτίνος Βαζ και οι Βράχοι του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου.[3]
6 Flag of Australia.svg Αυστραλία 7.692.024 Η μεγαλύτερη χώρα στην Ωκεανία και συνολικά στο Νότιο Ημισφαίριο. Είναι επίσης η μεγαλύτερη χώρα που δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλες χώρες και η μοναδική χώρα που είναι μαζί και ήπειρος. Δεν περιλαμβάνονται τα Νησιά Κόκος, η Νήσος των Χριστουγέννων, το Νησί Νόρφολκ, τα νησιά Άσμορ και Κάρτιερ, οι Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ και τα Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλιών.[4]
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση 4.422.773 Περιλαμβάνει 28 κράτη (Flag of Austria.svg Αυστρία , Βέλγιο Βέλγιο , Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία , Flag of France.svg Γαλλία , Γερμανία Γερμανία, Flag of Denmark.svg Δανία , Flag of Greece.svg Ελλάδα, Εσθονία Εσθονία Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο, Flag of Ireland.svg Ιρλανδία , Flag of Spain.svg Ισπανία , Flag of Italy.svg Ιταλία , Κροατία Κροατία, Κύπρος Κύπρος , Flag of Latvia.svg Λετονία , Flag of Lithuania.svg Λιθουανία , Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο , Μάλτα Μάλτα , Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία , Flag of Hungary.svg Ουγγαρία , Flag of Poland.svg Πολωνία , Flag of Portugal.svg Πορτογαλία , Ρουμανία Ρουμανία, Σλοβακία Σλοβακία , Σλοβενία Σλοβενία , Σουηδία Σουηδία , Τσεχία Τσεχία , Φινλανδία Φινλανδία )
7 Ινδία Ινδία 3.287.240 Συμπεριλαμβάνει διαφιλονικούμενες περιοχές με το Πακιστάν και την Κίνα.[5].
8 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 2.780.400 Δεν περιλαμβάνονται τα διεκδικούμενα από τη χώρα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες) και οι Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς.
9 Καζακστάν Καζακστάν 2.724.900[6] Η μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στον κόσμο.
10 Αλγερία Αλγερία 2.381.741 Μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο.
11 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2.344.858
12 Γροιλανδία Γροιλανδία 2.166.086 Μεγαλύτερο νησί στον κόσμο (ανήκει στη Δανία).
13 Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία 2.149.690
14 Μεξικό Μεξικό 1.964.375
15 Ινδονησία Ινδονησία 1.904.569 [7]
16 Σουδάν Σουδάν 1.861.484
17 Λιβύη Λιβύη 1.759.540
18 Ιράν Ιράν 1.648.195
19 Μογγολία Μογγολία 1.564.116
20 Flag of Peru.svg Περού 1.285.216
21 Τσαντ Τσαντ 1.284.000
22 Νίγηρας Νίγηρας 1.267.000
23 Ανγκόλα Ανγκόλα 1.246.700
24 Flag of Mali.svg Μάλι 1.240.192 Περιλαμβάνεται και το Αζαγουάντ.
25 Νότια Αφρική Νότια Αφρική 1.221.037 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Πρινς Έντουαρντ.
26 Κολομβία Κολομβία 1.141.748 Περιλαμβάνονται η Νήσος Μαλπέλο, το Ρονκάδορ Κη, ο Ύφαλος Σερράνα, και ο Ύφαλος Σερρανίλα.
27 Αιθιοπία Αιθιοπία 1.104.300
28 Βολιβία Βολιβία 1.098.581 Μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στο δυτικό και μαζί στο νότιο ημισφαίριο.
29 Μαυριτανία Μαυριτανία 1.030.700
30 Αίγυπτος Αίγυπτος 1.002.000 Εξαιρείται το Τρίγωνο Χαλάιμπ.
31 Τανζανία Τανζανία 947.303 Περιλαμβάνονται τα νησιά Μάφια, Πέμπα, και η Ζανζιβάρη.[8]
32 Νιγηρία Νιγηρία 923.768
33 Βενεζουέλα Βενεζουέλα 916.445
34 Ναμίμπια Ναμίμπια 825.234 [9]
35 Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη 801.590
36 Πακιστάν Πακιστάν 796.095[10] Συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που ελέγχει το Πακιστάν και είναι διαφιλονικούμενα. Εξαιρείται το υπό πακιστανικό έλεγχο Τζαμού και Κασμίρ.
37 Flag of Turkey.svg Τουρκία 783.562
38 Χιλή Χιλή 756.102 Περιλαμβάνονται το Νησί του Πάσχα (Isla de Pascua) και το νησί Σάλα ι Γκόμες.
39 Ζάμπια Ζάμπια 752.618
40 Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία) 676.578
41 Αφγανιστάν Αφγανιστάν 652.230
42 Flag of France.svg Γαλλία 640.597 Μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ και στη Δυτική Ευρώπη. Περιλαμβάνονται και τα υπερπόντια διαμερίσματα Γαλλική Γουιάνα (83.534 τ.χλμ.), Γουαδελούπη (1.628 τ.χλμ.), (εκτός από τον Άγιο Βαρθολομαίο και τον Άγιο Μαρτίνο), Μαρτινίκα (1.128 τ.χλμ.), Ρεϊνιόν (2.512 τ.χλμ.) και Μαγιότ (376 τ.χλμ.), τις οποίες ο ΟΗΕ τις συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά στον κατάλογο των χωρών. Μόνο η μητροπολιτική Γαλλία καλύπτει 551.695 τ.χλμ.
43 Σομαλία Σομαλία 637.657
44 Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 622.984
45 Νότιο Σουδάν Νότιο Σουδάν 619.745
46 Ουκρανία Ουκρανία 603.500 Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
47 Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη 587.041
48 Μποτσουάνα Μποτσουάνα 582.000
49 Κένυα Κένυα 580.367
50 Υεμένη Υεμένη 527.968 Περιλαμβάνονται η Σοκότρα.
51 Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 513.120
52 Flag of Spain.svg Ισπανία 505.992 Περιλαμβάνεται η ηπειρωτική Ισπανία οι Βαλεαρίδες Νήσοι, τα Κανάρια νησιά και οι τρεις κτήσεις στην ακτή του Μαρόκου (Τσαφαρίνας Νήσοι, Πενιόν ντε Αλουθέμας, Πενιόν ντε Βέλεθ ντε λα Γκομέρα).
53 Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν 488.100
54 Καμερούν Καμερούν 475.442
55 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 462.840
56 Σουηδία Σουηδία 450.295[11]
57 Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν 447.400
58 Μαρόκο Μαρόκο 446.550 Εξαιρείται η Δυτική Σαχάρα.
59 Ιράκ Ιράκ 438.317
60 Παραγουάη Παραγουάη 406.752
61 Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε 390.757
62 Ιαπωνία Ιαπωνία 377.915 Περιλαμβάνονται τα νησιά Ογκασαβάρα (Μπονίν), Ντάιτο, Οκίνο Τορισίμα, Ρίου Κίου (του συμπλέγματος Νανσέι), και τα Ηφαιστειακά νησιά (Καζάν Ρεττό) (συμπεριλαμβανομένου και του Μινάμι).
63 Γερμανία Γερμανία 357.022
64 Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 342.000
65 Φινλανδία Φινλανδία 338.145 Συμπεριλαμβάνει τα νησιά Ώλαντ (1.552 τ.χλμ.).
66 Βιετνάμ Βιετνάμ 331.689
67 Μαλαισία Μαλαισία 329.847
68 Νορβηγία Νορβηγία 323.802 Δε συμπεριλαμβάνει τα υπερπόντια νησιά Γιαν Μαγιέν και Σβάλμπαρντ (62.422 τ.χλμ.), το νησί Μπουβέ (49 τ.χλμ.) και τις διεκδικούμενες κτήσεις στην Ανταρκτική, που είναι η Γη της Βασίλισσας Μάουντ (2.500.000 τ.χλμ.) και το Νησί του Πέτρου Α' (243 τ.χλμ.).
69 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 322.463
70 Flag of Poland.svg Πολωνία 312.685
71 Ομάν Ομάν 309.500
72 Flag of Italy.svg Ιταλία 301.340
73 Φιλιππίνες Φιλιππίνες 300.000
74 Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός 283.561 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Γκαλαπάγκος.
75 Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο 274.222
76 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 270.467 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Αντίποδες, Νησιά Ώκλαντ, Νησιά Μπάουντυ, Νήσος Κάμπελ, Νησιά Τσάταμ και Νησιά Κερμαντέκ. Δε συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Νιούε (260 τ.χλμ.), οι Νήσοι Κουκ (236 τ.χλμ.) και το Τοκελάου (12 τ.χλμ.), όπως και η διεκδίκηση της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική (Κτήση Ρος, συνολικής έκτασης 450.000 τ.χλμ.)
77 Γκαμπόν Γκαμπόν 267.668
78 Δυτική Σαχάρα Δυτική Σαχάρα 266.000 Κατεχόμενη από το Μαρόκο.
79 Γουινέα Γουινέα 245.857
80 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 242.900 Αποτελείται από τις 4 χώρες της Αγγλίας (130.422 τ.χλμ.), Σκωτίας (78.133 τ.χλμ.), Ουαλίας (20.779 τ.χλμ.) και Βόρειας Ιρλανδίας (13.576 τ.χλμ.)[12] . Εξαιρούνται οι τρεις εξαρτημένες κτήσεις του Στέμματος (768 km²) και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη (1.742.857 τ.χλμ.).
81 Ουγκάντα Ουγκάντα 241.038
82 Γκάνα Γκάνα 238.533
83 Ρουμανία Ρουμανία 238.391
84 Λάος Λάος 236.800
85 Γουιάνα Γουιάνα 214.969
86 Λευκορωσία Λευκορωσία 207.600
87 Κιργιζιστάν Κιργιζία 199.951
88 Σενεγάλη Σενεγάλη 196.722
89 Συρία Συρία 185.180 Περιλαμβάνονται 1.295 τ.χλμ. που είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ (183.885 χωρίς αυτά).
90 Καμπότζη Καμπότζη 181.035
91 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 176.215
92 Σουρινάμ Σουρινάμ 163.820 Η μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική.
93 Τυνησία Τυνησία 163.610
94 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 147.570 [13]
95 Νεπάλ Νεπάλ 147.181
96 Τατζικιστάν Τατζικιστάν 143.100
97 Flag of Greece.svg Ελλάδα 131.957
98 Νικαράγουα Νικαράγουα 130.373 Μεγαλύτερη χώρα στην Κεντρική Αμερική. Εξαιρούνται τα νησιά Άγιος Ανδρέας (Σαν Αντρές), Προβιντένθια και Σάντα Καταλίνα (ανήκουν στην Κολομβία αλλά τα διεκδικεί η Νικαράγουα).
99 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 120.538
100 Μαλάουι Μαλάουι 118.484
101 Ερυθραία Ερυθραία 117.600 Περιλαμβάνει την περιοχή Μπάντμε.
102 Μπενίν Μπενίν 112.622
103 Ονδούρα Ονδούρα 112.492
104 Λιβερία Λιβερία 111.369
105 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 110.879
106 Κούβα Κούβα 109.884 Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα στην Καραϊβική.
107 Γουατεμάλα Γουατεμάλα 108.889
108 Ισραήλ Ισλανδία 103.000
109 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 100.266 [14]
110 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 93.028
111 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 92.090 Περιλαμβάνονται οι Αζόρες και η Μαδέρα.
112 Ιορδανία Ιορδανία 89.342
113 Σερβία Σερβία 88.361 Συμπεριλαμβάνεται το Κόσοβο, που είναι μη αναγνωρισμένο διεθνώς (10.887 τ.χλμ.)[15].
114 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν 86.600 Περιλαμβάνονται το Ναχιτσεβάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
115 Flag of Austria.svg Αυστρία 83.871
116 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 83.600
117 Τσεχία Τσεχία 78.867
118 Παναμάς Παναμάς 75.517
119 Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε 71.740
120 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 70.273
121 Γεωργία Γεωργία 69.700 Περιλαμβάνονται η Αμπχαζία (8.660 τ.χλμ.) και η Νότια Οσετία (3.900 τ.χλμ.), ντε φάκτο ανεξάρτητες χώρες. Μόνο η Ρωσία και η Νικαράγουα αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους.
122 Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα 65.610
123 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 65.300
124 Flag of Latvia.svg Λετονία 64.589
125 Τόγκο Τόγκο 56.785
126 Κροατία Κροατία 56.594
127 Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.209
128 Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 51.100
129 Σλοβακία Σλοβακία 49.035
130 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία 48.670
131 Εσθονία Εσθονία 45.228 Περιλαμβάνονται 1.520 νησιά στη Βαλτική.
132 Flag of Denmark.svg Δανία 43.094 Περιλαμβάνεται το νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική θάλασσα. Εξαιρείται η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε.
133 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 41.543 Ολόκληρο το Βασίλειο της Ολλανδίας καλύπτει έκταση 42.437 τ.χλμ.
134 Ελβετία Ελβετία 41.284
135 Μπουτάν Μπουτάν 38.394
136 Ταϊβάν Ταϊβάν 36.193[16] Περιλαμβάνονται τα νησιά Ταϊβάν, Πεσκαδόρες, Μάτσου και Κεμόυ.
137 Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου 36.125
138 Μολδαβία Μολδαβία 33.846 Περιλαμβάνεται η Υπερδνειστερία.
139 Βέλγιο Βέλγιο 30.528
140 Λεσότο Λεσότο 30.355
141 Αρμενία Αρμενία 29.743
142 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 28.896
143 Αλβανία Αλβανία 28.748
144 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα 28.051
145 Μπουρούντι Μπουρούντι 27.834
146 Αϊτή Αϊτή 27.750
147 Ρουάντα Ρουάντα 26.338
148 ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. 25.713
149 Τζιμπουτί Τζιμπουτί 23.200
150 Μπελίζ Μπελίζ 22.966
151 Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ 21.041
152 Ισραήλ Ισραήλ 20.770 Δεν περιλαμβάνονται η Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα Υψίπεδα του Γκολάν, η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας.
153 Σλοβενία Σλοβενία 20.273
154 Νέα Καληδονία Νέα Καληδονία 18.575 Γαλλική εξαρτώμενη κτήση.
155 Φίτζι Φίτζι 18.274
156 Κουβέιτ Κουβέιτ 17.818
157 Σουαζιλάνδη Σουαζιλάνδη 17.364
158 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 14.919 [17]
159 Μπαχάμες Μπαχάμες 13.943
160 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο 13.812
161 Βανουάτου Βανουάτου 12.189
162 Νήσοι Φώκλαντ Νήσοι Φώκλαντ 12.173 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Διεκδικείται από την Αργεντινή. Εξαιρούνται τα νησιά Νότια Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς.
163 Κατάρ Κατάρ 11.586
164 Γκάμπια Γκάμπια 11.295
165 Τζαμάικα Τζαμάικα 10.991
166 Λίβανος Λίβανος 10.452
167 Κύπρος Κύπρος 9.251 Μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Μεσογείου.
168 Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο 8.870 Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία, υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.
169 Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη 7.747 Γαλλική εξαρτώμενη κτήση.
170 Κράτος της Παλαιστίνης Κράτος της Παλαιστίνης 6.220 Περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας. Καθεστώς αυτονομίας από το Ισραήλ.
171 Μπρουνέι Μπρουνέι 5.765
172 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 5.128
173 Γαλλική Πολυνησία Γαλλική Πολυνησία 4.167 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
174 Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο 4.033
175 Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς 3.903 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
176 Σαμόα Σαμόα 2.842
177 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2.586
178 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 2.040 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Αγκελέγκα, τα Καργκάντος Καράχος Σόαλς (Saint Brandon), και το Ροντρίγκες.
179 Κομόρες Κομόρες 1.862 Δεν συμπεριλαμβάνει τη Μαγιότ (374 τ.χλμ.), η οποία είναι ντε φάκτο υπερπόντια επικράτεια της Γαλλίας.
180 Νήσοι Φερόες Νήσοι Φερόες 1.393 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας.
181 Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ 1.104 Ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας
182 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 964
183 Τερκς και Κέικος Τερκς και Κέικος 948 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
184 Κιριμπάτι Κιριμπάτι 811
185 Μπαχρέιν Μπαχρέιν 770 [18]
186 Ντομίνικα Δομινίκα 751
187 Τόνγκα Τόνγκα 747
188 Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 718,3 [19]
189 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία 702
190 Αγία Λουκία Αγία Λουκία 616
191 Νήσος του Μαν Νήσος του Μαν 572 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος.
192 Γκουάμ Γκουάμ 549 Οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των ΗΠΑ.
193 Ανδόρρα Ανδόρρα 468 Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα χωρίς διεθνές αεροδρόμιο.
194 Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 464 Κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνονται 14 νησιά.
195 Παλάου Παλάου 459
196 Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες 455
197 Κουρασάο Κουρασάο 444
198 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 442 Περιλαμβάνεται η Ρεντόντα (1,6 τετρ. χλμ.).
199 Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος 430
200 Νήσος Αγίας Ελένης Νήσος Αγίας Ελένης 394 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
201 Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 389
202 Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ 372 Έδαφος της Αυστραλίας.[20]
203 Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 346 Μη ενσωματωμένο, οργανωμένο έδαφος των ΗΠΑ.
204 Γρενάδα Γρενάδα 344
205 Μάλτα Μάλτα 316 Μικρότερη χώρα της ΕΕ.
206 Μαλδίβες Μαλδίβες 298 Μικρότερη χώρα στην Ασία.
207 Κέιμαν Νήσοι Κέιμαν Νήσοι 264 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
208 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 261 Μικρότερη χώρα στη Βόρεια Αμερική και στο βόρειο ημισφαίριο.
209 Νιούε Νιούε 260 Αυτοδιοικούμενο έδαφος σε σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία.
210 Σαιν Πιερ και Μικελόν Σαιν Πιερ και Μικελόν 242 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια. Συμπεριλαμβάνει 8 νησιά.
211 Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ 236 Αυτοδιοικούμενο έδαφος σε ελεύθερη σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία.
212 Αμερικανική Σαμόα Αμερικανική Σαμόα 199 Μη οργανωμένο και μη ενσωματωμένο αμερικανικό έδαφος. Περιλαμβάνονται η Νήσος Ρουζ και τα Νησιά Σουάην.
213 Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ 181
214 Αρούμπα Αρούμπα 180 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Ολλανδίας.
215 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν 160 Μικρότερη χώρα στον κόσμο που συνορεύει με μία άλλη χώρα. Η μικρότερη από τις δύο μόνο στον κόσμο διπλά περίκλειστες χώρες.
216 Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 151 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπεριλαμβάνει το νησί Ανεγκάντα.
217 Ουαλίς και Φουτουνά Ουαλίς και Φουτουνά 142 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
218 Νήσος των Χριστουγέννων Νήσος των Χριστουγέννων 135 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.[21]
219 Τζέρσεϊ Τζέρσεϊ 119,6 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος.[22]
220 Μοντσερράτ Μοντσερράτ 102 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
221 Ανγκουίλλα Ανγκουίλα 91 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
222 Γκέρνσεϊ Γκέρνσεϊ 78 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος. Περιλαμβάνονται τα Άλντερνεϊ, Γκέρνσεϊ, Χερμ, Σαρκ και άλλα μικρότερα νησιά.
223 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 61
224 Βερμούδες Βερμούδες 54 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
225 Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) 53[23] Γαλλική υπερπόντια επικράτεια
226 Νήσοι Πίτκαιρν Νήσοι Πίτκαιρν 47 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
227 Νησί του Norfolk Νησί Νόρφολκ 37 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.[24]
228 Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) 34 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Ολλανδίας.
229 Μακάο Μακάο 31,3 Ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας.[25]
230 Τουβαλού Τουβαλού 26
231 Flag of Nauru.svg Ναουρού 21 Η μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο, η μικρότερη χώρα με διεθνές αεροδρόμιο και το μικρότερο νησιωτικό κράτος στον κόσμο.
232 Άγιος Βαρθολομαίος Άγιος Βαρθολομαίος 21[26] Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
233 Νησιά Κόκος Νησιά Κόκος 14 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.[27]
234 Τοκελάου Τοκελάου 12 Έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.
235 Γιβραλτάρ Γιβραλτάρ 6 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, διεκδικείται από την Ισπανία με την οποία συνορεύει. Μικρότερη χώρα ή έδαφος στον κόσμο που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο.
236 Μονακό Μονακό 1,95[28] Μικρότερο κράτος που είναι μέλος του ΟΗΕ. Μικρότερη χώρα στον κόσμο με θαλάσσια και χερσαία μαζί σύνορα. Πρόκειται επίσης για την πλέον πυκνοκατοικημένη ανεξάρτητη χώρα στον κόσμο.
237 Βατικανό Βατικανό 0,44 Μικρότερο κράτος του κόσμου. Έδρα του Πάπα.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δεν συμπεριλαμβάνει την Κριμαία.
  2. Επίσημη εκτίμηση Μακάου
  3. Επίσημη εκτίμηση Βραζιλίας
  4. Επίσημη εκτίμηση Αυστραλίας
  5. Census of India - Area and Population (archive.org σελίδα)
  6. Agency of Statistics of the Republic of Kazakhstan (ASRK). 2005. Main Demographic Indicators. Βλέπε στο http://www.stat.kz
  7. Επίσημη εκτίμηση Ινδονησίας
  8. Εκτίμηση ΟΗΕ
  9. Εκτίμηση Ναμίμπιας
  10. Τα στοιχεία προέρχονται από Geohive - Pakistan statistics
  11. Statistics Sweden
  12. Office of National Statistics - Official Yearbook (2002) (Table 1.1)
  13. Επίσημη εκτίμηση Μπανγκλαντές
  14. [http://www.korea.net/AboutKorea/Society/South-Korea-Summary Επίσημη εκτίμηση Νότιας Κορέας
  15. «Kosovo». The World Factbook. Central Intelligence Agency. 20 Μαρτίου 2008. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kv.html. Ανακτήθηκε στις 12-04-2008. 
  16. «Area, cultivated land area and forest land area» (pdf). National Statistics - Republic of China (Taiwan). http://eng.stat.gov.tw/public/data/dgbas03/bs2/yearbook_eng/y001.pdf. Ανακτήθηκε στις 27-09-2007. 
  17. Εκτίμηση ΟΗΕ
  18. Επίσημη εκτίμηση
  19. Επίσημα στοιχεία 2014 Σιγκαπούρης
  20. Επίσημη εκτίμηση Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ
  21. Επίσημη εκτίμηση Νήσος των Χριστουγέννων
  22. Επίσημα στοιχεία 2013
  23. Insee - Zoom sur un territoire - chiffres clés - Unité Urbaine - Saint-Martin, accessed 2 Δεκεμβρίου 2008 (Γαλλικά)
  24. Επίσημη εκτίμηση Νόρφολκ
  25. Επίσημη εκτίμηση Μακάου
  26. Insee - Zoom sur un territoire - chiffres clés - Unité Urbaine - Saint-Barthélemy, accessed 2 Δεκεμβρίου 2008 (Γαλλικά)
  27. Επίσημη εκτίμηση Νησιά Κόκος
  28. Monaco government

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of countries and outlying territories by total area της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).