Κατάλογος νησιών ανά έκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των νησιών του κόσμου ανά έκταση. Περιλαμβάνει όλα τα νησιά τα οποία έχουν έκταση μεγαλύτερη των 1.000 τ.χλμ (385 τετραγωνικών μιλίων).

Νησιά με έκταση πάνω από 250.000 τ.χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Όνομα νησιού Έκταση
(τ.χλμ)
Έκταση
(τ.μίλια)
Χώρα/Χώρες
1 Γροιλανδία 2.130.800 822.706 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
2 Νέα Γουινέα 785.753 303.381 Ινδονησία Ινδονησία (Παπούα και Δυτική Παπούα) και Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
3 Βόρνεο 748.168 288.869 Μπρουνέι Μπρουνέι , Ινδονησία Ινδονησία (Κεντρικό, Ανατολικό, Νότιο και Δυτικό Καλιμαντάν) και Μαλαισία Μαλαισία (Σαμπάχ και Σαραουάκ)
4 Μαδαγασκάρη 587.713 226.917 Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη
5 Νησί Μπάφιν 507.451 195.928 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
6 Σουμάτρα 443.066 171.069 Ινδονησία Ινδονησία (Ατσέχ, Μπενγκούλου, Τζάμπι, Λαμπούγκ, Ριάου και Βόρεια, Νότια και Δυτική Σουμάτρα)

Νησιά με έκταση πάνω από 20.000 τ.χλμ –250.000 τ.χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Όνομα νησιού Έκταση
(τ.χλμ)
Έκταση
(τ.μίλια)
Χώρα/Χώρες
7 Χονσού 225.800 87.182 Ιαπωνία Ιαπωνία (Τσ'ούουμπου, Τσ'ουουγκόκου, Κανσάι, Κάν'τοου και Τοουχόκου επαρχίες)
8 Νήσος Βικτώρια 217.291 83.897 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη και Νούναβουτ)
9 Μεγάλη Βρετανία 209.331 80.823 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία)
10 Έλσμιρ 196.236 75.767 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
11 Σουλαουέζι (πρώην Κελέβη) 180.681 69.761 Ινδονησία Ινδονησία (Γκοροντάλο και Κεντρικό, Βόρειο, Νότιο, Νοτιοανατολικό και Δυτικό Σουλαουέζι)
12 Νότιο Νησί 145.836 56.308 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία (Canterbury, Otago, Southland, Marlborough, Νέλσον, Tasman, Δυτική ακτή επαρχίες)
13 Ιάβα 138.794 53.589 Ινδονησία Ινδονησία (Μπαντέν, Τζακάρτα, Γιογκγιακάρτα και Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Ιάβα)
14 Βόρειο Νησί (Νέα Ζηλανδία) 111.583 43.082 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία
15 Λουζόν 109.965 42.458 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Μπικόλ, Καγκαγιάν, Καλαμπαρθόν, Κεντρική Λουζόν, Κορδιλιέρας, Ιλόκος και Μανίλα)
16 Νέα Γη 108.860 42.031 Καναδάς Καναδάς (Νέα Γη και Λαμπραντόρ)
17 Κούβα 104.556 40.369 Κούβα Κούβα
18 Ισλανδία 101.826 39.315 Ισραήλ Ισλανδία
19 Μιντανάο 97.530 36.657 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Καράγκα, Νταβάο, Αυτόνομη περιφέρεια του Μουσουλμανικού Μιντανάο, Βόρειο Μιντανάο, Σοκσκσάργκεν και Χερσόνησος Ζαμποάνγκα)
20 Ιρλανδία 81.638 31.521 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία)
21 Χοκκάιντο 78.719 30.394 Ιαπωνία Ιαπωνία (Χοκκάιντο)
22 Ισπανιόλα 73.929 28.544 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία και Αϊτή Αϊτή
23 Σαχαλίνη 72.493 28.376 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Σαχαλίνης)
24 Νήσος Μπανκς 70.028 27.038 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη)
25 Σρι Λάνκα 65.268 25.200 Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα
26 Τασμανία 64.519 24.911 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Flag of Tasmania.svg Τασμανία )
27 Ντέβον 55.247 21.331 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ) (το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του κόσμου)
28 Γη Αλεξάνδρου Α΄ 49.070 18.946 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή (μερικώς), Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
29 Γη του Πυρός 47.401 18.302 Flag of Argentina.svg Αργεντινή (Γη του Πυρός) και Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
30 Σέβερνι νήσος 47.079 18.177 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
31 Μπέρκνερ 43.873 16.939 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή (μερικώς) και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
32 Άξελ Χάιμπεργκ 43.178 16.671 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
33 Νήσος Μέλβιλ 42.149 16.274 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη και Νούναβουτ)
34 Νήσος Σαουθάμπτον 41.214 15.913 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
35 Μαράχο 40.100 15.483 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (Παρά) (το μεγαλύτερο παράκτιο νησί του κόσμου)
36 Σπιτσβέργη 38.981 15.051 Νορβηγία Νορβηγία (Σβάλμπαρντ)
37 Κιούσου 37.437 14.455 Ιαπωνία Ιαπωνία (Κιούσου)
38 Ταϊβάν 35.883 13.855 Ταϊβάν Ταϊβάν
39 Νέα Βρετανία 35.145 13.570 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
40 Νήσος Πρίγκηπα Ουαλίας 33.339 12.872 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
41 Γιούζνι νήσος 33.246 12.836 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
42 Χαϊνάν 33.210 12.822 Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα (Χαϊνάν)
43 Νήσος Βανκούβερ 31.285 12.079 Καναδάς Καναδάς (Βρετανική Κολομβία)
44 Τιμόρ 28.418 10.972 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ και Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Ανατολικής Σούνδης)
45 Σικελία 25.662 9.908 Flag of Italy.svg Ιταλία (Σικελία)
46 Νήσος Σόμερσετ 24.786 9.570 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
47 Κοτέλνι νήσος 24.000 9.266 Ρωσία Ρωσία (Δημοκρατία των Σαχά)
48 Σαρδηνία 23.949 9.247 Flag of Italy.svg Ιταλία (Σαρδηνία)

Νησιά με έκταση πάνω από 10.000 τ.χλμ –20.000 τ.χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Όνομα νησιού Έκταση
(τ.χλμ)
Έκταση
(τ.μίλια)
Χώρα/Χώρες
49 Bananal 19.162 7.400 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (Tocantins) (το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που βρίσκεται μέσα σε ποτάμι)
50 Σικόκου 18.545 7.160 Ιαπωνία Ιαπωνία (Σικόκου)
51 Χαλμαχέρα 18.040 6.865 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρειες Μολούκες)
52 Σέραμ 17.454 6.621 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
53 Νέα Καληδονία 16.648 6.467 Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Flag of France.svg Γαλλία
54 Νήσος Μπάθερστ 16.042 6.194 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
55 Νήσος Πρίγκηπα Πάτρικ 15.848 6.119 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη)
56 Θέρστον 15.700 6.050 Κανενός (μη διεκδικούμενο νησί της Ανταρκτική)
57 Βορειοανατολική Γη 14.443 5.576 Νορβηγία Νορβηγία (Σβάλμπαρντ)
58 Σουμπάουα 14.386 5.965 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Δυτικής Σούνδης)
59 Οκτωβριανή Επανάσταση 14.204 5.471 Ρωσία Ρωσία (Κράι Κρασνογιάρσκ)
60 Φλόρες 14.154 5.464 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Ανατολικής Σούνδης)
61 Νήσος Βασιλιά Ουίλιαμ 13.111 5.062 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
62 Νέγκρος 13.074 5.048 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Κεντρικά Βιζάγιας και Δυτικά Βιζάγιας)
63 Σαμάρ 12.849 4.961 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Ανατολικά Βιζάγιας)
64 Παλαουάν 12.189 4.706 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Μιμαρόπα)
65 Πανάι 12.011 4.637 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Δυτικά Βιζάγιας)
66 Tupinambarana (Τώρα έχει χωριστεί σε 4 νησιά) 11.850 4.576 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (Αμαζόνας)
67 Yos Sudarso 11.742 4.534 Ινδονησία Ινδονησία (Παπούα
68 Μπάνγκα 11.413 4.407 Ινδονησία Ινδονησία (Μπάνγκα Μπελιτούνγκ)
69 Νήσος Έλεφ Ρίνγκνες 11.295 4.361 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
70 Μπολσεβίκος νήσος 11.206 4.327 Ρωσία Ρωσία (Κράι Κρασνογιάρσκ)
71 Τζαμάικα 11.190 4.320 Τζαμάικα Τζαμάικα
72 Νήσος Μπάιλοτ 11.067 4.273 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
73 Σούμπα 10.711 4.135 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Ανατολικής Σούνδης)
74 Μιντόρο 10.572 4.082 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Μιμαρόπα)
75 Βίτι Λέβου 10.531 4.066 Φίτζι Φίτζι
76 Χαβάη (Μεγάλο νησί) 10.434 4.029 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Χαβάη)
77 Κέιπ Μπρετόν 10.311 3.981 Καναδάς Καναδάς (Νέα Σκωτία)

Νησιά με έκταση πάνω από 5.000 τ.χλμ –10.000 τ.χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Όνομα νησιού Έκταση
(τ.χλμ)
Έκταση
(τ.μίλια)
Χώρα/Χώρες
78 Νήσος Πρίγκηπα Καρόλου 9.521 3.676 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
79 Μπουγκαινβίλ 9.318 3.598 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
80 Κόντιακ νήσος 9.311 3.595 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
81 Κύπρος 9.234 3.572 Κύπρος Κύπρος και Δεκέλεια και Ακρωτήρι, στρατιωτικές βάσεις του Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο . (Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου διεκδικεί και ελέγχει το ένα τρίτο του νησιού, παρόλο που δεν είναι αναγνωρισμένο από κανένα κράτος εκτός από την Flag of Turkey.svg Τουρκία .)
82 Πουέρτο Ρίκο 9.100 3.435 Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο , υπό την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των Flag of the United States.svg ΗΠΑ
83 Κομσομόλος νήσος 8.812 3.402 Ρωσία Ρωσία (Κράι Κρασνογιάρσκ)
84 Κορσική 8.741 3.351 Flag of France.svg Γαλλία
85 Qeqertarsuaq (Ντίσκο) 8.612 3.312 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
86 Κάρνεϊ 8.500 3.300 Κανενός (μη διεκδικούμενο νησί της Ανταρκτική)
87 Τσιλόε 8.478 3.273 Χιλή Χιλή (Λος Λάγος)
88 Μπούρου 8.473 3.271 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
89 Κρήτη 8.312 3.209 Flag of Greece.svg Ελλάδα (Κρήτη)
90 Αντικόστι 7.941 3.066 Καναδάς Καναδάς (Κεμπέκ)
91 Ρούσβελτ 7.910 3.054 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία )
92 Wrangel Island (Vrangelya) 7.866 3.037 Ρωσία Ρωσία (Τσουκότκα)
93 Νέα Ιρλανδία 7.404 2.859 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
94 Λέιτε 7.368 2.785 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Ανατολικά Βιζάγιας)
95 Σχέλαν 7.031 2.715 Flag of Denmark.svg Δανία
96 Cornwallis Island 6.995 2.701 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
97 Νήσος Πρίγκηπα Ουαλίας 6.675 2.577 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
98 Kerguelen (main island) (Desolation Island) 6.617 2.555 Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη , αυτοδιοικούμενο έδαφος της Flag of France.svg Γαλλία
99 Ανατολική Φώκλαντ 6.605 2.550 Νήσοι Φώκλαντ Νήσοι Φώκλαντ , αυτοδιοικούμενο έδαφος του Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (επίσης διεκδικούνται από την Flag of Argentina.svg Αργεντινή )
100 Siple Island 6.390 2.500 Κανενός (μη διεκδικούμενο νησί της Ανταρκτική)
101 Γκράχαμ νήσος 6.361 2.456 Καναδάς Καναδάς (Βρετανική Κολομβία)
102 Νέα Σιβηρία 6.201 2.394 Ρωσία Ρωσία (Δημοκρατία των Σαχά)
103 Νήσος Μέλβιλ 5.765 2.234 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Βόρεια Επικράτεια)
104 Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου 5.620 2.170 Καναδάς Καναδάς (Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου)
105 Βάνα Λέβου 5.587 2.157 Φίτζι Φίτζι
106 Wellington Island 5.556 2.145 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
107 Coats Island 5.498 2.123 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
108 Μπαλί 5.416 2.091 Ινδονησία Ινδονησία (Μπαλί)
109 Τσιτσάγκοφ 5.388 2.080 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
110 Γκουανταλκανάλ 5.353 2.047 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα
111 Amund Ringnes Island 5.255 2.029 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
112 Great Lyakhovsky Island (Bolshoy Lyakhovsky) 5.157 1.991 Ρωσία Ρωσία (Δημοκρατία των Σαχά)
113 Σεντ Λόρενς 5.135 1.983 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
114 Riesco Island 5.110 1.973 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
115 Έντγκεγια 5.073 1.959 Νορβηγία Νορβηγία (Σβάλμπαρντ)
116 Mackenzie King Island 5.048 1.949 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη και Νούναβουτ)
117 Τρινιντάντ 5.009 1.864 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Νησιά με έκταση πάνω από 2.500 τ.χλμ –5.000 τ.χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Όνομα νησιού Έκταση
(τ.χλμ)
Έκταση
(τ.μίλια)
Χώρα/Χώρες
118 Ilha Grande do Gurupá 4.864 1.878 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (Παρά)
119 Isabela 4.711 1.819 Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός (Γκαλαπάγκος)
120 North Jutlandic Island (Vendsyssel-Thy) 4.685 1.809 Flag of Denmark.svg Δανία
121 Λόμποκ 4.625 1.786 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Δυτικής Σούνδης)
122 Δυτική Φώκλαντ 4.531 1.750 Νήσοι Φώκλαντ Νήσοι Φώκλαντ , αυτοδιοικούμενο έδαφος του Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (επίσης διεκδικούνται από την Flag of Argentina.svg Αργεντινή )
123 Μπελίτουνγκ 4.478 1.729 Ινδονησία Ινδονησία (Μπάνγκα Μπελιτούνγκ)
124 Σεμπού 4.468 1.725 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Κεντρικά Βιζάγιας)
125 Αδελαΐδα 4.463 1.723 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
126 Stefansson Island 4.463 1.723 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
127 Μαντούρα 4.429 1.710 Ινδονησία Ινδονησία (Ανατολική)
128 Μπούτον 4.408 1.699 Ινδονησία Ινδονησία (Νοτιοανατολικό Σουλαουέζι)
129 Καγκουρό 4.374 1.689 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Νότια Αυστραλία)
130 Άντμιραλτι 4.362 1.684 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
131 Νούνιβακ 4.209 1.625 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
132 Ούνιμακ 4.119 1.590 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
133 Hoste 4.117 1.590 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
134 Σπάατς 4.100 1.583 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
135 Μπάρανοφ 4.064 1.569 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
136 Νίας 4.048 1.563 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρεια Σουμάτρα)
137 Εσπίριτου Σάντου 3.956 1.527 Βανουάτου Βανουάτου
138 Milne Land 3.913 1.511 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
139 Μαλάιτα 3.836 1.481 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα
140 Σιμπέρουτ 3.828 1.478 Ινδονησία Ινδονησία (Δυτική Σουμάτρα)
141 Μποχόλ 3.821 1.475 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Κεντρικά Βιζάγιας)
142 Νότιος Γεωργία 3.718 1.450 Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς

, αυτοδιοικούμενο έδαφος του Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (επίσης διεκδικούνται από την Flag of Argentina.svg Αργεντινή )

143 Santa Inés Island 3.688 1.424 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
144 Μαγιόρκα 3.667 1.416 Flag of Spain.svg Ισπανία (Βαλεαρίδες Νήσοι)
145 Σάντα Ιζαμπέλ 3.665 1.415 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα
146 Εύβοια 3.655 1.411 Flag of Greece.svg Ελλάδα (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας)
147 Λονγκ Άιλαντ 3.629 1.401 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Νέα Υόρκη)
148 Σοκότρα 3.607 1.393 Υεμένη Υεμένη
149 Ουέταρ 3.600 1.390 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
150 Traill Island 3.542 1.367 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
151 Bear Island 3.500 1.351 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
152 Κολγκούγεφ 3.496 1.350 Ρωσία Ρωσία (Αυτόνομος θύλακας της Νενετσίας)
153 Βόρειο Άντρος 3.439 1.328 Μπαχάμες Μπαχάμες
154 Βαϊγκάτς 3.383 1.306 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
155 Μασμπάτε 3.268 1.262 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Μπικόλ)
156 Ιτουρούπ 3.238 1.250 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Σαχαλίνης) (επίσης διεκδικούνται από την Ιαπωνία Ιαπωνία (Χοκκάιντο))
157 Μακίρα 3.190 1.232 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα
158 Mansel Island 3.180 1.228 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
159 Waigeo 3.154 1.218 Ινδονησία Ινδονησία (Δυτική Παπούα)
160 Γιαμντένα 3.100 1.200 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
161 Akimiski Island 3.001 1.159 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
162 Γκότλαντ 2.994 1.155 Σουηδία Σουηδία
163 Φιονία 2.985 1.152 Flag of Denmark.svg Δανία (Νότια Δανία)
164 Choiseul Island 2.971 1.147 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα
165 Ρεβιλαγκιγκέντο 2.965 1.145 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
166 Taliabu 2.913 1.120 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρειες Μολούκες)
167 Μούνα 2.889 1.115 Ινδονησία Ινδονησία (Νοτιοανατολικό Σουλαουέζι)
168 Ζέμλια Γκεόργκα 2.821 1.089 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
169 Κούπριανοφ 2.813 1.086 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
170 Borden Island 2.794 1.079 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη και Νούναβουτ)
171 Manitoulin Island 2.766 1.068 Καναδάς Καναδάς (Οντάριο) (το μεγαλύτερο νησί σε λίμνη με γλυκό νερό)
172 Ουναλάσκα 2.722 1.051 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
173 Σάαρεμαα 2.672 1.032 Εσθονία Εσθονία (Επαρχία Σάαρε)
174 Moresby Island 2.608 1.007 Καναδάς Καναδάς (Βρετανική Κολομβία)
175 Τζέιμς Ρος 2.598 1.004 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
176 Όμπι 2.542 981 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρειες Μολούκες)
177 Ρεουνιόν 2.535 970 Flag of France.svg Γαλλία (Υπερπόντιο διαμέρισμα)

Νησιά με έκταση πάνω από 1.000 τ.χλμ –2.500 τ.χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Όνομα νησιού Έκταση
(τ.χλμ)
Έκταση
(τ.μίλια)
Χώρα/Χώρες
178 Navarino Island 2.473 955 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
179 Παραμουσίρ 2.471 954 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Σαχαλίνης)
180 Νήσος Ρος 2.460 950 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία )
181 Ymer Island 2.437 941 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
182 Άνβερς 2.432 939 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
183 Cornwall Island 2.358 872 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
184 Πέλενγκ 2.345 905 Ινδονησία Ινδονησία (Κεντρικό Σουλαουέζι)
185 Groote Eylandt 2.285 882 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Βόρεια Επικράτεια)
186 Yapen 2.278 880 Ινδονησία Ινδονησία (Παπούα)
187 Μοροτάι 2.266 875 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρειες Μολούκες)
188 Princess Royal Island 2.251 869 Καναδάς Καναδάς (Βρετανική Κολομβία)
189 Ίσλα δε λα Χουβεντούδ 2.237 864 Κούβα Κούβα
190 Γη του Βίλτσεκ 2.203 851 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
191 Hinnøya 2.198 849 Νορβηγία Νορβηγία (Νόρντλαντ και Τρομς)
192 Νέλσον 2.183 843 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
193 Λιούις και Χάρις 2.179 841 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία)
194 Richards Island 2.165 836 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη)
195 Trangan 2.149 830 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
196 Αλόρ 2.120 819 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Ανατολικής Σούνδης)
197 Margarita Island 2.100 811 Κολομβία Κολομβία (an inland fluvial island in the Magdalena River)
198 Laut 2.062 794 Ινδονησία Ινδονησία (Νότιο Καλιμαντάν)
199 Μαλακούλα 2.041 788 Βανουάτου Βανουάτου
200 Νέα Γεωργία 2.037 786 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα
201 Misool 2.034 785 Ινδονησία Ινδονησία (Δυτική Παπούα)
202 Τενερίφη 2.034 785 Flag of Spain.svg Ισπανία (Κανάριες Νήσοι)
203 Magdalena Island 2.025 782 Χιλή Χιλή (Αϊσέν)
204 René-Levasseur Island 2.020 780 Καναδάς Καναδάς (Κεμπέκ)
205 Μπιόκο 2.017 779 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα
206 Ayon Island 2.000 772 Ρωσία Ρωσία (Αυτόνομος θύλακας Τσουκότκα)
207 Karaginsky Island 2.000 772 Ρωσία Ρωσία (Κράι Καμτσάτκα)
208 Κούιου 1.962 758 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
209 Manus 1.940 749 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
210 Caviana 1.930 745 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (Παρά)
211 Biak 1.904 735 Ινδονησία Ινδονησία (Παπούα)
212 Μπάκαν 1.900 734 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρειες Μολούκες)
213 Μάουι 1.888 729 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Χαβάη)
214 Žitný ostrov 1.886 728 Σλοβακία Σλοβακία
215 Μπιντάν 1.866 720 Ινδονησία Ινδονησία (Riau Islands)
216 Μαυρίκιος 1.836 709 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος
217 Jeju-do 1.825 705 Νότια Κορέα Νότια Κορέα
218 Bely Island 1.810 699 Ρωσία Ρωσία (Αυτόνομος θύλακας των Γιαμάλων Νένετς)
219 Αφόνιακ 1.809 698 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
220 Ούμνακ 1.793 692 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
221 Bolshoy Shantar Island 1.766 682 Ρωσία Ρωσία (Κράι Χαμπάροβσκ)
222 Bolshoy Begichev Island 1.764 681 Ρωσία Ρωσία (Δημοκρατία των Σαχά)
223 Simeulue 1.754 677 Ινδονησία Ινδονησία (Ατσέχ)
224 Νησί Στιούαρτ/Ρακιούρα 1.746 674 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία
225 Kobroor 1.723 665 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
226 Air Force Island 1.720 664 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
227 Natuna Besar 1.720 664 Ινδονησία Ινδονησία (Riau Islands)
228 Geographical Society Island 1.717 663 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
229 Σαβάιι 1.708 659 Σαμόα Σαμόα
230 Bathurst Island 1.693 654 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Βόρεια Επικράτεια)
231 Bering Island 1.660 641 Ρωσία Ρωσία (Κράι Καμτσάτκα)
232 Φουερτεβεντούρα 1.660 641 Flag of Spain.svg Ισπανία (Κανάριες Νήσοι)
233 Ζανζιβάρη (Ουνγκούτζα) 1.658 640 Τανζανία Τανζανία
234 Σκάι 1.656 639 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία)
235 Fraser Island 1.653 638 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Κουΐνσλαντ) (world's largest sand island)
236 Soisalo 1.635 631 Φινλανδία Φινλανδία (Βόρεια Σαβονία και Νότια Σαβονία) (not a true island: the surrounding lakes are of different levels)
237 Λέσβος 1.630 629 Flag of Greece.svg Ελλάδα (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)
238 Salawati 1.623 627 Ινδονησία Ινδονησία (Δυτική Παπούα)
239 Κουνασίρ 1.612 622 Ρωσία Ρωσία (Κράι Καμτσάτκα) (επίσης διεκδικούνται από την Ιαπωνία Ιαπωνία (Χοκκάιντο))
240 Joinville Island 1.607 620 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
241 Tanahbesar (Wokam) 1.604 619 Ινδονησία Ινδονησία (Μολούκες)
242 Οάχου 1.600 618 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Χαβάη)
243 Rantau 1.597 617 Ινδονησία Ινδονησία (Riau)
244 Senja 1.590 614 Νορβηγία Νορβηγία (Τρομς)
245 Flaherty Island 1.585 612 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
246 Γκραν Κανάρια 1.560 602 Flag of Spain.svg Ισπανία (Κανάριες Νήσοι)
247 Νήσος Γκράχαμ Μπελ 1.557 601 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
248 Γκρέιτ Ινάγκουα 1.544 596 Μπαχάμες Μπαχάμες
249 Eglinton Island 1.541 594 Καναδάς Καναδάς (Βορειοδυτικά Εδάφη)
250 Μιντλ Ανταμάν 1.536 593 Ινδία Ινδία (Ανταμάν και Νικομπάρ)
251 Clavering Island 1.535 593 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
252 Pioneer Island 1.527 590 Ρωσία Ρωσία (Κράι Κρασνογιάρσκ)
253 Karimun 1.524 588 Ινδονησία Ινδονησία (Riau Islands)
254 Catanduanes 1.523 588 Φιλιππίνες Φιλιππίνες
255 Charcot Island 1.500 580 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
256 Rupat 1.490 575 Ινδονησία Ινδονησία (Riau)
257 Nares Land 1.466 566 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
258 Νότιο Άντρος 1.448 559 Μπαχάμες Μπαχάμες
259 Καουάι 1.446 558 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Χαβάη)
260 Bhola Island 1.441 556 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές
261 Fergusson Island 1.437 555 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
262 Ουρούπ 1.436 554 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Σαχαλίνης)
263 São Luís Island 1.410 544 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (Μαρανιάο)
264 Ρόδος 1.398 540 Flag of Greece.svg Ελλάδα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)
265 King George Island 1.384 534 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Argentina.svg Αργεντινή , Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )
266 Graham Island 1.378 532 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
267 Νορθ Ανταμάν 1.376 531 Ινδία Ινδία (Ανταμάν και Νικομπάρ)
268 Pitt Island 1.375 531 Καναδάς Καναδάς (Βρετανική Κολομβία)
269 Nottingham Island 1.372 530 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
270 Flinders Island 1.359 525 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Τασμανία)
271 Desolación Island 1.352 522 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
272 Ramree Island 1.350 521 Μυανμάρ Μιανμάρ
273 Έλαντ 1.347 520 Σουηδία Σουηδία (Κάλμαρ)
274 Qeshm 1.336 516 Ιράν Ιράν
275 Lougheed Island 1.308 505 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
276 Dawson Island 1.290 498 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
277 Μπάρεντσεγια (Νήσος Μπάρεντς) 1.288 497 Νορβηγία Νορβηγία (Σβάλμπαρντ)
278 Λεμπάτα 1.270 490 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Ανατολικής Σούνδης)
279 Μπασιλάν 1.265 488 Φιλιππίνες Φιλιππίνες (Autonomous Region in Muslim Mindanao και Zamboanga Peninsula)
280 Shannon Island 1.258 486 Γροιλανδία Γροιλανδία , αυτόνομη περιοχή της Flag of Denmark.svg Δανία
281 Mill Island 1.258 486 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Flag of Australia.svg Αυστραλία )
282 Morfil 1.250 483 Σενεγάλη Σενεγάλη
283 Λόλλαντ 1.243 480 Flag of Denmark.svg Δανία (Ζεελάνδη)
284 Mangole Island 1.228 474 Ινδονησία Ινδονησία (Βόρειες Μολούκες)
285 New Hanover Island (Lavongai) 1.227 474 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
286 Rote 1.226 473 Ινδονησία Ινδονησία (Νησιά Ανατολικής Σούνδης)
287 Σάουθ Ανταμάν 1.211 468 Ινδία Ινδία (Ανταμάν και Νικομπάρ)
288 Οκινάουα 1.206 466 Ιαπωνία Ιαπωνία (Ρίου Κίου)
289 Tiburón Island 1.200 464 Μεξικό Μεξικό (Σονόρα)
290 Oleniy Island 1.197 463 Ρωσία Ρωσία (Αυτόνομος θύλακας των Γιαμάλων Νένετς)
291 Campana Island 1.188 460 Χιλή Χιλή (Αϊσέν)
292 Aracena Island 1.164 451 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
293 Sherman Island 1.159 448 Κανενός (μη διεκδικούμενο νησί της Ανταρκτική)
294 Μεγάλη Κομόρα 1.158 447 Κομόρες Κομόρες
295 Byam Martin Island 1.150 444 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
296 Γκρέιτ Αμπάκο 1.146 442 Μπαχάμες Μπαχάμες
297 Λίφου 1.146 442 Νέα Καληδονία, υπερπόντιο έδαφος της Flag of France.svg Γαλλία
298 Wales Island 1.137 439 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
299 Île Vanier 1.126 435 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
300 Ουπόλου 1.125 434 Σαμόα Σαμόα
301 Clarence Island 1.111 428 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
302 Padang 1.109 428 Ινδονησία Ινδονησία (Riau)
303 Μαρτινίκα 1.101 425 Flag of France.svg Γαλλία (Υπερπόντιο διαμέρισμα)
304 Γκραντ Μπαχάμα 1.096 423 Μπαχάμες Μπαχάμες
305 Γη της Αλεξάνδρας (Ζέμλια Αλεξάντρι) 1.095 423 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
306 King Island 1.091 421 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Τασμανία)
307 Rowley Island 1.090 421 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
308 Hecla Island 1.084 419 Καναδάς Καναδάς (Μανιτόμπα)
309 Meighen Island 1.074 415 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
310 Νήσος Μαργαρίτα 1.072 414 Βενεζουέλα Βενεζουέλα
311 Sääminginsalo 1.069 413 Φινλανδία Φινλανδία (Νότια Σαβονία)
312 Serrano Island 1.063 411 Χιλή Χιλή (Αϊσέν)
313 Άτκα 1.061 410 Flag of the United States.svg ΗΠΑ (Αλάσκα)
314 Cameron Island 1.059 409 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
315 Banks Island 1.054 407 Καναδάς Καναδάς (Βρετανική Κολομβία)
316 Χωλ 1.049 405 Ρωσία Ρωσία (Περιφέρεια Αρχάγγελσκ)
317 Γκρέιτ Νικομπάρ 1.045 403 Ινδία Ινδία (Ανταμάν και Νικομπάρ)
318 Madre de Dios Island 1.043 402 Χιλή Χιλή (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)
319 Ταϊτή 1.042 402 Γαλλική Πολυνησία Γαλλική Πολυνησία , υπερπόντιο έδαφος της Flag of France.svg Γαλλία
320 Chongming Island 1.041 402 Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα (Σαγκάη)
321 Normanby Island 1.040 401 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα
322 Resolution Island 1.015 392 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
323 Vansittart Island 1.010 394 Καναδάς Καναδάς (Νούναβουτ)
324 Mornington Island 1.002 387 Flag of Australia.svg Αυστραλία (Κουΐνσλαντ)
325 Smyley Island 1.000 385 Κανενός (εδαφικές διεκδικήσεις από Χιλή Χιλή και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο )