Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πετρόνιος Μάξιμος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
}}
 
Ο '''Πετρόνιος Μάξιμος''' <ref>Jones & Martindale, pg. 749</ref> ([[λατινικά|λατ:]] ''Flavius Anicius Petronius Maximus Augustus'')<ref>Drinkwater, pgs. 117-118</ref>'') , ήταν βραχύβιος αυτοκράτορας της δυτικής [[Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]]. Θεωρείται ως ο πρώτος αυτοκράτορας που σηματοδοτεί το διάστημα της παρακμής και του οριστικού τέλους της δυτικής αυτοκρατορίας. Δολοφονήθηκε πιθανότατα από τον ρωμαϊκό όχλο δύο μήνες μετά την ενθρόνιση του. Διάδοχος του ήταν ο [[Άβιτος]]
== Καταβολές ==
 
==Η ανάρρηση στον θρόνο==
Ο Πετρόνιος Μάξιμος ήταν αξιωματικός στην υπηρεσία του αυτοκράτορα [[Ονώριος|Ονώριου]] από το 395 μέχρι το 423 οπότε ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία. Το [[455]] δολοφόνησε τον αυτοκράτορα Ουαλεντινιανό γιατί προσέβαλλε τη σύζυγο του και ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με τη βοήθεια του στρατού.
 
 
==Βασιλεία==
Δεν επέδειξε ηγετικά προσόντα, γεγονός συμβατό με τη γενικότερη παρακμή του βασιλείου του. Όταν πέθανε η σύζυγος του (Λουκίνα) παντρεύτηκε τη χήρα του Ουαλεντινιανού [[Λικίνια Ευδοξία]]. Η Λικίνια δεν άργησε να προσεταιριστεί τον πανίσχυρο τότε βασιλιά των [[Βάνδαλοι|Βανδάλων]] [[Γεζέριχος|Γεζέριχο]] και να του ζητήσει βοήθεια ώστε να απαλλαγεί από τον σύζυγο της. Ο Γεζέριχος αποβιβάστηκε στην Ιταλία κι αφού κατέλαβε τη [[Αρχαία Ρώμη|Ρώμη]] εκθρόνισε τον Πετρόνιο ο οποίος δολοφονήθηκε λιθοβολούμενος από το λαό της Ρώμης. Ο αρχηγός των Βανδάλων πήρε λάφυρα, συνέλαβε αιχμαλώτους και πήρε την Ευδοξία και τις δύο κόρες της μαζί του.
 
 
==Το τέλος==
83.294

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης