Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευγένιος
Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας
Από14 Ιουνίου 1994
Έως15 Σεπτεμβρίου 2016
ΠροκάτοχοςΦιλόθεος
ΔιάδοχοςΚύριλλος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση11 Σεπτεμβρίου 1952 (1952-09-11)
Ηράκλειο, Ελλάδα
Θάνατος15 Σεπτεμβρίου 2016 (64 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κυρός Ευγένιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Πολίτης, 11 Σεπτεμβρίου 1952 - 15 Σεπτεμβρίου 2016) ήταν Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας από το 1994 ως τον θάνατό του το 2016.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 11/09/1952.

Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο μέτωπο της Αλβανίας.

Ο προπάππος του (Γ. Πασχαλίδης) υπήρξε καπετάνιος του χωριού Κερά Πεδιάδος.[1]

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερη Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 19 ετών. Απέκτησε πτυχίο Ιεροδιδασκάλου.

Από το 1973 ως το 1977 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή.

Επί δύο έτη ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα του Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια και διασκέψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με υποτροφία.

Μοναστικός βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμόθεου (1982), του δόθηκε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου και διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μερικά έτη αργότερα ανέλαβε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι εως το 1994.

Ποιμαντορικό και κοινωνικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Ιουνίου 1994 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο, ενισχύοντας ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και τον αγώνα για να μην κλείσει, τον Ερυθρό Σταυρό και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, στήριξε τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια[2] για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο Λασίθι και ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στις διαβουλεύσεις των τοπικών και κοινωνικών φορέων με την κυβέρνηση, το 2011 και το 2012.

Πρότεινε επίσης την αναβάθμιση και τη μετονομασία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας σε Νοσοκομείο Νοτίου Κρήτης.[3]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια πτήσεως προς την Αθήνα και απεβίωσε πριν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο σε ηλικία 64 ετών.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλημα του Μητροπολίτη ήταν η κατήχηση της νεολαίας. Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά θεολογικά έντυπα.

Συλλογικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Χρυσοπηγής, 2008.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κρήτη, Το Αφιέρωμα, Βιογραφίες, τ. 9, σελ. 59, εκδ. οίκος Αρσινόη, Αθήνα 1985.
  2. "Εισβολή" Γεραπετριτών στο Περιφερειακό -Στον υπουργό ο Αρναουτάκης Αρχειοθετήθηκε 2012-03-01 στο Wayback Machine., Cretalive.gr, 29-2-2012.
  3. Sitiapress.gr Αρχειοθετήθηκε 2013-01-16 στο Wayback Machine., Σύσκεψη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, 23-2-2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιογραφικό Επίσημη Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας