Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος Κατερέλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Αυτού Θεοφιλία
Δρ. Κύριλλος
Βοηθός - Τιτουλάριος Επίσκοπος Αβύδου
Bishop of Abydos Kyrillos.jpg
Από 7 Φεβρουαρίου 2008
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 21 Νοεμβρίου 1956 (1956-11-21) (61 ετών)
Λαμία, Φθιώτιδα, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Δόγμα Χριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλος Αρχιμανδρίτης Π. Κύριλλος Κατερέλος

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου Δρ. Κύριλλος Κατερέλος (21 Νοεμβρίου 1956) είναι Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεοφ. Επισκοπος Αβύδου Δρ. κ.κ. Κύριλλος (Ευάγγελος Κατερέλος) γεννήθηκε το 1956 στη Λαμία. Σπούδασε Νομική, Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Είναι Διδάκτωρ της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Είναι Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνων. Την περίοδο 2007-2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο. Ως Ιερεύς έχει υπηρετήσει στην Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και την Μητρόπολη Γερμανίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εκλέγει παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βελεστίνου. Η Χειροτονία του σε Επίσκοπο τελέσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου υπο του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο. Αργότερα έλαβε τον τίτλο Αβύδου.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]