Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμβρόσιος Ζωγράφος)
Μητροπολίτης Αμβρόσιος
Ο Αμβρόσιος Ζωγράφος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αμβρόσιος Αριστοτέλης Ζωγράφος (Ελληνικά)
Γέννηση15  Μαρτίου 1960
Αίγινα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΟρθόδοξος Επίσκοπος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Χάνκουκ Ξένων Γλωσσών
Ιερά Μητρόπολις Κορέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος (κατά κόσμον Αριστοτέλης Ζωγράφος) είναι ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Κορέας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αίγινα στις 15 Μαρτίου 1960, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1983 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1985 και Πρεσβύτερος το 1991.

Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας (υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος και του ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου) και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Κατά τα έτη 1988-1989 εργάσθηκε στην περιώνυμο βιβλιοθήκη και πινακοθήκη της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά. Το διάστημα 1991-1993 με υποτροφία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετεκπαιδεύθηκε στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Η.Π.Α., από όπου έλαβε το δίπλωμα Th.M. (Πατρολογίας) και κατά τα έτη 1993-1996, με υποτροφία της Θεολογικής Σχολής του Princeton (PTS), παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην εν λόγω Σχολή και στο Princeton University, και έλαβε το δίπλωμα Th.M. (Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Ιστορίας Τέχνης), εργαζόμενος παραλλήλως για την συγγραφή της διδακτορικής διατριβής του.

Κατά τα έτη των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Αμερική (1991-1996), υπηρέτησε αφενός ως περιοδεύων ιεροκήρυκας στις ελληνορθόδοξες Κοινότητες της περιοχής New England, απεσταλμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης, αφετέρου ως εφημέριος στις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες Αγίας Βαρβάρας και Αγίας Τριάδος. Στις 21 Δεκεμβρίου 1998 αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις 23 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους μετέβη στην Κορέα για να εργαστεί ιεραποστολικώς στην τοπική Ορθόδοξο Εκκλησία, στην οποία υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σεούλ και ως Πρωτοσύγκελλος της νεοϊδρυθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2005, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός παρά τω Μητροπολίτη Κορέας Επίσκοπος, με τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζήλων και στις 28 Μαΐου 2008 Μητροπολίτης Κορέας.

Παραλλήλως προς την εκκλησιαστική διακονία του στη Ιερά Μητρόπολη Κορέας υπηρετεί και ως Καθηγητής στο νεοσύστατο Τμήμα Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου HUFS. Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023.