Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Αθήνα 2004» ανακατευθύνει εδώ. Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, δείτε: Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2004.
Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια Αθήνα, Ελλάδα
ΣύνθημαΚαλώς ήλθατε σπίτι
Χώρες201
Αθλητές10.625
6.296 (Α), 4.329 (Γ)
Αγωνίσματα301 σε 28 αθλήματα
Τελετή έναρξηςΠαρασκευή 13 Αυγούστου 2004, πριν 20 έτη (2004-08-13)
Τελετή λήξηςΚυριακή 29 Αυγούστου 2004, πριν 20 έτη (2004-08-29)
Κήρυξη έναρξης Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Κήρυξη λήξης Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ
Όρκος αθλητών Ζωή Δημοσχάκη
Όρκος κριτών Λάζαρος Βορεάδης
Όρκος προπονητών Λάζαρος Βορεάδης
Αφή της Φλόγας Νίκος Κακλαμανάκης
ΣτάδιοΟλυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ)
Θερινοί
Σίδνεϋ 2000 Πεκίνο 2008  >
Χειμερινοί
Σάλτ Λέικ Σίτυ 2002 Τορίνο 2006  >

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, γνωστοί και ως Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου 2004. Αυτή ήταν η 28η διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Συμμετείχαν 10.625 αθλητές (6.296 άντρες και 4.329 γυναίκες),[1] μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς, από 201 χώρες.[1] Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

Για πρώτη φορά από το 1996, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο. Από τους αθλητές ξεχώρισαν, ο Μάικλ Φελπς στην κολύμβηση, που κέρδισε τα πρώτα του ολυμπιακά μετάλλια, συγκεντρώνοντας έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια, η Γερμανίδα Μπριγκίτε Φίσερ στο κανό/καγιάκ και ο Μαροκινός Χισάμ Ελ Γκερούζ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θεωρούνται κομβικό σημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Υπήρξαν καταλυτικός παράγοντας για τη κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού έργων, όπως των νέων γραμμών της Μετρό της Αθήνας, του σημερινού Τραμ και της Αττικής Οδού που άλλαξαν καθοριστικά το τοπίο της χώρας, και έμειναν επίσης στην ιστορία ως μία από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ τους χαρακτήρισε «αξέχαστους ονειρικούς αγώνες».[2] Στα μεταγενέστερα χρόνια, ωστόσο, υπήρξαν θεωρίες (κυρίως στα Μέσα Ενημέρωσης) ότι το συνολικό κόστος της διοργάνωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση της ελληνικής οικονομικής κρίσης δημόσιου χρέους που ξεκίνησε το 2010 και τη μακροχρόνια περίοδο των μνημονίων που ακολούθησε.[3] Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους δεν επηρεάστηκαν σημαντικά στα χρόνια πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008,[4] η οποία χτύπησε τότε βαρύτατα τη χώρα, ενώ επίσης το κόστος των Αγώνων, στη συνολική χρονική διάρκεια των 7 ετών της προετοιμασίας τους, που ανήλθε στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένων 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, καθώς είχαν υπάρξει αβάσιμες αναφορές για πιθανή τρομοκρατία, κυρίως διότι έτυχε να είναι η πρώτη Θερινή Ολυμπιάδα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001), ήταν ένα ελάχιστο κλάσμα του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους της χώρας.[5][6]

Η Αθήνα επελέγη ως οικοδέσποινα πόλη στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, στην 106η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λωζάνη, Ελβετία, αφού προηγουμένως είχε χάσει στις 18 Σεπτεμβρίου 1990 τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, που ήταν ο εορτασμός της 100ής επετείου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1997, η Αθήνα ήταν βασισμένη για την επιλογή της κατά ένα μεγάλο μέρος σε μια έκκληση στην ολυμπιακή ιστορία, αλλά και στη σημαντική βελτίωση των υποδομών της ως προς το παρελθόν. Στον τελευταίο κύκλο της ψηφοφορίας, η Αθήνα νίκησε τη Ρώμη, με 66 ψήφους προς 41. Πριν από αυτό, το Μπουένος Άιρες, η Στοκχόλμη και το Κέιπ Τάουν είχαν ήδη αποκλειστεί, αφού είχαν λάβει μόνο λίγες έως μερικές ψήφους. Η ανάθεση των Αγώνων στην Αθήνα θεωρήθηκε τότε και ως αποζημίωση για όσα είχαν γίνει το 1990.

Επιλογή Ολυμπιάδας 2004 — Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Πόλη Χώρα (ΕΟΕ)
Αθήνα Ελλάδα Ελλάδα 32 - 38 52 66
Ρώμη Ιταλία 23 - 28 35 41
Κέιπ Τάουν  Νότια Αφρική 16 62 22 20 -
Στοκχόλμη Σουηδία 20 - 19 - -
Μπουένος Άιρες Αργεντινή Αργεντινή 16 44 - - -

Χώρες που δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικές Υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πόλη Χώρα ΕΟΕ Αποτέλεσμα
Αθήνα Ελλάδα Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (HOC) Νικήτρια
Η πόλη της Αθήνας, υπέβαλε προσφορά για τους Αγώνες του 2004 και κέρδισε τις εκλογές στον τελευταίο γύρο ψηφοφορίας, νικώντας τη Ρώμη. Η Αθήνα φιλοξένησε προηγουμένως τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και προσπάθησε να διεκδικήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944 (οι οποίοι ανατέθηκαν στο Λονδίνο , αλλά ακυρώθηκαν λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 . Υπέβαλε επίσης προσφορά για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 , αλλά η προσφορά της δεν προκρίθηκε.
Ρώμη Ιταλία Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI) Δεύτεροι
Η πρωτεύουσα της Ιταλίας , η Ρώμη, υπέβαλε προσφορά για τους Αγώνες του 2004 και έχασε τις εκλογές στον τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών, νικώντας από την Αθήνα. Η Ρώμη είχε προηγουμένως αναλάβει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908, αλλά η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 ανάγκασε τους Ιταλούς να επιστρέψουν τους Αγώνες στη ΔΟΕ και πέρασαν τις τιμές στο Λονδίνο . Η Ιταλία φιλοξένησε τελευταία φορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στην Κορτίνα ντ'Αμπέτσο . Θα ήταν η δεύτερη φορά που η Ρώμη φιλοξένησε τους αγώνες, μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 . Η Ρώμη υπέβαλε επίσης προσφορά για τους Αγώνες του 1924 , του 1936 , των ακυρωμένων Αγώνων του 1944 και πρόσφατα ήταν υποψήφια πόλη για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 , αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά της. Η πόλη της Φλωρεντίας υπέβαλε προσφορά για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 , αλλά απέσυρε την προσφορά της. Δύο χρόνια αφότου η Ρώμη έχασε την προσφορά της το 2004, το Τορίνο τιμήθηκε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 . Το Μιλάνο και η Κορτίνα ντ'Αμπέτσο έχουν προγραμματιστεί να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 .
Κέιπ Τάουν Νότια Αφρική Νοτιοαφρικανική Ολυμπιακή Επιτροπή (SASCOC) Τρίτοι
Η πόλη του Κέιπ Τάουν στην Νότια Αφρική , υπέβαλε προσφορά για τους Αγώνες του 2004 και έλαβε την τρίτη περισσότερες ψήφους, ισοβαθμώντας με το Μπουένος Άιρες στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας και κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο. Το Κέιπ Τάουν δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν έχει καταθέσει ποτέ ξανά υποψηφιότητα. Ήταν η πρώτη προσφορά της Αφρικής από τότε που η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου απέτυχε να φιλοξενήσει τους ακυρωμένους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1916 και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 , οι οποίοι και οι δύο ανατέθηκαν στο Βερολίνο . Αν το Κέιπ Τάουν είχε κερδίσει τα δικαιώματα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ήπειρο της Αφρικής. Η Νότια Αφρική τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 στις 15 Μαΐου 2004 και το Κέιπ Τάουν ήταν μία από τις πόλεις που διοργανώθηκαν.
Στοκχόλμη Σουηδία Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή (SOK) Τέταρτοι
Η Στοκχόλμη της Σουηδίας, υπέβαλε προσφορά για τους Αγώνες του 2004 και αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας. Η Στοκχόλμη φιλοξένησε προηγουμένως τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912, καθώς και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 μαζί με τη Μελβούρνη .
Μπουένος Άιρες Αργεντινή Αργεντίνικη Ολυμπιακή Επιτροπή (COA) Πέμπτοι
Η πόλη του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, υπέβαλε προσφορά για τους Αγώνες του 2004 και αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο εναντίον του Κέιπ Τάουν, αφού και οι δύο πόλεις ισοφάρισαν στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας. Το Μπουένος Άιρες δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κατέθεσε υποψηφιότητα για τους Αγώνες του 1936, 1956 και του 1968. Το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και έγινε η πρώτη πόλη στην ήπειρο που φιλοξένησε τους αγώνες. Το Μπουένος Άιρες φιλοξένησε την 125η Σύνοδο της ΔΟΕ στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 και φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2018.

Το πρώτο στοιχείο του εταιρικού σχεδιασμού ήταν το λογότυπο που σχεδίασε η Ροδάνθη Σεντούκα το 1999. Είναι το πρώτο ολυμπιακό λογότυπο που σχεδιάστηκε ελεύθερα και δεν κατασκευάστηκε γεωμετρικά. Δείχνει ένα κλαδί ελιάς σε ανοιχτό μπλε φόντο, καθώς ήταν το έπαθλο των αρχαίων τελετών απονομής στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάτω από το σχέδιο υπάρχει η επιγραφή Athens 2004 στα ελληνικά, αγγλικά ή γαλλικά.

Κύριο λήμμα: Φοίβος και Αθηνά

Από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Γκρενόμπλ (Γαλλία) και μετά, είναι θεσμός να υπάρχει μια μασκότ για τους Αγώνες. Στη διοργάνωση του 2004, οι επίσημες μασκότ ήταν δυο αδέλφια, ο Φοίβος και η Αθηνά, που ονομάστηκαν έτσι από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα – Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Ήταν εμπνευσμένες από τα αρχαία "δαίδαλα" που ήταν κούκλες και εκτός από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 σε μία αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων — ένα δευτερόλεπτο για το κάθε ένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκε μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα — από ήχους που δίνουν το ρυθμό ενός ενισχυμένου κτύπου της καρδιάς. Την τελετή συνέλαβε και υλοποίησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004. Μετά το σύντομο ταξίδι στην Πελοπόννησο, η φλόγα γύρισε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τις πόλεις που διοργάνωσαν Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τη διεθνή λαμπαδηδρομία, τον Ιούλιο η φλόγα διέσχισε όλους τους νομούς της Ελλάδας με κορύφωση το βράδυ της 13ης Αυγούστου, με τον Νίκο Κακλαμανάκη να ανάβει τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου, σηματοδοτώντας την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ταξίδι της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας:

Η διαδρομή της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας

Με ένα φαντασμαγορικό θέαμα από Έλληνες χορευτές και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Ελληνικά τραγούδια, η Αθήνα αποχαιρέτησε τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στιγμιότυπο από το άθλημα της τοξοβολίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι επίσημες κατηγορίες αθλημάτων παρατίθενται πιο κάτω. Υπήρξαν 28 αθλήματα που περιλάμβαναν στο σύνολο τους 37 αγωνίσματα. Η γυναικεία Πάλη συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το αγώνισμα της Σπάθης Γυναικών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Ξιφασκία (Πατήστε σε ένα άθλημα για να μάθετε περισσότερα για τα αγωνίσματα του αθλήματος αυτού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004).

Αθλήματα και αγωνίσματα του προγράμματος

Αθλητικές εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη αθλητικές εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστικό πρόγραμμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Όλες οι ώρες, είναι στην Θερινή Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (UTC+3)
 ΤΕ  Τελετή Έναρξης  ●  Αγώνισμα  1  Τελικός Αγωνίσματος  ΤΛ  Τελετή Λήξης
Αύγουστος 2004 11
Τετ
12
Πεμ
13
Παρ
14
Σάβ
15
Κυρ
16
Δευ
17
Τρί
18
Τετ
19
Πέμ
20
Παρ
21
Σάβ
22
Κυρ
23
Δευ
24
Τρί
25
Τετ
26
Πέμ
27
Παρ
28
Σάβ
29
Κυρ
Αγωνίσματα
Τελετές ΤΕ ΤΛ Δ/Υ
Υγρός Στίβος Καταδύσεις 2 2 1 1 1 1 44
Κολύμβηση 4 4 4 4 4 4 4 4
Συγχρονισμένη Κολύμβηση 1 1
Υδατοσφαίριση 1 1
Τοξοβολία 1 1 1 1 4
Στίβος 2 2 3 5 6 6 3 3 7 8 1 46
Αντιπτέριση 2 1 2 5
Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ Μπέιζμπολ 1 2
Σόφτμπολ 1
Καλαθοσφαίριση 2 2
Πυγμαχία 5 6 11
Κανό Σλάλομ 2 2 16
Σπρίντ 6 6
Ποδηλασία Δρόμου 1 1 2 18
Πίστας 2 2 1 1 3 3
Βουνού 1 1
Ιππασία 2 1 1 2 6
Ξιφασκία 1 1 1 2 1 1 1 1 1 10
Χόκεϊ επί χόρτου 1 1 2
Ποδόσφαιρο 1 1 2
Γυμναστική

Ενόργανη

1 1 1 1 5 5 18
Ρυθμική 1 1
Τραμπολίνο 1 1
Χειροσφαίριση 2 2
Τζούντο 2 2 2 2 2 2 2 14
Σύγχρονο Πένταθλο 1 1 2
Κωπηλασία 7 7 14
Ιστιοπλοΐα 1 3 2 2 1 2 11
Σκοποβολή 2 2 2 2 2 2 2 1 2 17
Επιτραπέζια Αντισφαίριση 1 1 1 1 4
Ταεκβοντό 2 2 2 2 8
Αντισφαίριση 2 2 4
Τρίαθλο 1 1 2
Πετοσφαίριση Παραλίας 1 1 4
Εσωτερικό 1 1
Άρση Βαρών 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 15
Πάλη 4 4 3 4 3 14
Μετάλλια ανά ημέρα 13 12 14 11 21 15 22 30 27 19 12 18 15 21 34 17 301
Σύνολο Αγωνισμάτων 13 25 39 50 71 86 108 138 165 184 196 214 229 250 284 301
Αύγουστος 2004 11
Τετ
12
Πέμ
13
Παρ
14
Σάβ
15
Κυρ
16
Δευ
17
Τρί
18
Τετ
19
Πέμ
20
Παρ
21
Σάβ
22
Κυρ
23
Δευ
24
Τρί
25
Τετ
26
Πέμ
27
Παρ
28
Σάβ
29
Κυρ
Αγωνίσματα

Συμμετέχουσες χώρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμετέχουσες χώρες στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 παρατίθενται πιο κάτω:

Τα ονόματα και η διάταξη των εθνών είναι σύμφωνα με τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αθήνας 2004 κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Πίνακας μεταλλίων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες 15 χώρες, παρατίθενται παρακάτω:

   *   Διοργανώτρια χώρα ( Ελλάδα )

ΘέσηΕΟΕΧρυσάΑργυράΧάλκιναΣύνολο
1 Ηνωμένες Πολιτείες 353929103
2 Κίνα 32171463
3 Ρωσία 27273892
4 Αυστραλία 17161649
5 Ιαπωνία 1691237
6 Γερμανία 14161848
7 Γαλλία 1191333
8 Ιταλία 10111132
9 Νότια Κορέα 912930
10 Μεγάλη Βρετανία 991230
11 Κούβα 971127
12 Ουκρανία 95923
13 Ουγγαρία 86317
14 Ρουμανία 85619
15 Ελλάδα *66416
Σύνολο (15 χώρες)220194205619
  1. 1,0 1,1 «Athens 2004». International Olympic Committee. olympic.org. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2008. 
  2. «Rogge: Athens 'unforgettable, dream Games'». Associated Press. ESPN. 29 August 2004. http://sports.espn.go.com/oly/summer04/gen/news/story?id=1870458. Ανακτήθηκε στις 28 July 2012. 
  3. «Olympic Cities: Booms and Busts». Cnbc.com. 19 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014. 
  4. «2010-2018 Greek Debt Crisis and Greece's Past: Myths, Popular Notions and Implications». Academia.edu. https://www.academia.edu/37583185. Ανακτήθηκε στις 14 October 2018. 
  5. «Did 2004 Olympics Spark Greek Financial Crisis?». CNBC. 3 June 2010. https://www.cnbc.com/id/37484301. Ανακτήθηκε στις 17 December 2018. 
  6. Nevradakis, Michael (7 Αυγούστου 2012). «The True Olympic Legacy of Athens: Refuting the Mythology». The Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Προκάτοχος
Σίδνεϊ
Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Αθήνα

28η Ολυμπιάδα (2004)
Διάδοχος
Πεκίνο