Ολυμπιακές μασκότ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ολυμπιακές Μασκότ είναι πρωτότυπα ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα αντικείμενα ειδικά σχεδιασμένα για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες, που συμβολίζουν, ενσωματώνουν και διαδίδουν τις αξίες και τις ιδέες, που επιθυμεί η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη Ολυμπιακή μασκότ που δημιουργήθηκε ήταν για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1968, που έλαβαν χώρα στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Πρόκειται για τον Schuss, μια μικρόσωμη ανδρική φιγούρα πάνω σε σκι, αφαιρετικά σχεδιασμένη και βαμμένη στα χρώματα της Γαλλίας: μπλε, κόκκινο και άσπρο.[1] Ωστόσο, η πρώτη επίσημη ολυμπιακή Μασκότ εμφανίστηκε στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972,[1] και ήταν ένας σκύλος ντάτσχουντ, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βαυαρία, με το όνομα Waldi[1][2] και διέθετε προσόντα επιθυμητά για κάθε αθλητή, όπως η αντοχή, η ανθεκτικότητα και η ευκινησία,[3] ενώ πάνω του μπορούμε να διακρίνουμε τρία από τα χρώματα της Ολυμπιακής σημαίας (μπλε, κίτρινο, πράσινο).

Η επιτυχία των πρώτων αυτών μασκότ, βοήθησε ώστε να καθιερωθούν στους ως σύμβολα στους Ολυμπιακούς αγώνες που ακολούθησαν και να γίνουν θεσμός. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και παρά τη βαρύτητα των μηνυμάτων που φέρουν, είναι σχεδιασμένες με απλό τρόπο και με έντονα, χαρούμενα χρώματα, κατάλληλα για το φεστιβαληκό κλίμα που επικρατεί κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των αγώνων.

Οι μασκότ της Αθήνας 2004 ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, κούκλες εμπνευσμένες από ένα κωδωνόσχημο γυναικείο ειδώλιο, που εκτίθεται στο εθνικό αρχεολογικό μουσείο της Αθήνας. Στην αρχαιότητα αυτές οι κούκλες, «δαίδαλα», όπως ονομάζονται, εκτός από παιχνίδια είχαν και λατρευτικές χρήσεις. Τα αδέρφια Φοίβος και Αθηνά συμβολίζουν έτσι τη χαρά του παιχνιδιού, αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού. Η σκόπιμη επιλογή αδερφού και αδερφής έγινε για να δείξει την ισότητα και την αδελφοσύνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]