Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)
Είδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
ΕΙΡΤ (1970-1975)
Ίδρυση 1975
Διάλυση 11 Ιουνίου 2013
Έδρα Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής, Λεωφόρος Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
Κλάδος Μέσα ενημέρωσης
Υπηρεσίες Τηλεοπτικά κανάλια
Ραδιοφωνικά κανάλια
Ειδήσεις στο διαδίκτυο
Υπηρεσίες Τηλεοπτικά κανάλια
Ραδιοφωνικά κανάλια
Ειδήσεις στο διαδίκτυο
Σλόγκαν ΕΡΤ Παντού!

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) ήταν και θα είναι ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Επρόκειτο για ανώνυμη επιχείρηση με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της ΕΡΤ ήταν η λειτουργία πέντε τηλεοπτικών σταθμών και 27 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η ΕΡΤ έκλεισε στις 11 Ιουνίου 2013 με μια αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1975 ως ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Ήταν διάδοχος οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ). Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ' έναν ενιαίο φορέα. Οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΡΤ στεγάζονταν στο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1968-1969, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή.

Στις 25 Μαρτίου του 1989 ξεκίνησε να εκπέμπει ένας τρίτος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός, η ΕΤ3 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η οποία ως επί το πλείστον περιείχε περιφερειακό πρόγραμμα επικεντρωμένο στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τα πρώτα 20 χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα, η μετάδοση της ΕΡΤ ήταν περιορισμένη, ξεκινώντας από νωρίς το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα ή μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Από το 1997, τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, ήταν γνωστά, ως ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 και μεταδίδονταν όλο το εικοσιτετράωρο. Η ΕΤ1 ήταν κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι ενώ η ΝΕΤ ήταν ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χαρακτήρα. Η ΕΤ3, παρόλο που μεταδίδονταν πανελλαδικά, εξακολουθούσε να επικεντρώνεται σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η ΕΡΤ ήταν ο μεγάλος εθνικός χορηγός και ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1968 στο Μεξικό. Παράλληλα, μετέδιδε αγώνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού, όπως αποδείχτηκε σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης, μετέδιδε ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία ήταν εσωτερικές παραγωγές.

Στις 19 Αυγούστου 2011, η ΕΡΤ ανακοίνωσε την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση της εταιρείας. Τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ θα γίνονταν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ τα προγράμματα της ΕΤ1 θα ενσωματώνονταν στους άλλους δύο σταθμούς. Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ θα διέκοπταν τη λειτουργία τους και θα ενσωματώνονταν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Η ERT World επίσης θα επικεντρώονταν στον απόδημο Ελληνισμό.

Κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν.[1] Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διακόπηκε η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) σε κάποιους πομπούς.[2]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ [3] κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.[4] Ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ύπαρξη δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ νομοθέτησε και έναν μόνιμο διάδοχο της ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ. Η επιλογή αυτή δεν ικανοποίησε τη Δημοκρατική Αριστερά, τον τότε τρίτο κυβερνητικό εταίρο, η οποία στις 21 Ιουνίου του 2013 αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση.[5]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν προγράματα. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοση σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και το εκκένωσαν.[6] Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.

Επανασύσταση της ΕΡΤ Α.Ε.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του.[7][8][9][10] Η ΕΡΤ αναμένεται να επαναλειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς ιστότοπους και οπτικοακουστικό αρχείο, ενώ στον ενιαίο φορέα «δύνανται να ενταχθούν το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3)».[11]

Η ΕΡΤ θα έχει όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) για την εκπομπή της σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και το δορυφορικό της κανάλι, την ERT World για τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο ενώ θα διαθέτει και θα παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θα διοικείται από επταμελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη θα είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Επίσης, δε θα δημιουργεί καμία δημοσιονομική επιβάρυνση ενώ στο νομοσχέδιο για την επανίδρυση της θα υπάρχουν διατάξεις που θα στοχεύουν στον περιορισμό των δαπανών εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.[12]

Ακόμα, υπάρχει η πρόβλεψη η ΕΡΤ να είναι ο πάροχος δικτύου για τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια[13].

Στις 15 Απριλίου του 2015, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.[14]

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνος Γεγονός
1975
1978
 • Η ΕΡΤ πραγματοποιεί έγχρωμη μετάδοση γίνεται με τη χρήση του Γαλλικού συστήματος SECAM.
1982
1983
 • Η ΕΡΤ2 αλλάζει για δεύτερη φορά το λογότυπό του, έτσι ώστε η νέα επωνυμία του καναλιού, να εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες.
1987
 • Οκτώβριος: Στις 18 Οκτωβρίου, η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιούνται σε έναν ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ[15] (σύμφωνα με το νόμο 1730) με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2.
1988
 • Ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
 • Η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
1989
 • Η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΕΡΤ και την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
 • Ξεκινά εκπομπές η ΕΤ3 από τη Θεσσαλονίκη.
1990
 • Αλλαγή μετάδοσης και για τους 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, με το χρωματικό σύστημα PAL. Επίσης, αρχίζει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
1993
 • Η ΕΤ1 μετονομάζεται σε ΕΝΑ Τηλεόραση (1) και η ET2 σε ΔΥΟ (2).
1994
 • Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΡΤ3.
1996
 • Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat και η οποία ξεκινά τη μετάδοση των προγραμμάτων των 3 κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφορικών συστημάτων.
1997
 • Αποπειράται η διαφοροποίηση του ύφους του προγράμματος της ΕΤ1 και της ET2. Συγχωνεύεται η λειτουργία του προγραμματισμού καθώς και η παραγωγή ειδήσεων των δύο καναλιών και η ET2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ με περισσότερη έμφαση στην ειδησεογραφία και την ενημέρωση. Η ΕΤ1 αποκτά νέο λογότυπο και σήματα.
2000
 • Η ΝΕΤ γίνεται ένα γενικού περιεχομένου ειδησεογραφικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι. Η ΕΤ1 αλλάζει σήμα και η ΕΤ3 αλλάζει λογότυπο και σήμα.
2003
 • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και δίνει περισσότερο έμφαση στον πολιτισμό και την επιμόρφωση. Η ΝΕΤ αλλάζει σήματα.
2004
2006
 • Μάρτιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει το πρίσμα+ το πρώτο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι ελεύθερης λήψης στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κανάλι στην Ελλάδα απευθυνόμενο στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δύο ακόμα επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το σπορ+ και το σινέ+ και τα οποία δίνουν περισσότερη έμφαση στον αθλητισμό και στον κινηματογράφο αντίστοιχα.
 • Τέλη Νοεμβρίου: Η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World και πλέον δίνει περισσότερη έμφαση με στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον απόδημο ελληνισμό. Έχει μοιραστεί σε 3 ζώνες: ERT World Ευρώπης και Αφρικής, ERT World Βόρειας Αμερικής & ERT World Ασίας και Αυστραλίας, με την καθεμιά να έχει το δικό της πρόγραμμα.
2008
 • Ιούνιος: Η ΕΡΤ ανανεώνει το εταιρικό λογότυπο καθώς και αυτά των τηλεοπτικών υπηρεσιών της.
2011
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ προσθέτει ένα νέο επίγειο ψηφιακό κανάλι, την ΕΡΤ HD το οποίο εκπέμπει σε ανάλυση 1080i και είναι το πρώτο υψηλής ευκρίνειας και ελεύθερης λήψης κανάλι στην Ελλάδα. Το σινέ+ και το σπορ+ συγχωνεύονται σε ένα κανάλι και μετονομάζεται σε σινέ/σπορ+.
2012
 • Μάρτιος: Το σινέ/σπορ+ και το πρίσμα+ σταματούν οριστικά τη λειτουργία τους.
2013
 • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου του 2013, η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την έναρξη ενός νέου κρατικού και δημόσιου οργανισμού με την επωνυμία: Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι της συνεχίζουν τη λειτουργία των προγραμμάτων της.
 • Ιούλιος: Στις 10 Ιουλίου 2013, μια μεταβατική υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων ξεκινά τη μετάδοσή της στις συχνότητες της ΕΡΤ ως Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΔΤ).
 • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου 2013, την αυγή, με αστυνομική επιχείρηση εκκενώνεται το κεντρικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, από τους απολυμένους εργαζομένους οι οποίοι μετέδιδαν απλήρωτοι πρόγραμμα για 148 μέρες.
2015
 • Μάρτιος: Στις 31 Μαρτίου του 2015, κατατίθεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την επανίδρυση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.
 • Απρίλιος:
  • Στις 15 Απριλίου του 2015, εγκρίνεται στην επιτροπή της Βουλής το Σχέδιο Νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε.
  • Στις 27 Απριλίου του 2015 εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο Νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε.[16][17]

Τομείς δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ στην Αθήνα, ενώ η θυγατρική της ΕΡΤ3 λειτουργούσε την ΕΤ3 από την Θεσσαλονίκη. Εξέπεμπε και σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω της ERT World (πρώην ERT Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η ΕΡΤ είχε θέσει σε λειτουργία σε μέρος της χώρας την ΕΡΤ Ψηφιακή, έναν πάροχο ψηφιακής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν τρία κανάλια: πρίσμα+, σινέ+ και σπορ+, και δύο ένθετα: studio+ και info+ τα οποία αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των σινέ+ και σπορ+. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ εξέπεμψαν μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Από τις 27 Απριλίου του 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, ονόματι ΕΡΤ HD.

Επίσης, η ΕΡΤ ήταν υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports και πρώην Filmnet/SuperSport) και για το κανάλι της Βουλής.

ET1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΕΤ1

Η Ελληνική Τηλεόραση 1 (ΕΤ1) ήταν το πρώτο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Είχε ιδρυθεί το 1966 υπό την επίβλεψη του ΕΙΡ, το οποίο το 1970 μετονομάστηκε σε ΕΙΡΤ. Το 1975 το ΕΙΡΤ μετονομάστηκε σε ΕΡΤ. Το 1987 το κανάλι μετονομάστηκε σε ΕΤ1. Στις 11 Ιουνίου 2013, η λειτουργία του καναλιού σταμάτησε μαζί με τα άλλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα που εξέπεμπε τα τελευταία χρόνια ήταν κυρίως μορφωτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, ψυχαγωγικού και ειδησεογραφικού χαρακτήρα. Πρόβαλλε, επίσης, σε μικρό ποσοστό εκκλησιαστικές εκπομπές και παιδικά προγράμματα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

ΝΕΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΝΕΤ

Η Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ) ήταν το δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 1966 ως Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και ανήκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το 1970 μετονομάστηκε σε ΥΕΝΕΔ. Το 1982 η ιδιοκτησία του πέρασε σε πολιτικό έλεγχο και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2 (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 2), με τη συγχώνευσή του με την ΕΡΤ στις 24 Οκτωβρίου 1987 μετονομάστηκε σε ET2 (Ελληνική Τηλεόραση 2), ενώ στις 20 Οκτωβρίου του 1997 πήρε τη ονομασία Νέα Ελληνική Τηλεόραση. Έκλεισε στις 11 Ιουνίου 2013.

Ήταν κυρίως ένα ειδησεογραφικό και ενημερωτικό κανάλι. Είχε προγράμματα όλων των ειδών, μεταξύ αυτών ενημερωτικές, ψυχαγωγικές (ξένες και ελληνικές σειρές, μαγκαζίνο και τηλεπαιχνίδια), αθλητικές εκπομπές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές εκπομπές και παιδικό πρόγραμμα.

Δορυφορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ERT World

Η ERT World (πρώην ERT Sat) ήταν η υπηρεσία διεθνούς τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ. Το σήμα της αναμεταδιδόταν εκτός Ελλάδας μέσω δορυφόρου, ενώ στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Αυστραλία ήταν διαθέσιμο και σε επίγεια μετάδοση μέσω καλωδιακών δικτύων. Το πρόγραμμά της περιλάμβανε εκπομπές από τα υπόλοιπα κανάλια της ΕΡΤ καθώς και δικές της παραγωγές απευθυνόμενες στην ομογένεια.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργούσε έναν μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών προγραμμάτων υπό τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ). Η τελευταία ιδρύθηκε το 1988 και η έδρα της ήταν στις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής. Το σήμα για όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ ήταν βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα» και βρισκόταν σε χρήση από της πρώτη μέρα εκπομπής του Σταθμού Αθηνών.[18]

Εθνικής εμβέλειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ εξέπεμπε σε εθνική εμβέλεια τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα. Το Πρώτο Πρόγραμμα ήταν κατά κύριο λόγο ένας ενημερωτικός σταθμός, ο οποίος μετέδιδε την τρέχουσα επικαιρότητα με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, γεμάτες και διάφορες ομιλίες και συζητήσεις. Το Δεύτερο Πρόγραμμα ήταν κυρίως μουσικός σταθμός, ο οποίος μετέδιδε ασταμάτητη Ελληνική μουσική. Το Τρίτο Πρόγραμμα επικεντρωνόταν σε θέματα της τέχνης και του πολιτισμού. Η ΕΡΑ Σπορ ήταν καθαρά αθλητικός ενημερωτικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις κάθε ώρα και αθλητική επικαιρότητα κάθε μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, και τα τέσσερα προγράμματα της ΕΡΑ μετέδιδαν ένα κοινό πρόγραμμα.

Περιφερειακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την υπόλοιπη επικράτεια, η ΕΡΤ είχε 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Επίσης, στην Αττική και στην Κόρινθο η ΕΡΑ λειτουργούσε δύο επιπλέον ραδιοφωνικά προγράμματα. Ο Kosmos 93.6, ο οποίος μετέδιδε ασταμάτητη έθνικ μουσική και ο Φιλία 106.7, ο οποίος ήταν ο ξενόγλωσσος και πολύγλωσσος ενημερωτικός σταθμός που απευθυνόταν στους αλλοδαπούς που ζούσαν στην Ελλάδα.

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φωνή της Ελλάδας ήταν ο σταθμός της ΕΡΤ που απευθυνόταν στους Έλληνες του εξωτερικού, με ειδήσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, που αφορούσαν την Ελλάδα και εξέπεμπε μόνο στα μεσαία και βραχέα κύματα. Επιπλέον, ο περιφερειακός σταθμός της Μακεδονίας Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα εξέπεμπε επίσης διεθνώς. Τον Σεπτέμβριο του 2004, η ΕΡΑ Σπορ και η ΕΡΑ 5 (Η Φωνή της Ελλάδας) προστέθηκαν στην πλατφόρμα της εταιρείας Dish Network δίνοντας στη Βόρεια Αμερική την πρόσβαση σε δύο από τους δημοφιλέστερους δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

Άλλοι τομείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του ΕΡΤ Web TV

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ΕΡΤ3 (2008-2013).

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Τρία (ΕΡΤ3) είναι[19] θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ. Ιδρύθηκε το 1988 ως Γενική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 1989 ξεκίνησαν οι εκπομπές του καναλιού της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, η εμβέλεια του οποίου αργότερα επεκτάθηκε. Το 1994 η Γενική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος καταργήθηκε και στη θέση της ιδρύθηκε η ΕΡΤ3, με διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία. Εκτός από τον τηλεοπτικό σταθμό, στο νέο Ρ/Τ φορέα υπάχθηκε και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας, ο οποίος λειτουργούσε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους 102 FM (Πρώτο Πρόγραμμα), 95.8 FM (Δεύτερο Πρόγραμμα) και το Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα. Το 1994 ιδρύθηκε και η ορχήστρα της ΕΡΤ3.

Ύστερα από το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 συνεχίζουν τη λειτουργία των προγραμμάτων της.[20]

Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο είναι κτίριο ραδιοτηλεοπτικών εγκαστάσεων. Κατασκευάστηκε τη διετία 1968-1969 κατά την περίοδο της Χούντας για την στέγαση του ΕΙΡΤ που ιδρύθηκε το 1970. Το 1975 έγινε το κέντρο της ΕΡΤ. Από το 2014 λειτουργεί εκεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ΝΕΡΙΤ.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτούνταν κατά κύριο λόγο μέσω ανταποδοτικού τέλους, το οποίο ενσωματωνόταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονταν για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή το τέλος ενσωματωνόταν και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ένα πολύ μικρότερο τμήμα των εσόδων της ΕΡΤ προερχόταν από τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Δημόσιες υποχρεώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η ΕΡΤ οφείλει να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δικό του δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού και να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.»

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EIR logo.png EIRT logo.png ERT color logo.png ERT(channel) logo.png ΕΡΤ 1996-2008.png EPT logo.svg
1938-1970 1970-1975 1975-1987 1987-1996 1996-2008 2008-2013

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, www.in.gr, 11 Ιουνίου 2013
 2. Η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ
 3. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13-6-2013. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231253098. Ανακτήθηκε στις 14-6-2013. 
 4. «EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-urges-greek-government-to-re.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 5. «Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ». kathimetini.gr. http://www.kathimerini.gr/43591/article/epikairothta/politikh/h-apoxwrhsh-ths-dhmar. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2015. 
 6. Η επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
 7. «Όλο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ». ertopen.com. 9 Μαρτίου 2015. http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/31599. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2015. 
 8. «Την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους». http://www.avgi.gr/article/5372100/tin-pempti-sti-bouli-to-nomosxedio-gia-tin-ert-xoris-auxisi-tou-antapodotikou-telous. 
 9. «Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ». typologies.gr. 1 Απριλίου 2015. http://www.typologies.gr/2015/04/01/στη-βουλή-το-νομοσχέδιο-για-την-ερτ. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
 10. «Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ». tvxs.gr. 1 Απριλίου 2015. http://tvxs.gr/news/ellada/sti-boyli-nomosxedio-gia-tin-epanasystasi-tis-ert. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
 11. «Πως θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ». http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/media/pws-tha-ksananoiksei-h-ert-xwris-na-ginei-h-palia-ert.3351362.html. 
 12. «Την Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ». http://www.efsyn.gr/arthro/tin-deytera-nomoshedio-gia-tin-ert. 
 13. «Η νέα ΕΡΤ πάροχος δικτύου για τα περιφερειακά κανάλια!». digitaltvinfo.gr. 31 Μαρτίου 2015. http://www.digitaltvinfo.gr/news/media-news/item/14300. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
 14. «Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για την ΕΡΤ». http://www.kathimerini.gr/811380/article/epikairothta/politikh/egkri8hke-kata-pleioyhfia-to-ns-gia-thn-ert. 
 15. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ greekafm.com
 16. «Την Τρίτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο της ΕΡΤ». http://www.typologies.gr/2015/04/23/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82/. 
 17. «ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή». http://www.avgi.gr/article/5492936/ert-apo-tin-triti-ta-idiotika-kanalia-tha-exoun-antagonisti. 
 18. «Μάθημα ιστορίας... προς επικίνδυνους πολιτικούς». http://ert-proini-enimerosi.blogspot.gr/2014/01/blog-post_6277.html. 
 19. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν
 20. ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ: 14 μήνες μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]