Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)
Είδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
ΕΙΡΤ (1970-1982)
Διάδοχος ΝΕΡΙΤ (επίσημος)
ΕΡΤ Open (ανεπίσημος)
Ίδρυση 1938 (Ίδρυση ΕΙΡ)
Έδρα Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής, Λεωφόρος Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
Πρόσωπα Αθανάσιος Παπαγεωργίου (πρόεδρος ΔΣ)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης (διευθύνων σύμβουλος)
Υπάλληλοι 2.656
Παρακλάδια ΕΡΤ3
Σλόγκαν ΕΡΤ Παντού!
Ανοιχτή φωνή για την κοινωνία
Ιστότοπος ertopen.com (ανοιχτός)

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) ήταν ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα, μέχρι και το 2013, όπου υποκαταστάθηκε από τη ΝΕΡΙΤ.

Η επωνυμία της ήταν «ΕΡΤ Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκε εξ' ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της ΕΡΤ ήταν η εκπομπή 3 τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ήταν το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) το 1950[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ήταν διάδοχη του πρώην ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) και μετέπειτα με την προσθήκη της τηλεόρασης ως ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ' έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΡΤ στεγάζονται στο λεγόμενο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή.

Η ΕΡΤ ξεκίνησε το 1938, και αρχικά περιορίστηκε με τις ραδιοφωνικές υπηρεσίες από την Αθήνα. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ήταν γνωστή ως Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η μετάδοση σταμάτησε κατά την Κατοχή της Ελλάδας 1941-1944. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μετάδοση συνεχίζεται και οι ραδιοφωνικές υπηρεσίες του ιδρύματος, επεκτάθηκαν σε τρεις εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι διεθνείς εμβέλειας για τους Έλληνες μετανάστες. Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ήταν ένας από τους 23 ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης και ο οποίος εντάχθηκε στην ένωση το 1950.

Οι πειραματικές και δοκιμαστικές τηλεοπτικές εκπομπές και μεταδόσεις ξεκίνησαν το 1965 και η πλήρης τηλεοπτική υπηρεσία ξεκίνησε ένα χρόνο μετά, το 1966 υπό την ονομασία του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Το 1970, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ). Εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο δύο κρατικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ η οποία υπαγόταν και ελεγχόταν από τον Ελληνικό Στρατό Ξηράς και η οποία είχε χρησιμοποιεί ως μέσο προπαγάνδας από τη Χούντα των Συνταγματαρχών μέχρι την πτώση του, το 1974.

Ο σταθμός διατήρησε το όνομά του και το στρατιωτικό προσανατολισμό του μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 1982, όταν μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 1987 και ένας τρίτος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός προστέθηκε, η ΕΤ3 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η οποία ως επί το πλείστον περιείχε περιφερειακό πρόγραμμα, επικεντρώθηκε στην Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τα πρώτα 20 χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα, η μετάδοση της ΕΡΤ ήταν περιορισμένη, ξεκινώντας από τις 17:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα ή μέχρι τις 2:00 τη νύχτα. Από το 1997, τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, ήταν γνωστά, ως ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 και μεταδίδονταν όλο το εικοσιτετράωρο. Η ΕΤ1 ήταν ένα κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι ενώ η ΝΕΤ ήταν ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χαρακτήρα. Η ΕΤ3 παρόλο που μεταδιδόταν πανελλαδικά, εξακολουθούσε να επικεντρώνεται σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η ΕΡΤ ήταν ο μεγάλος εθνικός χορηγός και ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1968 στο Μεξικό. Παράλληλα, μετέδιδε αγώνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού, όπως αποδείχτηκε σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης, μετέδιδε διάφορα ντοκιμαντέρ, κάποια από διάφορα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου και κινούμενα σχέδια.

Με την έναρξη των ανεξάρτητων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η ποιότητα του προγράμματος άλλαξε σε μια πιο εμπορική ποικιλία, προκειμένου να υπάρχει ο έντονος ανταγωνισμός για τις αξιολογήσεις και την ακροαματικότητα των καναλιών. Αυτή ήταν μια σημαντική στροφή όσον αφορά τις αρχές του δικτύου, που κυριαρχείται από μεγάλη ποικιλία, τα υποτιθέμενα προγράμματα "υψηλότερης ποιότητας" συμπεριλαμβανομένων των ντοκιμαντέρ και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στις 19 Αυγούστου του 2011, η ΕΡΤ ανακοίνωσε την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση της εταιρείας. Τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ να γίνουν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ η ΕΤ1 να ενσωματωθεί στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια Σινέ+ και Σπορ+ να διακόψουν τη λειτουργία τους και να ενσωματωθούν επίσης στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Η ERT World επίσης να αλλάξει το πρόγραμμά της για να απεικονίσει τις ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού, όπως προσδιορίζεται από μια έρευνα που διεξήχθη από την ΕΡΤ. Ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η εταιρεία θα γινόταν δημόσια, αλλά δεν θα ήταν ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους.

Κλείσιμο της ΕΡΤ (11 Ιουνίου 2013-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ΕΡΤ Open

Στις 11 Ιουνίου του 2013 η Κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ[2], κατεβάζοντας on air το σήμα των σταθμών λίγο πριν το τέλος του προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας[3], γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και της ΕΣΗΕΑ, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις[4].

Συγκλονιστικό και πρωτοφανές ήταν το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την στιγμή που μαθεύτηκε η είδηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κλείνει την ΕΡΤ[5].

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν την παραγωγή προγράμματος με το εγχείρημα της ΕΡΤ Open (ελλ.: ΕΡΤ Ανοιχτή) τόσο στην ΕΡΤ, με τη ΝΕΤ, το Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα όσο και στην ΕΡΤ3, με την ΕΤ3 και τον 102 FM, αλλά και σε 15 τοπικούς κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε να εκπέμπει και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Στις 7 Νοεμβρίου 2013, η ΝΕΤ σταμάτησε την λειτουργία της μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις να εκπέμψει η ΝΕΤ από τα νέα στούντιο της ΕΡΤ, τα οποία βρίσκονται απέναντι από το Ραδιομέγαρο, καθώς κατασκευάζεται ένα τηλεοπτικό στούντιο[6].

Στις 12 Ιουνίου του 2013 η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)[7] και η οποία ξεκίνησε αρχικά στις 10 Ιουλίου 2013 ως Δημόσια Τηλεόραση.[8] Μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να την θέσει σε λειτουργία. Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ξεκίνησε τις υπηρεσίες της στις 4 Μαΐου του 2014. Καθώς όμως, οι διαμαρτυρίες ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης συνεχίστηκαν, στις 15 Ιουνίου 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την επιστροφή και επαναλειτουργία της ΕΡΤ να εξυπηρετήσει άμεσα, από την κατοχή μιας όρους μετάβασης της επιτροπής έκτακτης ανάγκης επιλεγμένων υπαλλήλων και εργαζομένων. Η προσφορά αυτή απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και των συνεργατών του πρωθυπουργού.[9]

Το λογότυπο της ΕΡΤ (2002-2008)

Στις 17 Ιουνίου 2013, κατόπιν προσφυγής, την οποία οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο είναι ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα) το Συμβούλιο ανέστειλε την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη μετάδοση και να κλείσει τις συχνότητες της ΕΡΤ και διέταξε τον Υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό για τα μέσα ενημέρωσης, να υπογράψουν την απόφαση, με το λόγο να λάβουν "όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση και επαναλειτουργία της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και των διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για την περίοδο αυτή μέχρι την ίδρυση και λειτουργία ενός νέου φορέα που θα υπηρετεί το συμφέρον του κοινού".

Στην απόφασή του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου διαπίστωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβίασε το νόμο 1730/1987 ο οποίος απαιτεί "τη συμβολή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στην επιμόρφωση και στην ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού και της διασποράς". Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό τμήμα του Συμβουλίου επικύρωσε την αρχική Προσωρινή Διαταγή τρεις μέρες αργότερα.

Έως τις 24 Οκτωβρίου 2013, οι εργοδότες της ΕΡΤ ήταν σε θέση να προσφέρουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΝΕΤ (και με ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή ευκρίνεια μέσω της ΕΡΤ HD) και της ΕΤ3, και τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ Αθήνας, της ΕΡΑ Θεσσαλονίκης και του Τρίτου Προγράμματος με συμβατικά μέσα (αναλογική και ψηφιακή TV, FM, μεσαίες και βραχείς ραδιοφωνικές μεταδόσεις) καθώς και μέσω διαδικτύου. Στις 18:11 περίπου (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) η ΕΡΤ έχασε τη δορυφορική χωρητικότητα που είχε, μέσω των δορυφόρων Astra 23.5°E και Astra 3B, μετά την επιτυχή άσκηση πίεσης από την Ελληνική κυβέρνηση στην πάροχο Ευρωπαϊκή Δορυφορική Εταιρεία και η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Έτσι, σταμάτησαν οι συμβατικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις που είχαν λάβει την τροφοδοσία από τους δορυφόρους αλλά δεν επηρεάστηκαν οι περιφερειακές θυγατρικές ΕΡΑ που παράγουν το πρόγραμμά τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά ούτε και ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας, το οποίο εξυπηρετείται από τον επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό πομπό DVB-T που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Επίσης, ούτε η συνεχής ροή μετάδοσης μέσω διαδικτύου δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Στις 24 Μαρτίου 2014, δέκα μήνες μετά την απόφαση διακοπής της ΕΡΤ, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να λειτουργούν 17 ραδιοφωνικούς σταθμούς (15 περιφερειακούς και 2 εθνικούς) και ένα τηλεοπτικό κανάλι, την ΕΤ3, από τα περιφερειακά ραδιοφωνικά στούντιο, και το τηλεοπτικό κτίριο της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Οι μεταδόσεις σε FM και AM συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με κάποιες διακοπές και οι μεταδόσεις στα βραχέα κύματα συνεχίζονται με μια ασθενέστερη ισχύ. Όλα τα ραδιόφωνα είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο με ζωντανές μεταδόσεις. Το τηλεοπτικό κανάλι εκπέμπει σε συμβατικά μέσα (με αναλογικούς και ψηφιακούς πομπούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας) και είναι πάντα διαθέσιμο στο διαδίκτυο μέσω internet (web) live streaming.

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνος Γεγονός
1938
1965
 • Σεπτέμβριος: Στις 21 Σεπτεμβρίου μεταδίδεται η πρώτη πειραματική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) από το στούντιο 3 των ραδιοφωνικών θαλάμων του Ζαππείου. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης του ΕΙΡ μεταδίδει το πρώτο επίσημο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
1966
1968
Αρχές 1970
Τέλη 1970
1974
1975
 • Το ΕΙΡΤ μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).
1978
 • Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση γίνεται με τη χρήση του Γαλλικού συστήματος SECAM.
1982
1983
 • Η ΕΡΤ2 αλλάζει για δεύτερη φορά το λογότυπό του, έτσι ώστε η νέα επωνυμία του καναλιού, να εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες.
1987
 • Η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιούνται σε έναν ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ (σύμφωνα με το νόμο 1730) με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2. Επίσης, από την χρονιά αυτή και για τα επόμενα 10 χρόνια, τα δύο κρατικά τηλεοπτικά κανάλια αν και λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, σε σημαντικό βαθμό αλληλοκαλύπτονται τόσο σε οργανωτικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο.
Τέλη 1988
 • Η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα. Ένας επιπλέον ενιαίος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3 με τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και ένα τηλεοπτικό κανάλι, την ΕΤ3.
1989
 • Η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την de facto κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΕΡΤ και την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Μέσα 1990
 • Αλλαγή μετάδοσης και για τους 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, με το χρωματικό σύστημα PAL. Επίσης, αρχίζει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
1993
 • Η ΕΤ1 μετονομάζεται σε ΕΝΑ Τηλεόραση (1) και η ET2 γίνεται περισσότερο γνωστή ως ΔΥΟ (2).
1996
 • Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat και η οποία ξεκινά τη μετάδοση των προγραμμάτων των 3 κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφορικών συστημάτων.
1997
 • Επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση του ύφους του προγράμματος της ΕΤ1 και της ET2. Συγχωνεύεται η λειτουργία του προγραμματισμού καθώς και η παραγωγή ειδήσεων των δύο καναλιών και η ET2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ και η οποία δίνει περισσότερη έμφαση στην ειδησεογραφία και την ενημέρωση. Επίσης, η ΕΤ1 αποκτά νέο λογότυπο και σήματα.
Τέλη δεκαετίας 1990 και αρχές του 2000
 • Η ΕΤ1 αλλάζει το χρώμα στο τετράγωνο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του λογοτύπου (από μπλε γίνεται κίτρινο) αλλά παραμένουν τα ίδια σήματα. Η ΝΕΤ όμως αλλάζει σήματα.
2000
 • Η ΝΕΤ γίνεται ένα γενικού περιεχομένου ειδησεογραφικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι. Η ΕΤ1 αλλάζει σήμα και η ΕΤ3 αλλάζει λογότυπο και σήμα.
2001
 • Η ERT Sat ξεκίνησε να μεταδίδεται μέσω του Dish Network, στη θέση 603.
2003
 • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και δίνει περισσότερο έμφαση στον πολιτισμό και την επιμόρφωση. Η ΝΕΤ αλλάζει σήματα.
2004
2006
 • Μάρτιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει το Πρίσμα+ το πρώτο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κανάλι στην Ελλάδα το οποίο είχε πλήρης πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δύο ακόμα επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το Σπορ+ και το Σινέ+ και τα οποία δίνουν περισσότερη έμφαση στον αθλητισμό και στον κινηματογράφο αντίστοιχα.
 • Μάιος: Η ΕΡΤ παρουσιάζει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά.
 • Τέλη Νοεμβρίου: Η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World και πλέον δίνει περισσότερη έμφαση με στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον απόδημο ελληνισμό. Έχει μοιραστεί σε 3 ζώνες: ERT World Ευρώπης και Αφρικής, ERT World Βόρειας Αμερικής & ERT World Ασίας και Αυστραλίας, με το καθένα να έχει το δικό του τοπικό πρόγραμμα.
2008
 • Ιούνιος: Η ΕΡΤ αναβαθμίζεται με δικό της εταιρικό λογότυπο και επίσης με νέα λογότυπα για το σύνολο των τηλεοπτικών υπηρεσιών της.
2011
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ προσθέτει ένα νέο επίγειο ψηφιακό κανάλι, την ΕΡΤ HD το οποίο εκπέμπει σε ανάλυση 1080i και είναι το πρώτο υψηλής ευκρίνειας και ελεύθερης λήψης κανάλι στην Ελλάδα. Το Σινέ+ και το Σπορ+ συγχωνεύονται σε ένα κανάλι και μετονομάζεται σε Σινέ/σπορ+.
2012
 • Μάρτιος: Το Σινέ/σπορ+ και το Πρίσμα+ σταματούν οριστικά τη λειτουργία τους.
2013
 • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου του 2013, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αμέσως οριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την έναρξη ενός νέου κρατικού και δημόσιου οργανισμού με την επωνυμία: Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Εκείνο το βράδυ, η κυβέρνηση έκλεισε σταδιακά τους ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς της ΕΡΤ στην Ελληνική επικράτεια. Πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής και συνέχισαν τη μετάδοσή τους σε πολλές Ελληνικές, Κυπριακές και Ευρωπαϊκές ειδησεογραφικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Λίγες μέρες αργότερα, το σήμα της ΕΡΤ αποκαταστάθηκε σε κάποιες αναλογικές συχνότητες στην Ελλάδα μεταδίδοντας ενιαίο απεργιακό πρόγραμμα από τις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
 • Ιούλιος: Στις 10 Ιουλίου 2013, 28 μέρες μετά το "μαύρο" των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ μια μεταβατική υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων ξεκινά τη μετάδοσή του στις συχνότητες της ΕΡΤ ως Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΔΤ) από τα στούντιο της Παιανίας. Λίγες ώρες αργότερα καταργήθηκε το γράμμα "E" από το αρχικό λογότυπο και έτσι έγινε ΔΤ. Το νέο κρατικό μεταβατικό κανάλι, μεταδίδει παλιές Ελληνικές ταινίες, καθώς και επιστημονικά, κοινωνικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Η Βουλή - Τηλεόραση συνεχίζει να μεταδίδει συνέδρια και διάφορα ντοκιμαντέρ από τη Βουλή των Ελλήνων.
 • Αύγουστος: Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, η ΔΤ ξεκινά τη ζωντανή μετάδοση με την εκπομπή: "Πρωινή ενημέρωση" από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Κατεχάκη και σε διάφορες κρατικές τηλεοπτικές συχνότητες. Κάποιες αθλητικές διοργανώσεις όπως η Φόρμουλα 1 και το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ μεταδίδονται επίσης από τη ΔΤ με αναλυτικές περιγραφές και σχόλια από δημοσιογράφους. Αργότερα, η ΔΤ ξεκινά το σχεδιασμό ενός νέου λογότυπου.
 • Σεπτέμβριος: Στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, το πρωί, η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία ξεκινά τη ζωντανή μετάδοση του πρώτου ενιαίου ραδιοφωνικού προγράμματος που ονομάζεται Πρώτο Πρόγραμμα και σε διάφορες κρατικές ραδιοσυχνότητες. Επιπλέον, ξεκίνησε η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (www.hprt.gr)
 • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου 2013, την αυγή, μια αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκκενώσει το κεντρικό κτήριο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, το οποίο είχε καταληφθεί από τους απλήρωτους εργαζομένους και είχε μεταδωθεί για 148 μέρες ακόμα.

Τομείς δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η ΕΡΤ είχε υπό τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:
α) Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8 (πρώην ΝΕΤ FM 91.6 και 105.8)[10]
β) Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και 102.9[11]
γ) Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6[12]
δ) ΕΡΑ Σπορ 101.8 και 100.9[10]
ε) δυο τοπικούς σταθμούς στην Κεντρική Ελλάδα: Kosmos 93.6 και 107 FM, Φιλία 106.7 FM
στ) τους περιφερειακούς σταθμούς 102 FM (Θεσσαλονίκη), 95.8 FM (Θεσσαλονίκη), Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα Ρ/Σ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)[13]
ζ) τους 19 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς: (ΕΡΑ Κέρκυρας, ΕΡΑ Πάτρας[14], ΕΡΑ Αιγαίου[15] με έδρα τη Μυτιλήνη της Λέσβου, ΕΡΑ Ηρακλείου[16], ΕΡΑ Χανίων[17], ΕΡΑ Κομοτηνής[18], ΕΡΑ Καβάλας, ΕΡΑ Σερρών[19], ΕΡΑ Φλώρινας, ΕΡΑ Ιωαννίνων[20], ΕΡΑ Κοζάνης, ΕΡΑ Βόλου[21], ΕΡΑ Λάρισας[22], ΕΡΑ Τρίπολης, ΕΡΑ Καλαμάτας[23], ΕΡΑ Πύργου[24], ΕΡΑ Ορεστιάδας[25], ΕΡΑ Ζακύνθου[26] και ΕΡΑ Ρόδου[27] με έδρα τη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα)
η) Και τέλος έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, την ΕΡΑ5, γνωστότερο ως Η Φωνή της Ελλάδας, που μαζί με το Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 εξέπεμπαν στα βραχέα κύματα με παγκόσμια εμβέλεια.

Η ΕΡΤ εξέπεμπε διάφορα ραδιοφωνικά προγράμματα υπό την ονομασία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) η οποία ήταν η θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ. Ιδρύθηκε το 1988 και η έδρα της ήταν στις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής. Η ΕΡΤ εξέπεμπε σε εθνική εμβέλεια όπου κάλυπτε όλη την Ελλάδα, τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα. Η ΕΡΑ 1 (Πρώτο Πρόγραμμα) ήταν κατά κύριο λόγο ένας ενημερωτικός σταθμός, ο οποίος μετέδιδε την τρέχουσα επικαιρότητα με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, γεμάτες και διάφορες ομιλίες και συζητήσεις. Η ΕΡΑ 2 (Δεύτερο Πρόγραμμα) ήταν κυρίως μουσικός σταθμός, ο οποίος μετέδιδε ασταμάτητη Ελληνική μουσική. Η ΕΡΑ 3 (Τρίτο Πρόγραμμα) ήταν και αυτός μουσικού χαρακτήρα, αλλά μετέδιδε κλασική μουσική και διάφορες εκπομπές με θέματα της τέχνης και του πολιτισμού. Η ΕΡΑ Σπορ (ΕΡΑ 4) ήταν καθαρά αθλητικός ενημερωτικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις κάθε ώρα και αθλητική επικαιρότητα κάθε μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, και τα τέσσερα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μετέδιδαν ένα κοινό πρόγραμμα.

Για την υπόλοιπη επικράτεια, η ΕΡΤ είχε 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ο περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός της Μακεδονίας, είχε δύο σταθμούς στα ερτζιανά των FM (102 FM και 95.8 FM) και έναν ο οποίος εξέπεμπε στα βραχέα κύματα, ονόματι Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα.

Το σήμα για όλα τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ήταν από ένα παλιό Ελληνικό λαϊκό τραγούδι, ονόματι "Τσοπανάκος ήμουνα".

Επίσης, στην Αττική και στην Κόρινθο, δύο επιπλέον ραδιοφωνικά προγράμματα εξέπεμπαν από την Ελληνική Ραδιοφωνία και την ΕΡΤ. Ο Kosmos 93.6, ο οποίος μετέδιδε ασταμάτητη ethnic μουσική και ο Φιλία 106.7, ο οποίος ήταν ο ξενόγλωσσος και πολύγλωσσος ενημερωτικός σταθμός που απευθυνόταν στην Ελληνική ομογένεια και στους μετανάστες του εξωτερικού.

Επίσης, άλλος ένας σταθμός εξέπεμπε από την Ελληνική Ραδιοφωνία και την ΕΡΤ. Η Φωνή της Ελλάδας ο οποίος και αυτός απευθυνόταν στους Έλληνες ομογενείς και μετανάστες όλου του κόσμου, με ειδήσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, που αφορούσαν την Ελλάδα και εξέπεμπε μόνο στα μεσαία και βραχέα κύματα.

Υπό την ονομασία του διεθνούς δικτύου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Φωνή της Ελλάδας και ορισμένα εγχώρια προγράμματα της ΕΡΑ εξέπεμπαν στα ερτζιανά των FM και AM σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο περιφερειακός σταθμός της Μακεδονίας, ακούστηκε επίσης στα βραχέα κύματα. Τον Σεπτέμβριο του 2004, η ΕΡΑ Σπορ και η ΕΡΑ 5 (Η Φωνή της Ελλάδας) προστέθηκαν στην πλατφόρμα της εταιρείας Dish Network δίνοντας στη Βόρεια Αμερική την πρόσβαση σε δύο από τους περισσότερους δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

Στις 11 Ιουνίου 2013 με απόφαση της κυβέρνησης όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα προγράμματα της ΕΡΑ και της ΕΡΤ διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών ΕΡΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ παράγουν καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής από 07:00 ως 10:00 τοπικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει τον νομό όπου βρίσκεται ο σταθμός. Από τις 10:00 ως τις 11:00 (ή 12:00) το ραδιοφωνικό πρόγραμμα περιφερειοποιείται και αφορά την επικαιρότητα στην Περιφέρεια. Πρόκειται για ενημερωτικό πρόγραμμα συνεχούς ροής, χωρίς τίτλους εκπομπών και με κοινά ηχοσήματα για όλη την Ελλάδα. Από τις 12:00 (ή 13:00) ως τις 14:00 εκπέμπεται ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Από τις 14:00 ως τις 15:30 οι Περιφερειακοί Ρ/Σ συνδέονται με το Πρώτο Πρόγραμμα για την Μεσημεριανή Ραδιοεφημερίδα και τα νέα από το Χρηματιστήριο.

Από τις 15:30 ως τις 18:00, το καλοκαίρι, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα γίνεται μουσικό ψυχαγωγικό. Το χειμώνα οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συνδέονται με την ΕΡΑ Σπορ για την αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Από τις 18:00 ως τις 20:00 κάποιοι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συνδέονται με το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα και κάποιοι άλλοι παράγουν δικό τους ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί (07.00) οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της ΕΡΑ συνδέονται με το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ωστόσο αρκετοί περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παράγουν το Σαββατοκύριακο τοπικά ραδιοφωνικά προγράμματα σε συνεργασία με ερασιτέχνες από την περιοχή τους, συνήθως λαογραφικού και μουσικού περιεχομένου.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ Ψηφιακή εξέπεμπε από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web Sport 1
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web Sport 2
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web Sport 3

Η ΕΡΤ είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ στην Αθήνα και την ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Εξέπεμπε και σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ERT World (πρώην ERT Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η ΕΡΤ είχε θέσει σε λειτουργία και ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο ΕΡΤ Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+, Σινέ+ και Info+ τα οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι έχουν ψηφιακό δέκτη και χωρίς συνδρομή. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, εξέπεμπαν μέχρι το Μάρτιο του 2012. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010, άρχισαν να εκπέμπουν ψηφιακά και οι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2 και από τον Απρίλιο του 2011 με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Επιπλέον, η ΕΡΤ είχε και τρία διαδικτυακά αθλητικά κανάλια το ΕΡΤ Web Sport 1, το ΕΡΤ Web Sport 2 και το ΕΡΤ Web Sport 3. Τα δύο εθνικής εμβέλειας κανάλια (ΕΤ1 και ΝΕΤ), εξέπεμπαν από τα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ, στο Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής, όπου η έκταση του κτιρίου είναι 360,000m² με μεγάλες τηλεοπτικές εγκαταστάσεις βορειοανατολικά της Αθήνας, στη Λεωφόρο Μεσογείων. Η ΕΤ3 εξέπεμπε από τη Θεσσαλονίκη και ήταν ένα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας κανάλι, το οποίο εξυπηρετούσε τη Βόρεια Ελλάδα.

Από τις 27 Απριλίου του 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, ονόματι ΕΡΤ HD και αυτό με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Αυτό το κανάλι, όμως, δεν έχει 24ωρο πρόγραμμα και εκπέμπει μόνο όταν υπήρχαν διαθέσιμες εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια (high definition). Όταν το κανάλι αυτό βρισκόταν εκτός λειτουργίας εξέπεμπαν οι παλιές έγχρωμες μπάρες ή το λογότυπο του καναλιού. Επίσης, η ΕΡΤ ήταν υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση η ΕΡΤ διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports και πρώην Filmnet/SuperSport) και για το κανάλι της Βουλής.

Δορυφορικό Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ERT World
ERT World.png

Η ERT World (πρώην ERT Sat) ήταν η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα της φτάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός της Ελλάδας, ενώ στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Αυστραλία διατίθεται και σε επίγεια μετάδοση μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εκπομπές από τα κρατικά κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθενται για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές. Μέσα στα σχέδια είναι η διευθέτηση διαφορετικού προγράμματος για καθεμιά από τις περιοχές που έφτανε το σήμα της, προσαρμοσμένη στη διαφορά ώρας.

Άλλοι τομείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του ΕΡΤ Web TV
 • Εκδόσεις: Ραδιοτηλεόραση
 • Μουσική: μουσικά σύνολα με τρεις ορχήστρες και μία χορωδία καθώς και η ορχήστρα της ΕΤ3, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Eurovision
 • Μουσείο - Αρχείο
 • ΕΡΤ Web TV - διαδικτυακή υπηρεσία, με videos on demand. Η υπηρεσία διαθέτει δελτία ειδήσεων, εκπομπές και σειρές. Επίσης διαθέτει και ξένες τηλεοπτικές σειρές για μία εβδομάδα μετά από την προβολή τους στην τηλεόραση.

Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο είναι κτίριο ραδιοτηλεοπτικών εγκαστάσεων. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1968-1969 την περίοδο της Χούντας για την στέγαση του ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) που ιδρύθηκε το 1970. Το 1985 έγινε το κέντρο της νεοιδρυθείσας ΕΡΤ. Από το 2014 ανήκει στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ, ο οποίος στεγάζει τα γραφεία του, τις υπηρεσίες του και εκπέμπει από το Ραδιομέγαρο.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτούνταν μέσω εμμέσου φόρου, ο οποίος ενσωματωνόταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή η εισφορά για την ΕΡΤ ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.

Η ΕΡΤ χρηματοδοτούνταν κυρίως από τα τέλη αδείας που αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τα οποία ήταν 4.74 ευρώ ανά μήνα το 2013 και τα οποία καταβλήθηκαν στο λογαριασμό της ΔΕΗ, μαζί με άλλους ισχύοντες φόρους. Αυτό δεν συνδέεται με την πραγματική κυριότητα ενός τηλεοπτικού εξοπλισμού. Υπάρχουν περιορισμένες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση για τη συμβολή των δημόσιων εκπαιδευτικών αποστολών. Από το 2008, ορισμένοι εμπορικοί πόροι από τους διαφημιστές (ακόμα και αν τα κανάλια έχουν χάσει σημαντικά τμήματα του κοινού) και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει σημαντικά την αποδοτικότητα της διαφήμισης και της εμπορικής συνεργασίας για την από κοινού παραγωγή των προγραμμάτων τους, καθώς και τη συλλογή των τελών αδείας για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δημόσιες υποχρεώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η ΕΡΤ, θα οφειλεί να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.»

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3 (ΕΡΤ3)
Είδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Ίδρυση 1988
Έδρα Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Υπάλληλοι 600
Μητρική εταιρεία ΕΡΤ
Ιστότοπος ertopen.com (ανοιχτός)
Το λογότυπο της ΕΡΤ3 (2002-2008).

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Τρία (ΕΡΤ3) ήταν/είναι[28][29] ο δεύτερος κρατικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ελλάδας και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ, διατηρώντας τη διοικητική της αυτονομία. Αποτελούταν από τον τηλεοπτικό σταθμό Ελληνική Τηλεόραση 3 (ΕΤ3) και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 102 FM (Πρώτο Πρόγραμμα), 95.8 FM (Δεύτερο Πρόγραμμα), το Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα και την ΕΡΑ Σπορ Θεσσαλονίκης.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η ΕΡΤ3 είχε υπό τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:[30]
α) 102 FM (Πρώτο Πρόγραμμα)
β) 95.8 FM (Δεύτερο Πρόγραμμα)
γ) Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα (AM)
δ) ΕΡΑ Πρώτο Πρόγραμμα 88 FM (Αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΑ 1 Αθηνών)
ε) ΕΡΑ Δεύτερο Πρόγραμμα 90 FM (Αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΑ 2 Αθηνών)
στ) ΕΡΑ Τρίτο Πρόγραμμα 92 FM (Αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΑ 3 Αθηνών)
ζ) ΕΡΑ Σπορ Θεσσαλονίκης 93.9 FM (Αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΑ Σπορ Αθηνών)

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ3 είχε έναν τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας την ΕΤ3 που εξέπεμπε αναλογικά και ψηφιακά σε όλη την Ελλάδα.

Κλείσιμο της ΕΡΤ3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου 2013 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, έκλεισε και η ΕΡΤ3. Οι εργαζόμενοι και των δύο εταιριών μη αποδεχόμενοι αυτόν το νόμο συνέχισαν την εκπομπή προγράμματος[31].

Η ΕΡΤ3 συνεχίζει να εκπέμπει δορυφορικά, ψηφιακά και αναλογικά με τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3 και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 102 FM και ΕΡΑ Σπορ Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου 2013, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, του Σίμου Κεδίκογλου, ανακοινώθηκε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ οδηγείται, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε οριστικό κλείσιμο και σε απόλυση περίπου 2.656 εργαζομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ΕΡΤ οδηγείται σε κλείσιμο και ύστερα από κάποιο σύντομο αλλά αόριστο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί διαφορετικός, μη κρατικός φορέας ραδιοτηλεόρασης, με προσωπικό κάτω των 1.000 ατόμων[3].

Την ίδια ακριβώς μέρα, στις 17:45 (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) η Κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι θα είχε κλείσει πλέον η ΕΡΤ μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης μέρας. Όλοι οι 2.656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν χάσει ήδη τις δουλειές τους.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα.[32] Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22[33]. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Ωστόσο ζητήθηκε από την Πολιτεία, η οποία είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση της ΕΡΤ, η παύση αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παρόχους Διαδικτύου, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο και αδειοδοτημένο.[34]

Η ΕΡΤ διαλύθηκε με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 14B του νόμου 3429/2005 (σχετικά με τη λύση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων) όπως τροποποιήθηκε με το επείγον κυβερνητικό Νομοθετικό Διάταγμα (ΦΕΚ 139/11.6.2013, Τεύχος A').[35] Παρά το τρέξιμο ενός πλεονάσματος του προϋπολογισμού, σε τηλεοπτική του δήλωση, ο Σίμος Β. Κεδίκογλου, ο τότε αρμόδιος υπουργός για τα μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η ΕΡΤ ήταν ένα "καταφύγιο των αποβλήτων" που κοστίζει περισσότερο και είχε λιγότερους θεατές από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.[36]

Αργότερα το βράδυ, τα ΜΑΤ εισέβαλαν βιαίως, σε τουλάχιστον έναν από τους σταθμούς εκπομπής. Έτσι, όλοι οι πομποί της ΕΡΤ έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα όπως έγινε και με την ERT World. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν έχουν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.[37]

Στις 12 Ιουνίου 2013, το μεσημέρι, τοπική ώρα, το εύρος της ΕΡΤ, οι επίσημες ιστοσελίδες "ert.gr", "ert3.gr" και "voiceofgreece.gr" ματαιώθηκαν από το Ελληνικό διαδικτυακό μητρώο, και το οποίο σημαίνει ότι οι ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις (EΡΤ LIVE) έχουν σταματήσει, καθώς και η δημοσίευση όλων των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών άρθρων. Τα emails που στέλνονται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, πλέον δεν παραδίδονται.

Άλλα περιουσιακά στοιχεία και ιστοσελίδες που κατοχυρώθηκαν από την ΕΡΤ βρισκόντουσαν σε κίνδυνο να κλείσουν (επειδή οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την ακύρωση και αλλαγή της διεύθυνσης επικοινωνίας) και ιδίως οι επίσημες σελίδες στο Facebook και στο Twitter. Η ΕΡΤ LIVE είχε αναμεταδοθεί από άλλους διαδικτυακούς τόπους και ιστολόγια[38][39][40].

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έσπευδε να επικρίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Έτσι εκδίδει στην ιστοσελίδα της, μια δήλωση, το ίδιο βράδυ, όπου εκφράζουν "βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανατρέψει την απόφαση.[41] Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση αναμετάδοσε τη ροή της ΕΡΤ μέσω δορυφόρου στα μέλη της ένωσης.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία[42]. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργίες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για «το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν"», δηλαδή χωρίς την έγκριση της Βουλής. Κύμα αντιδράσεων όμως προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση σε επιστολή που απηύθυνε την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ένωσης, Ζαν Πωλ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, ζήτησαν από τον Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης επισημαίνοντας πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».[43][44]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.[45] Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο Διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ[46]. Επιπλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξανάνοιξαν τους αναλογικούς πομπούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έτσι ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά της.

Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[7] Στις 17 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την υπουργική απόφαση, μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δεν είχε καταστεί δυνατή η λειτουργία του νέου φορέα.

Οι υπηρεσίες της εταιρείας αναμενόταν να ξεκινήσουν στις 29 Αυγούστου 2013.[47] O φορέας παροχής υπηρεσιών αρχικά έπρεπε να απασχολεί μεταξύ 1.000 μέχρι 1.200 εργαζομένους, αλλά εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τη διαφήμιση και τις φορολογικές εισφορές. Εξάλλου, οι τηλεοπτικές δραστηριότητες της ΝΕΡΙΤ δεν πραγματοποιήθηκαν, ούτως ή άλλως, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου του 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερεις (4) εργαζόμενους.[48] Με τον τρόπο αυτό έβαλαν τέλος στην επί πέντε (5) μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο, ωστόσο όχι από την ΕΤ3 και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο στην οδό Μεσογείων όπου συγκεντρώθηκε κόσμος μετά από κάλεσμα των εργαζομένων.[49]

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Παρασκευή (12 Ιουλίου 2013) το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Παντελή Καψή, Δημήτρη Σταμάτη και Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκε και το θέμα της ΕΡΤ. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, με το σύνολο των εργαζόμενων και παράλληλα τη δημοσιοποίηση προκήρυξης θέσεων εργασίας για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μια άλλη σκέψη ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα προκήρυξη θέσεων εργασίας τρίμηνης διάρκειας, που θα αφορούσε ωστόσο το μεταβατικό στάδιο[50]. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πραγματικότητα.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της ΕΡΤ και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού[10], τηλεοπτικού[51] και επιπλέον διαδικτυακού προγράμματος, που με εξαίρεση το Ίντερνετ, σταμάτησε να εκπέμπεται με την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου του 2013[52], αλλά συνεχίστηκε αρχικά από το δρόμο μπροστά από το Ραδιομέγαρο, και στη συνέχεια από νέες εγκαταστάσεις στην Αθήνα[10].

Ένα χρόνο και 14 μήνες μετά το επίσημο κλείσιμο, 15 τοπικές ΕΡΑ συνεχίζουν να μεταδίδονται στα FM και τα AM, καθώς και διαδικτυακά. Το Πρώτο, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδονται διαδικτυακά από τις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο. Το τηλεοπτικό κανάλι ΕΤ3 συνεχίζει να μεταδίδεται αναλογικά και διαδικτυακά από τις εγκαταστάσεις στην Λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη[53].

Στις 13 Απριλίου 2014 (Κυριακή των Βαΐων), κατέβηκε η επιγραφή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ από το Ραδιομέγαρο και απενεργοποίησαν το Ρολόϊ της Κεντρικής Πύλης[54]. Στις 4 Μαΐου 2014 ώρα 18:00 το λογότυπο ΔΤ αντικαταστάθηκε από το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ και η οποία είναι ο διάδοχος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της ΕΡΤ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, το Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε άκυρες τις απολύσεις στην ΕΡΤ και διέταξε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ. Μάλιστα, το Δημόσιο θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μέρα που δεν θα εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση[55][56].

Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΔΤ.svg

Το πρωί της 10ης Ιουλίου εξέπεμψε από τις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, η ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση), χωρίς να έχει συσταθεί εταιρεία, ή να έχει εγκριθεί η εκπομπή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μέχρι τις 9 μ.μ. δεν αναμεταδίδονταν κάποιο πρόγραμμα, παρά μόνο μία κάρτα με το λογότυπο του νέου φορέα. Ο πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, την ίδια μέρα, μιλώντας σε γνωστό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό επεσήμανε ότι είναι θέμα ωρών να γίνει αναμετάδοση κανονικού προγράμματος και πως η ΕΔΤ εκπέμπει από ιδιωτικό στούντιο. Πράγματι, στις 9 το βράδυ η ΕΔΤ έκανε πρεμιέρα με την ελληνική ταινία "Η Κυρία Δήμαρχος".

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατήγγειλαν την δημιουργία του νέου φορέα και έκαναν λόγο για ένα "ψεύτικο αντίγραφο" της ΕΡΤ. Επίσης, οι εργαζόμενοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγω για πειρατικό μόρφωμα και απέδωσαν ευθύνες και στις ψηφιακές πλατφόρμες του ΟΤΕ και της Digea.

Στις 8:00 π.μ. της 21ης Αυγούστου του 2013 (ημέρα Τετάρτη) βγήκε στον αέρα, η πρώτη ζωντανή ενημερωτική εκπομπή της ΕΔΤ. Η εκπομπή, με τον τίτλο «Πρωινή Ενημέρωση» ήταν δίωρης διάρκειας και την παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Τρουπής, Οντίν Λιναρδάτου και Χρύσα Παπασταύρου.[57][58] Αργότερα την ίδια ημέρα, η EBU διέκοψε την μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ μέσω web live streaming από την ιστοσελίδα της, δηλώνοντας πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει το νέο φορέα.[59] Όμως οι εργαζόμενοι συνέχισαν την εκπομπή προγράμματος της ΝΕΤ μέσω του ertopen.com και της ΕΤ3 μέσω του veetle.com και του ertopen.com.

Συμβούλιο της Επικρατείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουνίου 2013[60], το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα, της υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλεπόταν:

α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και
β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013[61] το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε για δεύτερη φορά για να συζητήσει το θέμα σχετικά με την ΕΡΤ μετά την αίτηση για επανεξέταση του θέματος της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ[62]. Η απόφαση θα είναι καθοριστική για την κυβέρνηση για τον αν θα διώξει τους εργαζομένους της ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο ή όχι. Η συνεδρίαση τελείωσε χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση, έτσι το ΣτΕ θα ξανασυνεδριάσει τους επόμενους μήνες για να πάρει μια απόφαση σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ[63].

Μετάδοση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Νοεμβρίου 2013 η ΕΡΑ Αθήνας άρχισε να εκπέμπει μέσα από το κτήριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου[64][65] μέσα από τους ιστότοπους ertopen.com και thepressproject.gr.

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημέρα Ώρα έναρξης Ώρα λήξης
15 Νοεμβρίου 2013 20:00 21:00
16 Νοεμβρίου 2013 12:00 21:00
17 Νοεμβρίου 2013 9:00 12:00

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Η EBU αναγνωρίζει ακόμα την ΕΡΤ ως ενεργό μέλος της.
 2. Διάγγελμα Κεδίκογλου
 3. 3,0 3,1 Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, www.in.gr, 11 Ιουνίου 2013
 4. Το λουκέτο στην ΕΡΤ παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη…
 5. Πλάνα από το προαύλιο της ΕΡΤ το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, όπως προβλήθηκαν από την συχνότητα της ERT World Κλείσιμο ΕΡΤ (11/06/2013 Προαύλιο ΕΡΤ)
 6. Η ΕΡΤ συνεχίζει μέσα από το www.ertopen.com
 7. 7,0 7,1 «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση». www.minpress.gr. 12 Ιουνίου 2013. http://www.minpress.gr/minpress/nea_ert.pdf. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 8. Fallout in Athens and Brussels over Greek TV shutdown | euronews
 9. Smith, Έλενα (15 Ιουνίου 2013). «Greek prime minister backtracks on decision to close public broadcaster». The Guardian (Λονδίνο). http://www.theguardian.com/world/2013/jun/15/greek-pm-climbdown-over-ert-broadcaster. 
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Αθήνας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Athinon&type=mp3&url=radio.ertopen.com/erasport. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 11. «Ακούστε ζωντανά το Δεύτερο Πρόγραμμα». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=Deutero+Programma&type=mp3&img=deutero.png&url=radio.ertopen.com/ertopendeytero. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 12. «Ακούστε ζωντανά το Τρίτο Πρόγραμμα». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=Trito+Programma&type=mp3&img=trito.png&url=radio.ertopen.com/trito. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 13. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Θεσσαλονίκης». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Thessalonikis&type=rtmp&url=31.204.153.190/live2/ethradio. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 14. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Πάτρας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Patras&type=mp3&url=radio.ertopen.com/patra. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 15. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Αιγαίου». ERTOpen.com. http://era.aegean.gr/era. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 16. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ηρακλείου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Herakleiou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/hrakleio. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 17. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Χανίων». ERTOpen.com. mms://147.27.18.14/eralive. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 18. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Κομοτηνής». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Komotinis&type=mp3&url=83.212.124.128:9000/live. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 19. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Σερρών». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Serron&type=mp3&url=radio.ertopen.com/serres. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 20. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ιωαννίνων». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Ioanninon&type=mp3&url=radio.ertopen.com/ioannina. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 21. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Βόλου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Volou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/volos. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 22. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Λάρισας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Larisas&type=mp3&url=radio.ertopen.com/larisa. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 23. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Καλαμάτας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Kalamatas&type=mp3&url=radio.ertopen.com/kalamata. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 24. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Πύργου». ERTOpen.com. http://89.40.221.212:25500/listen.pls. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 25. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ορεστιάδας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Orestiadas&type=mp3&url=radio.ertopen.com/orestiada. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 26. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ζακύνθου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Zakynthou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/zakynthos. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 27. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ρόδου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Rodou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/rhodos. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 28. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν
 29. ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ: 14 μήνες μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013
 30. Ραδιοφωνικοί σταθμοί ΕΡΤ και ΕΡΤ3
 31. Η ΕΡΤ3 αντιστέκεται στο μαύρο και συνεχίζει να εκπέμπει
 32. Η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ
 33. Νασόπουλος Διονύσης (12-6-2013). «Σοκ στην ΕΡΤ, σεισμός στην κυβέρνηση». Τα Νέα. http://www.tanea.gr/news/greece/article/5023449/sok-sthn-ert-seismossthn-kybernhsh/. Ανακτήθηκε στις 12-6-2013. 
 34. Προειδοποίηση Στουρνάρα στα κανάλια που μεταδίδουν ΕΡΤ
 35. Το άρθρο 44 του Ελληνικού Συντάγματος επιτρέπει στον πρόεδρο, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου "κάτω από έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης" για την έκδοση νομοθετικών διαταγμάτων που έχουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο εντός 40 ημερών και να επικυρωθεί εντός τριών μηνών από την υποβολή τους.
 36. «Greece shuts down state broadcaster in search for new savings». Λονδίνο: Guardian. 12 Ιουνίου 2013. http://www.theguardian.com/world/2013/jun/11/state-broadcaster-ert-shut-down-greece. 
 37. The shutdown of ERT - Live blog 12 June 2013
 38. ΕΡΤ LIVE
 39. Ζωντανή αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ
 40. Η μάχη της ΕΡΤ: Live Blogging
 41. «EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-urges-greek-government-to-re.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 42. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13-6-2013. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231253098. Ανακτήθηκε στις 14-6-2013. 
 43. «EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-urges-greek-government-to-re.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 44. «Η EBU ζητά ανάκληση της απόφασης για την ΕΡΤ». kathimerini.com.cy. 11 Ιουνίου 2013. http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=136856. 
 45. Lisa O'Carroll (12 Ιουνίου 2013). «ERT shutdown: European Broadcasting Union sets up makeshift studio». TheGuardian.com. http://www.theguardian.com/media/2013/jun/12/ert-shutdown-european-broadcasting-union-makeshift-studio-greece. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 46. «Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η EBU». voria.gr. 13 Ιουνίου 2013. http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=139252. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 47. ERT: the day after | euronews, world news
 48. Η επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
 49. «Αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της ΕΡΤ - Ειδήσεις - Ελλάδα - in.gr». news.in.gr. 7 Νοεμβρίου. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231272372. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013. 
 50. «Άνοιγμα της ΕΡΤ». www.ertopen.com. 13 Ιουλίου 2013. http://www.ertopen.com/news/item/1616-senaria-gia-thn-ert-sto-maximoy. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2013. 
 51. «Δείτε ζωντανά την ΝΕΤ». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/tv/ovp.html. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 52. Τα ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ – Αντιδράσεις για την επέμβαση – Πλήθος κόσμου έξω από το Ραδιομέγαρο
 53. «Δείτε ζωντανά την ΕΤ3». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/tv/ovp_et3.html. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 54. «Κυριακή των Βαΐων ξήλωσαν την ιστορική επιγραφή της ΕΡΤ». ERTOpen.com. 13-4-2014. http://www.ertopen.com/news/item/18769. Ανακτήθηκε στις 21-4-2014. 
 55. «Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ: Άκυρες οι απολύσεις - Διατάσσει επαναπρόσληψη και καταβολή μισθών υπερημερίας». ERTOpen.com. 9-4-2014. http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/24948-to-prwtodikeio-athhnwn-dikaiwnei-toys-ergazomenoys-ths-ert-akyres-oi-apolyseis-diatassei-epanaproslhpsh-kai-katabolh-misthwn-yperhmerias. Ανακτήθηκε στις 20-9-2014. 
 56. «Έχασε τη μάχη των μαζικών απολύσεων της ΕΡΤ η κυβέρνηση». ERTOpen.com. 9-4-2014. http://www.typologies.gr/%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7/. Ανακτήθηκε στις 19-9-2014. 
 57. Στον αέρα η πρώτη ζωντανή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, ΔΟΛ μέσω in.gr, 21 Αυγούστου 2013
 58. Στον "αέρα" η πρώτη ενημερωτική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, news24.gr, 21 Αυγούστου 2013
 59. GREECE: EBU LOOKING FORWARD, NOT BACK, EBU, 20 Αυγούστου 2013
 60. «ΣτΕ: «Ναι» στο κλείσιμο, «όχι» στο «μαύρο» στην ΕΡΤ». http://www.naftemporiki.gr/story/665873. 
 61. «Νομικές ακροβασίες για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ». http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=388700. 
 62. «ΠΟΣΠΕΡΤ: καταγγελία προς το ΣτΕ». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/5530-pospert-sygkentrwsh-sto-ste-27-09-2013-wra-09-30. 
 63. «Τους επόμενους μήνες η απόφαση του ΣτΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/5673-toys-epomenoys-mhnes-h-apofash-toy-ste-gia-to-kleisimo-ths-ert. 
 64. «EΡΑ στον "αέρα" από το Πολυτεχνείο». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/9394. 
 65. «ΠΟΣΠΕΡΤ: Θα εκπέμψουμε από το Πολυτεχνείο». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/9352. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]