Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)
Είδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
ΕΙΡΤ (1970-1975)
ΝΕΡΙΤ (2013-2015)
Ίδρυση 1975
2015 (επαναλειτουργία)
Διάλυση 11 Ιουνίου 2013
Έδρα Ραδιομέγαρο, Λεωφόρος Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
Διοίκηση Διονύσης Τσακνής
(Πρόεδρος Δ.Σ.)
Λάμπης Ταγματάρχης
(Διευθύνων Σύμβουλος)
Κλάδος Μέσα ενημέρωσης
Σλόγκαν Είμαστε... εσείς!
Ιστότοπος ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) θα είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας.

Λειτουργούσε με πρόδρομες μορφές από τη δεκαετία του 1930 και συστάθηκε σαν ανώνυμη εταιρεία που ανήκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο το 1975. Η ΕΡΤ έκλεισε στις 11 Ιουνίου 2013 με μια αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της,[1] η οποία, θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2015.[2]

Οι κύριες υπηρεσίες της ΕΡΤ, πριν κλείσει το 2013, ήταν η λειτουργία πέντε τηλεοπτικών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την επικράτεια. Εξέδιδε ακόμη το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, είχε ενημερωτική ιστοσελίδα, μουσικά σύνολα και διαχειριζόταν το αρχείο του φορέα. Ο νόμος προβλέπει την επανασύσταση του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου και των άλλων υπηρεσιών του φορέα.

Ιστορία της ΕΡΤ

Δεκαετίες 1970 και 1980

Η ΕΡΤ ιδρύθηκε με το νόμο 230/1975 ως ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Είναι διάδοχος οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ), νωρίτερα Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1938 και διαχειριζόταν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό. Η έκθεση που συνένταξε το 1975 ο επί πολλά χρόνια διοικητής του BBC, Χιου Γκριν (Hugh Greene), έκανε προτάσεις αναδιοργάνωσης, όπως μετατροπή του φορέα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και συγχώνευση της με την ΕΡΤ, ενώ ζητούσε αλλαγή νοοτροπίας και καλύτερη χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές για διάφορους λόγους δεν ελήφθησαν όλες υπόψη κατά τη σύνταξη του νόμου.[3]

Παράλληλα, το Σύνταγμα του 1975 καθιέρωνε την κρατική εποπτεία της λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρεται ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και έχουν σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης».

Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, και ενώ είχε ήδη εμφανιστεί έντονο το φαινόμενο των ραδιοπειρατών, στη μεταπολίτευση έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση του ραδιοφωνικού προγράμματος. Μια ιδιαίτερη προσπάθεια για ένα διαφορετικό μοντέλο ραδιοφώνου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Μάνο Χατζιδάκι όταν του ανατέθηκε η διεύθυνση της ραδιοφωνίας και αργότερα του Τρίτου Προγράμματος. Ο σταθμός απέκτησε ευρύτερη πολιτιστική διάσταση παράγοντας ποιοτικό πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ωστόσο οι συγκρούσεις του Χατζηδάκη με την γραφειοκρατία του ΕΙΡΤ οδήγησαν το εγχείρημα σε σύντομο τέλος το 1980.[4]

Ο τηλεοπτικός σταθμός μέσα στη δεκαετία επικεντρώθηκε στην παραγωγή σίριαλ, ενημερωτικών εκπομπών και ποιοτικού ψυχαγωγικού προγράμματος.[5] Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες έγχρωμες μεταδόσεις με το γαλλικό σύστημα SECAM.[6]

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς και τη λειτουργία της ΕΡΤ έγιναν την επόμενη δεκαετία, η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται, όμως, από έντονη παρεμβατικότητα στη λειτουργία και συχνές αλλαγές διευθυντών στην τηλεόραση.[7] Στα τέλη του 1982 η ΕΡΤ πήρε υπό τον έλεγχό της την ΥΕΝΕΔ, την οποία μέχρι τότε διαχειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια νέα νομοθετική παρέμβαση στα τέλη του 1987, με το νόμο 1730, η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ Α.Ε. με 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 2 τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2, όπως μετονομάστηκαν εκ νέου.

Η ΕΡΤ απέναντι στον ιδιωτικό ανταγωνισμό

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε η πίεση στην κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Το 1987, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και άλλων φορέων, επιτράπηκε η ίδρυση ραδιοφωνικών σταθμών από ιδιώτες και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι σταδιακά περιόρισαν το μερίδιο των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ. Κάτω από την πίεση του αιτήματος για ιδιωτική τηλεόραση, και αφού η ΕΡΤ είχε αρχίσει τη αναμετάδοση ραδιοφωνικών δικτύων, στα τέλη του 1988 ξεκίνησε να εκπέμπει ένας τρίτος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός, η ΕΤ3, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.[8] Ο σταθμός ως επί το πλείστον παρείχε πρόγραμμα επικεντρωμένο στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, η ΕΤ3 ήταν για χρόνια άμεσα εξαρτημένη από την ΕΡΤ για το πρόγραμμα και για τον εξοπλισμό.

Μεγαλύτερη ήταν η επίπτωση στην ΕΡΤ από την απελευθέρωση των τηλεοπτικής αγοράς που έγινε το 1989. Το μερίδιο τηλεθέασης των τριών σταθμών της ΕΡΤ συρρικνώθηκε αμέσως μετά την ίιδρυση ιδιωτικών δικτύων, τα έσοδα μειώθηκαν και έμπειρο τεχνικό προσωπικό μετακινήθηκε στα ιδιωτικά δίκτυα.[9] Το 1996 η ΕΡΤ εγκαινίασε το δορυφορικό της πρόγραμμα και το 1997 έγινε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τηλεοπτικού προγράμματος. Η ΕΤ1 έγινε ένα κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι, η ΝΕΤ ήταν ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και η ΕΤ3, παρόλο που μεταδίδονταν πανελλαδικά, εξακολουθούσε να επικεντρώνεται σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η ΕΡΤ ήταν ο μεγάλος εθνικός χορηγός και ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1968 στο Μεξικό. Παράλληλα, μετέδιδε αγώνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (μετέπειτα Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για πρώτη φορά από το 1970.

Ένα νέα σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2011.[10] Σύμφωνα με αυτό τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ θα γίνονταν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ τα προγράμματα της ΕΤ1, που θα έκλεινε για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας, θα ενσωματώνονταν στους άλλους δύο σταθμούς. Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ θα διέκοπταν τη λειτουργία τους και θα ενσωματώνονταν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3, κάτι που τελικά έγινε. Η ERT World επίσης θα επικεντρώονταν στον απόδημο Ελληνισμό.

Κλείσιμο της ΕΡΤ

Κύριο λήμμα: Κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν.[11] Γύρω στα μεσάνυχτα διακόπηκε η εκπομπή σήματος σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των ΜΑΤ σε κάποιους πομπούς.[12]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ [13] κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.[14] Ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ύπαρξη δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ νομοθέτησε και έναν μόνιμο διάδοχο της ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ. Η επιλογή αυτή δεν ικανοποίησε τη Δημοκρατική Αριστερά, τον τότε τρίτο κυβερνητικό εταίρο, η οποία στις 21 Ιουνίου του 2013 αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση.[15]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν προγράματα. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοση σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και το εκκένωσαν. Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχαν στο πρόγραμμα τους την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου του 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο.[16] Το νομοσχέδιο προβλέπει την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, ενώ το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της είναι 2.500.[17]. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς εισηγήθηκε για την θέση του προέδρου της ΕΡΤ τον Διονύση Τσακνή και για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Λάμπη Ταγματάρχη, εισήγηση για την οποία δόθηκε θετική γνωμοδότηση και από τη Βουλή.[18]

Χρονοδιάγραμμα

Χρόνος Γεγονός
1975
1978
 • Η ΕΡΤ πραγματοποιεί έγχρωμη μετάδοση γίνεται με τη χρήση του Γαλλικού συστήματος SECAM.
1982
1983
 • Η ΕΡΤ2 αλλάζει για δεύτερη φορά το λογότυπό του, έτσι ώστε η νέα επωνυμία του καναλιού, να εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες.
1987
 • Οκτώβριος: Στις 18 Οκτωβρίου, η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιούνται σε έναν ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ[19] (σύμφωνα με το νόμο 1730) με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2.
1988
 • Ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
 • Η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
1989
 • Η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΕΡΤ και την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
 • Ξεκινά εκπομπές η ΕΤ3 από τη Θεσσαλονίκη.
1990
 • Αλλαγή μετάδοσης και για τους 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, με το χρωματικό σύστημα PAL. Επίσης, αρχίζει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
1993
 • Η ΕΤ1 μετονομάζεται σε ΕΝΑ Τηλεόραση (1) και η ET2 σε ΔΥΟ (2).
1994
 • Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΡΤ3.
1996
 • Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat και η οποία ξεκινά τη μετάδοση των προγραμμάτων των 3 κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφορικών συστημάτων.
1997
 • Αποπειράται η διαφοροποίηση του ύφους του προγράμματος της ΕΤ1 και της ET2. Συγχωνεύεται η λειτουργία του προγραμματισμού καθώς και η παραγωγή ειδήσεων των δύο καναλιών και η ET2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ με περισσότερη έμφαση στην ειδησεογραφία και την ενημέρωση. Η ΕΤ1 αποκτά νέο λογότυπο και σήματα.
2000
 • Η ΝΕΤ γίνεται ένα γενικού περιεχομένου ειδησεογραφικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι. Η ΕΤ1 αλλάζει σήμα και η ΕΤ3 αλλάζει λογότυπο και σήμα.
2003
 • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και δίνει περισσότερο έμφαση στον πολιτισμό και την επιμόρφωση. Η ΝΕΤ αλλάζει σήματα.
2004
2006
 • Μάρτιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει το πρίσμα+ το πρώτο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι ελεύθερης λήψης στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κανάλι στην Ελλάδα απευθυνόμενο στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δύο ακόμα επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το σπορ+ και το σινέ+ και τα οποία δίνουν περισσότερη έμφαση στον αθλητισμό και στον κινηματογράφο αντίστοιχα.
 • Τέλη Νοεμβρίου: Η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World και πλέον δίνει περισσότερη έμφαση με στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον απόδημο ελληνισμό. Έχει μοιραστεί σε 3 ζώνες: ERT World Ευρώπης και Αφρικής, ERT World Βόρειας Αμερικής & ERT World Ασίας και Αυστραλίας, με την καθεμιά να έχει το δικό της πρόγραμμα.
2008
 • Ιούνιος: Η ΕΡΤ ανανεώνει το εταιρικό λογότυπο καθώς και αυτά των τηλεοπτικών υπηρεσιών της.
2011
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ προσθέτει ένα νέο επίγειο ψηφιακό κανάλι, την ΕΡΤ HD το οποίο εκπέμπει σε ανάλυση 1080i και είναι το πρώτο υψηλής ευκρίνειας και ελεύθερης λήψης κανάλι στην Ελλάδα. Το σινέ+ και το σπορ+ συγχωνεύονται σε ένα κανάλι και μετονομάζεται σε σινέ/σπορ+.
2012
 • Μάρτιος: Το σινέ/σπορ+ και το πρίσμα+ σταματούν οριστικά τη λειτουργία τους.
2013
 • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου του 2013, η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την έναρξη ενός νέου κρατικού και δημόσιου οργανισμού με την επωνυμία: Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι της συνεχίζουν τη λειτουργία των προγραμμάτων της.
 • Ιούλιος: Στις 10 Ιουλίου 2013, μια μεταβατική υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων ξεκινά τη μετάδοσή της στις συχνότητες της ΕΡΤ ως Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΔΤ).
 • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου 2013, την αυγή, με αστυνομική επιχείρηση εκκενώνεται το κεντρικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, από τους απολυμένους εργαζομένους οι οποίοι μετέδιδαν απλήρωτοι πρόγραμμα για 148 μέρες.
2015
 • Απρίλιος: Στις 28 Απριλίου υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.
 • Μάιος: Στις 8 Μαΐου διορίστηκε από το Υπουργείο Επικρατείας Διοικητικό Συμβούλιο για την ΕΡΤ με Πρόεδρο τον Διονύση Τσακνή και διευθύνοντα σύμβουλο τον δημοσιογράφο Λάμπη Ταγματάρχη.[20]

Τομείς δραστηριότητας

Οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΡΤ στεγάζονται στο Ραδιομέγαρο, που οικοδομήθηκε την περίοδο 1968-1969, κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών, και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή.

Στις 11 Ιουνίου 2015 δηλαδή την ημέρα που θα επαναλειτουργήσει επίσημα η ΕΡΤ, το Ραδιομέγαρο θα γίνει ξανά η έδρα της ΕΡΤ.

Τηλεόραση

Η ΕΡΤ, πριν κλείσει το 2013, είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ στην Αθήνα, ενώ η θυγατρική της ΕΡΤ3 λειτουργούσε την ΕΤ3 στην Θεσσαλονίκη. Εξέπεμπε και σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω της ERT World (πρώην ERT Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η ΕΡΤ είχε θέσει σε λειτουργία σε μέρος της χώρας την ΕΡΤ Ψηφιακή, έναν πάροχο ψηφιακής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης. Στην ψηφιακή πλατφόρμα τρία κανάλια: Πρίσμα+, Σινέ+ και Σπορ+, και δύο ένθετα: Studio+ και Info+ τα οποία αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των Σινέ+ και Σπορ+. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ εξέπεμψαν μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Από τις 27 Απριλίου του 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, ονόματι ΕΡΤ HD.

Επίσης, η ΕΡΤ αναμετέδιδε από το 1988 ξένα δορυφορικά κανάλια επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports και πρώην Filmnet/SuperSport) και για το κανάλι της Βουλής.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ, όπως είχαν το 2013, ήταν τα ακόλουθα:

ET1

Κύριο λήμμα: ΕΤ1

Η ΕΤ1 θα είναι το πρώτο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 υπό την επίβλεψη του ΕΙΡ. Στις 24 Οκτωβρίου του 1987 το κανάλι μετονομάστηκε σε ΕΤ1. Στις 11 Ιουνίου του 2013, η λειτουργία του καναλιού σταμάτησε μαζί με τα άλλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ. Το πρόγραμμα που εξέπεμπε τα τελευταία χρόνια ήταν κυρίως μορφωτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, ψυχαγωγικού και ειδησεογραφικού χαρακτήρα. Πρόβαλλε, επίσης, σε μικρό ποσοστό εκκλησιαστικές εκπομπές και παιδικά προγράμματα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

ΝΕΤ

Κύριο λήμμα: ΝΕΤ

Η ΝΕΤ θα είναι το δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου του 1966 ως Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και ανήκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Νοέμβριο του 1970 μετονομάστηκε σε ΥΕΝΕΔ. Το Νοέμβριο του 1982 πέρασε σε πολιτικό έλεγχο και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2, στις 24 Οκτωβρίου 1987 μετονομάστηκε σε ΕΤ2 και στις 20 Οκτωβρίου 1997 σε ΝΕΤ. Έκλεισε στις 11 Ιουνίου 2013. Ήταν κυρίως ένα ειδησεογραφικό και ενημερωτικό κανάλι. Είχε προγράμματα όλων των ειδών, μεταξύ αυτών ενημερωτικές, ψυχαγωγικές (ξένες και ελληνικές σειρές, μαγκαζίνο και τηλεπαιχνίδια), αθλητικές εκπομπές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές εκπομπές και παιδικό πρόγραμμα.

ET3

Κύριο λήμμα: ΕΤ3

H ΕΤ3 θα είναι το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ, το οποίο ξεκίνησε να εκπέμπει στις 14 Δεκεμβρίου 1988 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα του σταθμού θα αποτελείται από ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων και θα περιλαμβάνει αθλητικά γεγονότα, ταινίες, πολιτιστικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, μουσική και κινούμενα σχέδια.

ERT World

Κύριο λήμμα: ERT World

Η ERT World (πρώην ERT Sat) θα είναι η υπηρεσία διεθνούς τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ. Το σήμα της θα αναμεταδίδεται εκτός Ελλάδας μέσω δορυφόρου, ενώ στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Αυστραλία θα είναι διαθέσιμο και σε επίγεια μετάδοση μέσω καλωδιακών δικτύων. Το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει εκπομπές από τα υπόλοιπα κανάλια της ΕΡΤ καθώς και δικές της παραγωγές απευθυνόμενες στην ομογένεια.

ΕΡΤ HD

Κύριο λήμμα: ΕΡΤ HD

Η ΕΡΤ HD θα είναι ελληνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ, που θα εκπέμπψει με σήμα υψηλής ευκρίνειας 1.080 γραμμών.

Ραδιοφωνία

Η ΕΡΤ λειτουργούσε έναν μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών προγραμμάτων υπό τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ). Η τελευταία ιδρύθηκε το 1988 και η έδρα της ήταν στις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής. Το σήμα για όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ ήταν βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα» και βρισκόταν σε χρήση από της πρώτη μέρα εκπομπής του Σταθμού Αθηνών.

Εθνικής εμβέλειας

Η ΕΡΤ θα εκπέμπψει σε όλη την Ελληνική επικράτεια τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα. Το Πρώτο Πρόγραμμα θα είναι κατά κύριο λόγο ένας ενημερωτικός σταθμός, ο οποίος θα μεταδίδει την τρέχουσα επικαιρότητα με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, γεμάτες και διάφορες ομιλίες και συζητήσεις. Το Δεύτερο Πρόγραμμα θα είναι κυρίως μουσικός σταθμός, ο οποίος θα μεταδίδει ασταμάτητη Ελληνική μουσική. Το Τρίτο Πρόγραμμα θα επικεντρώνεται σε θέματα της τέχνης και του πολιτισμού. Η ΕΡΑ Σπορ θα είναι καθαρά αθλητικός ενημερωτικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις κάθε ώρα και αθλητική επικαιρότητα κάθε μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, και τα τέσσερα προγράμματα της ΕΡΑ θα μεταδίδουν ένα κοινό πρόγραμμα.

Περιφερειακοί

Για την υπόλοιπη επικράτεια, η ΕΡΤ θα έχει 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Επίσης, στην Αττική και στην Κόρινθο η ΕΡΑ θα λειτουργήσει δύο επιπλέον ραδιοφωνικά προγράμματα. Ο Kosmos 93.6, ο οποίος θα μεταδίδει έθνικ μουσική και ο Φιλία 106.7, ο οποίος θα είναι ο ξενόγλωσσος και πολύγλωσσος ενημερωτικός σταθμός που θα απευθύνεται στους αλλοδαπούς που ζούσαν στην Ελλάδα.

Διεθνείς

Η Φωνή της Ελλάδας θα είναι ο σταθμός της ΕΡΤ που θα απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού, με ειδήσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, που θα αφορούν την Ελλάδα και εξέπεμπε μόνο στα μεσαία και βραχέα κύματα. Επιπλέον, ο περιφερειακός σταθμός της Μακεδονίας Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα θα εκπέμπει επίσης διεθνώς. Τον Σεπτέμβριο του 2004, η ΕΡΑ Σπορ και η ΕΡΑ 5 (Η Φωνή της Ελλάδας) προστέθηκαν στην πλατφόρμα της εταιρείας Dish Network δίνοντας στη Βόρεια Αμερική την πρόσβαση σε δύο από τους δημοφιλέστερους δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

Άλλοι τομείς

Το λογότυπο του Αρχείου της ΕΡΤ
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web TV
 • ΕΡΤ Web TV - διαδικτυακή υπηρεσία με βίντεο κατ' απαίτηση. Η υπηρεσία θα διαθέτει δελτία ειδήσεων, εκπομπές και σειρές. Επίσης, αυτή η σελίδα θα μεταδίδει διαδικτυακά τα προγράμματα της ΕΡΤ σε απευθείας μετάδοση (live streaming).

Οργάνωση και δομή

Το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ αποτελείται ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο*
Πρόεδρος Διονύσης Τσακνής
Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης
Μέλη Νίκος Τρανός

Έλλη Παπακωνσταντίνου[21]

Μιχάλης Γρηγορίου[22]

Οι Γενικοί Διευθυντές της ΕΡΤ ανά διεύθυνση:

Γενική Διεύθυνση
Περιεχομένου Κώστας Χαλβατζάκης
Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Νίκος Μιχαλίτσης
Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Λουριδάς[23]


* Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται και από δύο εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Χρηματοδότηση και οικονομικά

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο μέσω ανταποδοτικού τέλους, και το οποίο ενσωματώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή το τέλος ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ένα μικρότερο τμήμα των εσόδων της ΕΡΤ προέρχεται από τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Λογότυπα

EIR logo.png EIRT logo.png ERT color logo.png ERT(channel) logo.png ΕΡΤ 1996-2008.png EPT logo.svg
1938-1970 1970-1975 1975-1987 1987-1996 1996-2008 2008-σήμερα

Βιβλιογραφία

 • Βαλούκος, Στάθης (2008). Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 978-960-322-347-4. 
 • Katsoudas, Dimitrios (1985). «Greece: A politically controlled state monopoly broadcasting system». West European Politics 8 (2): 137-151. doi:10.1080/01402388508424530. 
 • Papathanassopoulos, Stylianos (1990). «Broadcasting, Politics and the State of Socialist Greece». Media, Culture & Society 12 (3): 387-397. doi:10.1177/016344390012003007. 
 • Παπαθανασόπουλος, Στέλιος (1993). Απελευθερώνοντας την τηλεόραση (2η έκδοση). Αθήνα: Καστανιώτης. ISBN 960-03-0982-5. 
 • Πασχαλίδης, Γρηγόρης (2005). «Η ελληνική τηλεόραση». Στο: Βερνίκος, Νικόλας; Δασκαλοπούλου, Σοφία; Μπαντιμαρούδης, Φιλήμων και άλλοι. Πολιτιστικές βιομηχανίες: διαδικασίες, υπηρεσίες και αγαθά. Αθήνα: Κριτική. σελ. 173-200. ISBN 960-218-398-5. 
 • Ρήγου, Μαρίνα (2010). «Η πορεία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα». Ζητήματα Επικοινωνίας (10): 41-61. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

 1. «Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ (Video)». Αυγή. 29 Απριλίου 2015. http://www.avgi.gr/article/5500088/upepsifistike-stin-olomeleia-tis-boulis-to-nomosxedio-gia-ti-nea-ert-video. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2015. 
 2. «Τσακνής: 11 Ιουνίου η ΕΡΤ θα λειτουργεί». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. http://www.protothema.gr/greece/article/480358/tsaknis-11-iouniou-i-ert-tha-leitourgei/. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2015. 
 3. Βαλούκος 2008, σελ. 84 • Katsoudas 1985, σελ. 143-144 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 177-8
 4. Ρήγου 2010, σελ. 44
 5. Πασχαλίδης 2005, σελίδες 191-193
 6. Βαλούκος 2008, σελ. 97
 7. Βαλούκος 2008, σελ. 101 • Papathanassopoulos 1990, σελ. 390 • Παπαθανασόπουλος 1993, σελ. 242-3
 8. H Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη είχε ιδρυθεί το 1988. Το 1994 η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την ΕΡΤ3.
 9. Βαλούκος 2008, σελ. 164 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 195.
 10. Γαλάνης, Δημήτρης (2011-08-21). «Υποσχέσεις και λουκέτα για την ΕΡΤ». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=415779. Ανακτήθηκε στις 2015-05-12. 
 11. Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, www.in.gr, 11 Ιουνίου 2013
 12. Η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ
 13. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13-6-2013. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231253098. Ανακτήθηκε στις 14-6-2013. 
 14. «EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-urges-greek-government-to-re.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 15. «Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ». kathimetini.gr. http://www.kathimerini.gr/43591/article/epikairothta/politikh/h-apoxwrhsh-ths-dhmar. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2015. 
 16. Πουλακίδας, Κώστας (1 Μαΐου 2015). «ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή». avgi.gr. http://www.avgi.gr/article/5492936/ert-apo-tin-triti-ta-idiotika-kanalia-tha-exoun-antagonisti. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015. 
 17. «Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ». in.gr. 2 Απριλίου 2015. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231397393. Ανακτήθηκε στις 1η Μαΐου 2015. 
 18. «Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ο Ταγματάρχης για διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ». news.in.gr. 25 Μαΐου 2015. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500000124. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2015. 
 19. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ greekafm.com
 20. «Τσακνής και Ταγματάρχης στην ηγεσία της ΕΡΤ». Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα. 8 Μαΐου 2015. http://tvxs.gr/news/internet-mme/tsaknis-kai-tagmatarxis-stin-igesia-tis-ert. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 21. «Τσακνής και Ταγματάρχης στην ΕΡΤ». 8 Μαΐου 2015. http://www.typologies.gr/2015/05/08/τσακνής-και-ταγματάρχης-στην-ερτ. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 22. «Με Ταγματάρχη και Τσακνή η... νέα ΕΡΤ». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 8 Μαΐου 2015. http://www.efsyn.gr/arthro/me-tagmatarhi-kai-tsakni-i-nea-ert. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 23. «Ποιοι ορίζονται νέοι γενικοί διευθυντές στην ΕΡΤ». 28 Μαΐου 2015. http://www.tribune.gr/media/news/article/142723. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2015.