Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)
Είδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
ΕΙΡΤ (1970-1982)
Διάδοχος ΝΕΡΙΤ (επίσημος)
ΕΡΤ Open (ανεπίσημος)
Ίδρυση 1938 (Ίδρυση ΕΙΡ)
Έδρα Ραδιομέγαρο, Αγία Παρασκευή, Αθήνα (Ελλάδα)
Πρόσωπα Αθανάσιος Παπαγεωργίου (πρόεδρος ΔΣ)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης (διευθύνων σύμβουλος)
Υπάλληλοι 2.656
Παρακλάδια ΕΡΤ3
Σλόγκαν ΕΡΤ Παντού!
Ιστότοπος ertopen.com (ανοιχτός)

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) ήταν ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα μέχρι και το 2013 όπου υποκαταστάθηκε από τη ΝΕΡΙΤ.

Η επωνυμία της ήταν «ΕΡΤ Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της ΕΡΤ ήταν η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ήταν το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) το 1950[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ήταν διάδοχη του πρώην ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ' έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΡΤ στεγάζονται στο λεγόμενο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε το 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή.


Test television broadcasts began in 1965 and full TV service began in 1966. In 1970, the company was renamed EIRT (National Radio and Television Foundation). At that time there were only two TV services – ERT and a second one (ΥΕΝΕΔ/YENED) that was operated and controlled by the Greek Army. It was used as a propaganda medium by the military government of Greece until its fall in 1974. The station retained its name and military orientation until the early 1980s, when it was renamed ERT2 by the then PASOK government. On 1 September 1987, a third station was added – ET3, based in Thessaloniki, with mostly regional programming focused on Macedonia and the rest of Northern Greece.

During the first 20 years of TV services in Greece, ERT broadcasting was limited, starting at around 5pm to between midnight and 2am. Since 1997 the three ERT TV channels are known as ET1, NET and ET3, and broadcast round the clock. ET1 is an entertainment channel whereas NET is focused on news services. ET3 is still focused on Northern Greece issues, although it broadcasts nationwide.

ERT was a major national sponsor and the official broadcaster of the 2004 Olympic Games in Athens. It has been broadcasting the Olympic Games in Greece since the Mexico City Games of 1968. It also broadcasts IAAF games while it is shown on privately owned channels mainly in the United States. Today it broadcasts documentaries, some from the private sector, and a few animated shows. With the introduction of independent privately owned channels in Greece in the late 1980s, programme quality changed to a more commercial variety, in order to survive the fierce competition for ratings. This was a major shift in the network's principles that was dominated by wider variety[citation needed], alleged "higher quality" programmes including documentaries and World Cinema.

On 19 August 2011 the Hellenic Broadcasting Corporation announced a planned restructuring of the company; ERT's main channels became NET and ET3, while ET1 was incorporated into the program of NET and ET3. Additionally the digital channels Cine+ and Sport+ ceased broadcasting, and their programming were again incorporated into that of the company's two major domestic channels. ERT World also saw changes in its programming to reflect the needs of the Greek diaspora as identified by a survey conducted by ERT. The Minister of State also said that the company would become public but no longer state-owned.

Το λογότυπο της ΕΡΤ Open

Στις 11 Ιουνίου του 2013 η Κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ[2], κατεβάζοντας on air το σήμα των σταθμών λίγο πριν το τέλος του προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας[3], γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και της ΕΣΗΕΑ, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις[4].

Συγκλονιστικό και πρωτοφανές ήταν το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την στιγμή που μαθεύτηκε η είδηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κλείνει την ΕΡΤ[5].

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν την παραγωγή προγράμματος με το εγχείρημα της ΕΡΤ Open (ελλ.: ΕΡΤ Ανοιχτή) τόσο στην ΕΡΤ, με τη ΝΕΤ, το Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα όσο και στην ΕΡΤ3, με την ΕΤ3 και τον 102 FM, αλλά και σε 15 τοπικούς κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε να εκπέμπει και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Στις 7 Νοεμβρίου 2013, η ΝΕΤ σταμάτησε την λειτουργία της μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις να εκπέμψει η ΝΕΤ από τα νέα στούντιο της ΕΡΤ, τα οποία βρίσκονται απέναντι από το Ραδιομέγαρο, καθώς κατασκευάζεται ένα τηλεοπτικό στούντιο[6].

Στις 12 Ιουνίου 2013 η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)[7]. Μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να την θέσει σε λειτουργία. Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ξεκίνησε τις υπηρεσίες της στις 4 Μαΐου 2014.

Το λογότυπο της ΕΡΤ (1996-2008)

Στις 17 Ιουνίου 2013, κατόπιν προσφυγής την οποία οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο είναι ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα) το Συμβούλιο ανέστειλε την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη μετάδοση και να κλείσει τις συχνότητες της ΕΡΤ και διέταξε τον Υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό για τα μέσα ενημέρωσης, να υπογράψουν την απόφαση με το λόγο να λάβουν "όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση και επαναλειτουργία της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και των διαδικτυακών ιστοσελίδων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για την περίοδο αυτή μέχρι την ίδρυση και λειτουργία ενός νέου φορέα που θα υπηρετεί το συμφέρον του κοινού". Στην απόφασή του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου διαπίστωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβίασε το νόμο 1730/1987 ο οποίος απαιτεί "τη συμβολή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού και της διασποράς". Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό τμήμα του Συμβουλίου επικύρωσε την αρχική Προσωρινή Διαταγή τρεις μέρες αργότερα.

Έως τις 24 Οκτωβρίου 2013, οι εργοδότες της ΕΡΤ ήταν σε θέση να προσφέρουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΝΕΤ (και με ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή ευκρίνεια μέσω της ΕΡΤ HD) και της ΕΤ3, και τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ Αθηνών, της ΕΡΑ Θεσσαλονίκης και του Τρίτου Προγράμματος με συμβατικά μέσα (αναλογική και ψηφιακή TV, FM, μεσαίες και βραχείς ραδιοφωνικές μεταδόσεις) καθώς και μέσω διαδικτύου. Στις 18:11 περίπου (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) η ΕΡΤ έχασε τη δορυφορική χωρητικότητα που είχε, μέσω των δορυφόρων Astra 23.5°E και Astra 3B, μετά την επιτυχή άσκηση πίεσης από την Ελληνική κυβέρνηση στην πάροχο Ευρωπαϊκή Δορυφορική Εταιρεία και η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Έτσι, σταμάτησαν οι συμβατικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις που είχαν λάβει την τροφοδοσία από τους δορυφόρους αλλά δεν επηρεάστηκαν οι περιφερειακές θυγατρικές ΕΡΑ που παράγουν το πρόγραμμά τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά ούτε και ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας, το οποίο εξυπηρετείται από τον επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό πομπό DVB-T που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Επίσης, ούτε η συνεχής ροή μετάδοσης μέσω διαδικτύου δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Στις 24 Μαρτίου 2014, δέκα μήνες μετά την απόφαση διακοπής της ΕΡΤ, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να λειτουργούν 17 ραδιοφωνικούς σταθμούς (15 περιφερειακούς και 2 εθνικούς) και ένα τηλεοπτικό κανάλι, την ΕΤ3, από τα περιφερειακά ραδιοφωνικά στούντιο, και το τηλεοπτικό κτίριο της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Οι μεταδόσεις σε FM και AM συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με κάποιες διακοπές και οι μεταδόσεις στα βραχέα κύματα συνεχίζονται με μια ασθενέστερη ισχύ. Όλα τα ραδιόφωνα είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο με ζωντανές μεταδόσεις. Το τηλεοπτικό κανάλι εκπέμπει σε συμβατικά μέσα (με αναλογικούς και ψηφιακούς πομπούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας) και είναι πάντα διαθέσιμο στο διαδίκτυο μέσω web live streaming.

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνος Γεγονός
1938
1965
 • Σεπτέμβριος: Στις 21 Σεπτεμβρίου μεταδίδεται η πρώτη πειραματική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) από το στούντιο 3 των ραδιοφωνικών θαλάμων του Ζαππείου. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης του ΕΙΡ μεταδίδει το πρώτο επίσημο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
1966
1968
Αρχές 1970
Τέλη 1970
1974
1975
 • Το ΕΙΡΤ μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).
1978
 • Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση γίνεται με τη χρήση του Γαλλικού συστήματος SECAM.
1982
1983
 • Η ΕΡΤ2 αλλάζει για δεύτερη φορά το λογότυπό του, έτσι ώστε η νέα επωνυμία του καναλιού, να εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες.
1987
 • Η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιούνται σε έναν ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ (σύμφωνα με το νόμο 1730) με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2. Επίσης, από την χρονιά αυτή και για τα επόμενα 10 χρόνια, τα δύο κρατικά τηλεοπτικά κανάλια αν και λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, σε σημαντικό βαθμό αλληλοκαλύπτονται τόσο σε οργανωτικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο.
Τέλη 1988
 • Η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα. Ένας επιπλέον ενιαίος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3 με τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και ένα τηλεοπτικό κανάλι, την ΕΤ3.
1989
 • Η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την de facto κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΕΡΤ και την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Μέσα 1990
 • Αλλαγή μετάδοσης και για τους 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, με το χρωματικό σύστημα PAL. Επίσης, αρχίζει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
1993
 • Η ΕΤ1 μετονομάζεται σε ΕΝΑ Τηλεόραση (1) και η ΕΤ2 γίνεται περισσότερο γνωστή ως ΔΥΟ (2).
1996
 • Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat και η οποία ξεκινά τη μετάδοση των προγραμμάτων των 3 κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφορικών συστημάτων.
1997
 • Επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση του ύφους του προγράμματος της ΕΤ1 και της ΕΤ2. Συγχωνεύεται η λειτουργία του προγραμματισμού καθώς και η παραγωγή ειδήσεων των δύο καναλιών και η ΕΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ και η οποία δίνει περισσότερη έμφαση στην ειδησεογραφία και την ενημέρωση. Επίσης, η ΕΤ1 αποκτά νέο λογότυπο και σήματα.
Τέλη δεκαετίας 1990 και αρχές του 2000
 • Η ΕΤ1 αλλάζει το χρώμα στο τετράγωνο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του λογοτύπου (από μπλε γίνεται κίτρινο) αλλά παραμένουν τα ίδια σήματα. Η ΝΕΤ όμως αλλάζει σήματα.
2000
 • Η ΝΕΤ γίνεται ένα γενικού περιεχομένου ειδησεογραφικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι. Η ΕΤ1 αλλάζει σήμα και η ΕΤ3 αλλάζει λογότυπο και σήμα.
2001
 • Η ERT Sat ξεκίνησε να μεταδίδεται μέσω του Dish Network, στη θέση 603.
2003
 • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και δίνει περισσότερο έμφαση στον πολιτισμό και την επιμόρφωση. Η ΝΕΤ αλλάζει σήματα.
2004
2006
 • Μάρτιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει το Πρίσμα+ το πρώτο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κανάλι στην Ελλάδα το οποίο είχε πλήρης πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δύο ακόμα επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το Σπορ+ και το Σινέ+ και τα οποία δίνουν περισσότερη έμφαση στον αθλητισμό και στον κινηματογράφο αντίστοιχα.
 • Μάιος: Η ΕΡΤ παρουσιάζει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά.
 • Τέλη Νοεμβρίου: Η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World και πλέον δίνει περισσότερη έμφαση με στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον απόδημο ελληνισμό. Έχει μοιραστεί σε 3 ζώνες: ERT World Ευρώπης και Αφρικής, ERT World Βόρειας Αμερικής & ERT World Ασίας και Αυστραλίας, με το καθένα να έχει το δικό του τοπικό πρόγραμμα.
2008
 • Ιούνιος: Η ΕΡΤ αναβαθμίζεται με δικό της εταιρικό λογότυπο και επίσης με νέα λογότυπα για το σύνολο των τηλεοπτικών υπηρεσιών της.
2011
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ προσθέτει ένα νέο επίγειο ψηφιακό κανάλι, την ΕΡΤ HD το οποίο εκπέμπει σε ανάλυση 1080i και είναι το πρώτο υψηλής ευκρίνειας και ελεύθερης λήψης κανάλι στην Ελλάδα. Το Σινέ+ και το Σπορ+ συγχωνεύονται σε ένα κανάλι και μετονομάζεται σε Σινέ/σπορ+.
2012
 • Μάρτιος: Το Σινέ/σπορ+ και το Πρίσμα+ σταματούν οριστικά τη λειτουργία τους.
2013
 • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου του 2013, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αμέσως οριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την έναρξη ενός νέου κρατικού και δημόσιου οργανισμού με την επωνυμία: Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Εκείνο το βράδυ, η κυβέρνηση έκλεισε σταδιακά τους ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς της ΕΡΤ στην Ελληνική επικράτεια. Πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής και συνέχισαν τη μετάδοσή τους σε πολλές Ελληνικές, Κυπριακές και Ευρωπαϊκές ειδησεογραφικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Λίγες μέρες αργότερα, το σήμα της ΕΡΤ αποκαταστάθηκε σε κάποιες αναλογικές συχνότητες στην Ελλάδα μεταδίδοντας ενιαίο απεργιακό πρόγραμμα από τις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
 • Ιούλιος: Στις 10 Ιουλίου 2013, 28 μέρες μετά το "μαύρο" των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ μια μεταβατική υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων ξεκινά τη μετάδοσή του στις συχνότητες της ΕΡΤ ως Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΔΤ) από τα στούντιο της Παιανίας. Λίγες ώρες αργότερα καταργήθηκε το γράμμα "E" από το αρχικό λογότυπο και έτσι έγινε ΔΤ. Το νέο κρατικό μεταβατικό κανάλι, μεταδίδει παλιές Ελληνικές ταινίες, καθώς και επιστημονικά, κοινωνικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Η Βουλή - Τηλεόραση συνεχίζει να μεταδίδει συνέδρια και διάφορα ντοκιμαντέρ από τη Βουλή των Ελλήνων.
 • Αύγουστος: Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, η ΔΤ ξεκινά τη ζωντανή μετάδοση με την εκπομπή: "Πρωινή ενημέρωση" από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Κατεχάκη και σε διάφορες κρατικές τηλεοπτικές συχνότητες. Κάποιες αθλητικές διοργανώσεις όπως η Φόρμουλα 1 και το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ μεταδίδονται επίσης από τη ΔΤ με αναλυτικές περιγραφές και σχόλια από δημοσιογράφους. Αργότερα, η ΔΤ ξεκινά το σχεδιασμό ενός νέου λογότυπου.
 • Σεπτέμβριος: Στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, το πρωί, η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία ξεκινά τη ζωντανή μετάδοση του πρώτου ενιαίου ραδιοφωνικού προγράμματος που ονομάζεται Πρώτο Πρόγραμμα και σε διάφορες κρατικές ραδιοσυχνότητες. Επιπλέον, ξεκίνησε η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (www.hprt.gr)
 • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου 2013, την αυγή, μια αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκκενώσει το κεντρικό κτήριο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, το οποίο είχε καταληφθεί από τους απλήρωτους εργαζομένους και είχε μεταδωθεί για 148 μέρες ακόμα.
 • Δεκέμβριος: Στις 1 Δεκεμβρίου 2013 η Δημόσια Τηλεόραση σταμάτησε να μεταδίδεται από τη Digea. Από τότε, η ΔΤ χρησιμοποιώντας τους τελευταίους ψηφιακούς πομπούς της ΕΡΤ που τους είχαν απομείνει είναι στον αέρα και σε τρεις διαφορετικές συχνότητες. Στην πρώτη συχνότητα που εκπέμπει στην Αθήνα από τους 23 UHF, εκπέμπουν τρία τηλεοπτικά κανάλια (ΔΤ1, ΔΤ HD και Βουλή - Τηλεόραση) και τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί (ΔΡ1, ΔΡ2 & ΔΡ3). Η ΔΤ1 είναι το κύριο (και ως επί το πλείστον) κρατικό και δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι. Το λογότυπο του σταθμού παραμένει αμετάβλητο. Η ΔΤ HD μεταδίδει το ίδιο πρόγραμμα με το ΔΤ1. Το λογότυπο της ΔΤ HD είναι το ίδιο με της ΔΤ αλλά με τα αρχικά HD στη δεξιά πλευρά. Τεχνικές λεπτομέρειες της ΔΤ HD: κάρτα δοκιμής 1080i και Dolby Surround Digital Plus. Οι ΔΡ1, ΔΡ2 και ΔΡ3 μεταδίδουν το ίδιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Στη δεύτερη συχνότητα (37 UHF) εκπέμπουν πέντε ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια (ΕΔΤ, TV5 Monde, Novacinema 1, Novasports και Disney XD). Η ΕΔΤ μεταδίδει το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με της ΔΤ1. Στην τρίτη συχνότητα (56 UHF από τη Θεσσαλονίκη) εκπέμπουν τέσσερα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια (ΔΤ2, ΡΙΚ Sat, BBC World News & Deutsche Welle). Η ΔΤ2 μεταδίδει το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με της ΔΤ1.
2014
 • Μάρτιος: Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου του 2014, στις 7 το πρωί, η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία ξεκινά τη ζωντανή μετάδοση του δεύτερου ραδιοφωνικού προγράμματος που ονομάζεται Τρίτο Πρόγραμμα.
 • Απρίλιος: Την Παρασκευή 18 Απριλίου του 2014, η ΔΤ2 μεταδίδει ένα διαφορετικό πρόγραμμα για να καλύψει την Ευρωλίγκα ανδρών και το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το προσωρινό λογότυπο της ΔΤ2 είναι το ίδιο με της ΔΤ αλλά με τον αριθμό 2 στη δεξιά πλευρά.
 • Μάιος: Στις 4 Μαΐου 2014, στις 6 το απόγευμα, όταν ξεκίνησε το βραδινό δελτίο ειδήσεων, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση άλλαξε όνομα και λογότυπο. Έτσι το νέο όνομα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση και με ένα ενιαίο πρόγραμμα που ονομάζεται ΝΕΡΙΤ το οποίο μεταδίδεται σε τέσσερα κανάλια (Ν1, Ν2, Ν HD και ΝΕΡΙΤ). Το σημερινό λογότυπό του είναι το γράμμα "N" το οποίο είναι σαν μια κορδέλα. Επίσης, η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία έγινε και αυτή ΝΕΡΙΤ με δύο ραδιοφωνικά προγράμματα (Πρώτο και Τρίτο Πρόγραμμα και τα οποία μεταδίδονται σε έξι ραδιοφωνικά κανάλια: N-1, N-2, N-3, n-1, n-2 και n-3). Τέλος, η νέα επίσημη ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ (www.nerit.gr) αντικατέστησε την ιστοσελίδα της τότε Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (www.hprt.gr).

Τομείς δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η ΕΡΤ είχε υπό τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:
α) Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8 (πρώην ΝΕΤ FM 91.6 και 105.8)[8]
β) Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και 102.9[9]
γ) Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6[10]
δ) ΕΡΑ Σπορ 101.8 και 100.9[8]
ε) δυο τοπικούς σταθμούς στην Κεντρική Ελλάδα: Kosmos 93.6 και 107 FM, Φιλία 106.7 FM
στ) τους περιφερειακούς σταθμούς 102 FM (Θεσσαλονίκη), 95.8 FM (Θεσσαλονίκη), Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα Ρ/Σ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)[11]
ζ) τους 19 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς: (ΕΡΑ Κέρκυρας, ΕΡΑ Πάτρας[12], ΕΡΑ Αιγαίου[13] με έδρα τη Μυτιλήνη της Λέσβου, ΕΡΑ Ηρακλείου[14], ΕΡΑ Χανίων[15], ΕΡΑ Κομοτηνής[16], ΕΡΑ Καβάλας, ΕΡΑ Σερρών[17], ΕΡΑ Φλώρινας, ΕΡΑ Ιωαννίνων[18], ΕΡΑ Κοζάνης, ΕΡΑ Βόλου[19], ΕΡΑ Λάρισας[20], ΕΡΑ Τρίπολης, ΕΡΑ Καλαμάτας[21], ΕΡΑ Πύργου[22], ΕΡΑ Ορεστιάδας[23], ΕΡΑ Ζακύνθου[24] και ΕΡΑ Ρόδου[25] με έδρα τη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα)
η) Και τέλος έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, την ΕΡΑ5, γνωστότερο ως Η Φωνή της Ελλάδας, που μαζί με το Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 εξέπεμπαν στα βραχέα κύματα με παγκόσμια εμβέλεια.

Πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών ΕΡΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι Περιφερειακοί Ρ/Σ της ΕΡΑ παράγουν καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής από 07:00 ως 10:00 τοπικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει τον νομό όπου βρίσκεται ο Ρ/Σ. Από τις 10:00 ως τις 11:00 (ή 12:00) το ραδιοφωνικό πρόγραμμα περιφερειοποιείται και αφορά την επικαιρότητα στην Περιφέρεια. Πρόκειται για ενημερωτικό πρόγραμμα συνεχούς ροής, χωρίς τίτλους εκπομπών και με κοινά ηχοσήματα για όλη την Ελλάδα. Από τις 12:00 (ή 13:00) ως τις 14:00 εκπέμπεται ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Από τις 14:00 ως τις 15:30 οι Περιφερειακοί Ρ/Σ συνδέονται με το Πρώτο Πρόγραμμα για την Μεσημεριανή Ραδιοεφημερίδα και τα νέα από το Χρηματιστήριο.

Από τις 15:30 ως τις 18:00, το καλοκαίρι, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα γίνεται μουσικό ψυχαγωγικό. Το χειμώνα οι Περιφερειακοί Ρ/Σ συνδέονται με την ΕΡΑ Σπορ για την αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Από τις 18:00 ως τις 20:00 κάποιοι Περιφερειακοί Ρ/Σ συνδέονται με το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα και κάποιοι άλλοι παράγουν δικό τους ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Από την Παρασκευή το βράδυ έως τη Δευτέρα το πρωί (07.00) οι Περιφερειακοί Ρ/Σ της ΕΡΑ συνδέονται με το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ωστόσο αρκετοί περιφερειακοί Ρ/Σ παράγουν το Σαββατοκύριακο τοπικά ραδιοφωνικά προγράμματα σε συνεργασία με ερασιτέχνες από την περιοχή τους, συνήθως λαογραφικού και μουσικού περιεχομένου.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ Ψηφιακή εξέπεμπε από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web Sport 1
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web Sport 2
Το λογότυπο του ΕΡΤ Web Sport 3

Η ΕΡΤ είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ στην Αθήνα και την ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Εξέπεμπε και σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ERT World (πρώην ERT Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η ΕΡΤ είχε θέσει σε λειτουργία και ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο ΕΡΤ Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+, Σινέ+ και Info+ τα οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι έχουν ψηφιακό δέκτη και χωρίς συνδρομή. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, εξέπεμπαν μέχρι το Μάρτιο του 2012. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010, άρχισαν να εκπέμπουν ψηφιακά και οι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2 και από τον Απρίλιο του 2011 με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Επιπλέον, η ΕΡΤ είχε και τρία διαδικτυακά αθλητικά κανάλια το ΕΡΤ Web Sport 1, το ΕΡΤ Web Sport 2 και το ΕΡΤ Web Sport 3.

Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ΕΡΤ HD και αυτό με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Αυτό το κανάλι, όμως, δεν έχει 24ωρο πρόγραμμα και εκπέμπει μόνο όταν υπήρχαν διαθέσιμες εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια (high definition). Όταν το κανάλι αυτό βρισκόταν εκτός λειτουργίας εκπέμπουν οι παλιές έγχρωμες μπάρες ή το λογότυπο ΕΡΤ HD.

Επίσης η ΕΡΤ ήταν υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση η ΕΡΤ διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports) (πρώην Filmnet/SuperSport) και για το κανάλι της Βουλής.

Δορυφορικό Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ERT World
ERT World.png

Η ERT World (πρώην ERT Sat) ήταν η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα της φτάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές (ΗΠΑ, Αυστραλία) διατίθεται και σε επίγεια μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εκπομπές από τα κρατικά κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθενται για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές. Μέσα στα σχέδια είναι η διευθέτηση διαφορετικού προγράμματος για καθεμιά από τις περιοχές που έφτανε το σήμα της, προσαρμοσμένη στη διαφορά ώρας.

Άλλοι τομείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του ΕΡΤ Web TV
 • Εκδόσεις: Ραδιοτηλεόραση
 • Μουσική: μουσικά σύνολα με τρεις ορχήστρες και μία χορωδία καθώς και η ορχήστρα της ΕΤ3, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Eurovision
 • Μουσείο - Αρχείο
 • ΕΡΤ Web TV - διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΡΤ με βίντεο σε on demand. Η υπηρεσία διαθέτει δελτία ειδήσεων, εκπομπές και σειρές. Επίσης διαθέτει και ξένες τηλεοπτικές σειρές για μία εβδομάδα μετά από την προβολή τους στην τηλεόραση.

Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο είναι κτίριο ραδιοτηλεοπτικών εγκαστάσεων. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1968-1969 την περίοδο της Χούντας για την στέγαση του ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) που ιδρύθηκε το 1970. Το 1985 έγινε το κέντρο της νεοιδρυθείσας ΕΡΤ. Από το 2014 ανήκει στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ, ο οποίος στεγάζει τα γραφεία του, τις υπηρεσίες του και εκπέμπει από το Ραδιομέγαρο.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτούνταν μέσω εμμέσου φόρου, ο οποίος ενσωματωνόταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή η εισφορά για την ΕΡΤ ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.

Δημόσιες υποχρεώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η ΕΡΤ, θα οφειλεί να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.»

Κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου 2013, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, του Σίμου Κεδίκογλου, ανακοινώθηκε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ οδηγείται, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε οριστικό κλείσιμο και σε απόλυση περίπου 2.656 εργαζομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ΕΡΤ οδηγείται σε κλείσιμο και ύστερα από κάποιο σύντομο αλλά αόριστο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί διαφορετικός, μη κρατικός φορέας ραδιοτηλεόρασης, με προσωπικό κάτω των 1.000 ατόμων.[3]

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα.[26] Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22[27]. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Ωστόσο ζητήθηκε από την Πολιτεία, η οποία είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση της ΕΡΤ, η παύση αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παρόχους Διαδικτύου, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο και αδειοδοτημένο.[28]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία[29]. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργίες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για «το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν"», δηλαδή χωρίς την έγκριση της Βουλής. Κύμα αντιδράσεων όμως προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η EBU σε επιστολή που απηύθυνε την ίδια μέρα ο πρόεδρός της Ζαν Πωλ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, ζήτησαν από τον Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης επισημαίνοντας πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».[30][31]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.[32] Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο Διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ[33][34]. Επιπλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξανάνοιξαν τους αναλογικούς πομπούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έτσι ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά της.

Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[7] Στις 17 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την υπουργική απόφαση, μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δεν είχε καταστεί δυνατή η λειτουργία του νέου φορέα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερεις (4) εργαζόμενους.[35] Με τον τρόπο αυτό έβαλαν τέλος στην επί πέντε (5) μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο, ωστόσο όχι από την ΕΤ3 και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο στην οδό Μεσογείων όπου συγκεντρώθηκε κόσμος μετά από κάλεσμα των εργαζομένων.[36]

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Παρασκευή (12 Ιουλίου 2013) το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Παντελή Καψή, Δημήτρη Σταμάτη και Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκε και το θέμα της ΕΡΤ. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, με το σύνολο των εργαζόμενων και παράλληλα τη δημοσιοποίηση προκήρυξης θέσεων εργασίας για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μια άλλη σκέψη ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα προκήρυξη θέσεων εργασίας τρίμηνης διάρκειας, που θα αφορούσε ωστόσο το μεταβατικό στάδιο[37]. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πραγματικότητα.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της ΕΡΤ και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού[8], τηλεοπτικού[38] και διαδικτυακού προγράμματος, που με εξαίρεση το Ίντερνετ, σταμάτησε να εκπέμπεται με την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου του 2013[39], αλλά συνεχίστηκε αρχικά από το δρόμο μπροστά από το Ραδιομέγαρο, και στη συνέχεια από νέες εγκαταστάσεις στην Αθήνα[8].

14 μήνες μετά το επίσημο κλείσιμο, 15 τοπικές ΕΡΑ συνεχίζουν να μεταδίδονται στα FM και τα AM, καθώς και διαδικτυακά. Το Πρώτο, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδονται διαδικτυακά από τις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο. Το τηλεοπτικό κανάλι ΕΤ3 συνεχίζει να μεταδίδεται αναλογικά και διαδικτυακά από τις εγκαταστάσεις στην Λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη[40].

Στις 13 Απριλίου 2014 (Κυριακή των Βαΐων), κατέβηκε η επιγραφή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ από το Ραδιομέγαρο και απενεργοποίησαν το Ρολόϊ της Κεντρικής Πύλης[41]. Στις 4 Μαΐου 2014 ώρα 18:00 το λογότυπο ΔΤ αντικαταστάθηκε από το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ. Η ΝΕΡΙΤ είναι ο διάδοχος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της ΕΡΤ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, το Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε άκυρες τις απολύσεις στην ΕΡΤ και διέταξε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ. Μάλιστα, το Δημόσιο θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μέρα που δεν θα εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση[42][43].

Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΔΤ.svg

Το πρωί της 10ης Ιουλίου εξέπεμψε από τις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, η ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση), χωρίς να έχει συσταθεί εταιρεία, ή να έχει εγκριθεί η εκπομπή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μέχρι τις 9 μ.μ. δεν αναμεταδίδονταν κάποιο πρόγραμμα, παρά μόνο μία κάρτα με το λογότυπο του νέου φορέα. Ο πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, την ίδια μέρα, μιλώντας σε γνωστό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό επεσήμανε ότι είναι θέμα ωρών να γίνει αναμετάδοση κανονικού προγράμματος και πως η ΕΔΤ εκπέμπει από ιδιωτικό στούντιο. Πράγματι, στις 9 το βράδυ η ΕΔΤ έκανε πρεμιέρα με την ελληνική ταινία "Η Κυρία Δήμαρχος".

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατήγγειλαν την δημιουργία του νέου φορέα και έκαναν λόγο για ένα "ψεύτικο αντίγραφο" της ΕΡΤ. Επίσης, οι εργαζόμενοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγω για πειρατικό μόρφωμα και απέδωσαν ευθύνες και στις ψηφιακές πλατφόρμες του ΟΤΕ και της Digea.

Στις 8:00 π.μ. της 21ης Αυγούστου (ημέρα Τετάρτη) βγήκε στον αέρα η πρώτη ζωντανή ενημερωτική εκπομπή της ΕΔΤ. Η εκπομπή, με τον τίτλο «Πρωινή Ενημέρωση» ήταν δίωρης διάρκειας και την παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Τρουπής, Οντίν Λιναρδάτου και Χρύσα Παπασταύρου.[44][45] Αργότερα την ίδια ημέρα, η EBU διέκοψε την μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της, δηλώνοντας πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει το νέο φορέα.[46] Όμως οι εργαζόμενοι συνέχισαν την εκπομπή προγράμματος της ΝΕΤ μέσω του ertopen.com και της ΕΤ3 μέσω του veetle.com και του ertopen.com.

Συμβούλιο της Επικρατείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουνίου 2013[47], το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα, της υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλεπόταν:

α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και
β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013[48] το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε για δεύτερη φορά για να συζητήσει το θέμα σχετικά με την ΕΡΤ μετά την αίτηση για επανεξέταση του θέματος της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ[49]. Η απόφαση θα είναι καθοριστική για την κυβέρνηση για τον αν θα διώξει τους εργαζομένους της ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο ή όχι. Η συνεδρίαση τελείωσε χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση, έτσι το ΣτΕ θα ξανασυνεδριάσει τους επόμενους μήνες για να πάρει μια απόφαση σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ[50].

Μετάδοση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Νοεμβρίου 2013 η ΕΡΑ Αθήνας άρχισε να εκπέμπει μέσα από το κτήριο Αβέρωφ του Πολυτεχνίου[51][52] μέσα από τους ιστότοπους ertopen.com και thepressproject.gr.

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημέρα Ώρα έναρξης Ώρα λήξης
15 Νοεμβρίου 2013 20:00 21:00
16 Νοεμβρίου 2013 12:00 21:00
17 Νοεμβρίου 2013 9:00 12:00

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Η EBU αναγνωρίζει ακόμα την ΕΡΤ ως ενεργό μέλος της.
 2. Διάγγελμα Κεδίκογλου
 3. 3,0 3,1 Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, www.in.gr, 11 Ιουνίου 2013
 4. Το λουκέτο στην ΕΡΤ παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη…
 5. Πλάνα από το προαύλιο της ΕΡΤ το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, όπως προβλήθηκαν από την συχνότητα της ERT World Κλείσιμο ΕΡΤ (11/06/2013 Προαύλιο ΕΡΤ)
 6. Η ΕΡΤ συνεχίζει μέσα από το www.ertopen.com
 7. 7,0 7,1 «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση». www.minpress.gr. 12 Ιουνίου 2013. http://www.minpress.gr/minpress/nea_ert.pdf. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Αθήνας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Athinon&type=mp3&url=radio.ertopen.com/erasport. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 9. «Ακούστε ζωντανά το Δεύτερο Πρόγραμμα». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=Deutero+Programma&type=mp3&img=deutero.png&url=radio.ertopen.com/ertopendeytero. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 10. «Ακούστε ζωντανά το Τρίτο Πρόγραμμα». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=Trito+Programma&type=mp3&img=trito.png&url=radio.ertopen.com/trito. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 11. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Θεσσαλονίκης». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Thessalonikis&type=rtmp&url=31.204.153.190/live2/ethradio. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 12. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Πάτρας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Patras&type=mp3&url=radio.ertopen.com/patra. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 13. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Αιγαίου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Aigaiou&type=mms&url=era.aegean.gr/era. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 14. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ηρακλείου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Herakleiou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/hrakleio. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 15. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Χανίων». ERTOpen.com. mms://147.27.18.14/eralive. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 16. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Κομοτηνής». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Komotinis&type=mp3&url=83.212.124.128:9000/live. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 17. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Σερρών». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Serron&type=mp3&url=radio.ertopen.com/serres. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 18. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ιωαννίνων». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Ioanninon&type=mp3&url=radio.ertopen.com/ioannina. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 19. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Βόλου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Volou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/volos. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 20. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Λάρισας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Larisas&type=mp3&url=radio.ertopen.com/larisa. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 21. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Καλαμάτας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Kalamatas&type=mp3&url=radio.ertopen.com/kalamata. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 22. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Πύργου». ERTOpen.com. http://89.40.221.212:25500/listen.pls. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 23. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ορεστιάδας». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Orestiadas&type=mp3&url=radio.ertopen.com/orestiada. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 24. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ζακύνθου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Zakynthou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/zakynthos. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 25. «Ακούστε ζωντανά την ΕΡΑ Ρόδου». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/radio/?name=ERA+Rodou&type=mp3&url=radio.ertopen.com/rhodos. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 26. Η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ
 27. Νασόπουλος Διονύσης (12-6-2013). «Σοκ στην ΕΡΤ, σεισμός στην κυβέρνηση». Τα Νέα. http://www.tanea.gr/news/greece/article/5023449/sok-sthn-ert-seismossthn-kybernhsh/. Ανακτήθηκε στις 12-6-2013. 
 28. Προειδοποίηση Στουρνάρα στα κανάλια που μεταδίδουν ΕΡΤ
 29. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13-6-2013. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231253098. Ανακτήθηκε στις 14-6-2013. 
 30. «EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-urges-greek-government-to-re.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 31. «Η EBU ζητά ανάκληση της απόφασης για την ΕΡΤ». kathimerini.com.cy. 11 Ιουνίου 2013. http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=136856. 
 32. Lisa O'Carroll (12 Ιουνίου 2013). «ERT shutdown: European Broadcasting Union sets up makeshift studio». TheGuardian.com. http://www.theguardian.com/media/2013/jun/12/ert-shutdown-european-broadcasting-union-makeshift-studio-greece. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 33. «MONITOR ERT ONLINE». www3.ebu.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 34. «Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η EBU». voria.gr. 13 Ιουνίου 2013. http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=139252. 
 35. Η επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
 36. «Αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της ΕΡΤ - Ειδήσεις - Ελλάδα - in.gr». news.in.gr. 7 Νοεμβρίου. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231272372. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013. 
 37. «Άνοιγμα της ΕΡΤ». www.ertopen.com. 13 Ιουλίου 2013. http://www.ertopen.com/news/item/1616-senaria-gia-thn-ert-sto-maximoy. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2013. 
 38. «Δείτε ζωντανά την ΝΕΤ». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/tv/ovp.html. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 39. Τα ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ – Αντιδράσεις για την επέμβαση – Πλήθος κόσμου έξω από το Ραδιομέγαρο
 40. «Δείτε ζωντανά την ΕΤ3». ERTOpen.com. http://www.ertopen.com/apps/tv/ovp_et3.html. Ανακτήθηκε στις 28-4-2014. 
 41. «Κυριακή των Βαΐων ξήλωσαν την ιστορική επιγραφή της ΕΡΤ». ERTOpen.com. 13-4-2014. http://www.ertopen.com/news/item/18769. Ανακτήθηκε στις 21-4-2014. 
 42. «Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ: Άκυρες οι απολύσεις - Διατάσσει επαναπρόσληψη και καταβολή μισθών υπερημερίας». ERTOpen.com. 9-4-2014. http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia. Ανακτήθηκε στις 20-9-2014. 
 43. «Έχασε τη μάχη των μαζικών απολύσεων της ΕΡΤ η κυβέρνηση». ERTOpen.com. 9-4-2014. http://www.typologies.gr/%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7/. Ανακτήθηκε στις 19-9-2014. 
 44. Στον αέρα η πρώτη ζωντανή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, ΔΟΛ μέσω in.gr, 21 Αυγούστου 2013
 45. Στον "αέρα" η πρώτη ενημερωτική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, news24.gr, 21 Αυγούστου 2013
 46. GREECE: EBU LOOKING FORWARD, NOT BACK, EBU, 20 Αυγούστου 2013
 47. «ΣτΕ: «Ναι» στο κλείσιμο, «όχι» στο «μαύρο» στην ΕΡΤ». http://www.naftemporiki.gr/story/665873. 
 48. «Νομικές ακροβασίες για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ». http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=388700. 
 49. «ΠΟΣΠΕΡΤ: καταγγελία προς το ΣτΕ». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/5530-pospert-sygkentrwsh-sto-ste-27-09-2013-wra-09-30. 
 50. «Τους επόμενους μήνες η απόφαση του ΣτΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/5673-toys-epomenoys-mhnes-h-apofash-toy-ste-gia-to-kleisimo-ths-ert. 
 51. «EΡΑ στον "αέρα" από το Πολυτεχνείο». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/9394. 
 52. «ΠΟΣΠΕΡΤ: «Θα εκπέμψουμε από το Πολυτεχνείο»». www.ertopen.com. http://www.ertopen.com/news/item/9352. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]