Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2012

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγώνες της 30ης Ολυμπιάδας
ΔιοργανώτριαΛονδίνο, Ην. Βασίλειο
ΣύνθημαInspire a Generation
Χώρες204
Αθλητές10.820
5.992 (Άνδρες), 4.776 (Γυναίκες)
Αγωνίσματα302 σε 26 αθλήματα
Τελετή έναρξης27 Ιουλίου
Τελετή λήξης12 Αυγούστου
Κήρυξη έναρξηςΒασίλισσα Ελισάβετ Β΄
Όρκος αθλητώνΣάρα Στίβενσον
Όρκος κριτώνΜικ Μπασί
Όρκος προπονητώνΈρικ Φάρελ
Αφή της ΦλόγαςΚάλουμ Έιρλι
Τζόρνταν Ντάκιτ
Ντισάιρι Ανρί
Κέιτι Κιρκ
Κάμερον ΜακΡίτσι
Έινταν Ρέινολντς
Αντέλε Τρέισι
ΣτάδιοΟλυμπιακό Στάδιο

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2012, γνωστοί και ως Αγώνες της 30ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου 2012. Αυτή ήταν η 30η διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Συμμετείχαν συνολικά 10.768 αθλητές από 204 χώρες.[1] Το Λονδίνο είχε ήδη φιλοξενήσει τις διοργανώσεις του 1908 και 1948 και έγινε έτσι η πρώτη πόλη που διοργανώνει τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Λονδίνο επιλέχθηκε ως η διοργανώτρια πόλη στην 117η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη στις 6 Ιουλίου 2005, νικώντας προσφορές από τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και Παρίσι. Η κατασκευή για τους Αγώνες περιελάμβανε σημαντική ανάπλαση, με έμφαση στη βιωσιμότητα .Η κύρια εστίαση ήταν ένα νέο Ολυμπιακό Πάρκο 200 εκταρίων (490 στρεμμάτων) , που κατασκευάστηκε σε μια πρώην βιομηχανική τοποθεσία στο Στράτφορντ, στο Ανατολικό Λονδίνο .Οι Αγώνες έκαναν επίσης χρήση χώρων που υπήρχαν ήδη πριν από την προσφορά.

Πρώτη στη συγκομιδή μεταλλίων ήταν η χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Κίνα και τη διοργανώτρια Μεγάλη Βρετανία να ακολουθούν. Πραγματοποιήθηκαν επίσης αρκετές επιτυχημένες προσπάθειες από τους αθλητές, ενώ σημειώθηκαν και ολυμπιακά ρεκόρ. Αν και υπήρξαν αρκετές αντιπαραθέσεις, οι αγώνες του 2012 κρίθηκαν άκρως επιτυχημένοι στα πρότυπα του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών σε όλο τον κόσμο, με εξαίρετα γήπεδα και ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Επιπλέον, η έμφαση στην αθλητική κληρονομιά θεωρήθηκε ως πρότυπο για τους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ως τις 15 Ιουλίου 2003 οι υποψήφιες πόλεις θα έπρεπε να καταθέσουν την αίτησή τους. Οι υποψήφιες πόλεις ήταν οι εξής:

Λάβαρο της υποψηφιότητας του Λονδίνου

Στις 18 Μαΐου 2004 η ΔΟΕ, βάσει οικονομικών και τεχνικών κριτηρίων, μείωσε τις πόλεις σε 5, από τις οποίες θα ψηφιζόταν η διοργανώτρια των Αγώνων. Αυτές ήταν το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Από αυτές το Παρίσι εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί.

Στις 6 Ιουλίου 2005, στην 117η Σύνοδο της ΔΟΕ που διοργανώθηκε στην Σιγκαπούρη, έγινε η μυστική ψηφοφορία για την επιλογή της διοργανώτριας πόλης. Η Μόσχα ήταν η πρώτη που αποκλείστηκε και την ακολούθησαν οι Νέα Υόρκη και Μαδρίτη. Η τελική ψηφοφορία ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι ανέδειξε νικήτρια την πρώτη με 54 έναντι 50 ψήφων.

Διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2012
Υποψήφια πόλη Χώρα 1η ψηφοφορία 2η ψηφοφορία 3η ψηφοφορία 4η ψηφοφορία
Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο 22 27 39 54
Παρίσι Γαλλία 21 25 33 50
Μαδρίτη Ισπανία 20 32 31 -
Νέα Υόρκη Η.Π.Α. 19 16 - -
Μόσχα Ρωσία 15 - - -

Προετοιμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθελοντές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός στόχος, που τέθηκε το 2004, μιλούσε για 70.000 εθελοντές. Το 2010 όμως, οι διοργανωτές δέχθηκαν περισσότερες από 240.000 αιτήσεις. Οι εθελοντές εκτέλεσαν διάφορες εργασίες πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκαν δύο λογότυπα για τους Ολυμπιακούς Αγωνές: το ένα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας της χώρας και το δεύτερο για τους Αγώνες. Τα αποκαλυπτήρια του τελευταίου, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Wolff Olins, έγιναν στις 4 Ιουνίου 2007. Απεικονίζει τον αριθμό 2012, με τους Ολυμπιακούς κύκλους ενσωματωμένους μέσα στο μηδέν.

Μασκότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γουένλοκ και Μάντεβιλ

Οι επίσημες μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 έγιναν γνωστές στις 19 Μαΐου 2010. Ο Γουένλοκ και η Μάντεβιλ είναι δύο φουτουριστικά μεταλλικά δημιουργήματα του Γκραντ Χάντερ, τα οποία διαθέτουν μόνο ένα μάτι, που αντιπροσωπεύει το φακό μίας κάμερας που καταγράφει ό,τι βλέπουν.[2]

Τα ονόματά τους είναι ιδιαίτερα συμβολικά: η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων πήρε το όνομα της από το χωριό Ματς Γουένλοκ, το οποίο επισκέφθηκε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1890 για να παρακουλουθήσει τοπικούς αθλητικούς αγώνες, εμπειρία που μεταξύ άλλων και αυτή του ενέπνευσε την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η μασκότ των Παραολυμπιακών οφείλει το όνομά της στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ, εξειδικευμένο σε περιπτώσεις αναπήρων, όπου το 1948 -παράλληλα με τους πρώτους μεταπολεμικούς Ολυμπιακούς στο Λονδίνο- διοργανώθηκαν αγώνες για βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετάλλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 4.700 Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια δημιουργήθηκαν από τη Royal Mint. Σχεδιάστηκαν από τους David Watkins (Ολυμπιακά) and Lin Cheung (Παραολυμπιακά). Κάθε μετάλλιο ζυγίζει 375-400 γραμμάρια, έχει διάμετρο 85 χιλιοστά και πάχος 7 χιλιοστά. Στην μπροστά όψη, απεικονίζεται η θεά Νίκη να εξέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην πίσω όψη, υπάρχει το λογότυπο των Αγώνων, ο ποταμός Τάμεσης και μια σειρά από γραμμές που αναπαριστούν "την ενέργεια των αθλητών και μία αίσθηση δημιουργίας κοινής προσπάθειας". Τα μετάλλια μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε θησαυροφυλάκια στον Πύργο του Λονδίνου στις 2 Ιουλίου[3].

Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροπλάνο που μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα από την Αθήνα στο Λονδίνο

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας έγινε στις 10 Μαΐου 2012 στην Αρχαία Ολυμπία και μέχρι τις 17 Μαΐου ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου και έγινε η τελετή παράδοσης στους Βρετανούς.

Την επόμενη ημέρα, η φλόγα έφτασε με την πτήση "BA2012" στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 19 Μαΐου ξεκίνησε από την περιοχή Land's End (στο δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής χώρας) το ταξίδι της σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Η λαμπαδηδρομία διήρκησε 70 ημέρες και περίπου 8.000 άνθρωποι μετέφεραν τη δάδα διανύοντας συνολική απόσταση σχεδόν 13.000 χιλιομέτρων. Η φλόγα επισκέφτηκε επίσης έξι νησιά της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και το Δουβλίνο (Ιρλανδία) καταλήγοντας στις 21 Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης για την τελετή έναρξης.

Επίσημο τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το "Survival" το οποίο ερμηνεύει το αγγλικό συγκρότημα Muse. Ακουγόταν όταν οι αθλητές έμπαιναν στο στάδιο και στο χρονικό διάστημα πριν τις απονομές μεταλλίων.

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρόγραμμα των Αγώνων συμπεριλαμβάνονταν τα εξής αθλήματα (σε παρένθεση ο αριθμός των αγωνισμάτων):

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε η πυγμαχία γυναικών, με 36 αθλήτριες να συμμετέχουν σε τρεις διαφορετικής κατηγορίες με βάση τα κιλά τους. Επίσης, υπήρξε μία ειδική εξαίρεση η οποία επέτρεψε να διεξαχθούν τα διάφορα αγωνίσματα σκοποβολής, τα οποία θα ήταν παράνομα αλλιώς, σύμφωνα με όσα διατάζει ο νόμος περί οπλοχρησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η υποψηφιότητα του Λονδίνου περιελάμβανε 28 αγωνίσματα, όσα είχαν και οι πιο πρόσφατοι Αγώνες, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε με ψηφοφορία να βγάλει από το πρόγραμμα το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ, δύο ημέρες μετά την επιλογή του Λονδίνου ως διοργανώτρια πόλη. Ακολούθως, η Δ.Ο.Ε. τέλεσε ψηφοφορία για το αν θα έπρεπε αυτά τα αθλήματα να αντικατασταθούν από άλλα. Ως πιθανοί αντικαταστάτες θεωρήθηκαν το καράτε, την τοιχοσφαίριση, το γκολφ, τα ρόλερ σπορτς και το ράγκμπι σέβενς. Το καράτε και η τοιχοσφαίριση ήταν οι δύο τελικές υποψηφιότητες αλλά κανένα από τα δύο δεν πήρε τις ψήφους που χρειαζόταν για να φτάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο-τρίτων.

Συμμετέχουσες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέγεθος της αποστολής κάθε χώρας
  300+
  100+
  30+
  10+
  5+
  1+

Περισσότεροι από 10.500 αθλητές από 204 χώρες έλαβαν μέρος στους Αγώνες και έγινε έτσι η πολυπληθέστερη διοργάνωση που έχει διεξαχθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ολυμπιακή Επιτροπη των Ολλανδικών Αντιλλών, αν και είχε σχεδιαστεί να συνεχιστεί η λειτουργία της μετά τη διάλυση των Ολλανδικών Αντιλλών, τελικά αποσύρθηκε από μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, επετράπη στους τρεις αθλητές της συγκεκριμένης περιοχής που προκρίθηκαν στους Αγώνες του 2012 να λάβουν μέρος ως ανεξάρτητη ομάδα υπό την Ολυμπιακή σημαία. Μαζί τους ήταν και ένας αθλητής από το Νότιο Σουδάν, το νέο κράτος που δεν είχε ακόμη δική του Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αναλυτικά οι χώρες με αλφαβητική σειρά (σε παρένθεση ο αριθμός των αθλητών):

Συμμετέχουσες χώρες

Οι Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόγραμμα Αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2011. Οι Αγώνες ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 25 Ιουλίου με τα πρώτα παιχνίδια για το τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών, ενώ ακολούθησε το αντίστοιχο τουρνουά των ανδρών (26 Ιουλίου) και οι γύροι κατάταξης στο ατομικό ανδρών και γυναικών της τοξοβολίας (27 Ιουλίου). Η επίσημη τελετή έναρξης των Αγώνων διεξήχθη το βράδυ της 27ης Ιουλίου. Από την επόμενη ημέρα έως και τις 12 Αυγούστου τελέστηκαν όλα τα αγωνίσματα που βρίσκονταν στο πρόγραμμα. Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδια ημέρας.

ΤΕ Τελετή έναρξης Προκριματικοί αγώνες 1 Τελικοί αγωνισμάτων ΤΛ Τελετή λήξης
Ιούλιος / Αύγουστος 25
Τε
26
Πε
27
Πα
28
Σα
29
Κυ
30
Δε
31
Τρ
1
Τε
2
Πε
3
Πα
4
Σα
5
Κυ
6
Δε
7
Τρ
8
Τε
9
Πε
10
Πα
11
Σα
12
Κυ
Αγωνίσματα
Τελετές ΤΕ ΤΛ
Αντιπτέριση 1 2 2 5
Αντισφαίριση 2 3 5
Άρση βαρών 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 15
Γυμναστική 1 1 1 1 1 1 3 3 4 1 1 18
Επιτραπέζια αντισφαίριση 1 1 1 1 4
Ιππασία 2 1 1 2 6
Ιστιοπλοΐα 2 2 2 1 1 1 1 10
Καλαθοσφαίριση 1 1 2
Κανόε καγιάκ 1 1 2 4 4 4 16
Καταδύσεις 1 1 1 1 1 1 1 1 8
Κολύμβηση 4 4 4 4 4 4 4 4 1 1 34
Κωπηλασία 3 3 4 4 14
Μοντέρνο πένταθλο 1 1 2
Ξιφασκία 1 1 1 1 2 1 1 1 1 10
Πάλη 2 3 2 2 2 2 3 2 18
Πετοσφαίριση 1 1 1 1 4
Ποδηλασία 1 1 2 2 2 1 1 1 3 2 1 1 18
Ποδόσφαιρο 1 1 2
Πυγμαχία 3 5 5 13
Σκοποβολή 2 2 1 1 1 1 2 2 1 2 15
Στίβος 2 5 7 5 4 4 5 6 8 1 47
Συγχρονισμένη κολύμβηση 1 1 2
Τάε κβον ντο 2 2 2 2 8
Τζούντο 2 2 2 2 2 2 2 14
Τοξοβολία 1 1 1 1 4
Τρίαθλο 1 1 2
Υδατοσφαίριση 1 1 2
Χειροσφαίριση 1 1 2
Χόκεϊ σε χόρτο 1 1 2
Συνολικοί τελικοί 12 14 12 15 20 18 22 25 23 18 21 17 22 16 32 15 302
Ιούλιος / Αύγουστος 25
Τε
26
Πε
27
Πα
28
Σα
29
Κυ
30
Δε
31
Τρ
1
Τε
2
Πε
3
Πα
4
Σα
5
Κυ
6
Δε
7
Τρ
8
Τε
9
Πε
10
Πα
11
Σα
12
Κυ
Αγωνίσματα

Παγκόσμια ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνισμα Αθλητής Χώρα Ρεκόρ Παρ.
27 Ιουλίου 2012 Τοξοβολία – Ατομικό ανδρών Ιμ Ντονγκ Χιουν Νότια Κορέα Νότια Κορέα Συγκέντρωσε 699 βαθμούς στον γύρο κατάταξης [4]
27 Ιουλίου 2012 Τοξοβολία – Ομαδικό ανδρών Ιμ Ντονγκ Χιουν
Κιμ Μπουμπ-Μιν
Ο Τζιν-Χίεκ
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Συγκέντρωσαν 2087 βαθμούς στον γύρο κατάταξης [4]
28 Ιουλίου 2012 Κωπηλασία – Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου ανδρών Έρικ Μάρεϊ
Χάμις Μποντ
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Τερμάτισαν σε χρόνο 6:08.50 στα προκριματικά [5]
28 Ιουλίου 2012 Κολύμβηση – 400 μέτρα μικτή ατομική γυναικών Σιουέν Γε Κίνα Κίνα Τερμάτισε σε χρόνο 4:28.43 στον τελικό [6]
29 Ιουλίου 2012 Άρση βαρών – 53 κιλά γυναικών Ζουλφίγια Τσινσάνλο Καζακστάν Καζακστάν Σήκωσε 131 κιλά στο ζετέ [7]
29 Ιουλίου 2012 Κολύμβηση – 100 μέτρα πεταλούδα γυναικών Ντέινα Βόλμερ Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Τερμάτισε σε χρόνο 55.98 στον τελικό [8]
29 Ιουλίου 2012 Κολύμβηση – 100 μέτρα πρόσθιο ανδρών Κάμερον Βαν ντερ Μπουργκ Νότια Αφρική Νότια Αφρική Τερμάτισε σε χρόνο 58.46 στον τελικό [9]
30 Ιουλίου 2012 Άρση βαρών – 62 κιλά ανδρών Κιμ Ουν Γκουκ Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Σήκωσε 327 κιλά στο σύνολο [10]
1 Αυγούστου 2012 Κολύμβηση – 200 μέτρα πρόσθιο ανδρών Ντάνιελ Γκιούρτα Ουγγαρία Ουγγαρία Τερμάτισε σε χρόνο 2:07.28 στον τελικό [11]
1 Αυγούστου 2012 Άρση βαρών – 77 κιλά ανδρών Σιάοτζουν Λου Κίνα Κίνα Σήκωσε 175 κιλά στο αρασέ
Σήκωσε 379 κιλά στο σύνολο
[12]
1 Αυγούστου 2012 Κολύμβηση – 200 μέτρα πρόσθιο γυναικών Ρεμπέκα Σόνι Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Τερμάτισε σε χρόνο 2:20.00 στον ημιτελικό [13]
2 Αυγούστου 2012 Ποδηλασία – Ομαδικό σπριντ γυναικών Βικτόρια Πέντλετον
Τζέσικα Βάρνις
Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Τερμάτισαν σε χρόνο 32.526 στα προκριματικά
2 Αυγούστου 2012 Ποδηλασία – Ομαδικό σπριντ γυναικών Γίνγιε Γκονγκ
Σουάνγκ Γκούο
Κίνα Κίνα Τερμάτισαν σε χρόνο 32.447 στα προκριματικά
Τερμάτισαν σε χρόνο 32.422 στον πρώτο γύρο
2 Αυγούστου 2012 Ποδηλασία – Ομαδικό πουρσουίτ ανδρών Εντ Κλάνσι
Τζέρεντ Τόμας
Στίβεν Μπερκ
Πίτερ Κέναφ
Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Τερμάτισαν σε χρόνο 3:52.499 στα προκριματικά
Τερμάτισαν σε χρόνο 3:51.659 στον τελικό
[14]
2 Αυγούστου 2012 Ποδηλασία – Ομαδικό σπριντ ανδρών Φίλιπ Χάιντες
Κρις Χόι
Τζέισον Κένι
Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Τερμάτισαν σε χρόνο 42.747 στον πρώτο γύρο
Τερμάτισαν σε χρόνο 42.600 στον τελικό
[14]
2 Αυγούστου 2012 Κολύμβηση – 200 μέτρα πρόσθιο γυναικών Ρεμπέκα Σόνι Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Τερμάτισε σε χρόνο 2:19.59 στον τελικό [15]
3 Αυγούστου 2012 Ποδηλασία – Ομαδικό πουρσουίτ γυναικών Ντανιέλε Κινγκ
Λάουρα Τροτ
Τζοάνα Ρόουσελ
Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Τερμάτισαν σε χρόνο 3:15.669 στα προκριματικά
3 Αυγούστου 2012 Σκοποβολή – 50 μέτρα καραμπίνα πρηνηδόν ανδρών Σεργκέι Μαρτίνοφ Λευκορωσία Λευκορωσία Συγκέντρωσε 705.5 βαθμούς στον τελικό [16]
3 Αυγούστου 2012 Κολύμβηση – 200 μέτρα ύπτιο γυναικών Μίσι Φράνκλιν Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Τερμάτισε σε χρόνο 2:04.06 στον τελικό [17]
4 Αυγούστου 2012 Σκοποβολή – Τραπ γυναικών Τζέσικα Ρόσι Ιταλία Ιταλία Είχε 75/75 βολές στον προκριματικό
Είχε 99/100 βολές στον τελικό
[18]
4 Αυγούστου 2012 Ποδηλασία – Ομαδικό πουρσουίτ γυναικών Ντανιέλε Κινγκ
Λάουρα Τροτ
Τζοάνα Ρόουσελ
Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Τερμάτισαν σε χρόνο 3:14.682 στον πρώτο γύρο
Τερμάτισαν σε χρόνο 3:14.051 στον τελικό
[19]
4 Αυγούστου 2012 Κολύμβηση – 1500 μέτρα ελεύθερο ανδρών Γιανγκ Σουν Κίνα Κίνα Τερμάτισε σε χρόνο 14:31.02 στον τελικό [20]
4 Αυγούστου 2012 Κολύμβηση – 4 Χ 100 μέτρα μικτή ομαδική γυναικών Μίσι Φράνκλιν
Ρεμπέκα Σόνι
Ντέινα Βόλμερ
Άλισον Σμιτ
Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Τερμάτισαν σε χρόνο 3:52.05 στον τελικό [21]
4 Αυγούστου 2012 Άρση βαρών – 94 κιλά ανδρών Ίλια Ίλιν Καζακστάν Καζακστάν Σήκωσε 233 κιλά στο ζετέ
Σήκωσε 418 κιλά στο σύνολο
[22]
5 Αυγούστου 2012 Άρση βαρών – +75 κιλά γυναικών Τατιάνα Κασίρινα Ρωσία Ρωσία Σήκωσε 151 κιλά στο αρασέ [23]
5 Αυγούστου 2012 Άρση βαρών – +75 κιλά γυναικών Λούλου Ζου Κίνα Κίνα Σήκωσε 333 κιλά στο σύνολο [23]
9 Αυγούστου 2012 Στίβος – 800 μέτρα ανδρών Ντέιβιντ Ρουντίσα Κένυα Κένυα Τερμάτισε σε χρόνο 1:40.91 στον τελικό [24]
10 Αυγούστου 2012 Στίβος – 4 Χ 100 μέτρα γυναικών Τιάνα Μάντισον
Άλισον Φέλιξ
Μπιάνκα Νάιτ
Καρμελίτα Τζέτερ
Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Τερμάτισαν σε χρόνο 40.82 στον τελικό [25]
11 Αυγούστου 2012 Στίβος – 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών Έλενα Λασμάνοβα Ρωσία Ρωσία Τερμάτισε σε χρόνο 1:25:02 [26]
11 Αυγούστου 2012 Στίβος – 4 Χ 100 μέτρα ανδρών Νέστα Κάρτερ
Μάικλ Φρέιτερ
Γιόχαν Μπλέικ
Γιουσέιν Μπολτ
Τζαμάικα Τζαμάικα Τερμάτισαν σε χρόνο 36.84 στον τελικό [27]

Πίνακας μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες δέκα χώρες στον πίνακα μεταλλίων:

 Θέση  Χώρα Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1 Η.Π.Α. Ηνωμένες Πολιτείες 46 29 29 104
2 Κίνα Κίνα 38 27 23 88
3 Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία 29 17 19 65
4 Ρωσία Ρωσία 24 26 32 82
5 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 13 8 7 28
6 Γερμανία Γερμανία 11 19 14 44
7 Γαλλία Γαλλία 11 11 12 34
8 Ιταλία Ιταλία 8 9 11 28
9 Ουγγαρία Ουγγαρία 8 4 5 17
10 Αυστραλία Αυστραλία 7 16 12 35
Σύνολο (85 χώρες) 302 304 356 962

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Olympics – Countries». BBC Sport. http://www.bbc.co.uk/sport/olympics/2012/countries. Ανακτήθηκε στις 19 July 2012. «From the 27th of July 2012 – 204 countries will send more than 10,000 athletes to compete in 300 events» 
  2. «Οι μασκότ του Λονδίνου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2012. 
  3. Στον Πύργο του Λονδίνου τα Ολυμπιακά μετάλλια[νεκρός σύνδεσμος]
  4. 4,0 4,1 Παγκόσμιο ρεκόρ με το «καλημέρα» www.gazzetta.gr
  5. Άρχισαν κουπί για την πρόκριση www.gazzetta.gr
  6. «Χρυσή» με παγκόσμιο η Γε www.gazzetta.gr
  7. Το καλύτερο δώρο για την Τσινσάνλο www.gazzetta.gr
  8. «Σίφουνας» η Βόλμερ www.gazzetta.gr
  9. Διαστημικός ο Βαν ντερ Μπουργκ www.gazzetta.gr
  10. Συγκλονιστικός ο Ουν Ουγκ www.gazzetta.gr
  11. «Χρυσός» με ρεκόρ ο Γκιούρτα www.gazzetta.gr
  12. Χρυσό και παγκόσμιο ρεκόρ ο Λου www.gazzetta.gr
  13. Παγκόσμιο ρεκόρ η Σόνι www.gazzetta.gr
  14. 14,0 14,1 Κυρίαρχοι οι Βρετανοί με διπλό ρεκόρ www.gazzetta.gr
  15. Σόνι, με νέο παγκόσμιο ρεκόρ www.gazzetta.gr
  16. Πρώτος με ρεκόρ ο Μαρτίνοφ www.gazzetta.gr
  17. Τρίτο χρυσό για Φράνκλιν www.gazzetta.gr
  18. Στόχευσε στο χρυσό με ρεκόρ η Ρόσι www.gazzetta.gr
  19. Η… ρόδα γυρίζει για τη Βρετανία www.gazzetta.gr
  20. «Παγκόσμιο» Σουν και στα 1.500μ www.gazzetta.gr
  21. Άπιαστες οι Αμερικανίδες www.gazzetta.gr
  22. Ο Ίλιν διαδέχεται τον Κάχι www.gazzetta.gr
  23. 23,0 23,1 Σήκωσε τα... ασήκωτα η Ζου www.gazzetta.gr
  24. Χρυσό και ρεκόρ ο Ρουντίσα www.gazzetta.gr
  25. Παγκόσμιο ρεκόρ οι ΗΠΑ www.gazzetta.gr
  26. Παγκόσμιο ρεκόρ από την Λασμάνοβα www.gazzetta.gr
  27. Είναι άπιαστοι αυτοί οι Τζαμαϊκανοί www.gazzetta.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Πεκίνο
Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Λονδίνο

30η Ολυμπιάδα (2012)
Διάδοχος
Ρίο ντε Τζανέιρο