Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2006

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2006 διοργανώθηκαν στο Τορίνο της Ιταλίας από τις 10 Φεβρουαρίου 2006 μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2006. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Ιταλία φιλοξενούσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πρώτη να είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956 στην Cortina d'Ampezzo.Τα περισσότερα μετάλλια πήρε η Γερμανία, 11 χρυσά, 12 ασημένια και 6 χάλκινα, ενώ η διοργανώτρια Ιταλία πήρε 5 χρυσά, καθόλου ασημένια και 6 χάλκινα.

Οικολογικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μολονότι διαρκούν μόλις λίγες εβδομάδες, μεμονωμένα αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτούν πολλά χρόνια μεγάλης κλίμακας προπαρασκευής ως προς τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και τα καταλύματα. Απορροφούν φυσικούς πόρους όπως νερό, αέρα και έδαφος, και μπορεί να αφήσουν πίσω τους ανάμεικτη περιβαλλοντική κληρονομιά για την εκάστοτε διοργανώτρια περιφέρεια.

Ως εκ τούτου, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Τορίνου (TOROC)αποφάσισε να υιοθετήσει προσέγγιση που να βασίζεται συνολικά στον κύκλο ζωής για τους συγκεκριμένους αγώνες λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα στην ΕΕ περιβαλλοντικά μέσα της εθελοντικής συμμόρφωσης, καθώς και τα αντίστοιχα πρότυπα ευθύς εξαρχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, του προσωπικού και των κατοίκων της περιοχής
  • Η διαχείριση των αποβλήτων (που παράγονται κατά τις ανασκαφές και τα εργοτάξια, ενώ παράλληλα δημιουργούνται στη διάρκεια των Αγώνων)
  • Η ορθολογική χρήση της ενέργειας
  • Η αειφόρος κινητικότητα
  • Η διαχείριση του νερού
  • Η πρόληψη των φυσικών κινδύνων
  • Η διαφύλαξη του τοπίου
  • Η αειφόρος αρχιτεκτονική
  • Τα μέτρα για την αντιστάθμιση και το μετριασμό αναπόφευκτων περιβαλλοντικών ζημιών
  • Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
  • Η βιώσιμη χρήση των εγκαταστάσεων μετά από τους Αγώνες
  • Η εφαρμογή των εκούσιων περιβαλλοντικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό ως EMAS, επιτρέπει σε εταιρείες και οργανισμούς να αξιολογούν, να υποβάλλουν εκθέσεις και να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με αυτό, η διοργανωτική επιτροπή TOROC καταρχήν επέτυχε να καταχωρισθούν στο EMAS, ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής, οι 29 τόποι που φιλοξενούν τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων προπόνησης και του Ολυμπιακού Χωριού. Σε δεύτερο στάδιο, οκτώ κοινότητες που φιλοξενούν τους Αγώνες καταχωρίστηκαν επίσης στο EMAS.

Το κύριο Ολυμπιακό Χωριό αποτελεί πρότυπο αειφόρου αρχιτεκτονικής, με 39 κτίρια που φιλοξενούν 2 500 αθλητές. Εγκαταστάθηκαν ηλιακοί συλλέκτες για τη θέρμανση του νερού, γυάλινες επιφάνειες προσανατολισμένες προς το νότο βελτιστοποιούν την έκθεση στον ήλιο κατά τη χειμερινή περίοδο, χρησιμοποιούνται λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ τα όμβρια ύδατα αξιοποιούνται για την άρδευση των χώρων πρασίνου.

Η TOROC προώθησε το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα (EU Eco-label), που αποτελεί εθελοντικό σύστημα με στόχο να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να διοχετεύουν στην αγορά προϊόντα φιλικότερα για το περιβάλλον και να διευκολύνονται οι καταναλωτές, ώστε να εντοπίζουν τα προϊόντα αυτά χάρη στο λογότυπο του «Λουλουδιού». Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα απονεμήθηκε σε δώδεκα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής των Αγώνων.

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα απονεμήθηκε και στο κύριο χωριό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το οποίο μετά από τους Αγώνες θα χρησιμεύσει για τη στέγαση φοιτητών, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα της αειφόρου χρήσης των εγκαταστάσεων μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε αθλητικής διοργάνωσης. Η συγκεκριμένη μονάδα ανταποκρίνεται στα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος για μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και κατανάλωση ύδατος, μειωμένη παραγωγή αποβλήτων, χαρακτηριστικά βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, καθώς και χρήση των ανανεώσιμων ενεργειακών μορφών και ουσιών που είναι λιγότερο επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Η TOROC εφάρμοσε επίσης διαδικασίες πράσινης ανάθεσης συμβάσεων – το 38% του συνόλου των προϊόντων που αγοράστηκαν από την TOROC ανταποκρίνονται σε οικολογικά κριτήρια, όπως τα ευρωπαϊκά κριτήρια για το Οικολογικό Σήμα. Επιπλέον, οι χορηγοί κλήθηκαν να τηρούν τις οικολογικές αρχές και τις εμπνεόμενες απ’αυτές πολιτικές.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνου, τα εθελοντικά περιβαλλοντικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκαν επιχειρησιακώς αξιόπιστα για διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας και θα πρέπει να καταστούν πρότυπο για ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Πίνακας μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1  Γερμανία 11 12 6 29
2  ΗΠΑ 9 9 7 25
3 Αυστρία Αυστρία 9 7 7 23
4 Ρωσία 8 6 8 22
5 Καναδάς Καναδάς 7 10 7 24
6 Σουηδία 7 2 5 14
7 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 6 3 2 11
8 Ελβετία Ελβετία 5 4 5 14
9 Ιταλία 5 0 6 11
10 Γαλλία 3 2 4 9
10 Ολλανδία 3 2 4 9
12 Εσθονία Εσθονία 3 0 0 3
13 Νορβηγία Νορβηγία 2 8 9 19
14 Κίνα Κίνα 2 4 5 11
15  Τσεχία 1 2 1 4
16 Κροατία Κροατία 1 2 0 3
17 Αυστραλία 1 0 1 2
18 Ιαπωνία Ιαπωνία 1 0 0 1
19  Φινλανδία 0 6 3 9
20 Πολωνία 0 1 1 2
21 Λευκορωσία Λευκορωσία 0 1 0 1
21 Βουλγαρία Βουλγαρία 0 1 0 1
21 Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο 0 1 0 1
21  Σλοβακία 0 1 0 1
25  Ουκρανία 0 0 2 2
26  Λετονία 0 0 1 1
Σύνολο 84 84 84 252