Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
ΔιοργανώτριαΠιόνγκτσανγκ, Νότια Κορέα
ΣύνθημαPassion. Connected.
Κορεατικά: 하나된 열정. (Hanadoen Yeoljeong)
Χώρες92
Αθλητές2.920
Αγωνίσματα102 σε 7 αθλήματα
Τελετή έναρξης9 Φεβρουαρίου 2018
Τελετή λήξης25 Φεβρουαρίου 2018
Κήρυξη έναρξηςΠρόεδρος Μουν Τζε-ιν
Όρκος αθλητώνΜο Ταε-Μπουμ
Χειμερινοί
2014 Σότσι 2022 Πεκίνο  >
Θερινοί
2016 Ρίο 2020 Τόκιο  >

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 (γαλλικά: Les XXIIIeme Jeux olympiques d'hiverκορεάτικα: 평창 동계 올림픽, προφορά: Je-isipsamhoe Donggye Ollimpik), επίσημα γνωστοί ως 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί και ως Πιόνγκτσανγκ 2018[1], είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση, που διεξήχθη από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον, στη Νότια Κορέα, με ορισμένες εκδηλώσεις να πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα της τελετής έναρξης, δηλ. στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Η Πιόνγκτσανγκ επιλέχθηκε ως η οικοδέσποινα πόλη στις 6 Ιουλίου 2011 από τη ΔΟΕ κατά την 123η Σύνοδο στη Νότια Αφρική και κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους συγκέντρωσαν μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Κορέα διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η δεύτερη φορά που Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται στη χώρα - η πρώτη φορά ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ. Η Πιόνγκτσανγκ είναι η τρίτη ασιατική πόλη που διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τη Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) κι τη Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998).

Σε αυτούς τους Αγώνες λαμβάνουν χώρα 102 εκδηλώσεις σε δεκαπέντε αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης του big air snowboarding, mass start speed skating, curling μικτών ζευγαριών και αλπικό σκι μικτών ομάδων στο πρόγραμμα των αθλημάτων. 2,952 αθλητές από 92 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές διαγωνίζονται ενώ πρώτη φορά εμφανίζονται το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη.

Οι διοργανωτές δέχτηκαν απειλές εξαιτίας των τρεχουσών εντάσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τη γειτονική Βόρεια Κορέα, κάτι που οδήγησε αρκετές χώρες να απειλούν με μη συμμετοχή τους σε αυτούς τους Αγώνες εάν η ασφάλεια των αποστολών τους δεν ήταν δεδομένη. Τον Ιανουάριο του 2018 οι δυο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην τελετή έναρξης και να δημιουργήσουν μια κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ. Αυτές οι ενέργειες έλαβαν την αντίθεση των κριτικών της Νοτίου Κορέας.

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιόνγκτσανγκ είχε θέσει υποψηφιότητα για τους Χειμερινούς Αγώνες και του 2010 και του 2014 αλλά έχασε με ελάχιστους ψήφους στον τελικό γύρο από το Βανκούβερ και το Σότσι αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο έγινε στη ψηφοφορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, ωστόσο οι 63 από τις 95 ψήφους που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, της έδωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλεγεί ως διοργανώτρια πόλη.

Το Μόναχο έθεσε επίσης υποψηφιότητα για τη διοργάνωση αυτών των Αγώνων. Προτού το Πεκίνο θέσει υποψηφιότητα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, το Μόναχο θα γινόταν η πρώτη πόλη που θα διοργάνωνε τόσο Χειμερινούς όσο και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο παρελθόν είχε διοργανώσει τους Θερινούς Αγώνες του 1972, αλλά τελικά έλαβε 25 ψήφους.

Η Ανσί (στη νοτιοανατολική Γαλλία) έθεσε υποψηφιότητα αλλά απέτυχε να λάβει μεγάλη υποστήριξη από τους ντόπιους κατοίκους. Η υποψηφιότητά της έλαβε μόλις επτά ψήφους.

Η Πιόνγκτσανγκ επιλέχθηκε ως η οικοδέσποινα πόλη στην 123η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Νότιο Αφρική το 2011, κερδίζοντας την απαραίτητη πλειοψηφία των τουλάχιστον 48 ψήφων από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μαζί. Η Πιόνγκτσανγκ είναι η τρίτη ασιατική πόλη που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Αγώνες ; οι δυο άλλες χώρες ήταν στην Ιαπωνία, στο Σάπορο (1972) και στο Ναγκάνο (1998).

Πόλη Χώρα Ψήφοι
Πιόνγκτσανγκ Νότια Κορέα 63
Μόναχο Γερμανία 25
Ανσί Γαλλία 7

Προετοιμασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Αυγούστου 2011 η ΔΟΕ ανακοίνωσε τη σύσταση της Επιτροπής Συντονισμού για τους Πιόνγκτσανγκ 2018. Στις 4 Οκτωβρίου 2011 ανακοινώθηκε ότι η Οργανωτική Επιτροπή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 θα διοικείται από τον Kim Jin-sun. Η Οργανωτική Επιτροπή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ανακοινώθηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της στις 19 Οκτωβρίου 2011. Από τα πρώτα καθήκοντά της ήταν η κατάρτιση ενός γενικού σχεδίου για τους Αγώνες και ο σχεδιασμός των χώρων. Η Επιτροπή Συντονισμού της ΔΟΕ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην Πιόνγκτσανγκ τον Μάρτιο του 2012. Μέχρι τότε είχε ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Τον Ιούνιο του 2012 ξεκίνησε η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει την Πιόνγκτσανγκ με τη Σεούλ.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή συναντήθηκε τον Ιούλιο του 2012 με την Οργανωτική Επιτροπή των Πιόνγκτσανγκ 2018. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ επισκέφτηκε την Πιόνγκτσανγκ για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013.

Στις 27 Ιουνίου 2014 η Ολυμπιακή Επιτροπή της Πιόνγκτσανγκ ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για την επιλογή της μασκότ της. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Πιόνγκτσανγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 δημιούργησε το 2014 την εφαρμογή Πιόνγκτσανγκ Winners και προσέλαβε φοιτητές οι οποίοι κατοικούν στη Νότια Κορέα προκειμένου οι τελευταίοι να διαδόσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ολυμπιακή φλόγα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 2017 στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Την 1η Νοεμβρίου 2017 η φλόγα εισήλθε στην Κορέα. Η διαδρομή της θα διαρκέσει 101 ημέρες. Θα υπάρξουν 7,500 λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τα 75 εκατομμύρια κατοίκους που μένουν στην Κορέα. Θα υπάρξουν επίσης δρομείς που θα κρατάνε την ολυμπιακή δάδα και θα είναι αγγελιοφόροι.

Η ολυμπιακή δάδα και οι λαμπαδηδρόμοι της θα ταξιδέψουν με διάφορα μέσα μεταφοράς, μεταξύ των οποίων ένα καράβι στο νησί Hansando, ιστιοφόρο στο ποτάμι Baengmagang στο Buyeo, θαλάσσιο τελεφερίκ στο Yeosu, τρένο ατμού στο Gokseong Train Village, θαλάσσιο ποδήλατο στην ανατολική ακτή του Samcheok και γιοτ στην Busan Metropolitan. Επιπλέον θα υπάρξει μεταφορά της δάδας με ρομπότ στο Jeju και στο Daejeon.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικό Πάρκο Αλπένσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ορεινό θέρετρο Αλπένσια στο Ντέγκουαλιονγκ-μιον της περιφερειακής ενότητας της Πιονγκτσάνγκ ήταν το κέντρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Ολυμπιακό Στάδιο Πιόνγκτσανγκ – τελετές έναρξης και λήξης
  • Κέντρο Άλματος με Σκι Αλπένσια – άλμα με σκι, βόρειο σύνθετο, χιονοσανίδα (μπιγκ ερ)
  • Κέντρο Δίαθλου Αλπένσια – δίαθλο
  • Κέντρο Σκι Αντοχής Αλπένσια – σκι αντοχής, βόρειο σύνθετο
  • Κέντρο Ολίσθησης Αλπένσια – λουτζ, μπόμπσλεϊ και σκέλετον
  • Ολυμπιακό Χωριό
  • Αλπικό Κέντρο Γιόνγκπιονγκ – αλπικό σκι (σλάλομ, γιγαντιαίο σλάλομ)

Μεμονωμένες εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χιονοδρομικό Πάρκο Μπόγκουανγκ στο Μπόνγκπιονγκ-μιον της περιφερειακής ενότητας της Πιονγκτσάνγκ – ελεύθερο σκι και χιονοσανίδα
  • Αλπικό Κέντρο Τζόνγκσον στη γειτονική περιφερειακή ενότητα Τζόνγκσον – αλπικό σκι (ελεύθερη κατάβαση, σούπερ-Τζι, αλπικό σύνθετο)

Γκάνγκνουνγκ (παράκτιο σύμπλεγμα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παράκτιο σύμπλεγμα βρίσκεται στην πόλη Γκάνγκνουνγκ. Το ολυμπιακό πάρκο Γκάνγκνουνγκ περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις χώρους:

  • Κέντρο Χόκεϊ Γκάνγκνουνγκ – χόκεϊ επί πάγου (ανδρών)
  • Κέντρο Κέρλινγκ Γκάνγκνουνγκ – κέρλινγκ
  • Οβάλ Γκάνγκνουνγκ – πατινάζ ταχύτητας
  • Παγοδρόμιο Γκάνγκνουνγκ – πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας και καλλιτεχνικό πατινάζ

Επιπλέον, στην ίδια πόλη, μία μεμονωμένη εγκατάσταση βρισκόταν στην πανεπιστημιούπολη του Καθολικού Πανεπιστημίου Γκουάντονγκ:

  • Κέντρο Χόκεϊ Γκουάντονγκ – χόκεϊ επί πάγου (γυναικών)

Εισιτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τιμές των εισιτηρίων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2016 και κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2016 ενώ κυμαίνονται από ₩20,000 (περίπου $17) μέχρι ₩900,000 ($776). Τα εισιτήρια για τις τελετές έναρξης και λήξης θα κυμανθούν από ₩220,000 ($190) μέχρι ₩1.5 εκατομμύριο ($1293). Οι ακριβείς τιμές των εισιτηρίων καθορίστηκαν μέσα από μια έρευνα αγοράς ; περίπου το 50% των εισιτηρίων αναμένεται να κοστίσει γύρω στα ₩80,000 ($69) ή λιγότερο ενώ τα εισιτήρια για τα αθλήματα που είναι σχετικά άγνωστα στην περιοχή θα κοστίσουν φθηνότερα ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε αυτά. Αντίθετα το πατινάζ και το χόκεϊ των ανδρών για το χρυσό μετάλλιο θα είναι τα πιο ακριβά εισιτήρια όλων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τις 11 Οκτωβρίου 2017, οι εγχώριες πωλήσεις εισιτηρίων για τους Αγώνες γίνονταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Από τις 750,000 θέσεις που προορίζονται για τους νοτιοκορεάτες, μόνο το 20,7% των εισιτηρίων πουλήθηκε. Οι διεθνείς πωλήσεις εισιτηρίων ήταν κάπως καλύτερες, με την πώληση του 59,7% των εισιτηρίων από τα 320,000 συνολικά εισιτήρια που διατέθηκαν. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων για τους παραολυμπιακούς αγώνες είναι ακόμα πιο θλιβερές με μόλις το 4,9% των εισιτηρίων να πωλείται.

Οι Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελετή έναρξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιόνγκτσανγκ στις 9 Φεβρουαρίου 2018 ; αυτό το στάδιο αξίας $100 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις τελετές έναρξης και λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018 και θα κατεδαφιστεί μετά το πέρας αυτών.[2]

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 περιελάμβαναν 102 αγωνίσματα σε 15 αθλήματα και έγιναν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεπεράσαν τις 100 απονομές μεταλλίων. Έξι νέα αγωνίσματα σε υπάρχοντα αθλήματα εισήχθησαν στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ: χιονοσανίδα μπιγκ ερ ανδρών και γυναικών, μεικτό διπλό κέρλινγκ, πατινάζ ταχύτητας μαζικής εκκίνησης ανδρών και γυναικών και μεικτό ομαδικό αλπικό σκι.

Για πρώτη φορά από το 1998, η διοργανώτρια αρχή του NHL δε διέκοψε το πρωτάθλημά της ώστε να επιτρέψει στους αθλητές της να συμμετάσχουν στους αγώνες χόκεϊ επί πάγου των ανδρών. Η απόφαση της NHL ήταν απόρροια των απαιτήσεών της να καλύψει η ΔΟΕ τα έξοδα ασφάλισης των παικτών της Ομοσπονδίας οι οποίοι συμμετέχουν στους Αγώνες. Παρόλο που η ΔΟΕ πλήρωσε την ασφάλιση των παικτών της NHL στο Σότσι, δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει το ίδιο και στην Πιόνγκτσανγκ. Ο διευθυντής της NHL, Γκάρι Μπέτμαν ανέφερε ότι ένας από τους λόγους της απόφασής τους ήταν πως η ΔΟΕ δεν επέτρεψε στην NHL να προωθήσει τους παίκτες και το άθλημά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αναφέρουν τον αριθμό των απονομών μεταλλίων που πραγματοποιήθηκαν για κάθε άθλημα.

Συμμετέχουσες Ολυμπιακές Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά 92 έθνη συμμετέχουν στους αγώνες. Έξι έθνη κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 : Εκουαδόρ, Κόσοβο, Μαλαισία, Νιγηρία και Σιγκαπούρη.[3].

Μετά από ειδική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, θα επιτραπεί στους αθλητές αυτής της χώρας που θα προκριθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 να περάσουν τα σύνορα και να συμμετάσχουν στους αγώνες. Τα δυο έθνη παρέλασαν μαζί στην τελετή έναρξης με τη σημαία της Κορεατικής Ενοποίησης.[4]

Η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες επηρεάζεται ξανά από το σκάνδαλο ντόπινγκ: η ΔΟΕ απέβαλε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή και εμπόδισε τους αθλητές της να συμμετέχουν με τη ρωσική σημαία ενώ απαγόρευσε τη συμμετοχή στους περισσότερους από τους αθλητές της. Οι αθλητές που δεν βρίσκονται στη λίστα της ΔΟΕ θα διαγωνιστούν κανονικά ως "Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων από τη Ρωσία".[5]

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ώρες είναι τοπικές (UTC+9)
ΤΕ Τελετή έναρξης Προκριματικοί αγώνες 1 Τελικοί αγωνισμάτων ΕΕ Εορταστική εκδήλωση ΤΛ Τελετή λήξης
Φεβρουάριος
Πέμ

Παρ
10η
Σάβ
11η
Κυρ
12η
Δευ
13η
Τρί
14η
Τετ
15η
Πέμ
16η
Παρ
17η
Σάβ
18η
Κυρ
19η
Δευ
20ή
Τρί
21η
Τετ
22η
Πέμ
23η
Παρ
24η
Σάβ
25η
Κυρ
Τελικοί
Τελετές ΤΕ ΤΛ
Αλπικό σκι 1 2 2 1 1 1 1 1 1 11
Δίαθλο 1 1 2 2 1 1 1 1 1 11
Μπόμπσλεϊ 1 1 1 3
Σκι αντοχής 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 12
Κέρλινγκ 1 1 1 3
Καλλιτεχνικό πατινάζ 1 1 1 1 1 ΕΕ 5
Ελεύθερο σκι 1 1 1 1 2 1 1 1 1 10
Χόκεϊ επί πάγου 1 1 2
Λουτζ 1 1 1 1 4
Βόρειο σύνθετο 1 1 1 3
Πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας 1 1 2 1 3 8
Σκέλετον 1 1 2
Άλμα με σκι 1 1 1 1 4
Χιονοσανίδα 1 1 1 1 1 1 1 3 10
Πατινάζ ταχύτητας 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 14
Συνολικοί τελικοί 5 6 7 8 4 9 7 9 6 3 5 7 8 6 8 4 102
Συγκεντρωτικά σύνολα 5 11 18 26 30 39 46 55 61 64 69 76 84 90 98 102
Φεβρουάριος
Πέμ

Παρ
10η
Σάβ
11η
Κυρ
12η
Δευ
13η
Τρί
14η
Τετ
15η
Πέμ
16η
Παρ
17η
Σάβ
18η
Κυρ
19η
Δευ
20ή
Τρί
21η
Τετ
22η
Πέμ
23η
Παρ
24η
Σάβ
25η
Κυρ
Τελικοί

Μετάλλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρυσό μετάλλιο των αγώνων.

   *   Διοργανώτρια χώρα (Νότια Κορέα)

 Θέση  Χώρα Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1 Γερμανία 3 0 1 4
2 Ολλανδία 2 2 1 5
3 Νορβηγία 1 4 3 8
4 ΗΠΑ 1 1 0 2
5 Αυστρία 1 0 0 1
Γαλλία 1 0 0 1
Νότια Κορέα 1 0 0 1
Σουηδία 1 0 0 1
9 Καναδάς 0 3 1 4
10 Τσεχία 0 1 1 2
11 Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων από τη Ρωσία 0 0 1 1
Ιταλία 0 0 1 1
Καζακστάν 0 0 1 1
Φινλανδία 0 0 1 1
Σύνολο 5 5 5 15

Μάρκετινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα των Αγώνων αποκαλύφθηκε στις 3 Μαΐου 2013. Είναι μια τυποποιημένη αναπαράσταση των κορεάτικων γραμμάτων ㅍ π και ㅊ τσ, τα οποία είναι οι αρχικοί ήχοι του 평창Πιόνγκτσανγκ. Επιπλέον, το αριστερό σύμβολο λέγεται όντι αντιπροσωπεύει την κορεάτικη φιλοσοφική τριάδα ουρανός, γη, ανθρωπότητα (κορεάτικα : 천지인 cheon-ji-in), και το δεξί σύμβολο λέγεται ότι εκπροσωπεί το κρύσταλλο του πάγου.[6]

Το όνομα της οικοδέσποινας πόλης Πιόνγκτσανγκ φιγουράρει παντού. Τα επίσημα εικονογράμματα για τα 24 αθλήματα αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και έχουν σχεδιαστεί με έμπνευση από το κορεάτικο αλφάβητο.[7]

Μασκότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Soohorang (수 호랑, Σούχορανγκ), μια λευκή τίγρη, και το Bandabi (반 다비, Μπάνταμπι), μια ασιατική μαύρη αρκούδα, είναι οι επίσημες μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018.[8][9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «PyeongChang 2018 Olympics | Next Winter Games in Korea» (στα αγγλικά). International Olympic Committee. 2018-02-06. https://www.olympic.org/pyeongchang-2018. Ανακτήθηκε στις 2018-02-06. 
  2. Horwitz, Josh. «South Korea’s $100 million Winter Olympics stadium will be used exactly four times» (στα αγγλικά). Quartz. https://qz.com/1188832/south-koreas-100-million-winter-olympics-stadium-will-be-used-exactly-four-times/. Ανακτήθηκε στις 7 February 2018. 
  3. «6 New National Olympic Committees Welcomed to Winter Olympics for the First Time». pyeongchang2018.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-02-05. https://web.archive.org/web/20180205072217/https://www.pyeongchang2018.com/en/news/6-new-national-olympic-committees-welcomed-to-winter-olympics-for-the-first-time. Ανακτήθηκε στις 4 February 2018. 
  4. «6 New National Olympic Committees Welcomed to Winter Olympics for the First Time». pyeongchang2018.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-02-05. https://web.archive.org/web/20180205072217/https://www.pyeongchang2018.com/en/news/6-new-national-olympic-committees-welcomed-to-winter-olympics-for-the-first-time. Ανακτήθηκε στις 4 February 2018. 
  5. «IOC suspends Russian NOC and creates a path for clean individual athletes to compete in Pyeongchang 2018 under the Olympic flag». IOC. 5 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017. 
  6. «PyeongChang 2018 Launches Official Emblem». International Olympic Committee. https://www.olympic.org/news/pyeongchang-2018-launches-official-emblem. Ανακτήθηκε στις 12 August 2016. 
  7. «PyeongChang 2018 Pictograms». The PyeongChang 2018 Olympic and Paralympic Winter Games. 25 Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018. 
  8. «Οι μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 (Βίντεο)». antenna.gr. http://www.ant1news.gr/news/Sports/article/448931/oi-maskot-ton-xeimerinon-olympiakon-agonon-toy-2018-binteo-. Ανακτήθηκε στις 2018-02-06. 
  9. «Meet “Soohorang,” the New Mascot for PyeongChang 2018» (στα αγγλικά). International Olympic Committee. 2017-01-25. https://www.olympic.org/news/meet-soohorang-the-new-mascot-for-pyeongchang-2018. Ανακτήθηκε στις 2018-02-06. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]