Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πάπας Ιωάννης Παύλος Β')
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πάπας
Ιωάννης Παύλος Β΄
JohannesPaul2-portrait.jpg
Από 16 Οκτωβρίου 1978
Έως 2 Απριλίου 2005
Προκάτοχος Ιωάννης Παύλος Α΄
Διάδοχος Βενέδικτος ΙΣΤ΄
Προσωπικά στοιχεία
Υπογραφή {{{υπογραφή_alt}}}
Αγιοποίηση
Εορτασμός 22 Οκτωβρίου
Τιμάται από Ρωμαιοκαθολική Εκκλήσία
Μακαριοποίηση 1 Μαΐου 2011
Πλατεία του Αγίου Πέτρου, Βατικανό
από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄
Αγιοποίηση 27 Απριλίου 2014
Πλατεία του Αγίου Πέτρου, Βατικανό
από τον Πάπα Φραγκίσκο
Σύμβολα παπικά άμφια, παπική ποιμαντορική ράβδος (ferula)
Προστάτης Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Κρακοβίας, Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας (συν-προστάτης), Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών 2015 (συν-προστάτης), Νέες Καθολικές Οικογένειες[1]
Πολιούχος Σβιντίντσα[2] (Πολωνία)
Προσφωνήσεις του
Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄
John paul 2 coa.svg
Προσφώνηση αναφοράς Αγιότατος
Προφορική προσφώνηση Αγιότατε
Θρησκευτική προσφώνηση Άγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνηση Άγιος

Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος ο Β' (πραγματικό όνομα: Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, Karol Józef Wojtyła, 18 Μαΐου 1920 - 2 Απριλίου 2005) ήταν Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ήταν επίσης ανώτατος άρχοντας του κράτους του Βατικανού. Αγιοποιήθηκε την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' όταν εκλέχτηκε στις 16 Οκτωβρίου 1978, έγινε ο πρώτος μη-ιταλός Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια, και ο πρώτος πάπας σλαβικής καταγωγής στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Υπήρξε πολέμιος του κομμουνισμού, του αχαλίνωτου καπιταλισμού και της πολιτικής καταπίεσης. Ήταν σταθερά αντίθετος στην έκτρωση και υπερασπίστηκε την παραδοσιακή άποψη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Πραγματοποίησε πάνω από 100 ταξίδια σε όλο τον κόσμο, και όλες οι περιοδείες του συγκέντρωσαν τεράστια πλήθη ανθρώπων. Με αυτά τα ταξίδια κάλυψε αποστάσεις μεγαλύτερες από το σύνολο των ταξιδιών όλων των προκατόχων του. Εμφανίστηκαν ως εξωτερίκευση των προσπαθειών για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ εθνών και θρησκειών, κάτι το οποίο ήταν κέντρο της δραστηριότητάς του. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' αγιοποίησε πολύ περισσότερους ανθρώπους από κάθε προηγούμενο Πάπα. Αναφέρεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2004, αγιοποίησε 1340 ανθρώπους.

Στις 14 Μαρτίου 2004, ξεπέρασε τον Λέοντα ΙΓ΄, και έγινε ο πάπας με τη μακρύτερη σε διάρκεια θητεία στην ιστορία του Παπισμού (μετά τον Πίο Θ' και τον Άγιο Πέτρο). Η διάρκεια της θητείας του είναι αντιστρόφως ανάλογη του προκατόχου του, Πάπα Ιωάννη Παύλου Α΄, που πέθανε ξαφνικά 33 ημέρες μετά την ανάρρησή του (και εις μνήμην αυτού ονομάστηκε Ιωάννης Παύλος Β').

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1920 στο Βαντοβίτσε της Πολωνίας. Ήταν γιος ενός πρώην αξιωματικού του Αυστριακού Στρατού που ονομαζόταν επίσης Κάρολος Βοϊτίλα. Μέχρι το 1941, είχει χάσει τον πατέρα, την μητέρα και τον μεγαλύτερο αδελφό του. Στα νιάτα του είχε επαφές με την εβραϊκή κοινότητα, έζησε την ναζιστική κατοχή, και δούλεψε σε ένα χημικό εργοστάσιο και ένα ναυπηγείο. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, το θέατρο, και την εκμάθηση γλωσσών. Όταν έγινε Πάπας μιλούσε άπταιστα εννέα γλώσσες: Πολωνικά, Σλοβακικά, Ρώσικα, Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Αγγλικά, και φυσικά Εκκλησιαστικά Λατινικά.

Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 1 Νοεμβρίου 1946. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Κρακοβίας και της Ρώμης. Το 1948 έγινε διδάκτωρ Θεολογίας και από το 1953 έως το 1958 δίδαξε Ηθική Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Κρακοβίας και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουμπλίν. Στις 30 Δεκεμβρίου 1963 χειροτονήθηκε από τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ', Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, θέση που κράτησε μέχρι το 1978, και το 1967 χειροτονήθηκε Καρδινάλιος.

Τον Άυγουστο του 1978, μετά τον θάνατο του Παύλου, ο Βοϊτίλα συμμετείχε στο Παπικό Κονκλάβιο που ανέδειξε τον Αλμπίνο Λουτσίανι, σε Πάπα Ιωάννη Παύλο Α΄. Ο Ιωάννης Παύλος Α΄ ήταν 65 ετών, αρκετά νέος για Πάπας, οπότε ήταν έκπληξη ο θάνατός του 33 μέρες μετά την ανάρρησή του, στις 28 Σεπτεμβρίου 1978. Στο κονκλάβιο που ακολούθησε τον Οκτώβριο του 1978, ο Κάρολος Βοϊτίλα σε ηλικία 58 ετών, εκλέχθηκε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έγινε ο νεώτερος αρχηγός της Αγίας Έδρας στον 20ο αιώνα και ο πρώτος Πάπας σλαβικής καταγωγής.

Η κηδεία του Ιωάννη Παύλου Β΄

Τον Μάρτιο του 2005 ο Ιωάννης Παύλος Β', σε ηλικία 85 ετών, έπεσε βαριά άρρωστος. Ως το τέλος του μήνα, φήμες κυκλοφόρησαν ότι είναι κοντά στον θάνατο. Στις 31 Μαρτίου κοινώνησε για τελευταία φορά, και απεβίωσε στις 2 Απριλίου, 22:37 ώρα Ελλάδας.

Την Κυριακή 27 Απριλίου 2014, ο Ιωάννης Παύλος Β' ανακηρύχθηκε Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16oυ. Στην ίδια τελετή αγιοποιήθηκε και ο Πάπας Ιωάννης 23ος - ο "Καλός Πάπας". Η Κυριακή 27 Απριλίου χαρακτηρίσθηκε ως η "Κυριακή των 4 Παπών" καθώς υπήρχε η παρουσία των δυο εν ζωή Παπών και η αγιοποίηση των άλλων δυο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «St. John Paul II, the patron saint of families». 27 April 2014. Ανακτήθηκε στις 2 May 2014. 
  2. «John Paul II proclaimed the patron saint of Świdnica». 9 May 2012. Ανακτήθηκε στις 2 May 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]