Πάπας Σίλβεστρος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας Άγιος
Σίλβεστρος Α΄
Επίσκοπος Ρώμης
Sylvester I.jpg
Από 31 Ιανουαρίου 314
Έως 31 Δεκεμβρίου 335
Προκάτοχος Μιλτιάδης
Διάδοχος Μάρκος
Αγιοποίηση
Εορτασμός 31 Δεκεμβρίου (Καθολική Εκκλησία)
2 Ιανουαρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
Τιμάται από Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Σύμβολα παπικά άμφια, παπική τιάρα (δυτικός συμβολισμός)
άμφια επισκόπου με ωμοφόριο, ευαγγέλιο, δεξί χέρι σε ευλογία (ανατολικός συμβολισμός)
Προστάτης Σιλβεστρίνοι, Βενεδικτίνοι
Πολιούχος Φερολέτο Αντίκο, Νοναντόλα (Ιταλία)
Πάπας Σίλβεστρος Α΄

Ο άγιος Σίλβεστρος (Silvestro I, ... - 31 Δεκεμβρίου 335) ήταν Πάπας Ρώμης από τις 31 Ιανουαρίου 314 έως τις 31 Δεκεμβρίου 335.[1]

Παρότι ανέβηκε στον παπικό θρόνο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της εκκλησίας, λιγοστά πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του.[2]Ήταν ο πρώτος επίσκοπος Ρώμης που χρησιμοποίησε το προσωνύμιο Πάπας, που σημαίνει «πατέρας». Οι πράξεις της παποσύνης του στο Liber Pontificalis (7ος ή 8ος century) δεν περιλαμβάνουν τίποτε άλλο από μία περιγραφή των δώρων που υποστηρίζεται ότι δόθηκαν στη Ρωμαϊκή Εκκλησία από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄.[3] Αναφέρει επίσης ότι ήταν γιος ενός Ρωμαίου, του Ρούφινου.[4]

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον παπικό θρόνο χτίστηκαν μεγαλοπρεπείς ναοί στη Ρώμη, όπως η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού (όπου μεταφέρθηκαν στις 29 Ιουνίου και τα λείψανα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου[5]) και το βαπτιστήριο κοντά στο Παλάτι του Λατερανού, κατοικία των Παπών, καθώς και η Βασιλική του Τίμιου Σταυρού της Ιερουσαλήμ, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και αρκετοί ναοί κοιμητηρίων πάνω από τάφους μαρτύρων[4]. Όλοι αυτοί οι ναοί είχαν αρχικά την είσοδό τους στην ανατολή και την αψίδα στα δυτικά[6].

Ο πάπας Σίλβεστρος δεν συμμετείχε στην Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας το 325, αλλά έστειλε σε αυτή δύο διακόνους του ως αντιπροσώπους[7], τον Βίτο και τον Βικέντιο.

Πολυάριθμοι θρύλοι συμπληρώνουν τα κενά της ζωής του Πάπα Σιλβέστρου, συνδέοντας τον στενά με τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα. Οι θρύλοι αυτοί πρωτοεμφανίστηκαν ιδιαίτερα στο «Vita beati Sylvestri», που παρουσιάστηκε στην Ανατολή και διατηρήθηκε στα ελληνικά, και στα συριακά, και στο λατινικό «Constitutum Sylvestri» – ένα απόκρυφο κείμενο ενός υποτιθέμενου ρωμαϊκού συμβουλίου που ανήκει στα Συμμαχιανά πλαστά και χρονολογείται μεταξύ του 501 και του 508. Εμφανίζονται επίσης στη «Δωρεά του Κωνσταντίνου[4]».

Λέγεται ότι είχε βαπτίσει τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Στην πραγματικότητα όμως και με βάση τον Ευσέβιο Καισαρείας, ο Κωνσταντίνος βαπτίστηκε ετοιμοθάνατος στη Νικομήδεια από τον επίσκοπο της πόλης Ευσέβιο.

Η «Δωρεά του Κωνσταντίνου» είναι ένα έγγραφο που τοποθετείται στο δεύτερο μισό του όγδοου αιώνα. Το κείμενο αυτό ισχυρίζεται ότι είναι μια καταγραφή από τον ίδιο τον αυτοκράτορα, της μεταστροφής του, της διακήρυξης της νέας του πίστης και των προνομίων που έδωσε στον Πάπα Σίλβεστρο, στο ιερατείο του και τους διαδόχους τους. Σύμφωνα με αυτό, στον Πάπα Σίλβεστρο προσφέρθηκε ακόμη και ο αυτοκρατορικός θρόνος, τον οποίο αρνήθηκε[8].

Η σχέση των δύο ανδρών είχε ιδιαίτερη σημασία το Μεσαίωνα. Ο Πάπας Σίλβεστρος Β' (999-1003), στενός φίλος του Όθωνα Γ΄ επέλεξε το όνομα Σίλβεστρος, σε ανάμνηση του Σιλβέστρου Α'.

Στη Δύση, η εορτή του αγίου Σιλβέστρου είναι στις 31 Δεκεμβρίου, ημέρα της ταφής του στην Κατακόμβη της Priscilla[4]. Αυτή είναι η τελευταία ημέρα του έτους και, κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες και σε ορισμένες γειτονικές τους, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ονομάζεται «Σιλβέστερ». Σε άλλες χώρες επίσης, η ημέρα αυτή αναφέρεται σαν «ημέρα του αγίου Σιλβέστρου» ή «ημέρα του αγίου Σιλβέστρου» (στα γαλλικά la Saint-Sylvestre). H Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Annuario Pontificio (Libreria Editrice Vaticana 2008 ISBN 978-88-209-8021-4), σελ. 8*
  2. Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 ISBN 978-0-19-280290-3), άρθρο Sylvester I, St
  3. 1911 Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Καθολική Εγκυκλοπαίδεια: Πάπας Σίλβεστρος Α΄
  5. Αριστείδη Πανώτη, Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας, Αθήνα 2008, ISBN 978-960-8116-17-7, τόμ. Α΄, σελ. 77
  6. Helen Dietz: The Eschatological Dimension of Church Architecture. The Biblical Roots of Church Orientation. 2005
  7. Steven Runciman (2005). Η Βυζαντινή Θεοκρατία. Εκδόσεις Δόμος, σελ. 24. ISBN 9607217225. 
  8. Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 ISBN 978-0-19-280290-3), άρθρο Δωρεά του Κωνσταντίνου (Donation of Constantine)
  9. Συναξαριστής του Σπουδαστήριου Νέου Ελληνισμού

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα