Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υπηρέτης του Θεού, Πάπας
Ιωάννης Παύλος Α΄
Albino Luciani, 1969 (3).jpg
Από 26 Αυγούστου 1978
Έως 28 Σεπτεμβρίου 1978
Προκάτοχος Παύλος ΣΤ΄
Διάδοχος Ιωάννης Παύλος Β΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Ιωάννη Παύλου Α΄
John paul 1 coa.svg
Προσφώνηση αναφοράς Αγιότατος
Προφορική προσφώνηση Αγιότατε
Θρησκευτική προσφώνηση Άγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνηση Υπηρέτης του Θεού

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄ (Papa Giovanni Paolo I), γεννημένος ως Αλμπίνο Λουτσιάνι (Albino Luciani, 17 Οκτωβρίου 1912 - 28 Σεπτεμβρίου 1978) υπηρέτησε ως Πάπας από τις 26 Αυγούστου του 1978 έως τον ξαφνικό θάνατό του 33 ημέρες αργότερα.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κανάλε ντ' Αγκόρντο, κοντά στο Μπελλούνο. Προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια της εργατικής τάξης, σοσιαλιστικών αντιλήψεων. Μετά από σπουδές σε εκκλησιαστικά σεμινάρια της περιοχής χειροτονήθηκε ιερέας το 1935. Μετά την αναγόρευσή του σε διδάκτορα του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου Ρώμης τοποθετήθηκε υποδιευθυντής του εκκλησιαστικού σεμιναρίου Μπελλούνο. Το 1958 χειροτονήθηκε επίσκοπος του Βιττόριο Βένετο. Στις 15 Δεκεμβρίου 1969 εξελέγη Πατριάρχης Βενετίας. Το 1973 ανακηρύχθηκε Καρδινάλιος. Παράλληλα διετέλεσε αντιπρόεδρος της επισκοπικής συνόδου Ιταλίας.

Τον Αύγουστο του 1978, μετά το θάνατο του Πάπα Παύλου ΣΤ', εξελέγη διάδοχός του από το κολλέγιο των Καρδιναλίων. Στις 26 Αυγούστου ανακοινώθηκε η εκλογή του και στις 3 Σεπτεμβρίου ενθρονίστηκε επισήμως. Ήταν ο πρώτος που επέλεξε διπλό όνομα, προκειμένου να τιμήσει τους δύο προκατόχους του. Πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, μένοντας λιγότερο από ένα μήνα (πρόκειται για ένα από τα συντομότερα ποντιφικάτα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας). Είναι ο πρώτος Πάπας που προέρχεται από την εργατική τάξη.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Catechesi in briciole, 1949, το έγραψε ως υποδιευθυντής του σεμιναρίου, σε μια προσπάθεια επαφής με την τοπική κομουνιστική οργάνωση.
  • Illustrissimi, σειρά από χιουμοριστικές επιστολές με δημοσιογραφικό ύφος.

Θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συντομότατο ποντιφικάτο του, ο αιφνίδιος θάνατος και η έλλειψη νεκροψίας δημιούργησε μια έντονη φημολογία γύρω από τα πραγματικά αίτια του θανάτου του. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πέθανε ενώ σχεδίαζε μεταρρύθμιση στη διοίκηση της Banca Vaticana, γεγονός που μπορεί να έθιγε τα συμφέροντα πολλών. Άλλοι πάλι ότι λόγω των φιλελεύθερων αντιλήψεών ήταν ανεπιθύμητος από πολλούς, εν μέσω μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου. Την φημολογία μάλιστα αυτή εκμεταλλεύτηκε ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα στο τρίτο μέρος της τριλογίας του «Ο Νονός».

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kelly John, The Oxford Dictionary of Popes, 1986