Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας
Γρηγόριος ΙΓ΄
Επίσκοπος Ρώμης
Gregory XIII.jpg
Από 13 Μαΐου 1572
Έως 10 Απριλίου 1585
Προκάτοχος Πίος Ε΄
Διάδοχος Σίξτος Ε΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄
C o a Gregorio XIII.svg
Προσφώνηση αναφοράς Αγιότατος
Προφορική προσφώνηση Αγιότατε
Θρησκευτική προσφώνηση Άγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνηση Δ/Δ

Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ (7 Ιανουαρίου 150210 Απριλίου 1585), κοσμικό όνομα Ugo Boncompagni, ήταν Πάπας από το 1572 έως το 1585. Ήταν ο Πάπας που στις 5 Οκτωβρίου του 1582 αποφάσισε να διορθώσει το Ημερολόγιο, διατάζοντας η συγκεκριμένη ημερομηνία να ονομαστεί 15 Οκτωβρίου 1582. Το νέο αυτό Ημερολόγιο, το οποίο προς τιμήν του ονομάστηκε Γρηγοριανό, το υιοθέτησαν αμέσως οι Ρωμαιοκαθολικές χώρες, αλλά οι Ορθόδοξες και κάποιες Διαμαρτυρόμενες, για λόγους καθαρά θρησκευτικούς αντέδρασαν. Στην Ελλάδα, το νέο αυτό Ημερολόγιο, καθιερώθηκε με νόμο στις 17 Φεβρουαρίου του 1923 και η συγκεκριμένη ημερομηνία ονομάστηκε 1 Μαρτίου 1923, αλλά η Εκκλησία αντέδρασε, με αποτέλεσμα, όταν φτάσαμε στις 25 Μαρτίου, να μπλέξουν τα πράγματα και να χρειαστεί να χωριστεί η Εορτή της Εθνεγερσίας απ' αυτή του Ευαγγελισμού. Μετά από πιέσεις της Πολιτείας όμως, αναγκάστηκε κι αυτή να συμμορφωθεί και στις 10 Μαρτίου του 1924, που ονομάστηκε 23 Μαρτίου 1924, το Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο συνταυτίστηκε με το Πολιτικό, χωρίς όμως τη μετακίνηση του Πασχαλίου, το οποίο εξακολουθεί να εξαρτάται από το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Πρώιμη βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη πόλη Μπολόνια, όπου σπούδασε νομικά και αποφοίτησε το 1530. Μετά, δίδαξε νομολογία για μερικά χρόνια· οι μαθητές του περιελάμβαναν σημαντικές φυσιογνωμίες όπως τον καρδινάλιο Αλεσσάντρο Φαρνέζε, τον Ρέτζιναλντ Πόουλ και τον Κάρλο Καρδινάλιο Μπορρομέο. Είχε έναν παράνομο γιο πριν χειροτονηθεί.[1]

Καριέρα πριν το Ποντιφικάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ηλικία των τριάντα έξι κλήθηκε στη Ρώμη από τον Πάπα Παύλο Γ΄ (1534–1549), υπό τον οποίο έκανε επιτυχείς συναντήσεις ως πρώτος δικαστής της πρωτεύουσας, συντομευτής, και αντικαγκελάριος της Καμπάνια· από τον Πάπα Παύλο Δ΄ (1555–1559) he was attached as datarius to the suite of Carlo Cardinal Carafa· και από τον Πάπα Πίο Δ΄ (1559–1565) έγινε Καρδινάλιος Ιερέας του Σαν Σίστο και στάλθηκε στη σύνοδο του Τριδέντο.

Υπηρέτησε επίσης ως λεγάτος του Φιλίππου Β' της Ισπανίας (1556–1598), σταλμένος από τον Πάπα να ερευνήσει τον Καρδινάλιο του Tολέδο. Εκεί ήταν που δημιούργησε μια διαρκή και στενή σχέση με τον Ισπανό Βασιλιά, η οποία επρόκειτο να γίνει πολύ σημαντική κατά την διάρκεια της εξωτερικής πολιτικής του ως Πάπα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα