Πύλη:Πάπες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


π • ε Πύλη Πάπας
Emblem of the Papacy SE.svg

Πάπας είναι ο τίτλος τιμής που φέρουν οι προκαθήμενοι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Ρώμης και Αλεξανδρείας. Στη σύγχρονη εκκλησιαστική ορολογία επικράτησε όμως να χαρακτηρίζει σχεδόν αποκλειστικά τον επίσκοπο Ρώμης ως Ποντίφηκα και Αρχηγό της Καθολικής Εκκλησίας.

Εκτός από τον τίτλο του Επισκόπου Ρώμης, ο Πάπας κατέχει και άλλα αξιώματα καθώς επίσης και την ανώτατη και καθολική ιερατική εξουσία : είναι Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαϊκής επαρχίας, Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας και των παρακείμενων νήσων, και μόνος Πατριάρχης της Δυτικής Εκκλησίας. Το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ως προς τον Πάπα επικυρώθηκε στη Βατικάνεια Σύνοδο με τον κανόνα «Pastor Aeternus». Τα τέσσερα κεφάλαια του κανόνα ασχολούνται αντίστοιχα με το αξίωμα του Πάπα ως Επικεφαλής της Εκκλησίας, τη διαχρονικότητα αυτού του αξιώματος στο πρόσωπο του ρωμαίου Ποντίφικα, την αρμοδιότητα του Πάπα σχετικά με την πιστή, και την ανώτατη αυθεντία του που καθορίζει όλα τα θέματα πίστης και ηθικής.

π • ε Επιλεγμένο λήμμα


Ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ , κατά κόσμον Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli (2 Μαρτίου 18769 Οκτωβρίου 1958), ήταν ο 260ός Πάπας, κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επικεφαλής του κράτους του Βατικανού, από τις 2 Μαρτίου 1939 ως το θάνατό του το 1958.

Πριν την εκλογή του στο Παπικό αξίωμα, υπηρέτησε ως γραμματέας του Τμήματος Ιδιαίτερων Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Βατικανού, «Νούντσιος» και «Υπουργός Εξωτερικών» του Κράτους, θέσεις από τις οποίες εργάστηκε για την σύναψη συνθηκών με ευρωπαϊκά και λατινοαμερικανικά κράτη, ιδίως δε για τη σύναψη του λεγόμενου «Reichskonkordat» με τη Ναζιστική Γερμανία. Η Παποσύνη του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθεί να είναι θέμα ιστορικής αντιπαράθεσης.

Μετά τον Πόλεμο, ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ συνέβαλε στην επανοικοδόμηση της Ευρώπης, και τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας επιεικούς πολιτικής έναντι των νικημένων εθνών, αλλά και της ένωσης της Ευρώπης. Η Εκκλησία επί των ημερών του ήκμασε στη Δύση, αλλά ο Καθολικός κλήρος υπέστη σφοδρούς διωγμούς και μαζικές εκτοπίσεις στο ανατολικό μπλοκ. Λόγω των διαμαρτυριών του για αυτές, αλλά και της εμπλοκής του στις ιταλικές εκλογές του 1948, θεωρείται συνεπής, αλλά και πραγματιστής, αντίπαλος του Κομμουνισμού. Υπέγραψε τριάντα κονκορδάτα και διπλωματικές συνθήκες.


Περισσότερα...

π • ε Επιλεγμένη εικόνα
Francisco de Zurbarán 040.jpgΟ Πάπας Γρηγόριος Α΄ ή Μέγας Γρηγόριος (περ. 540 – 12 Μαρτίου 604) ήταν πάπας από τις 3 Σεπτεμβρίου 590 έως το θάνατο του.

π • ε Κατηγορίες
δεν υπάρχουν υποκατηγορίες


π • ε Γνωρίζετε ότι...


  • πορνοκρατία χαρακτηρίζεται στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η περίοδος μεταξύ 904 και 963 μ.Χ, ξεκινώντας από την ανάληψη του θρόνου από τον Πάπα Σέργιο Γ΄ έως τον θάνατο του Ιωάννη ΙΒ΄;
  • ο Πάπας Μάρκελλος Β΄ ήταν ο τελευταίος Πάπας που δεν άλλαξε το όνομά του κατά την ενθρόνισή του;
  • μια πρόσφατη τοξικολογική μελέτη στα λείψανά του Πάπα Κλήμη Β΄ επιβεβαίωσε φήμες αιώνων ότι ο Πάπας είχε δηλητηριαστεί με οξικό μόλυβδο; Δεν είναι όμως βέβαιο το αν δολοφονήθηκε ή του χορηγήθηκε ο μόλυβδος σαν φάρμακο καθώς η τοξικότητα του μολύβδου ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή.
π • ε Σχετικές Βικιεπιχειρήσειςπ • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός· Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αφρική · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γλώσσα · Διάστημα · Ελλάδα · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία ·Ηνωμένες Πολιτείες · Θέατρο · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μυθολογία · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Προτεσταντισμός · Ρωσία · Σιδηρόδρομος · Τέχνη · Τεχνολογία · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία