Πάπας Σέργιος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Σέργιος Α΄
Από15 Δεκεμβρίου 687
Έως8 Σεπτεμβρίου 701
ΠροκάτοχοςΚόνων
ΔιάδοχοςΙωάννης ΣΤ΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση650
Παλέρμο, Σικελία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θάνατος8 Σεπτεμβρίου 701 (51 ετών)
Ρώμη

Ο Σέργιος Α΄ (Papa Sergio I, 650 - 8 Σεπτεμβρίου 701) ήταν Πάπας από τις 15 Δεκεμβρίου του 687 έως τον θάνατό του το 701.

Ποντιφικάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά του καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και είχε εγκατασταθεί στο Παλέρμο της Σικελίας, όπου και γεννήθηκε ο Σέργιος. Η εκλογή του ως διαδόχου του Πάπα Κόνωνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μηχανορραφίες εναντίον του Πασχάλη και του Θεόδωρου, έτερων υποψηφίων για το παπικό αξίωμα. Το ποντιφικάτο του Σέργιου ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου του 687.

Στις 10 Απριλίου του 689, βάπτισε τον βασιλιά Κεντουάλα του Ουέσεξ. Εξαιτίας της αντίθεσής του με το κανονικό δίκαιο της εποχής, ήρθε σε ρήξη με τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β΄ του Βυζαντίου ο οποίος διέταξε να συλληφθεί και να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη ο πάπας. Ωστόσο, ο αυτοκρατορικός "πρωτοσπαθάριος" αναγκάστηκε από τους στρατιώτες στη Ραβέννα και στην Πεντάπολη να μην εκτελέσει τη διαταγή του Ιουστινιανού. Ο Σέργιος έχρισε επίσκοπο της Φρισίας και των Ελευθέρων Παπικών Κρατών τον άγιο Γουίλιμπροντ. Επίσης, επί των ημερών του Σεργίου χρίστηκε αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι ο Μπερθάλδος (Berhtwald). Απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου του 701 και τον διαδέχθηκε στο παπικό αξίωμα ο Ιωάννης ΣΤ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 9η έκδοση (1886) ανώνυμης εγκυκλοπαίδειας.