Πάπας Βονιφάτιος Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας Άγιος
Βονιφάτιος Η'
Bonifatius viii papst.jpg
Από 24 Δεκεμβρίου 1294
Έως 11 Οκτωβρίου 1303
Προκάτοχος Κελεστίνος Ε΄
Διάδοχος Βενέδικτος ΙΑ΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1230
Ανάνι, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Θάνατος 11 Οκτωβρίου 1303 (73 ετών)
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Προσφωνήσεις του
Πάπα Βονιφάτιου Η΄
C o a Bonifacio VIII.svg
Προσφώνηση αναφοράς Αγιότατος
Προφορική προσφώνηση Αγιότατε
Θρησκευτική προσφώνηση Άγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνηση Δ/Δ
Bonifatius VIII Grabstatue.JPG
Ο τάφος του Πάπα Βονιφάτιου Η΄ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ (Papa Bonifacio VIII, 1230 - 11 Οκτωβρίου 1303), γεννημένος ως Benedetto Caetani ή Gaetani, ήταν Πάπας από τις 24 Δεκεμβρίου του 1294 έως το θάνατό του στις 11 Οκτωβρίου του 1303.

Γεννήθηκε περί το 1230 στην Ανάγνη καταγόμενος από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε στο Παρίσι νομικά και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, προσόντα με τα οποία κατέλαβε σπουδαία θέση στη Παπική Αυλή. Επέδειξε μεγάλη κλίση στα γράμματα και τις επιστήμες. Το 1281 εκλέχθηκε Καρδινάλιος και διεξήγαγε σπουδαίες διπλωματικές διαπραγματεύσεις στη Γαλλία και Ισπανία.

Κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε τον προκάτοχό του Κελεστίνο Ε΄, που είχε πεθάνει στη φυλακή, ερχόμενος σε οξύτατη ρήξη με τους δύο αντιπάλους του Καρδινάλιους αδελφούς Κολόνα της ισχυρής ρωμαϊκής οικογένειας. Η ρήξη δε αυτή απέληξε σε ένοπλη συμπλοκή στην οποία και τελικά επεκράτησε ο Βονιφάτιος.

Ως Πάπας, στις 18 Νοεμβρίου του 1302 εξέδωσε την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Ο Ένας Άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης. Οι ιστορικοί τη θεωρούν ως μία από τις πιο ακραίες δηλώσεις που έκανε ποτέ Πάπας.

Στην εξωτερική πολιτική θέλησε να επέμβει στα εσωτερικά της Γαλλίας προκαλώντας την άμεση απάντηση του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου Δ', ο οποίος και απέστειλε στρατό εναντίον του και τον συνέλαβε ως αιχμάλωτο. Μετά από εντολή του βασιλιά της Γαλλίας απελευθερώθηκε αλλά λίγο αργότερα πέθανε από θλίψη, στις 11 Οκτωβρίου 1303.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα