Πάπας Ιννοκέντιος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάπας Ιννοκέντιος Β΄
B Innozenz II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Innocentius PP. II (Λατινικά)
Γέννηση11ος αιώνας
Ρώμη
Θάνατος24  Σεπτεμβρίου 1143[1]
Ρώμη
Τόπος ταφήςΣάντα Μαρία ιν Τραστέβερε
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία[2]
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακληρικός
καθολικός ιερέας (από 1130)[2]
Πάπας[3]
συγγραφέας[3]
Οικογένεια
ΑδέλφιαPietro Papareschi
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠάπας (1130–1143)[4]
Πάπας (1130–1143)[5][4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάπας Ιννοκέντιος Β' (Papa Innocenzo II, ... - 24 Σεπτεμβρίου 1143), κατά κόσμο Γκρεγκόριο Παπαρέτσι, ήταν πάπας της Ρώμης (1130 - 1143). Ο πάπας Πασχάλης Β' (1099 - 1118) τον έκανε διάκονο, ενώ ακολούθησε τον πάπα Γελάσιο Β' (1118 - 1119) στο ταξίδι του στην Γαλλία.

Εξελέγη πάπας με τον θάνατο του Ονώριου Β' απο ένα συμβούλιο καρδιναλίων με επικεφαλής τον καρδινάλιο Αιμερίκ. Οι υπόλοιποι καρδινάλιοι διαφώνησαν με την εκλογή του Ιννοκέντιου εκλέγοντας δικό τους πάπα. τον Ανάκλητο. Οι σφετεριστές του Ανάκλητου κατέλαβαν την Ρώμη, αναγκάζοντας τον Ιννοκέντιο να καταφύγει βόρεια, αναζητώντας βοήθεια εναντίον του σφετεριστή από τις μεγάλες Ευρωπαικές αυλές.

Ο Ιννοκέντιος κέρδισε την υποστήριξη στην Γαλλία αρχικά του Αγίου Βερνάρδου, και του αυτοκράτορα Λοθάριου Β΄ της Γερμανίας. Από το 1134, κέρδισε και την στήριξη του Γουλιέλμου Ι' της Ακουιτανίας, μή αναγνωρίζοντας τον Ανάκλητο λόγω της Εβραϊκής καταγωγής του. Τον Ιανουάριο του 1131, κέρδισε και την υποστήριξη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α'. Τον Αύγουστο του 1132, ο Λοθάριος Β' εκστράτευσε στην Ρώμη, αλλά χωρίς να καταφέρει τελικά να απομακρύνει τον σφετεριστή Ανάκλητο. Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά μονάχα με τον θάνατο του Ανάκλητου (1138), όταν ο Ιννοκέντιος έμεινε ανενόχλητος.

Συγκάλεσε (1139) την Β' Λατερανή Σύνοδο στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατερανού με συμμετοχή χιλίων περίπου ιεραρχών. Αιτία σύγκλησης ήταν το Παπικό Σχίσμα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η Σύνοδος ακύρωσε τις πράξεις του Αντίπαπα Αντίκλητου Β΄ βάζοντας τέλος στο Σχίσμα. Καταδίκασε τη νέο – μανιχαϊστική διδασκαλία του Πέτρου Μπρούις (Petrus von Bruis) καθώς και τη διδασκαλία του Αρνόλδου της Μπρέσια, ο οποίος υποστήριζε την κατάργηση της ιδιοκτησίας για την Εκκλησία. Κυρίαρχο ρόλο στη Σύνοδο διαδραμάτισε ο Λατίνος Εκκλησιαστικός Πατέρας Άγιος Βερνάρδος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]