Πάπας Αδριανός Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάπας
Αδριανός Β΄
Adrian II.jpg
Από 14 Δεκεμβρίου 867
Έως 14 Δεκεμβρίου 872
Προκάτοχος Νικόλαος Α΄
Διάδοχος Ιωάννης Η΄

Ο Αδριανός Β΄ (Papa Adriano II, 792 - 14 Δεκεμβρίου 872) ήταν Πάπας από τις 14 Δεκεμβρίου 867 έως τις 14 Δεκεμβρίου 872. Καταγόταν από μια ρωμαϊκή αριστοκρατική οικογένεια και έγινε πάπας σε προχωρημένη ηλικία.

Ποντοφικάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τήρησε, αν και με λιγότερο σθένος, την πολιτική του προκατόχου του Νικόλαου Α΄. Μετά τον θάνατο του βασιλιά της Λοθαριγγίας (Λορραίνης) Λοθάριου Β΄ το 869, προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει μεταξύ των Φράγκων ηγεμόνων με σκοπό να κληρονομήσει ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος Β΄ την Λορραίνη.

Ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ της Κωνσταντινούπολης, λίγο μετά την σύνοδο κατά την οποία αναθεμάτισε τον Πάπα Νικόλαο Α', καθαιρέθηκε από τον νέο αυτοκράτορα, Βασίλειο τον Μακεδόνα, ο οποίος υποστήριζε τον αντίπαλό του Ιγνάτιο. Μία Οικουμενική Σύνοδος (θεωρείται ως η 8η τον αριθμό από την Καθολική Εκκλησία) συγκλήθηκε υπό την ονομασία Δ' Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης για να συζητήσει επί του θέματος. Σε αυτή την σύνοδο προήδρευαν οι απεσταλμένοι του Αδριανού (λεγάτοι), αλλά εκτός από αναθεματισμό του Φωτίου, δεν κατόρθωσαν να έλθουν σε συμφωνία με τον Ιγνάτιο αναφορικά με το θέμα της δικαιοδοσίας επί της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Όπως και ο προκάτοχός του Νικόλαος Α', ο Αδριανός υποχρεώθηκε να υποκύψει, έστω και κατά διαστήματα, στην εξουσία του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄, ο οποίος τον τοποθέτησε υπό την εποπτεία του έμπιστου συμβούλου του Αρσενίου, επισκόπου του Όρτο, και του γιου του Αρσένιου, του Αναστάσιου, του Βιβιοθηκάριου.

Ο Αδριανός παντρεύτηκε στα νιάτα του μια γυναίκα με το όνομα Στεφανία, με την οποία απέκτησε μια κόρη, ενώ και οι δύο ήταν ζωντανές όταν αναδείχτηκε πάπας, και ζούσαν μαζί του στο Παλάτι του Λατερανού. Απομακρύνθηκαν από εκεί και δολοφονήθηκαν από τον αδερφό του Αναστάσιου, τον Ελευθέριο, το 868.

Ο Αδριανός πέθανε το 872 μετά από πέντε χρόνια στον θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Academy-Britannica.png Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα της Encyclopædia Britannica του 1911 που αποτελεί κοινό κτήμα.