Πάπας Γρηγόριος ΣΤ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Γρηγόριος ΣΤ΄
Από1045
Έως1046
ΠροκάτοχοςΒενέδικτος Θ΄
ΔιάδοχοςΚλήμης Β΄

Ο Γρηγόριος ΣΤ΄ υπήρξε Πάπας Ρώμης από το 1045 ως το 1046. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γιοχάνες Γρατιανός Πιερλεόνι (Johannes Gratianus Pierleoni). Δεν πρέπει να συγχέεται με τον ομώνυμο Αντίπαπα του 1012.

Πριν την σύντομη θητεία του στον παπικό θρόνο, ο Γρηγόριος ήταν καρδινάλιος και πρωτοπρεσβύτερος του ναού San Giovanni a Porta Latina στη Ρώμη. Το 1045 αγόρασε από τον νονό του Πάπα Βενέδικτο Θ΄ το παπικό αξίωμα έναντι 1.000 ασημένιων λιρών, παρότι ο ίδιος εναντιωνόταν στη σιμωνία. Την 1η Μαΐου 1045 εξελέγη Πάπας. Παρά ταύτα αργότερα ο Γρηγόριος και ο Βενέδικτος επέμειναν ότι ήταν οι νόμιμοι Πάπες. Καθώς την ίδια περίοδο είχε αναδειχθεί σε Πάπας και ο Σίλβεστρος Γ΄, υπήρχαν ταυτόχρονα τρεις Πάπες στην Ρώμη.

Οι περισσότεροι κληρικοί έμειναν πιστοί στον Γρηγόριο, ο οποίος ήθελε να βάλει τέλος στις καταχρήσεις της Εκκλησίας. Ο Γερμανός βασιλιάς Ερρίκος Γ΄ συνεκάλεσε ωστόσο στις 20 Δεκεμβρίου του 1046 την Σύνοδο του Σούτρι, η οποία ανακήρυξε παράνομους και τους τρεις Πάπες και αντ'αυτών εξέλεξε στις 24 Δεκεμβρίου στη Ρώμη τον επίσκοπο του Μπάμπεργκ ως Πάπα Κλήμη Β΄.

Ο Γρηγόριος κατόπιν εξορίστηκε στην Κολωνία, όπου τον συνόδευε ένας νεαρός μοναχός με το όνομα Hildebrand, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Γρηγόριος Ζ΄. Ο Γρηγόριος ΣΤ΄ πέθανε, πιθανότατα το Νοέμβρη του 1047, στην Κολωνία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friedrich Wilhelm Bautz: GREGOR VI. Στο: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Τόμ. 2, Bautz, Hamm 1990, ISBN 3-88309-032-8, σελ. 309–310