Πάπας Πασχάλης Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας Άγιος
Πασχάλης Α´
Επίσκοπος Ρώμης
Pope Paschalis I. in apsis mosaic of Santa Prassede in Rome.gif
Από 25 Ιανουαρίου 817
Έως 11 Φεβρουαρίου 824
Προκάτοχος Στέφανος Δ΄
Διάδοχος Ευγένιος Β΄

Ο Πάπας Πασχάλης Α΄, ο Άγιος, διετέλεσε πάπας της Ρώμης από το 817 μέχρι το 824. Είχε γεννηθεί στη Ρώμη και χειροτονήθηκε πάπας μετά τον θάνατο του προκατόχου του πάπα Στέφανου Δ΄, χωρίς όμως την προηγούμενη έγκριση του αυτοκράτορα των Φράγκων Λουδοβίκου του Ευσεβούς. Αργότερα όμως τον έπεισε να τον αναγνωρίσει.

Ο πάπας Πασχάλης το 823 έστεψε συναυτοκράτορα τον γιο του Λουδοβίκου Λοθάριο (823-855), αλλά επειδή οι Ρωμαίοι θανάτωσαν δύο από τους προσκείμενους στην αυτοκρατορική μερίδα, ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος έστειλε στη Ρώμη επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου τους. Τότε ο πάπας ενώπιον της επιτροπής φέρεται να ορκίστηκε ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος να αποδείξει το αβάσιμο της εις βάρος του κατηγορίας του φόνου.

Τελικά ο πάπας αυτός, αν και είχε δείξει ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά και είχε ανεγείρει εκκλησίες, τόσο μισήθηκε από τους κατοίκους της Ρώμης ώστε μετά το θάνατό του το 824 απαγόρευσαν την ταφή του στο Ναό του Αγίου Πέτρου. Παρά ταύτα αργότερα ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαΐου. Διάδοχός του στο παπικό θρόνο ανέλαβε ο πάπας Ευγένιος Β΄.

Σημειώνεται ότι στην αγιογραφία ο πάπας Πασχάλης Α΄ απεικονίζεται πάντα με τετράγωνο φωτοστέφανο, ως δηλωτικό των κατά πλευρά κυρίων σημείων του ορίζοντα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ. ΙΘ΄, σελ. 775.