Πάπας Σίξτος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Σίξτος Β΄
Από30 Αυγούστου 257
Έως6 Αυγούστου 258
ΠροκάτοχοςΣτέφανος Α΄
ΔιάδοχοςΔιονύσιος
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΆγνωστη
Ελλάδα
Θάνατος6 Αυγούστου 258
Ρώμη, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Αγιοποίηση
Εορτασμός7 Αυγούστου (Καθολική Εκκλησία)
10 Αυγούστου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
6 Αυγούστου (προ 1969 ημερολόγιο Καθολική Εκκλησία)
Τιμάται απόΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία (Άγιος Ξύστος)

Ο Σίξτος Β΄ (Papa Sisto II, ... - 6 Αυγούστου 258), παραφθορά του ελληνικού Ξυστός, που σημαίνει «γυαλισμένος», ήταν Πάπας ή επίσκοπος Ρώμης από τις 30 Αυγούστου του 257 έως το θάνατό του το 258[1]. Μαρτύρησε κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Βαλεριανό[2].

Καταγωγή και παποσύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Liber Pontificalis, γεννήθηκε σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα θεωρείται ότι ήταν Αθηναίος[3]. Ωστόσο, το γεγονός αυτό είναι αβέβαιο και αμφισβητείται από σύγχρονους ιστορικούς[2] που θεωρούν πως ο συγγραφέας του Liber Pontificalis συγχέει τον πάπα με Έλληνα νεοπυθαγόρειο σύγχρονό του ονόματι Ξύστο.

Ως επίσκοπος Ρώμης, ο Σίξτος μερίμνησε για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των αφρικανικών και των ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι οποίες είχαν διαταραχθεί από τον προκάτοχό του με αφορμή το ζήτημα του αιρετικού βαπτίσματος. Κατά τους διωγμούς του Βαλεριανού, όταν απαγορεύτηκαν οι ταφικές τιμές και δημεύτηκαν τα κοιμητήρια, μετέφερε τα λείψανα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην κατακόμβη του Αγίου Σεβαστιανού[3].

Το μαρτύριο του πάπα Σίξτου.

Μαρτύριο και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Αυγούστου του 258 ο Σίξτος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, κατά τους διωγμούς του Βαλεριανού. Μαζί του εκτελέστηκαν 6 ακόμα διάκονοι: Ιανουάριος, Βικέντιος, Μάγνος, Στέφανος, Ευτυχής και Αγαπητός[2].

Ο Σίξτος θεωρείται συγγραφέας του ψευδοκυπριακού έργου Ad Novatianum, παρ'όλο που οι απόψεις του δε συνάντησαν καθολική αποδοχή. Ένα άλλο συγγραφικό έργο, που γράφηκε στη Ρώμη στην περίοδο μεταξύ του 253 και 258, πιστεύεται γενικά ότι είναι δικό του. Η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 7 Αυγούστου μαζί με των συντρόφων του, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 10 Αυγούστου.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michael Ott, "Pope St. Sixtus II", Catholic Encyclopedia, τ. 14, Νέα Υόρκη (1912) Robert Appleton Company
  2. 2,0 2,1 2,2 Ο Πάπας Σίξτος Β΄ στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια του 1913 (Αγγλικά)
  3. 3,0 3,1 Αριστείδης Πανώτης (2008). Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας. A. Εκδόσεις Σταμούλη. σελ. 77. ISBN 978-960-8116-17-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]