Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολωνικός Εσωτερικός Στρατός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολωνικός Εσωτερικός Στρατός
Armia Krajowa (AK)
Πολωνική ερυθρόλευκη σημαία με την Κοτφίτσα (Kotwica, κυρ. άγκυρα), το έμβλημα του Πολωνικού Υπόγειου Κράτους και του Εσωτερικού Στρατού
Ενεργό14 Φεβρουαρίου 1942 – 19 Ιανουαρίου 1945
ΧώραΓερμανοκρατούμενη Πολωνία
ΠίστηΠολωνική εξόριστη κυβέρνηση
ΡόλοςΈνοπλες δυνάμεις του Πολωνικού Υπόγειου Κράτους
Δύναμηπ. 400.000 (1944)
Διοίκηση
Αξιοσημείωτοι
διοικητές
Ταντέους Κομορόφσκι
Στέφαν Ροβέτσκι
Λεόπολντ Οκουλίτσκι
Έμιλ Αούγκουστ Φίλντορφ
Αντόνι Χρούστσιελ

Ο Πολωνικός Εσωτερικός Στρατός (πολωνικά: Armia Krajowa, ΑΚ) ήταν το κυρίαρχο κίνημα αντίστασης στην γερμανοκρατούμενη Πολωνία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Εσωτερικός Στρατός ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1942 από την προηγούμενη Ένοπλη Αντίσταση (Związek Walki Zbrojnej) που ιδρύθηκε μετά τις γερμανικές και σοβιετικές εισβολές τον Σεπτέμβριο του 1939. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ο Εσωτερικός Στρατός απορρόφησε τις περισσότερες από τις άλλες υπόγειες δυνάμεις της Πολωνίας. Η πίστη του ήταν στην πολωνική εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο και αποτελούσε την ένοπλη πτέρυγα αυτού που έγινε γνωστό ως Πολωνικό Υπόγειο Κράτος.

Ο Εσωτερικός Στρατός σαμπόταρε τις γερμανικές μεταφορές που κατευθύνονταν προς το ανατολικό μέτωπο στη Σοβιετική Ένωση, καταστρέφοντας τις γερμανικές προμήθειες και δεσμεύοντας σημαντικές γερμανικές δυνάμεις. Έδωσε επίσης μάχες ενάντια στους Γερμανούς, ιδιαίτερα το 1943 και στην Επιχείρηση Καταιγίδα από τον Ιανουάριο του 1944. Η πιο γνωστή επιχείρηση του Εσωτερικού Στρατού ήταν η Εξέγερση της Βαρσοβίας από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 1944. Ο Εσωτερικός Στρατός υπερασπίστηκε επίσης Πολωνούς πολίτες ενάντια στις φρικαλεότητες από τους Ουκρανούς και Λιθουανούς συνεργάτες της Γερμανίας. 

Οι εκτιμήσεις της δύναμης του Εσωτερικού Στρατού του 1944 κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 600.000. Ο τελευταίος αριθμός έκανε τον Εσωτερικό Στρατό όχι μόνο το μεγαλύτερο υπόγειο κίνημα αντίστασης της Πολωνίας, αλλά, μαζί με τους Σοβιετικούς παρτιζάνους, ένα από τα δύο μεγαλύτερα υπόγεια κινήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθώς οι σχέσεις Πολωνίας-Σοβιετικής Ένωσης επιδεινώθηκαν, η σύγκρουση αυξήθηκε μεταξύ του Εσωτερικού Στρατού και των σοβιετικών δυνάμεων. Η πίστη του Εσωτερικού Στρατού στην πολωνική εξόριστη κυβέρνηση προκάλεσε τη σοβιετική κυβέρνηση να θεωρήσει τον Εσωτερικό Στρατό εμπόδιο στην εισαγωγή μιας φιλικής προς τον κομμουνισμό κυβέρνησης στην Πολωνία, η οποία εμπόδισε τη συνεργασία και σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε απόλυτη σύγκρουση. Στις 19 Ιανουαρίου 1945, αφού ο Κόκκινος Στρατός είχε εκκαθαρίσει τα περισσότερα πολωνικά εδάφη των γερμανικών δυνάμεων, ο Εσωτερικός Στρατός διαλύθηκε.

Μετά τον πόλεμο, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1950 και του 1960, η προπαγάνδα της κομμουνιστικής κυβέρνησης απεικόνισε τον Εσωτερικό Στρατό ως καταπιεστική και αντιδραστική δύναμη. Χιλιάδες πρώην μέλη του Εσωτερικού Στρατού απελάθηκαν σε γκουλάγκ και σοβιετικές φυλακές, ενώ άλλα πρώην μέλη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανώτερων διοικητών, εκτελέστηκαν. Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αποκαταστάθηκε η φήμη του Εσωτερικού Στρατού μεταξύ του λαού.[1][2]

Ο Εσωτερικός Στρατός προήλθε από την Υπηρεσία για τη Νίκη της Πολωνίας (Służba Zwycięstwu Polski), την οποία ίδρυσε ο Στρατηγός Μίχαου Καρασέβιτς-Τοκαζέφσκι στις 27 Σεπτεμβρίου 1939, καθώς οι συντονισμένες γερμανικές και σοβιετικές εισβολές στην Πολωνία πλησίασαν την ολοκλήρωσή τους. Επτά εβδομάδες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 1939, με εντολή του Στρατηγού Βουαντίσουαφ Σικόρσκι, η Υπηρεσία για τη Νίκη της Πολωνίας αντικαταστάθηκε από την Ένοπλη Αντίσταση (Związek Walki Zbrojnej), η οποία με τη σειρά της, λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου 1942, έγινε ο Εσωτερικός Στρατός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές άλλες οργανώσεις αντίστασης παρέμειναν ενεργές στην Πολωνία αν και οι περισσότερες από αυτές, συγχωνεύτηκαν με την Ένοπλη Αντίσταση ή με τον διάδοχό της, τον Εσωτερικό Στρατό, και αύξησαν ουσιαστικά τους αριθμούς μεταξύ 1939 και 1944.

Ο Εσωτερικός Στρατός ήταν πιστός στην πολωνική εξόριστη κυβέρνηση και στην αντιπροσωπεία του στην κατεχόμενη Πολωνία, την Κυβερνητική Αντιπροσωπεία για την Πολωνία (Delegatura). Η πολωνική πολιτική κυβέρνηση οραματίστηκε τον Εσωτερικό Στρατό ως απολιτική, εθνική οργάνωση αντίστασης. Η ανώτατη διοίκηση όρισε τα κύρια καθήκοντα του Εσωτερικού Στρατού ως αντάρτικο πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, την αναδημιουργία υπόγειων ενόπλων δυνάμεων και, κοντά στο τέλος της γερμανικής κατοχής, μια γενική ένοπλη άνοδο που θα ασκούσε δίωξη μέχρι τη νίκη. Τα σχέδια του Εσωτερικού Στρατού προέβλεπαν, στο τέλος του πολέμου, την αποκατάσταση της προπολεμικής κυβέρνησης μετά την επιστροφή της εξόριστης κυβέρνησης στην Πολωνία.[3][4][5]

Ο Εσωτερικός Στρατός, αν και θεωρητικά εξαρτιόταν από τις πολιτικές αρχές και από την εξόριστη κυβέρνηση, συχνά ενήργησε κάπως ανεξάρτητα, χωρίς ούτε οι διοικητές του Εσωτερικού Στρατού στην Πολωνία ούτε η «κυβέρνηση του Λονδίνου» να γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση του άλλου.

Αφού η Γερμανία ξεκίνησε την εισβολή της στη Σοβιετική Ένωση στις 22 Ιουνίου 1941, η Σοβιετική Ένωση εντάχθηκε με τους Συμμάχους και υπέγραψε την Αγγλο-Σοβιετική Συμφωνία στις 12 Ιουλίου 1941. Αυτό έβαλε την πολωνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς είχε προηγουμένως ακολουθήσει πολιτική «δύο εχθρών». Αν και υπεγράφη μια πολωνική-σοβιετική συμφωνία τον Αύγουστο του 1941, η συνεργασία εξακολούθησε να είναι δύσκολη και να επιδεινώνεται περαιτέρω μετά το 1943, όταν η Ναζιστική Γερμανία γνωστοποίησε τη Σφαγή του Κάτιν του 1940.

Μέχρι την μεγάλη άνοδο το 1944, ο Εσωτερικός Στρατός επικεντρώθηκε στην αυτοάμυνα (απελευθέρωση κρατουμένων και ομήρων, άμυνα ενάντια στις γερμανικές επιχειρήσεις καταστολής) και στις επιθέσεις κατά των γερμανικών δυνάμεων. Οι μονάδες του Εσωτερικού Στρατού πραγματοποίησαν χιλιάδες ένοπλες επιδρομές και επιχειρήσεις πληροφοριών, σαμποτάρισαν εκατοντάδες σιδηροδρομικές αποστολές και συμμετείχαν σε πολλές αντιστασιακές συγκρούσεις και μάχες με τη γερμανική αστυνομία και τις μονάδες της Βέρμαχτ Ο Εσωτερικός Στρατός δολοφόνησε επίσης εξέχοντες συνεργάτες των Ναζί και αξιωματούχους της Γκεστάπο σε αντίποινα εναντίον της ναζιστικής τρομοκρατίας που προκλήθηκε στον άμαχο πληθυσμό της Πολωνίας. Επιφανή άτομα που δολοφονήθηκαν από τον Εσωτερικό Στρατό περιλάμβαναν τον Ίγκο Σιμ (1941) και τον Φραντς Κούτσερα (1944).

Τον Φεβρουάριο του 1942, όταν ο Εσωτερικός Στρατός σχηματίστηκε από την Ένοπλη Αντίσταση, αριθμούσε περίπου 100.000 μέλη. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές του 1943, είχε φτάσει σε δύναμη περίπου 200.000 μέλη. Το καλοκαίρι του 1944, όταν ξεκίνησε η Επιχείρηση Καταιγίδα, ο Εσωτερικός Στρατός έφτασε στον υψηλότερο αριθμό μελών του: εκτιμήσεις συμμετοχής στο πρώτο εξάμηνο και το καλοκαίρι του 1944 κυμαίνονται από 200.000, έως 300.000, 380.000 και 400.000[6] έως 450.000-500.000, αν και οι περισσότερες εκτιμούν κατά μέσο όρο περίπου 400.000. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν λόγω της συνεχούς ένταξης άλλων οργανώσεων αντίστασης στον Εσωτερικό Στρατό και ότι ενώ ο αριθμός των μελών ήταν υψηλός και ο αριθμός των υποστηρικτών ήταν ακόμη μεγαλύτερος, ο αριθμός των ένοπλων μελών που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή ήταν μικρότερος - μόλις το ένα τοις εκατό το 1943 και πέντε έως δέκα τοις εκατό το 1944, λόγω ανεπαρκούς αριθμού όπλων.

Οι αριθμοί του Εσωτερικού Στρατού το 1944 περιελάμβαναν στελέχη άνω των 10.000-11.000 αξιωματικών, 7.500 εκπαιδευόμενους αξιωματικούς και 88.000 υπαξιωματικούς. Το επιτελείο αξιωματούχων σχηματίστηκε από προπολεμικούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, απόφοιτους υπόγειων μαθημάτων και ελίτ χειριστές, συνήθως αλεξίπτωτων, από τη Δύση. Η βασική οργανωτική μονάδα ήταν η διμοιρία, που αριθμούσε 35-50 άτομα, με μια μη κινητή έκδοση σκελετού 16-25. Τον Φεβρουάριο του 1944 ο Εσωτερικός Στρατός είχε 6.287 τακτικές και 2.613 επιχειρησιακές διμοιρίες. Τέτοιοι αριθμοί έκαναν τον Εσωτερικό Στρατό όχι μόνο το μεγαλύτερο πολωνικό κίνημα αντίστασης, αλλά ένα από τα δύο μεγαλύτερα στην Ευρώπη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα θύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου υπολογίζονται σε περίπου 34.000-100.000, συν περίπου 20.000-50.000 μετά τον πόλεμο (θύματα και φυλακισμένοι).

Δημογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εσωτερικός Στρατός προοριζόταν να είναι μια μαζική οργάνωση που ιδρύθηκε από έναν πυρήνα προπολεμικών αξιωματικών. Οι στρατιώτες του Εσωτερικού Στρατού χωρίζονταν σε τρεις ομάδες. Οι δύο πρώτες αποτελούνταν από «μέλη πλήρους απασχόλησης»: μυστικούς πράκτορες, που ζούσαν κυρίως σε αστικές περιοχές υπό ψευδείς ταυτότητες (οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί του Εσωτερικού Στρατού ανήκαν σε αυτήν την ομάδα) και ένστολοι (σε κάποιο βαθμό) αντάρτες, που ζούσαν σε δασικές περιοχές (δείτε: Λέσνι), οι οποίοι πολέμησαν ανοιχτά τους Γερμανούς (οι άνθρωποι των δασών υπολογίζονται σε περίπου 40 ομάδες, με αριθμό 1.200-4.000 ατόμων στις αρχές του 1943, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα). Η τρίτη, μεγαλύτερη ομάδα αποτελούταν «μέλη μερικής απασχόλησης»: υποστηρικτές που είχαν «διπλή ζωή» με τα πραγματικά τους ονόματα στα πραγματικά τους σπίτια, δεν έλαβαν καμία πληρωμή για τις υπηρεσίες τους, παρέμειναν σε επαφή με τους διοικητές της μυστικής τους μονάδας, αλλά σπάνια επιστρατεύονταν για επιχειρήσεις, καθώς ο Εσωτερικός Στρατός σχεδίαζε να τους χρησιμοποιήσει μόνο κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης εθνικής εξέγερσης.

Ο Εσωτερικός Στρατός προοριζόταν να είναι εκπρόσωπος του πολωνικού έθνους και τα μέλη του στρατολογούνταν από τα περισσότερα κόμματα και τις κοινωνικές τάξεις. Η ανάπτυξή του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση δεκάδων μικρότερων οργανισμών αντίστασης στις τάξεις του. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες πολωνικές υπόγεια ένοπλες οργανώσεις ενσωματώθηκαν στον Εσωτερικό Στρατό (αν και διατηρούσαν διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας). Ο μεγαλύτερος οργανισμός που συγχωνεύτηκε στον Εγχώριο Στρατό ήταν τα αριστερά Τάγματα Χωρικών (Bataliony Chłopskie) γύρω στο 1943-44[7] και τμήματα των Εθνικών Ένοπλων Δυνάμεων (Narodowe Siły Zbrojne) έγιναν υφιστάμενα του Εσωτερικού Στρατού.[8] Ως αποτέλεσμα, οι μεμονωμένες μονάδες του Εσωτερικού Στρατού διέφεραν ουσιαστικά στις πολιτικές τους στάσεις (ιδίως στη στάση τους απέναντι στις εθνοτικές μειονότητες και στους Σοβιετικούς). Η μεγαλύτερη ομάδα που αρνήθηκε εντελώς να συμμετάσχει στον Εσωτερικό Στρατό ήταν ο φιλοσοβιετικός, κομμουνιστικός Λαϊκός Στρατός (Armia Ludowa) ο οποίος, στο απόγειό του το 1944, αριθμούσε 30.000 άτομα.

Νέοι στρατιώτες της Ομάδας Ραντόσουαφ, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, ένα μήνα στην Εξέγερση της Βαρσοβίας. Είχαν πορευτεί αρκετές ώρες μέσω των υπονόμων της Βαρσοβίας.

Οι τάξεις του Εσωτερικού Στρατού περιλάμβαναν έναν αριθμό γυναικών.[9] Οι περισσότερες γυναίκες εργάστηκαν στον κλάδο των επικοινωνιών, όπου πολλές κατείχαν ηγετικούς ρόλους ή υπηρέτησαν ως ταχυμεταφορείς. Περίπου το ένα έβδομο έως το ένα δέκατο των ανταρτών του Εσωτερικού Στρατού ήταν γυναίκες.[10][11][12]

Αξιοσημείωτες γυναίκες στον Εσωτερικό Στρατό περιελάμβαναν την Ελζμπιέτα Ζαβάτσκα, μία υπόγεια ταχυμεταφορέα που μερικές φορές αποκαλούταν η μόνη γυναίκα Τσιχοτσέμνι.[13] την Γκραζίνα Λιπίνσκα, η οποία οργάνωσε ένα δίκτυο πληροφοριών στη γερμανοκρατούμενη Λευκορωσία το 1942-1944,[14][15] την Γιανίνα Καρασιούβνα και την Εμίλια Μαλέσα, οι οποίες ήταν ανώτερες αξιωματούχες που περιγράφονται πως «κατείχαν κορυφαίες θέσεις» στον κλάδο επικοινωνίας του οργανισμού[11] και τη Βάντα Κρασέφσκα-Αντσερέβιτς, επικεφαλής του κλάδου διανομής. Αρκετές γυναικείες μονάδες υπήρχαν εντός των δομών του Εσωτερικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου της Dysk, μια εντελώς γυναικεία μονάδα σαμποτάζ με επικεφαλής τη Βάντα Γκερτς, η οποία πραγματοποίησε δολοφονίες γυναικών πληροφοριοδοτών της Γκεστάπο, επιπλέον των σαμποτάζ.[16] Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας, δημιουργήθηκαν δύο γυναικείες μονάδες - μια μονάδα καταστροφής και μια μονάδα συστήματος αποχέτευσης.[10]

Πολλές γυναίκες συμμετείχαν στην Εξέγερση της Βαρσοβίας, ιδιαίτερα ως ιατροί ή ανιχνευτές.[17][18][10] Εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 75% του εξεγερμένου ιατρικού προσωπικού.[12] Μέχρι το τέλος της εξέγερσης, υπήρχαν περίπου 5.000 γυναίκες θύματα μεταξύ των εξεγερμένων, με πάνω από 2.000 γυναίκες στρατιώτες να συλλαμβάνονται. Ο τελευταίος αριθμός, ο οποίος αναφέρθηκε στον σύγχρονο τύπο προκάλεσε μια «ευρωπαϊκή αίσθηση».[11]

Περιφερειακή οργάνωση, 1944

Τα κεντρικά του Εσωτερικού Στρατού χωρίστηκα σε πέντε τμήματα, δύο γραφεία και πολλές άλλες εξειδικευμένες μονάδες:[19]

 • Τμήμα Α: Οργάνωση - προσωπικό, δικαιοσύνη, θρησκεία
 • Τμήμα Β: Νοημοσύνη και Αντινοημοσύνη
 • Τμήμα Γ: Επιχειρήσεις και Κατάρτιση - συντονισμός, προγραμματισμός, προετοιμασία μιας εθνικής εξέγερσης
 • Τμήμα Δ: Εφοδιασμός
 • Τμήμα Ε: Επικοινωνία - συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Συμμάχων, ρίψεις από αέρος
 • Γραφείο Πληροφοριών και Προπαγάνδας (μερικές φορές ονομάζεται «Τμήμα ΣΤ») - πληροφορίες και προπαγάνδα
 • Γραφείο Οικονομικών (μερικές φορές ονομάζεται «Τμήμα Ζ») - οικονομικά
 • Kedyw (αρκτικόλεξο για το Kierownictwo Dywersji, πολωνικά για «Διεύθυνση Αντιπερισπασμού») - ειδικές επιχειρήσεις
 • Διεύθυνση Υπόγειας Αντίστασης

Ο διοικητής του Εσωτερικού Στρατού ήταν υφιστάμενος στη στρατιωτική διοικητική αλυσίδα στον αρχηγό της Πολωνίας (Γενικός Επιθεωρητής των Ενόπλων Δυνάμεων) της πολωνικής εξόριστης κυβέρνησης και αποκρινόταν στην πολιτική διοίκηση στην κυβερνητική αντιπροσωπεία για την Πολωνία.[3]

Ο πρώτος διοικητής του Εσωτερικού Στρατού, μέχρι τη σύλληψή του από τους Γερμανούς το 1943, ήταν ο Στέφαν Ροβέτσκι (ψευδώνυμο: «Grot», «Αιχμή δόρατος»). Ο Ταντέους Μπουρ-Κομορόφσκι (ψευδώνυμο: «Bór», «Δάσος») ήταν διοικητής από τον Ιούλιο του 1943 μέχρι την παράδοσή του στους Γερμανούς όταν η εξέγερση της Βαρσοβίας καταστάλθηκε τον Οκτώβριο του 1944. Ο Λεόπολντ Οκουλίτσκι (ψευδώνυμο: «Niedzwiadek», «Αρκούδα»), ηγήθηκε του Εσωτερικού Στρατού στις τελευταίες του ημέρες.[20][21][22]

«Στα όπλα!». Αφίσα του Εσωτερικού Στρατού κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944

Όπλα και εξοπλισμός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέσεις με εθνοτικές ομάδες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στάση των μελών του Εσωτερικού Στρατού απέναντι στους Εβραίους ποικίλλε ευρέως από μονάδα σε μονάδα και το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο.[23] [2] Ο Εσωτερικός Στρατός λογοδοτούσε στο Εθνικό Συμβούλιο της πολωνικής εξόριστης κυβέρνησης, όπου ορισμένοι Εβραίοι υπηρέτησαν σε ηγετικές θέσεις (π.χ. Ιγκνάτσι Σφάρτσμπατ και Σμουλ Ζιγκιέλμποϊμ),[24] αν και δεν υπήρχαν Εβραίοι εκπρόσωποι στην Κυβερνητική Αντιπροσωπεία για την Πολωνία. Παραδοσιακά, η πολωνική ιστοριογραφία παρουσίασε θετικά τις αλληλεπιδράσεις του Εσωτερικού Στρατού με τους Εβραίους, ενώ η εβραϊκή ιστοριογραφία ήταν ως επί το πλείστον αρνητική. Η πιο πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη παρουσίασε μια μικτή, αμφίσημη άποψη για τις εγχώριες σχέσεις Εσωτερικού Στρατού-Εβραίων. Και οι δύο «βαθιά ενοχλητικές πράξεις βίας, καθώς και εξαιρετικές πράξεις βοήθειας και συμπόνιας» έχουν αναφερθεί, αν και η πλειοψηφία των επιζώντων του Ολοκαυτώματος σε μια ανάλυση του Τζόσουα Ν. Ζίμερμαν ανέφερε αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τον Εσωτερικό Στρατό.[25][2]

Μέλη του Εσωτερικού Στρατού που ονομάστηκαν Δίκαιοι των Εθνών περιλαμβάνουν τους: Γιαν Κάρσκι,[26] Αλεξάντερ Καμίνσκι,[27] Στέφαν Κορμπόνσκι,[28] Χένρικ Βολίνσκι,[29] Γιαν Ζαμπίνσκι,[30] Βουαντίσουαφ Μπαρτοσέφσκι,[31] Μιετσίσουαφ Φογκ,[32] Χένρικ Ιβάνσκι[33] και Γιαν Ντομπρατσίνσκι.[34]

Καθημερινές επιχειρήσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αναμνηστική πλάκα για τη φυλακή Γκεσιούφκα, στα πολωνικά, εβραϊκά και αγγλικά

Ένα εβραϊκό απόσπασμα παρτιζάνων υπηρέτησε στην Εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944[35] και μια άλλη στο Χανάτσουφ.[36][2] Ο Εσωτερικός Στρατός παρείχε εκπαίδευση και προμήθειες στην Εβραϊκή Οργάνωση Μάχης του Γκέτο της Βαρσοβίας. Χιλιάδες Εβραίοι εντάχθηκαν ή ισχυρίστηκαν ότι θα ενταχθούν στον Εσωτερικό Στρατό ώστε να επιβιώσουν κρυμμένοι, αλλά οι Εβραίοι που υπηρετούσαν στον Εσωτερικό Στρατό ήταν η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να περάσουν ως εθνοτικοί Πολωνοί και θα αντιμετώπιζαν θανατηφόρες συνέπειες εάν ανακαλύπτονταν.[37]

Τον Φεβρουάριο του 1942, το Γραφείο Πληροφοριών και Προπαγάνδας της Διοίκησης του Εσωτερικού Στρατού δημιούργησε ένα Τμήμα για Εβραϊκές Υποθέσεις, υπό τη διεύθυνση του Χένρικ Βολίνσκι.[38] Αυτό το τμήμα συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του εβραϊκού πληθυσμού, συνέταξε αναφορές και έστειλε πληροφορίες στο Λονδίνο. Επίσης συγκέντρωνε τις επαφές μεταξύ πολωνικών και εβραϊκών στρατιωτικών οργανώσεων. Ο Εσωτερικός Στρατός υποστήριξε επίσης το Συμβούλιο Αρωγής για τους Εβραίους στην Πολωνία (Ζεγκότα), καθώς και τη δημιουργία οργανώσεων αντίστασης των Εβραίων.[39][40]

Από το 1940 και μετά, ο αγγελιαφόρος του Εσωτερικού Στρατού, Γιαν Κάρσκι, παρέδωσε την πρώτη αυτόπτη αναφορά του Ολοκαυτώματος στις δυτικές δυνάμεις, αφού επισκέφτηκε προσωπικά το Γκέτο της Βαρσοβίας και ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.[41][42][2] Έναν άλλο κρίσιμο ρόλο έπαιξε ο Βίτολντ Πιλέτσκι, ο οποίος ήταν το μόνο άτομο που εθελοντικά φυλακίστηκε στο Άουσβιτς (όπου θα περνούσε τριάμισι χρόνια) για να οργανώσει μια αντίσταση στο εσωτερικό του και να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν εκεί για να ενημερώσει τους Δυτικούς Συμμάχους για την τύχη του εβραϊκού πληθυσμού.[43] Οι εγχώριες στρατιωτικές εκθέσεις από τον Μάρτιο του 1943 περιέγραψαν εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού. Ο Ροβέτσκι υπολόγισε ότι 640.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς μεταξύ 1940 και Μαρτίου 1943, συμπεριλαμβανομένων 66.000 εθνοτικών Πολωνών και 540.000 Εβραίων από διάφορες χώρες (ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε αργότερα σε 500.000).[2] Ο Εσωτερικός Στρατός άρχισε να εκτελεί θανατικές ποινές για σμαλτσόβνικ (άτομα που εκβίαζαν Εβραίους) στη Βαρσοβία το καλοκαίρι του 1943.[44]

Σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οι στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού και του Εσωτερικού Στρατού σε κοινή περιπολία, Βίλνο, Ιούλιος 1944

Οι σχέσεις του Εσωτερικού Στρατού με τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό έγιναν χειρότερες καθώς εξελίχθηκε ο πόλεμος. Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 μετά τη γερμανική εισβολή που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Ακόμα κι αν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941, οι Σοβιετικοί είδαν τους Πολωνούς αντάρτες να είναι πιστοί στην πολωνική εξόριστη κυβέρνηση περισσότερο ως πιθανό εμπόδιο στα σοβιετικά σχέδια για τον έλεγχο της μεταπολεμικής Πολωνίας παρά ως πιθανός σύμμαχος. Με εντολές της Σοβιετικής Στάβκα (ανώτατη διοίκηση) που εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου 1943, Σοβιετικοί αντιστασιακοί εμπλέκονταν σε μάχη με Πολωνούς παρτιζάνους. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι επιτέθηκαν στους Πολωνούς πιο συχνά από τους Γερμανούς.

Στα τέλη του 1943, οι ενέργειες των σοβιετικών παρτιζάνων, οι οποίοι είχαν διαταχθεί να καταστρέψουν τις δυνάμεις του Εσωτερικού Στρατού, οδήγησαν ακόμη και σε περιορισμένη αβέβαιη συνεργασία μεταξύ ορισμένων μονάδων του Εσωτερικού Στρατού και γερμανικών δυνάμεων. Ενώ ο Εσωτερικός Στρατός αντιμετώπισε ακόμα τους Γερμανούς ως εχθρό και διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον τους, ορισμένες πολωνικές μονάδες στις περιοχές Ναβαγκρούντοκ και Βίλνο τις δέχτηκαν όταν οι Γερμανοί πρόσφεραν όπλα και προμήθειες στον Εσωτερικό Στρατό για να τις χρησιμοποιηθεί ενάντια στους Σοβιετικούς Παρτιζάνους. Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις ήταν καθαρά για σκοπούς τακτικής και δεν έδειξαν καμία ιδεολογική συνεργασία, όπως αποδεικνύεται από το καθεστώς της Γαλλίας του Βισύ ή το καθεστώς του Κουίσλιγκ της Νορβηγίας.Το κύριο κίνητρο των Πολωνών ήταν η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τους Γερμανούς και η απόκτηση εξοπλισμού που είχαν μεγάλη ανάγκη. Δεν υπήρχαν γνωστές κοινές επιχειρήσεις Πολωνίας-Γερμανίας, και οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να στρατολογήσουν τους Πολωνούς για να πολεμήσουν αποκλειστικά ενάντια στους σοβιετικούς παρτιζάνους. Επιπλέον, οι περισσότερες προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των ντόπιων διοικητών του Εσωτερικού Στρατού και των Γερμανών καταδικάστηκαν από τα κεντρικά του Εσωτερικού Στρατού.

Με το Ανατολικό Μέτωπο να εισέρχεται στην πολωνική επικράτεια το 1944, ο Εσωτερικός Στρατός καθιέρωσε μια άβολη εκεχειρία με τους Σοβιετικούς. Ακόμα κι έτσι, οι κύριες δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού και του ΛΚΕΥ διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον παρτιζάνων του Εσωτερικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένης κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Πολωνίας, την οποία οι Πολωνοί είχαν οραματιστεί να είναι μια κοινή πολωνική-σοβιετική επιχείρηση εναντίον των Γερμανών που υποχωρούσαν, οι οποίες θα καθιέρωναν επίσης πολωνικούς ισχυρισμούς για αυτές τις περιοχές.[χρειάζεται καλύτερη πηγή] Ο Εσωτερικός Στρατός βοήθησε τις σοβιετικές μονάδες με βοήθεια ανίχνευσης, εξεγέρσεις και βοήθεια για την απελευθέρωση ορισμένων πόλεων (π.χ. Επιχείρηση Όστρα Μπράμα στο Βίλνιους και την εξέγερση του Λβουφ), μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα στρατεύματα του Εσωτερικού Στρατού συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή εκτελέστηκαν αμέσως. Σε αντίθεση με τους Πολωνούς, η Επιχείρηση καταιγίδα ήταν αδικαιολόγητα προβληματική από την αρχή λόγω της πρόθεσης του Ιωσήφ Στάλιν να διασφαλίσει ότι μια ανεξάρτητη Πολωνία δεν θα ξαναεμφανιζόταν μετά τον πόλεμο.

Πολύ καιρό μετά τον πόλεμο, οι σοβιετικές δυνάμεις συνέχισαν να εμπλέκονται σε μάχη με πολλούς στρατιώτες του Εσωτερικού Στρατού, οι οποίοι δέχτηκαν το παρατσούκλι «καταραμένων στρατιωτών».  

Βετεράνοι του Εσωτερικού Στρατού στο Σάνοκ της Πολωνίας, 11 Νοεμβρίου 2008
 1. Μπλάτινγκερ, Τζέφρι (Fall 2010). «An Inconvenient Past: Post-Communist Holocaust Memorialization». Shofar 29 (1): 73–94. doi:10.1353/sho.2010.0093. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Ζίμερμαν (2015).
 3. 3,0 3,1 A. Prazmowska (29 Ιουλίου 2004). Civil War in Poland 1942-1948. Palgrave Macmillan UK. σελ. 10. ISBN 978-0-230-50488-2. 
 4. Πιοτρ Βρούμπελ (27 Ιανουαρίου 2014). Historical Dictionary of Poland 1945-1996. Taylor & Francis. σελ. 1872. ISBN 978-1-135-92701-1. 
 5. Δρ. Ρόμπερτ Ρόζετ· Δρ. Σμούελ Σπέκτορ (26 Νοεμβρίου 2013). Encyclopedia of the Holocaust. Routledge. σελίδες 506–. ISBN 978-1-135-96957-8. 
 6. Λακέρ, Γουόλτερ (2019). «5. The Twentieth Century (II): Partisans against Hitler». Guerrilla: A Historical and Critical Study. Μίλτον: Routledge. ISBN 978-0-429-69636-7. 
 7. Wojskowy przegla̜d historyczny (στα Πολωνικά). s.n. 1996. σελ. 134. 
 8. Χάνα Κονόπκα· Άντριαν Κονόπκα (1 Ιανουαρίου 1999). Leksykon historii Polski po II wojnie światowej 1944–1997 (στα Πολωνικά). Graf-Punkt. σελ. 130. ISBN 978-83-87988-08-1. 
 9. autor zbiorowy (23 Νοεμβρίου 2015). Wielka Księga Armii Krajowej. Otwarte. σελ. 294. ISBN 978-83-240-3431-4. 
 10. 10,0 10,1 10,2 Women and War: A Historical Encyclopedia from Antiquity to the Present. ABC-CLIO. 2006. σελ. 472. ISBN 978-1-85109-770-8. 
 11. 11,0 11,1 11,2 Ντραπικόφσκα, Μπαρμπάρα (2013). «Militarna partycypacja kobiet w Siłach Zbrojnych RP». Zeszyty Naukowe AON 2 (91): 166–194. https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-74054546-5d38-4cce-bbbb-050e74b7659b. 
 12. 12,0 12,1 Ντραπικόφσκα, Μπαρμπάρα (2016). «Kobiety w polskiej armii – ujęcie historyczne» (στα πολωνικά). Czasopismo Naukowe Instytutu Studiów Kobiecych (1): 45–65. doi:10.15290/cnisk.2016.01.01.03. ISSN 2451-3539. https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=474942. 
 13. Πουουτουζίτσκι, Γιούζεφ (2014). «Spór o Elżbietę Zawacką – żołnierza i pedagoga» (στα πολωνικά). Rocznik Andragogiczny 21: 317–332. doi:10.12775/RA.2014.023. ISSN 2391-7571. https://apcz.umk.pl/czasopisma/index.php/RA/article/view/RA.2014.023. 
 14. «Grażyna Lipińska – życiorys» (PDF). Załącznik do Uchwały Senatu PW nr 202/XLVI/2007 z dnia 27 June 2007 r. (στα Πολωνικά). 
 15. Γέζι Τουρόνεκ (1992). Wacław Iwanowski i odrodzenie Białorusi (στα Πολωνικά). Warszawska Oficyna Wydawnicza "Gryf". σελ. 118. ISBN 978-83-85209-12-6. 
 16. Μαρτσινικιέβιτς-Κατσμάρτσικ, Anna (18 Νοεμβρίου 2015). «Żeńskie oddziały sabotażowo-dywersyjne w strukturach armii podziemnej w latach 1940–1944 na podstawie relacji i wspomnień ich członkiń». Pamięć I Sprawiedliwość 2 (26): 115–138. http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-94b7ed3d-0f3f-4463-aee5-a184c5e077b2. 
 17. Τεντίρα, Μπερναντέτα (26 Ιουλίου 2004). «The Warsaw women who took on Hitler». 
 18. Μαουγκοζάτα Φιντέλις (21 Ιουνίου 2010). Women, Communism, and Industrialization in Postwar Poland. Cambridge University Press. σελ. 38. ISBN 978-0-521-19687-1. 
 19. Marek Ney-Krwawicz (1993). Armia Krajowa: siła zbrojna Polskiego Państwa Polskiego (στα Πολωνικά). Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne. σελίδες 18–25. ISBN 978-83-02-05061-9. 
 20. Λέρσκι, Τζορτζ Τ. (1982). «Review of GENERAŁ: Opowieść o Leopoldzie Okulickim (The General: Story of Leopold Okulicki), Γέζι Ρ. Κσιζανόφσκι». The Polish Review 27 (1/2): 166–168. ISSN 0032-2970. 
 21. Νόβακ-Γεζιοράνσκι, Γιαν (2003). «Gestapo i NKWD» (στα πολωνικά). Karta (37): 88–97. ISSN 0867-3764. https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=2829. 
 22. Γέζι Γιαν Λέρσκι· Τζορτζ Τ. Λέρσκι (1996). Historical Dictionary of Poland, 966-1945. Greenwood Publishing Group. σελίδες 47, 401, 513–514, 605–505. ISBN 978-0-313-26007-0. 
 23. Ρόμπερτ Ν. Τσέρι· Ανναμάρια Όρλα-Μπουκόφσκα (1 Ιανουαρίου 2007). Rethinking Poles and Jews: Troubled Past, Brighter Future. Rowman & Littlefield. σελ. 105. ISBN 978-0-7425-4666-0. 
 24. Jewish Responses to Persecution: 1938–1940. Rowman & Littlefield. 2011. σελ. 478. ISBN 978-0-7591-2039-6. 
 25. Ζίμερμαν, Τζόσουα Ν. (2019). «The Polish Underground Home Army (AK) and the Jews: What Postwar Jewish Testimonies and Wartime Documents Reveal». East European Politics and Societies: And Cultures 34: 194–220. doi:10.1177/0888325419844816. 
 26. «Jan Karski | www.yadvashem.org». Yad Vashem (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
 27. «Kamiński Aleksander». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 28. «Korbonski Stefan». The Righteous Among The Nations Database, Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 29. «Woliński Henryk». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 30. «Żabiński Jan & Żabińska Antonina (Erdman)». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 31. «Bartoszewski Władysław». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 32. «Fogg Mieczyslaw». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 33. «Iwański Henryk & Iwańska Wiktoria». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 34. «Dobraczyński Jan». The Righteous Among The Nations Database. Yad Vashem. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 35. Powstanie warszawskie w walce i dyplomacji - page 23 Janusz Kazimierz Zawodny, Andrzej Krzysztof Kunert 2005
 36. Άνταμ Πουουάφσκι (2003). «Postrzeganie żydowskich oddziałów partyzanckich przez Armię Krajową i Delegaturę Rządu RP na Kraj» (στα πολωνικά). Pamięć i Sprawiedliwość [Memory and Justice] 2 (4): 287. http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Pamiec_i_Sprawiedliwosc/Pamiec_i_Sprawiedliwosc-r2003-t2-n2_(4)/Pamiec_i_Sprawiedliwosc-r2003-t2-n2_(4)-s271-300/Pamiec_i_Sprawiedliwosc-r2003-t2-n2_(4)-s271-300.pdf. 
 37. Ζίμερμαν 2015, σελ. 5.
 38. «Henryk Wolinski». www.jewishvirtuallibrary.org. 
 39. Γιον Βόλφε· Open University (2004). Religion in History: Conflict, Conversion and Coexistence. Manchester University Press. σελ. 240. ISBN 978-0-7190-7107-2. 
 40. «Zegota, page 4/34 of the Report» (PDF). Γιαντ Βασσέμ Shoa Resource Center. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2021. 
 41. Ρόμπερτ Τσέρι· Ανναμάρια Όρλα-Μπουκόφσκα (7 Ιουνίου 2007). Rethinking Poles and Jews: Troubled Past, Brighter Future. Rowman & Littlefield Publishers. σελίδες 119–120. ISBN 978-1-4616-4308-1. 
 42. Engel, David (1983). «An Early Account of Polish Jewry under Nazi and Soviet Occupation Presented to the Polish Government-In-Exile, February 1940». Jewish Social Studies 45 (1): 1–16. ISSN 0021-6704. 
 43. Άκερμαν, Έλιοτ (26 Ιουλίου 2019). «The Remarkable Story of the Man Who Volunteered to Enter Auschwitz». Time (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019. 
 44. Γιοάννα Ντζεβιενιέτσκι (30 Νοεμβρίου 2019). Dance with Death: A Holistic View of Saving Polish Jews during the Holocaust. Rowman & Littlefield. σελίδες 256–257. ISBN 978-0-7618-7167-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]