Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χουάν Κάρλος Α΄
Busto de Juan Carlos I de España (2009).jpg
Βασιλιάς της Ισπανίας
Περίοδος εξουσίας
22 Νοεμβρίου 1975 -
Στέψη 27 Νοεμβρίου 1975
Προκάτοχος Αλφόνσος ΙΓ΄
Βασιλικός Οίκος Βουρβόνων
Γέννηση 5 Ιανουαρίου 1938 (1938-01-05) (76 ετών)
Ρώμη, Ιταλία
Πατέρας Ιωάννης ντε Μπορμπόν
Μητέρα Δόνα Μαρία Μερθέδες
Σύζυγος Σοφία
Επίγονοι Ελένη
Χριστίνα
Φίλιππος
Υπογραφή Juan Carlos I of Spain Signature.svg

Ο Χουάν Κάρλος είναι ο σημερινός Βασιλιάς της Ισπανίας. Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (ελληνικά: Ιωάννης Κάρολος Αλφόνσος Βίκτωρας Μαρία του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών). Φέρει μεταξύ άλλων επίσης τον τίτλο «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ» και «Αυτοκράτορας του Βυζαντίου».

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938, και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Απέκτησαν τρία παιδιά:

 • την Πριγκίπισσα Ελένα (Ελένη Μαρία Ελισαβέτ Δομινίκη του Σίλος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1963 (1963-12-20) (50 ετών) στη Μαδρίτη), Δούκισσα του Λούγο, παντρεύτηκε τον Χάιμε ντε Μαριτσαλάρ στις 18 Μαρτίου 1995 στη Σεβίλλη, απέκτησαν :
  • τον δον Φελίπε Χουάν (Φίλιππο Ιωάννη, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1998 (1998-07-17) (15 ετών))
  • την δόνια Βικτόρια Φεδερίκα (Βικτωρία Φρειδερίκη, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2000 (2000-09-09) (13 ετών))
 • την Πριγκίπισσα Κριστίνα (Χριστίνα Φρειδερίκη Βικτωρία Αντωνία της Παναγίας Τριάδος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1965 (1965-06-13) (48 ετών) στην Μαδρίτη), Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, παντρεύτηκε τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν στις 4 Οκτωβρίου 1997 στη Βαρκελώνη, απέκτησαν:
  • τον δον Χουάν Βαλεντίν (Ιωάννη Βαλεντίνο, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 (1999-09-29) (14 ετών))
  • τον δον Πάβλο Νικολάς (Παύλο Νικόλαο, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2000 (2000-12-06) (13 ετών))
  • τον δον Μιγκέλ (Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 2002 (2002-04-30) (11 ετών))
  • την δόνια Ιρένε (Ειρήνη, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 2005 (2005-06-05) (8 ετών))
 • τον Διάδοχο, Πρίγκιπα Φελίπε (Φίλιππο Ιωάννη Παύλο Αλφόνσο Όλων των Αγίων, των Βουρβώνων και της Ελλάδος), Πρίγκιπα των Αστουριών (γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1968 (1968-01-30) (46 ετών) στην Μαδρίτη), παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου 2004 στη Μαδρίτη, τη Λετίθια Ορτίθ, απέκτησαν:
  • την Πριγκίπισσα Λεονόρα της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2005 (2005-10-31) (8 ετών))
  • την Πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 2007 (2007-04-29) (6 ετών))

Πρίγκιπας της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στη Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν Βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη Αρχηγού Κράτους εκτελούσε ο Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε ο Χουάν Κάρλος να εγκατασταθεί στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί. Στα 1957 έκανε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σαραγόσα. Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ινφάντης Αλφόνσο, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσο ή ο Χουάν Κάρλος. Το 1961 ο Χουάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε και εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν ντε Μπορμπόν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος. Υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της Μοναρχίας, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στη Πορτογαλία. Τελικώς, ο Φράνκο επέλεξε για Διάδοχο τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον Χουάν ντε Μπορμπόν. Τού δόθηκε όμως ο τίτλος «Πρίγκιπας της Ισπανίας» και όχι «Πρίγκιπας της Αστούριας» που έχουν πάντα οι Διάδοχοι του Ισπανικού Θρόνου.

Βασιλιάς της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσφωνήσεις του
Χουάν Κάρλος Α΄
Coat of Arms of Spanish Monarch.svg
Προσφώνηση αναφοράς Μεγαλειότατος
Προφορική Μεγαλειότατε
Εναλλακτική Δ/Δ

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό Αρχηγό Κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του, το 1969[1] ). Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε Πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Το 1977 ο πατέρας του, τυπικά και δυναστικά ο νόμιμος διάδοχος του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, παραιτήθηκε επίσημα των δικαιωμάτων του στο θρόνο υπέρ του γιου του, και ο Χουάν Κάρλος του απένειμε τον τίτλο του Κόμη της Βαρκελώνης.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από το Συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο. Βάσει του Συντάγματος, ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1987, έγινε ο πρώτος Βασιλιάς της Ισπανίας που επισκέφθηκε το Πουέρτο Ρίκο.

Το 1972, ο δεινός ιστιοπλόος Χουάν Κάρλος, έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, στην κατηγορία σκαφών «Ντράγκον».

Απόπειρα δολοφονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον (Juan María Fernández y Krohn),[2] ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλιάς της Ισπανίας

Εθιμικοί («κληρονομικώ δικαιώματι»)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλιάς της Καστίλλης, της Λεόν, της Αραγωνίας, των Δύο Σικελιών (Νεαπόλεως και Σικελίας), της Ιερουσαλήμ, της Ναβάρρας, της Γρανάδας, του Τολέδου, της Βαλένθιας, της Γαλικίας, της Μαγιόρκας, της Σεβίλλης, της Σαρδηνίας, της Κόρδοβας, της Κορσικής, της Mούρθιας, της Μινόρκας, της Χαέν, των Αλγαρβών, της Αλχεθίρας, του Γιβραλτάρ, των Καναρίων Νήσων, των Ανατολικών και Δυτικών Ινδιών, και των Νήσων και Χωρών του Ωκεανού.

Δευτερεύοντες εθιμικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχιδούκας της Αυστρίας, Δούκας της Βουργουνδίας, της Βραβάντης, του Μιλάνου, των Αθηνών και των Νέων Πατρών. Κόμης των Αψβούργων, της Φλάνδρας, του Τιρόλου, του Ρουσιγιόν και της Βαρκελόνης, Κύριος της Βισκαΐας και της Μολίνας, Καθολικός Βασιλεύς. Ο τίτλος του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων πωλήθηκε από τον Ανδρέα Παλαιολόγο, ανηψιό και διάδοχο του Κωνσταντίνου ΙΑ', στους Φερδινάνδο της Αραγονίας και Ισαβέλλα της Καστίλλης το 1502, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από τους Ισπανούς βασιλείς.

Τίτλοι Ιπποτικών Ταγμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικός Αρχηγός του Στρατού και του Χρυσού Στόλου, Ιππότης του Τάγματος της Τιμής του αγίου Xavier, του Τάγματος της Τιμής της Anunciada, του Τάγματος της Τιμής του Garter,

 • του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος μετά περιδεραίου του Τάγματος Κωνσταντίνου και Γεωργίου Ελλάδος,
 • του Μεγαλόσταυρου μετά περιδεραίου του Τάγματος της Μάλτας,
 • Μέγα περιδέραιο της βασιλίσσης Σαμπά,
 • Μέγα περιδέραιο του ανωτέρου Τάγματος Χρυσάνθεμου Ιαπωνίας,
 • Μέγα περιδέραιο της Δυναστείας των Παχλεβί της Περσίας,
 • Τον Μεγαλόσταυρο και Τάγματος Τιμής του Εθνικού Τάγματος της Μερίτης
 • Αρχηγός του Τάγματος Μοντέσα
 • Αρχηγός του Τάγματος Αλκάνταρα
 • Αρχηγός του Τάγματος Καλατράβα
 • Αρχηγός του Τάγματος Σαντιάγο
 • Αρχηγός και άλλων ισπανικών στρατιωτικών Ταγμάτων - Ισπανικών παρασήμων.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. "Those Apprentice Kings and Queens Who May -- One Day -- Ascend a Throne," New York Times. 14 Νοεμβρίου 1971.
 2. Hans Cardyn, 'Belager' koning Albert komt er goedkoop vanaf, Het Belgische Koningshuis, στα ολλανδικά .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα