Πάπας Νικόλαος Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας
Νικόλαος Ε΄
Επίσκοπος Ρώμης
Paus Nicolaas V door Peter Paul Rubens.jpg
Από 1447
Έως 1455
Προκάτοχος Ευγένιος Δ΄
Διάδοχος Κάλλιστος Γ΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Νικόλαου Ε΄
C o a Nicolaus V.svg
Προσφώνηση αναφοράς Αγιότατος
Προφορική προσφώνηση Αγιότατε
Θρησκευτική προσφώνηση Άγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνηση Δ/Δ

Ο Πάπας Νικόλαος Ε΄ (Papa Niccolò V, 15 Νοεμβρίου 1397 - 24 Μαρτίου 1455) διαδέχθηκε στον παπικό θρόνο το 1447 τον Πάπα Ευγένιο Δ΄ και παρέμεινε Πάπας για επτά χρόνια.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1397. Ήταν ουμανιστής, ίδρυσε τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού και ανέδειξε τη Ρώμη σε πρωτεύουσα της Αναγέννησης. Το 1448 υπέγραψε το κονκορδάτο της Βιέννης. Το 1449 έθεσε τέλος στο σχίσμα του Αντίπαπα Φήλικα Ε'. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, συνέβη επί της παποσύνης του. Παρά τα γράμματα του Μεγάλου Μάγιστρου Ζαν ντε Λαστίκ των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου αλλά και τις επικλήσεις για την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Έλληνα καρδινάλιο Βησσαρίωνα δεν έδειξε καμία προθυμία για υποκίνηση της ποθούμενης σταυροφορίας. Για τη στάση του αυτή τον κατηγόρησαν τόσο ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όσο και ο Δούκας Φίλιππος της Βουργουνδίας ο επιλεγόμενος Καλός.

Πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1455. Ένας από τους βασικούς υποψήφιους διαδοχής του στον παπικό θρόνο ήταν τότε ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος. Τελικά τον διαδέχθηκε ο Πάπας Κάλλιστος Γ΄.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα