Πάπας Βενέδικτος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Βενέδικτος Α΄
Από2 Ιουνίου 575
Έως30 Ιουλίου 579
ΠροκάτοχοςΙωάννης Γ΄
ΔιάδοχοςΠελάγιος Β΄

Ο Πάπας Βενέδικτος Α΄ διετέλεσε Πάπας Ρώμης από τις 2 Ιουνίου του 575 έως τις 30 Ιουλίου του 579.

Ο πατέρας του ονομαζόταν Βονιφάτιος και αποκαλούνταν από τους Έλληνες Βονόσος. Οι επιδρομές των Λομβαρδών καθιστούσαν ιδιαίτερα δυσχερή την επικοινωνία με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία είχε το προνόμιο έγκρισης των εκλεγμένων Πάπων. Γι' αυτό υπάρχει κενό σχεδόν εννέα μηνών μεταξύ του θανάτου του Πάπα Ιωάννη Γ΄ και της άφιξης της αυτοκρατορικής έγκρισης της εκλογής του Πάπα Βενέδικτου στις 2 Ιουνίου του 575. Η παποσύνη του Βενέδικτου διήρκεσε 4 χρόνια, 1 μήνα και είκοσι οκτώ ημέρες.

Ο Βενέδικτος υποσχέθηκε ένα κτήμα, το Μάσα Βενέρις, στην περιοχή του Μιντούρνου, στον ηγούμενο Στέφανο του Αγίου Μάρκου «κοντά στα τείχη του Σπολέτου»[1]. Πείνα που ακολούθησε τις καταστροφές των Λομβαρδών, και από τα λίγα που περιγράφονται για το Βενέδικτο στο Liber Pontificalis, προκύπτει ότι πέθανε στο μέσο της προσπάθειας του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Τάφηκε στον προθάλαμο του σκευοφυλακίου της παλιάς Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Σε μία τελετή το Δεκέμβριο, χειροτόνησε δεκαπέντε ιερείς, τρεις διακόνους και εικοσιένα επισκόπους.

Λιγοστές καταγραφές των πεπραγμένων του πάπα Βενέδικτου εκτός της Ρώμης, τα οποία θα μπορούσαν να φωτίσουν περισσότερο την περίοδο της Παποσύνης του διασώζονται. Λόγω μάλιστα των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους Λομβαρδούς στην Ιταλία, είναι πιθανόν οι καταγραφές αυτές να ήταν περιορισμένες.

Υπάρχουν δεκαέξι πάπες, καθώς και δύο αντίπαπες με το όνομα Βενέδικτος. Μερικοί πιθανόν να πήραν την ονομασία τους από αυτόν τον πάπα, αλλά οι περισσότεροι από τον άγιο Βενέδικτο εκ Νουρσίας, ιδρυτή του τάγματος των Βενεδικτίνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάπας Γρηγόριος Α΄, Ep. ix, 87, I. al. 30