Πάπας Ιννοκέντιος ΙΒ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Ιννοκέντιος ΙΒ΄
Από12 Ιουλίου 1691
Έως27 Σεπτεμβρίου 1700
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος Η΄
ΔιάδοχοςΚλήμης ΙΑ΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Ιννοκέντιου ΙΒ΄
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΔ/Δ

Ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΒ΄ (Papa Innocenzo XII, 13 Μαρτίου 161527 Σεπτεμβρίου 1700), γεννημένος Antonio Pignatelli, ήταν Πάπας από το 1691 έως το 1700. Διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο Η΄ (1689–91).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σπινατσόλα (σημερινή Απουλία) σε μια από τις πιο αριστοκρατικές οικογένειες του Βασιλείου της Νεάπολης, το οποίο περιελάμβανε πολλούς Αντιβασιλείς, και υπουργούς του στέμματος, και εκπαιδεύθηκε στο Ιησουιτικό κολλέγιο στη Ρώμη.

Στο εικοστό του έτος έγινε ένας αξιωματούχος της αυλής του Ουρβανού Η΄ (1623–1644)· υπό τους διάδοχους Πάπες υπηρέτησε ως νούντσιο στη Φλωρεντία και τη Βιέννη και την Πολωνία· υπηρέτησε ως ιεροεξεταστής στη Μάλτα· και υπό τον Πάπα Ιννοκέντιο ΙΑ΄ (1676–1689) έγινε Καρδινάλιος-Ιερέας του Σ. Πανκράτσιο το 1681 και αρχιεπίσκοπος της Νάπολης. Αφού το κογκλάβιο που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Η΄ είχε επιμηκυνθεί για πέντε μήνες ήτα ένας συμβιβαστικός υποψήφιος μεταξύ των καρδιναλίων της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αμέσως μετά την εκλογή του στις 12 Ιουλίου 1691, ο Ιννοκέντιος μίλησε εναντίον του νεποτισμού ο οποίος πολύ και πολύ καιρό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Παποσύνης· η βούλα Romanum decet Pontificem, που εκδόθηκε το 1692, απαγόρευσε το αξίωμα στην κούρια του Καρδινάλιου Ανιψιού και απαγόρευσε οι Πάπες γιαπάντα να παραδίδουν κτήματα, αξιώματα, ή χρήματα σε κάποιο συγγγενή· επιπλέον, μόνο ένας συγγενής, "αν αλλιώς κατάλληλος", θα αναγορευόταν στο καρδιναλάτο. Την ίδια εποχή προσπάθησε να ελέγξει τις σιμωνιακές πρακτικές της αποστολικής κάμερας, και σε συνδυασμό με αυτό ναα παρουσιάσει έναν πιο απλό και οικονομικότερο τρόπο ζωής στην αυλή του. Ο Ιννοκέντιος ΙΒ΄ είπε ότι "οι φτωχοί ήταν τα ανίψια του", συγκρίνοντας τη δημόσια ευεργεσία του με τον νεποτισμό των προκατόχων του.

Ο Ιννοκέντιος ΙΒ΄ παρουσίασε πολλές μεταρρυθμίσεις στα Παπικά Κράτη, και για την καλύτερη διοίκηση της δικαιοσύνης ανέγειρε το Forum Innocentianum. Το 1693 ανάγκασε τους Γάλλους επισκόπους να ανακαλέσουν τις τέσσερις δηλώσεις σχετικά με τις Γαλλικανικές Ελευθερίες οι οποίες είχαν διατυπωθεί από τη συνέλευση του 1682. Το 1699, αποφάσισε υπέρ του Ζακ Μπενίν Μποσσέ σε αυτή τη διαμάχη του ιεράρχη με τον Φενελόν για την Explication des Maximes des Saints sur la Vie Intérieure του τελευταίου. Το ποντιφικάτο του Ιννοκέντιου ΙΒ΄ διέφερε με αυτά μιας σειράς προκατόχων έχοντας χαρακτηρίσει τάσεις προς τη Γαλλία αντί για τη Γερμανία.

Ο Ιννοκέντιος ΙΒ΄ εμφανίζεται ως ένας από τους αφηγητές στο μακρύ ποίημα του Ρόμπερτ Μπόουνινγκ "Το Δαχτυλίδι και το Βιβλίο" (1869), βασισμένο στην αληθινή ιστορία της μεσολάβησης του Πάπα σε μια ιστορική δίκη για φόνο στη Ρώμη κατά το ποντιφικάτο του.

Monument to Innocent XII, St. Peter's Basilica.

Αυτός ο καλοκάγαθος, με αυταπάρνηση και ευσεβής Πάπας πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1700 και τον διαδέχθηκε ο Πάπας Κλήμης ΙΑ΄ (1700–1721). Ο τάφος του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου σκαλίσθηκε από τον Φίλιππο ντε λα Βάλλε.