Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάπας Στέφανος Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε μερικές πηγές, ο Πάπας Στέφανος Ε΄ ονομάζεται Στέφανος ΣΤ΄ και ο Στέφανος Δ΄, Στέφανος Ε΄. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το άρθρο Στέφανος, εκλεγμένος Πάπας.
Πάπας
Στέφανος Ε΄
ΑπόΣεπτέμβριος 885
Έως14 Σεπτεμβρίου 891
ΠροκάτοχοςΑδριανός Γ΄
ΔιάδοχοςΦορμόζος

Ο Πάπας Στέφανος Ε΄ , (πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 891) διετέλεσε Πάπας της Ρώμης και κυβερνήτης στα Παπικά Κράτη από το Σεπτέμβριο του 885 έως τις 14 Σεπτεμβρίου του 891. Στις σχέσεις του με τον Άγιο Φώτιο τον Μέγα και με την Σλαβική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολούθησε την πολιτική του προκατόχου του πάπα Νικολάου Α΄.

Ο πατέρας του Αδριανός σημαντικό μέλος της Ρωμαϊκής αριστοκρατίας ανέθεσε την εκπαίδευση του στον συγγενή του Ζαχαρία, βιβλιοθηκάριο στην Αγία Έδρα. Ο Πάπας Μαρίνος Α΄ διόρισε τον Στέφανο Καρδινάλιο-ιερέα. Ο Στέφανος Ε΄ εξελέγη νέος Πάπας ως διάδοχος του Αδριανού Γ΄ (17 Μαΐου 885), την εκλογή του όμως αρνήθηκε ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος ο Παχύς. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο Στέφανος Ε΄ ορκίστηκε νέος Πάπας χωρίς αυτοκρατορική αναγνώριση. Ο Κάρολος ο Παχύς έστειλε έναν Λεγάτο με στόχο να τον ανατρέψει άλλα όταν είδε την ομόφωνη υποστήριξη απέναντι του αναγκάστηκε να τον αποδεχτεί.[1] Στην εποχή του ξέσπασε μεγάλη πείνα από την ξηρασία και της ακρίδες με το Παπικό θησαυροφυλάκιο να είναι άδειο. Ο Στέφανος Ε΄ αναγκάστηκε να διαθέσει τα πλούτη του πατέρα του για να ανακουφίσει τους φτωχούς, να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους και να επισκευάσει τις εκκλησίες.

Τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο τους διαδέχθηκε μετά τον θάνατο τους ο μαθητής τους Γκόραζντ (885). Ο Στέφανος Ε΄ συγκρούστηκε μαζί του και ύστερα από πίεση του Γερμανικού κλήρου απαγόρευσε την τελετή της λειτουργίας στην Παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα.[2] Οι περισσότεροι Σλάβοι εισήλθαν από αντίδραση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.[3] Προκειμένου να επαναφέρει την τάξη, υιοθέτησε τον Γουίδων Γ΄ του Σπολέτο «σαν γιο του» και τον έστεψε αυτοκράτορα (891). Αναγνώρισε επίσης τον Λουδοβίκο τον τυφλό σαν Βασιλιά της Προβηγκίας. Καθώς ο Αυρηλιανός, αρχιεπίσκοπος της Λυών δεν χειροτονούσε επίσκοπο τον Τεύτμπολντ που είχε εκλεγεί κανονικά επίσκοπος Λανγκρέ, τον χειροτόνησε ο ίδιος. Έπρεπε επίσης να εναντιωθεί στις αυθαιρεσίες των αρχιεπισκόπων του Μπορντό και της Ραβέννας και να αντισταθεί στις επιθέσεις του Πατριάρχη Φωτίου εναντίον της Αγίας Έδρας. Η επιμονή του ήταν επιτυχής, με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ´ ο Σοφός να στείλει εξορία τον Φώτιο. Γράφοντας κατά του Φωτίου, παρακάλεσε τον αυτοκράτορα να στείλει πλοία και στρατό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Σαρακηνών.[4][5][6] Το 887/888, ο Στέφανος έγραψε ότι οι χριστιανοί σκλάβοι των Μουσουλμάνων που ακρωτηριάστηκαν από τους απαγωγείς τους, μπορούσαν να γίνουν ιερείς. Ο Στέφανος Ε΄ συγχώρησε επιπλέον όλες τις δολοφονίες που έκαναν κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.[7] Ο Στέφανος Ε΄ πέθανε (14 Σεπτεμβρίου 891) και η ταφή του έγινε στο Προστώο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

  1. Herbermann, Charles, ed. (1913). "Pope Stephen (V) VI" . Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company
  2. Richard P. McBrien, Lives of the Popes, (HarperCollins, 2000), 144
  3. Richard P. McBrien, Lives of the Popes, (HarperCollins, 2000), 143
  4. Roger Collins (1 Jan 2009). Keepers of the Keys of Heaven: A History of the Papacy. Basic Books. σ. 170
  5. Francis Dvornik. The Photian schism: history and legend. CUP Archive. σ. 229
  6. Greville Stewart Parker Freeman-Grenville; Stuart Christopher Munro-Hay (26 January 2006). Islam: An Illustrated History. Bloomsbury Publishing USA. σ. 46
  7. David Thomas; Barbara Roggema; Juan Pedro Monferrer Sala (21 March 2011). Christian-Muslim Relations. A Bibliographical History. Volume 3 (1050-1200). BRILL. σ. 48

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πάπας Στέφανος Ε΄
 Θάνατος: 14 Σεπτεμβρίου 891
Προκάτοχος
Αδριανός Γ΄
Πάπας
885 - 14 Σεπτεμβρίου 891
Διάδοχος
Φορμόζος