Πάπας Υγίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Υγίνος
Από136
Έως140
ΠροκάτοχοςΤελεσφόρος
ΔιάδοχοςΠίος Α΄
Αγιοποίηση
Εορτασμός11 Ιανουαρίου
Τιμάται απόΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Πάπας Άγιος Υγίνος ήταν Επίσκοπος Ρώμης από περίπου το 136 ή το 138 μέχρι περίπου το 140 ή το 142.[1] Η παράδοση αναφέρει ότι κατά την παποσύνη του καθόρισε τα διάφορα προνόμια του κλήρου και καθόρισε τις βαθμίδες της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Όμως, σύγχρονοι μελετητές τείνουν να αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό και βλέπουν την διακυβέρνηση της εκκλησίας της Ρώμης ως ακόμη περισσότερο ή λιγότερο συλλογική.

Σύμφωνα με το Liber Pontificalis, ο Υγίνος ήταν Έλληνας γεννημένος στην Αθήνα. Η πηγή περαιτέρω αναφέρει ότι προηγουμένως ήταν φιλόσοφος, πιθανώς βασιζόμενη στην ομοιότητα του ονόματός του με αυτό δύο Λατίνων συγγραφέων.

Ο Ειρηναίος της Λυόν αναφέρει ότι ο Γνωστικιστής Βαλεντίνος ήλθε στη Ρώμη την εποχή του Υγίνου, παραμένοντας εκεί μέχρις ότου ο Ανίκητος έγινε ποντίφικας (Against Heresies, III, iii). Ο Κέρδων, ένας άλλος Γνωστικιστής και προκάτοχος του Μαρκίωνα, επίσης έζησε στη Ρώμη την περίοδο εξουσίας του Υγίνου· εξομολογούμενος τα λάθη του και αποκηρύσσοντας επέτυχε να κερδίσει την επανεισδοχή στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά τελικά ξαναγύρισε στις αιρέσεις και εξοβελίσθηκε από την Εκκλησία. Το πόσα από αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά την περίοδο του Υγίνου δεν είναι γνωστό.

Το Liber Pontificalis επίσης άναφέρει ότι αυτός ο πάπας οργάνωσε την ιεραρχία και εγκαθίδρυσε την τάξη της εκκλησιαστικής προτεραιότητας (λατινικά:Hic clerum composuit et distribuit gradus). Αυτή η γενική παρατήρηση επίσης επανεμφανίζεται στην βιογραφία του Πάπα Ορμίσδα· δεν έχει ιστορική αξία, και σύμφωνα με τον Duchesne, ο συγγραφέας πιθανώς αναφερόταν στις κατώτερες βαθμίδες του κλήρου.

Οι αρχαίες πηγές δεν περιέχουν πληροφορίες ότι πέθανε ως μάρτυρας. Μετά τον θάνατό του τάφηκε στον Βατικανό Λόφο, κοντά στον τάφο του Άγιου Πέτρου. Η εορτή του είναι στις 11 Ιανουαρίου.

Τρία γράμματα που αποδίδονται σε εκείνον σώζονται σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η χρονολογία αυτών των Παπών δεν μπορεί να καθοριστεί με κανένα βαθμό ακρίβειας με την βοήθεια των υπαρχουσών πηγών. (Catholic Encyclopedia: Pope St. Hyginus) Σύμφωνα με τον Ευσέβιο (Εκκλησιαστική Ιστορία, IV, xv.) Ο Υγίνος διαδέχθηκε τον Τελεσφόρο κατά το πρώτο έτος της βασιλείας του Αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, δηλαδή το 138 ή το 139. Ο Ευσέβιος (Εκκλησιαστική Ιστορία, IV, xvi) αναφέρει ότι το ποντιφικάτο του Υγίνου διάρκεσε τέσσερα έτη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τίτλοι της Καθολικής Εκκλησίας
Προκάτοχος
Τελεσφόρος
Επίσκοπος Ρώμης
Πάπας

136–140
Διάδοχος
Πίος Α΄