Πάπας Κωνσταντίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας
Κωνσταντίνος
Επίσκοπος Ρώμης
PopeConstantine.jpg
Από 25 Μαρτίου 708
Έως 9 Απριλίου 715
Προκάτοχος Σισίνιος
Διάδοχος Γρηγόριος Β΄

Ο Κωνσταντίνος (664 - 9 Απριλίου 715) διετέλεσε Πάπας από το 708 έως το 715. Ήταν συριακής καταγωγής και ενθρονίστηκε στις 25 Μαρτίου του 708. Είχε τη θέληση να διεκδικήσει την υπεροχή της Αγίας Έδρας.

Από τον Οκτώβριο του 710 έως τον Οκτώβριο του 711 παρευρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από πρόσκληση του αυτοκράτορα, Ιουστινιανού Β'. Ο αυτοκράτορας επιθυμούσε να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας που προέκυψαν μετά την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο του 692. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από το Γρηγόριο, τον μελλοντικό Πάπα Γρηγόριο Β΄. Οι διαπραγματεύσεις είχαν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, λίγο μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου στη Ρώμη, ο Ιουστινιανός σκοτώθηκε το Νοέμβριο του 711.

Ο νέος αυτοκράτορας, Φιλιππικός Βαρδάνης ήταν οπαδός του Μονοθελητισμού, απέρριψε τις αποφάσεις της Έκτης Οικουμενικής Συνόδου, και απαίτησε από τον Κωνσταντίνο να υιοθετήσει την άποψη ότι ο Χριστός είχε μία μόνο θέληση. Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να το κάνει και το όνομα του αυτοκράτορα αφαιρέθηκε από όλα τα επίσημα έγγραφα. Καθώς ο έξαρχος (αυτοκρατορικός αντιπρόσωπος στην Ιταλία) επιχείρησε να κάνει αισθητή την παρουσία του αυτοκράτορα, υπήρξαν συγκρούσεις, αλλά ο Κωνσταντίνος κατόρθωσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ο Φιλιππικός εκδιώχθηκε τον Ιούνιο του 713, και ο διάδοχός του, Αναστάσιος Β' έστειλε με τον έξαρχο Σχολαστικό μία επιστολή προς τον Πάπα στην οποία του ανέφερε ότι στήριζε τις αποφάσεις της Έκτης Οικουμενικής Συνόδου.

Ο Κωνσταντίνος πέθανε στις 9 Απριλίου του 715.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Academy-Britannica.png Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από το λήμμα "Constantinus" της Encyclopædia Britannica του 1911 που αποτελεί κοινό κτήμα.