Πάπας Κάλλιστος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάπας
Κάλλιστος Γ΄
Alfonso de Borja, obispo de Valencia y papa Calixto III.jpg
Από 8 Απριλίου 1455
Έως 6 Αυγούστου 1458
Προκάτοχος Πάπας Νικόλαος Ε΄
Διάδοχος Πάπας Πίος Β΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 31 Δεκεμβρίου 1378
Θανάλ, Βασίλειο της Βαλένθια, Στέμμα της Αραγωνίας
Θάνατος 6 Αυγούστου 1458 (80 ετών)
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Προσφωνήσεις του
Πάπα Καλλίστου Γ΄
Coat of Arms of Pope Callixtus III.svg
Προσφώνηση αναφοράς Αγιότατος
Προφορική προσφώνηση Αγιότατε
Θρησκευτική προσφώνηση Άγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνηση Δ/Δ

Ο Πάπας Κάλλιστος Γ΄ (Calixt III, 31 Δεκεμβρίου 13786 Αυγούστου 1458), γεννημένος ως Αλφόνσος Βοργίας, ήταν Πάπας από τις 8 Απριλίου του 1455 έως το θάνατό του το 1458[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλφόνσος Βοργίας γεννήθηκε στην Λα Τορρέτα, τώρα γείτων του Θανάλ (Canals), στη Βαλένθια, σήμερα Ισπανία αλλά τότε Βασίλειο της Βαλένθια υπό το Στέμμα της Αραγωνίας. Η πρώιμη σταδιοδρομία του ξεκίνησε ως καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λέϊδα και μετά ως διπλωμάτης στην υπηρεσία των Βασιλέων της Αραγωνίας, ειδικά κατά την Σύνοδο της Βασιλείας (1431–1439). Έγινε καρδινάλιος μετά την συμφιλίωση του Πάπα Ευγένιου Δ΄ (1431–1447) με τον βασιλιά Αλφόνσο Ε' της Πορτογαλίας.

Ο Πάπας Κάλλιστος υπηρέτησε ως πάπας για τρία έτη. Ανέβηκε στον παπικό θρόνο το 1455 ως Κάλλιστος Γ΄ σε πολύ προχωρημένη ηλικία ως συμβιβαστικός υποψήφιος. Από τους ιστορικούς θεωρήθηκε ως ασθενικός και ανίκανος. Τον ίδιο χρόνο, εξέδωσε την παπική βούλα Inter Caetera στην Πορτογαλία.[2] Αυτή η βούλα εξουσιοδοτούσε τους Πορτογάλους να μειώσουν τους άπιστους εν δουλεία. Κάνοντας αυτό ο πάπας έδωσε σιωπηρή συγκατάθεση ότι η υποδούλωση των Αφρικανών δεν ήταν αντιφατική με το λόγο του Θεού ούτε με τις διδασκαλίες της ίδιας της εκκλησίας, και μάλιστα χωρίς το φόβο τιμωρίας. Αυτό όμως ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Πάπα Ευγένιου Δ', ο οποίος στη βούλα "Sicut Dudum" του 1435 έλεγε πως οι άπιστοι μολαταύτα και αυτοί έχουν δημιουργηθεί κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού, κι έτσι έχουν δίκαιες ψυχές.

Το μεγάλο αντικείμενο της πολιτικής του ήταν η σύγκληση μιας σταυροφορίας εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη το 1453, αλλά δεν βρήκε τους Χριστιανούς πρίγκιπες σε ανταπόκριση στο κάλεσμα του παρά την κάθε προσπάθεια του.

Ο Πάπας Κάλλιστος Γ' έκανε καρδινάλιους δυο από τους ανιψιούς του, ένας από τους οποίους, ο Ρόντερικ Βοργίας, αργότερα ανήλθε ως Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ και έμεινε γνωστός για τη διαφθορά του.[3]

Στις 29 Ιουνίου 1456, διέταξε οι καμπάνες να κρούονται το μεσημέρι σε όλες τις Καθολικές εκκλησίες, καλώντας τους Χριστιανούς για προσευχή. Καθώς τα νέα ταξίδευαν με κάποια καθυστέρηση, αυτή η διαταγή συνδέθηκε με την σταυροφορία για να αρθεί η Πολιορκία του Βελιγραδίου (που συνέβη στις 22 Ιουλίου), η οποία ήταν μια σημαδιακή νίκη εναντίον των Τούρκων. Εις ανάμνηση αυτής της νίκης, ο Κάλλιστος Γ΄ διέταξε η γιορτή της Μεταμόρφωσης να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Διέταξε μια νέα δίκη για την Ιωάννα της Λωραίνης (περ. 1412–1431), στην οποία μεταθανατίως δικαιώθηκε, αφού αμφιλεγόμενα είχε δικασθεί και εκτελέσθηκε.[4]

Το προπαπικό έμβλημα του Κάλλιστου Γ΄ ήταν ένα βόδι που βόσκει.

Η "βούλα εναντίον του κομήτη"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια ιστορία, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια μεταθανάτια βιογραφία του το 1475 κι αργότερα ωραιοποιήθηκε και έγινε δημοφιλής από τον Πιέρ Σιμόν Λαπλάς, ο Κάλλιστος Γ΄ αφόρισε τον Κομήτη του Χάλεϊ όταν εμφανίστηκε το 1456, γιατί πίστεψε ότι ήταν άσχημος οιωνός για τους Χριστιανούς υπερασπιστές του Βελιγραδίου, οι οποίοι τότε πολιορκούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καμία γνωστή αρχική πηγή δεν υποστηρίζει την αυθεντικότητα της ιστορίας αυτής. Η παπική βούλα του Κάλλιστου Γ΄ της 29ης Ιουνίου 1456, που καλούσε για δημόσια προσευχή για την επιτυχία της σταυροφορίας, δεν αναφέρεται στον κομήτη, και στις 6 Αυγούστου, όταν η πολιορκία έσπασε, ο κομήτης δεν ήταν ορατός από την Ευρώπη ή την Τουρκία για αρκετές εβδομάδες.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Christopher Hibbert, The Borgias and their enemies: 1431-1519, Houghton Mifflin Harcourt (2008)
  2. European treaties bearing on the history of the United States and its Dependencies to 1648, Ed. Frances Gardiner Davenport, (Carnegie Institute of Washington, 1917), 27.
  3. The Lives and Times of the Popes, Vol.4, Ed. Artaud de Montor, (Catholic Publication Society of America, 1911), 190.
  4. Gower, Ronald Sutherland, Joan of Arc, (BiblioBazaar LLC, 2007), 180.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • European treaties bearing on the history of the United States and its Dependencies to 1648, Ed. Frances Gardiner Davenport, Carnegie Institute of Washington, 1917.
  • Gower, Ronald Sutherland, Joan of Arc, BiblioBazaar LLC, 2007.
  • Hibbert, Christopher, The Borgias and their enemies: 1431-1519, Houghton Mifflin Harcourt, 2008.
  • The Lives and Times of the Popes, Vol.4, Ed. Artaud de Montor, Catholic Publication Society of America, 1911.


τίτλοι της Καθολικής Εκκλησίας
Προκάτοχος
Νικόλαος Ε΄
Πάπας
8 Απριλίου 1455 - 6 Αυγούστου 1458
Διάδοχος
Πίος Β΄