Πάπας Βενέδικτος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Βενέδικτος Γ΄
Από29 Σεπτεμβρίου 855
Έως17 Απριλίου 858
ΠροκάτοχοςΛέων Δ΄
ΔιάδοχοςΝικόλαος Α΄

Ο Πάπας Βενέδικτος Γ΄ διετέλεσε Πάπας Ρώμης μεταξύ των ετών 855 και 858.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Βενέδικτου πριν εκλεγεί Πάπας. Μορφώθηκε και έζησε στη Ρώμη, όπου ήταν καρδινάλιος όταν εξελέγη Πάπας. Είχε αποκτήσει φήμη μορφωμένου και ταπεινού. Εξελέγη Πάπας μετά την άρνηση του Αδριανού, ο οποίος είχε καταρχήν εκλεγεί από κλήρο και λαό, να δεχτεί το Θρόνο. Ομάδα ισχυρών παραγόντων προωθούσε διαφορετικό υποψήφιο, τον Αναστάσιο. Η ομάδα αυτή αμφισβήτησε την εκλογή του Βενεδίκτου και εγκατέστησε Πάπα (Αντιπάπα) τον Αναστάσιο. Όμως, με την πίεση της κοινής γνώμης, υπερίσχυσε η εκλογή του Βενεδίκτου. Ο Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας έπεισε τον Βενέδικτο να φερθεί με επιείκεια προς τους υποστηρικτές του Αναστάσιου. Το σχίσμα αυτό εξασθένισε την επιρροή των Αυτοκρατόρων επί των Παπών.

Ο Βενέδικτος ενεπλάκη στη σύγκρουση μεταξύ των γιων του Λοθάριου Α΄ (Λοθάριου Β΄, Λουδοβίκου Β΄ και Καρόλου) μετά το θάνατο του πατέρα τους. Αναμείχθηκε και σε άλλες υποθέσεις και κράτησε σθεναρή στάση απέναντι στον Ιγνάτιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Αξιοσημείωτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και ο γιος του, Αλφρέδος, επισκέφτηκαν τη Ρώμη κατά τη διάρκεια της Παποσύνης του Βενέδικτου.
  • Κατά τα έτη της τρίχρονης Παποσύνης του, σύμφωνα με το θρύλο, εξελέγη η Πάπισσα Ιωάννα. Αν ο θρύλος αλήθευε, ο χρόνος Παποσύνης του Βενέδικτου θα περιοριζόταν σε μερικούς μόνο μήνες.