Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάπας Στέφανος Θ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Στέφανος Θ΄
Από3 Αυγούστου 1057
Έως29 Μαρτίου 1058
ΠροκάτοχοςΒίκτωρ Β΄
ΔιάδοχοςΝικόλαος Β΄

Ο Πάπας Στέφανος Θ΄ (περ. 1020[1]Φλωρεντία, 29 Μαρτίου 1058) ήταν Πάπας από τις 3 Αυγούστου 1057 μέχρι τις 29 Μαρτίου 1058.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαπτίστηκε με το όνομα Φρειδερίκος της Λοραίνης[2] (γαλλικά:Frédéric de Lorraine), και ήταν νεότερος αδελφός του Γοδεφρείδου Γ΄, Δούκας της Κάτω Λωρραίνης, ο οποίος, ως Μαργράβος της Τοσκάνης (μέσω του γάμου του με την Βεατρίκη του Μπαρ, χήρα του Βονιφάτιου Γ΄ της Τοσκάνης), έπαιξε σημαντικό ρολό στα πολιτικά εκείνης της περιόδου.

Ο Φρειδερίκος, ο οποίος είχε τεθεί στο αξίωμα του Καρδιναλίου από τον Πάπα Λέοντα Θ΄, για κάποιο χρονικό διάστημα έπαυσε τη λειτουργία του παπικού απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν με τον Λέοντα Θ΄ στην εκστρατεία του εναντίον των Νορμανδών και κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στο Μόντε Κασίνο από τον αυτοκράτορα Ερρίκο Β΄. Πέντε ημέρες μετά το θάνατο του Πάπα Βίκτωρα Β΄ (ο οποίος τον είχε κάνει καρδινάλιο-ηγούμενο του Αβαείου του Μόντε Κασίνο) επιλέχθηκε για να τον διαδεχθεί ως Πάπας Στέφανος Θ΄.[3]

Επέβαλε τις πολιτικές της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης ως προς την κληρική αγαμία και σχεδίαζε την εκδίωξη των Νορμανδών από την Ιταλία και την ανάδειξη του αδελφού του στον αυτοκρατορικό θρόνο, όταν κατελήφθη από μια σοβαρή ασθένεια, από την οποία συνήλθε μόνο εν μέρει και προσωρινά. Ο Στέφανος Θ΄ πέθανε στη Φλωρεντία στις 29 Μαρτίου 1058 και θεωρείται από την σημερινή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ότι τον διαδέχτηκε ο Πάπας Νικόλαος Β΄, αν και κάποια κείμενα υποστηρίζουν ότι διάδοχός του ήταν ο Πάπας Βενέδικτος Ι΄, ο οποίος θεωρείται επισήμως ως αντιπάπας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mittermaier, Karl (2006). Die deutschen Päpste. Benedikt XVI. und seine deutschen Vorgänger. σελ. 102. 
  2. Kelly, Thomas Forrest (1989). The Beneventan Chant. Cambridge University Press. σελ. 39. 
  3. Πήρε ρητά το όνομα Στέφανος και τον αριθμό Θ΄. Υπέγραψε όλα τα επίσημα έγγραφά του ως Στέφανος Ένατος Πάπας (Stephanus Nonus Papa), αν και κάποιες λίστες τον αναφέρουν ως Στέφανο Ι΄ από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τίτλοι της Καθολικής Εκκλησίας
Προκάτοχος
Βίκτωρ Β΄
Πάπας
1057–58
Διάδοχος
Νικόλαος Β΄