Πάπας Πίος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πίος Γ΄
Επίσκοπος Ρώμης
Pius III, Nordisk familjebok.png
Από 22-09-1503
Έως 18-10-1503
Προκάτοχος Αλέξανδρος ΣΤ΄
Διάδοχος Ιούλιος Β΄
Προσωπικά στοιχεία
Θυρεός C o a Pio II.svg

Ο Πάπας Πίος Γ΄ (κοσμικό όνομα: Φραντσέσκο Νάννι Τοντεσκίνι Πικκολόμινι, ιταλ. Francesco Nanni Todeschini Piccolomini, 29 Μαΐου 1439 - 18 Οκτωβρίου 1503) ήταν ο 215ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τις 22 Σεπτεμβρίου 1503 ως το θάνατό του.

Μετά τις νομικές σπουδές στην Περούτζα, σε ηλικία μόλις 22 ετών ανακηρύχθηκε αρχιεπίσκοπος της Σιένα από το θείο του Πάπα Πίο Β΄, ο οποίος του επέτρεψε ακόμη να κοσμήσει το όνομά του με τον οίκο των Πικκολόμινι (αφού η μητέρα του ήταν αδερφή του Πίου Β΄. Ήταν πρεσβευτής του πάπα σε επίσημες αποστολές από τον Πίο Β΄ αλλά και από τον Σίξτο Δ΄ στη δοκιμή να αποκαταστήσει την παπική εξουσία στην Ούμπρια.

Ήταν πολέμιος της πολιτικής του Αλεξάνδρου ΣΤ΄, και εν μέσω των διαταραχών που ακολούθησαν το θάνατο αυτού του τελευταίου, κατάφερε να εκλεχτεί Πάπας, με τη στήριξη του καρδιναλίου Ντέλλα Ρόβερε, ο οποίος αργότερα θα γίνει Πάπας ως Ιούλιος Β΄. Επέτρεψε στον Καίσαρα Βοργία να επιστρέψει στη Ρώμη, μα ταυτόχρονα ξεκίνησε με εξυπνάδα την τροποποίηση της κουρίας. Πέθανε μόλις 26 ημέρες μετά την εκλογή του σε πάπα από έλκος ή όπως υποστηρίζουν κάποιοι από δηλητήριο που του έδωσαν με την υποκίνηση του Παντόλφο Πετρούτσι, ηγεμόνα της Σιένα. Διάδοχός του ήταν ο Πάπας Ιούλιος Β΄.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Papa Pio III της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).