Πάπας Αδεοδάτος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας Άγιος
Αδεοδάτος Α΄
Papa Adeodato I.jpg
Από 19 Οκτωβρίου 615
Έως 8 Νοεμβρίου 618
Προκάτοχος Βονιφάτιος Δ΄
Διάδοχος Βονιφάτιος Ε΄

Ο Αδεοδάτος Α΄ (Adeodato I) ή Θεόδοτος (Deusdedit) (θάν. 8 Νοεμβρίου 618) ήταν Πάπας από τις 19 Οκτωβρίου του 615 έως το θάνατό του, στις 8 Νοεμβρίου του 618. Μερικές φορές ο Πάπας Αδεοδάτος Β΄ ονομάζεται Adeodatus (χωρίς σειρά) καθώς ο Αδεοδάτος Α΄ είναι γνωστός μερικές φορές ως Πάπας Θεόδοτος (Deusdedit). Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρώμη και ήταν γιος ενός υποδιακόνου. Σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε ο πρώτος Πάπας που έκανε χρήση των σφραγίδων (bullae, μετέπειτα παπικές βούλες) στα παπικά έγγραφα.

Αποτελεί τον πρώτο ιερέα που εξελέγη Πάπας από την εποχή του Ιωάννη Β΄ το 533. Ήταν ιερέας επί 40 χρόνια προτού γίνει Ποντίφικας και εκπροσωπεί το δεύτερο κύμα της αμφισβήτησης κυριαρχίας των Γρηγοριανών, με πρώτο κύμα εκείνο των Σαβινιανών. Έχρισε περί τους 14 ιερείς και αυτές ήταν οι πρώτες τέτοιες ενέργειες από την εποχή του Ποντιφικάτου του αγίου Γρηγορίου.

Εξελέγη Πάπας στις 13 Νοεμβρίου του 615 και διακρίθηκε για το ζήλο του και τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Ενθάρρυνε και υποστήριξε τον κλήρο, ο οποίος ήταν γενικά φτωχός λόγω των πολιτικών ταραχών της εποχής. Παραδειγματικές ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος για την ανακούφιση των ανθρώπων όταν συνέβη ένας μεγάλος σεισμός και μια επιδημία λέπρας. Σήμερα σώζεται μία «βούλα» από την εποχή του Ποντιφικάτου του, με τον Καλό Ποιμένα εν μέσω προβάτων και στο κάτω μέρος τα γράμματα Α και Ω στην εμπρόσθια όψη και με την επιγραφή στη λατινική γλώσσα: Deusdedit Papæ στην πίσω όψη. Μετά το θάνατό του, που συνέβη στις 8 Νοεμβρίου του 618, τον διαδέχθηκε στο παπικό αξίωμα ο Βονιφάτιος Ε΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα