Πάπας Ευάριστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας Άγιος
Ευάριστος
Επίσκοπος Ρώμης
Evaristus.jpg
Από 97
Έως 108
Προκάτοχος Κλήμης Α΄
Διάδοχος Αλέξανδρος Α΄

Ο Ευάριστος ήταν Πάπας και άγιος (97 ή 99 - 105 ή 108).[1] Πιστεύεται ότι μαρτύρησε (σύμφωνα με την παράδοση). Η μνήμη του εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στις 26 Οκτωβρίου. Τον διαδέχθηκε στο παπικό αξίωμα ο Πάπας Αλέξανδρος Α΄.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Ευάριστου. Σύμφωνα με το Liber Pontificalis γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από μία εβραϊκή εξελληνισμένη, ή ελληνική[2] οικογένεια και προσηλυτίστηκε στη Ρώμη στο χριστιανισμό, διοίκησε την επισκοπή Ρώμης αντικαθιστώντας τον Πάπα Κλήμη Α΄ που ήταν εξορισμένος στην Ταυρική Χερσόνησο την περίοδο των διώξεων από το Δομιτιανό.

Το Liber Pontificalis αναφέρει ότι αυτός χώρισε τη Ρώμη σε εφτά διακονίες ορίζοντας κι έναν κληρικό για την καθεμία, σε τόπους που είχαν αγιοποιηθεί πρώτα εξαιτίας του μαρτυρίου χριστιανών, και όπου αργότερα χτίστηκαν εκκλησίες στη μνήμη τους. Παρόλα αυτά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει βάση.

Αντίθετα είναι πιθανότατα αλήθεια μια άλλη πληροφόρία που παίρνουμε απ'το Liber Pontificalis σύμφωνα με την οποία ο τάφος του Πάπα Ευάριστου βρίσκεται κοντά στον τάφο του Αγίου Πέτρου (δηλαδή κάτω απ'τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό), αν και υπάρχει μια άλλη παράδοση σύμφωνα με την οποία έχει θαφτεί στην εκκλησία Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta στη Νάπολη. Το μαρτύριο του πάπα Ευάριστου δεν έχει αποδειχτεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. "Annuario Pontificio"
  2. Αριστείδη Πανώτη, Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας, Αθήνα 2008, ISBN 978-960-8116-17-7, τόμ. Α΄, σελ. 114
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Papa Evaristo της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).