Πάπας Ευάριστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Ευάριστος
Από97
Έως108
ΠροκάτοχοςΚλήμης Α΄
ΔιάδοχοςΑλέξανδρος Α΄

Ο Ευάριστος ήταν Πάπας και άγιος (97/99 – 105/108)[1] και μάρτυρας (σύμφωνα με την παράδοση). Η μνήμη του εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στις 26 Οκτωβρίου. Τον διαδέχθηκε στο παπικό αξίωμα ο Πάπας Αλέξανδρος Α΄.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Ευαρίστου. Σύμφωνα με το Liber Pontificalis, γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από εβραϊκή εξελληνισμένη ή ελληνική[2] οικογένεια και προσηλυτίστηκε στη Ρώμη στον χριστιανισμό, διοίκησε την επισκοπή Ρώμης, αντικαθιστώντας τον Πάπα Κλήμεντα Α', που ήταν εξορισμένος στην Ταυρική Χερσόνησο την περίοδο των διώξεων από τον Δομιτιανό.

Το Liber Pontificalis αναφέρει ότι ο Ευάριστος χώρισε τη Ρώμη σε επτά διακονίες, ορίζοντας και έναν κληρικό για την καθεμία, σε τόπους που είχαν αγιοποιηθεί πρώτα, λόγω του μαρτυρίου χριστιανών και όπου αργότερα κτίστηκαν ναοί στη μνήμη τους. Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει βάση.

Αντίθετα, πιθανότατα αληθεύει μια άλλη πληροφόρία που αναφέρει το Liber Pontificalis, σύμφωνα με την οποία ο τάφος του Πάπα Ευαρίστου βρίσκεται κοντά στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου (δηλαδή κάτω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό), αν και υπάρχει μια άλλη παράδοση, σύμφωνα με την οποία έχει ταφεί στην εκκλησία Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta στη Νάπολη. Το μαρτύριο του πάπα Ευαρίστου δεν έχει αποδειχτεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Annuario Pontificio"
  2. Αριστείδης Πανώτης (2008). Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας. A. Εκδόσεις Σταμούλη. σελ. 114. ISBN 978-960-8116-17-7.