Αντωνίνος ο Ευσεβής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Fikos (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: arz:انطونيوس بيوس
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
[[an:Antonín Piu]]
[[an:Antonín Piu]]
[[ar:أنطونيوس بيوس]]
[[ar:أنطونيوس بيوس]]
[[arz:انطونيوس بيوس]]
[[az:Antonin Piy]]
[[az:Antonin Piy]]
[[bg:Антонин Пий]]
[[bg:Антонин Пий]]

Έκδοση από την 23:10, 15 Ιανουαρίου 2013

Αντωνίνος Πίος

Ο Αντωνίνος Πίος (19 Σεπτεμβρίου 86 μ.Χ. - 7 Μαρτίου 161) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας, θετός γιος και διάδοχος του Αδριανού. Ολόκληρο το όνομά του ήταν Τίτος Αίλιος Αδριανός Αντωνίνος Πίος. Το όνομα Πίος (πίος=ευσεβής) του δόθηκε όταν απέτρεψε τη Σύγκλητο απ' το να θεοποιήσει τον Αδριανό αλλά και από τη στάση του προς τους Χριστιανούς.

Κατάγονταν από αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια. Ξεχώριζε για την ωραιότητα του, την ευγένεια, τη φιλοπονία, τη μόρφωση και την τιμιότητα. Διαδέχτηκε τον Αδριανό το 138, αφού διήλθε από όλη την κλίμακα της συγκλητικής ιεραρχίας. Αρχικά κυνήγησε τους Χριστιανούς, μέχρι που η αγία Παρασκευή με θαυματουργικό τρόπο τον τύφλωσε και επανέφερε την όρασή του. Από τότε διατήρησε θετική στάση προς τους χριστιανούς, για τα μέτρα πάντα της εποχής. Απεχθάνονταν τον πόλεμο. Έλεγε χαρακτηριστικά "προτιμώ να σώσω τη ζωή ενός πολίτη παρά να δώσω διαταγή να θανατωθούν χίλιοι". Πολέμησε όμως εναντίον όσων επιβουλεύονταν την ακεραιότητα της αυτοκρατορίας στη Βρετανία, εναντίον των Πάρθων, των Ιουδαίων και των Αιγυπτίων που είχαν εξεγερθει.

Ήταν ιδιαίτερα δίκαιος ως ηγεμόνας και η φήμη του είχε φθάσει μέχρι τις Ινδίες, όπου ηγεμόνες της περιοχής ζητούσαν την διαιτησία του σε διαφορές με τους Βακτριανούς και τους Υρκανούς. Η βασιλεία του θεωρείται μια από τις καλύτερες περίοδους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θετός γιος και διάδοχος ήταν ο επίσης περίφημος Μάρκος Αυρήλιος. Απεβίωσε το 161 μ.Χ.


Προκάτοχος:
Αδριανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 138-161 μ.Χ.
Διάδοχος:
Λούκιος Βέρος



Πρότυπο:Link FA