Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας
Franz-Joseph-1885.jpg
Γέννηση 18  Αυγούστου 1830
Ανάκτορα Σενμπρούν
Θάνατος 21  Νοεμβρίου 1916
Ανάκτορα Σενμπρούν
Αιτία θανάτου Πνευμονία
Υπηκοότητα Αυστριακή Αυτοκρατορία και Αυστροουγγαρία
Σύζυγος Ελισάβετ της Βαυαρίας
Τέκνα Αρχιδούκισα Σοφία της Αυστρίας, Αρχιδούκισσα Γκιζέλα της Αυστρίας, Ροδόλφος πρίγκηπας της Αυστρίας και Αρχιδούκισα Μαρί Βαλερί της Αυστρίας
Γονείς Αρχιδούκας Φραγκίσκος Κάρολος της Αυστρίας και Πριγκίπισσα Σοφία της Βαυαρίας
Αδέλφια Αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας, Μαξιμιλιανός Α΄ του Μεξικού, Κάρολος Λουδοβίκος της Αυστρίας και Λουδοβίκος Βίκτωρ της Αυστρίας
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Αυστρίας και King of Hungary
Βραβεύσεις Pour le Mérite, Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας, Τάγμα του Μαύρου Αετού, Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 4η τάξη, Βασιλική Βικτοριανή Αλυσίδα, Knight Grand Cross of the Military Order of William, Grand Cross of the Order of Saint Stephen of Hungary, Μεγαλόσταυρος του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Λεοπόλδου, Order of the Iron Crown, Grand Cross of the Order of Franz Joseph, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Ερυθρού Αετού, House Order of Hohenzollern, Τάγμα του Αγίου Ουμβέρτου, Military Order of Max Joseph, Τάγμα της Περικνημίδας, Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, Τάγμα του Ευαγγελισμού, Μεγαλόσταυρους ιππότης του Τάγματος του Στέμματος της Ιταλίας, Knight Grand Cross of the Order of Saints Maurice and Lazarus, Μέγας Ιπποτικός Σταυρός της Τάξεως του Αγίου Βωμού, Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, Order of Prince Danilo I, 1st class, Ludwigsorden, Military Order of St. Henry, Order of Saints Cyril and Methodius, Order of the Rue Crown, Order of the Norwegian Lion και Order of Miloš the Great
Υπογραφή
Franz joseph signature.png
Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας γύρω στα 1910
Ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α'
Ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ (1865)
Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ (1853)

Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ (γερμανικά: Franz Joseph I, ουγγρικά: I. Ferenc József, 18 Αυγούστου 1830 - 21 Νοεμβρίου 1916) ήταν αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας από τις 2 Δεκεμβρίου του 1848 μέχρι τον θάνατο του στις 21 Νοεμβρίου του 1916. Από την 1 Μαΐου του 1850 μέχρι της 24 Αυγούστου του 1866 ήταν επίσης πρόεδρος της Γερμανική Συνομοσπονδίας.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο παλάτι Σαίνμπρουν στη Βιέννη και ήταν γιος του αρχιδούκα Φραγκίσκου Κάρολου των Αψβούργων, δευτερότοκου γιου του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ και της Σοφίας της Βαυαρίας. Επειδή ο θείος του, ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος Α΄, ήταν διανοητικά καθυστερημένος η μητέρα του τον είχε αναθρέψει ως τον μελλοντικό αυτοκράτορα.

Έτσι τον Δεκέμβρη του 1848, μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα και την άρνηση του πατέρα του να τον διαδεχθεί, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ ανήλθε στον θρόνο. Η περίοδος ήταν κρίσιμη αφού είχαν μόλις επαναστατήσει οι Ούγγροι, οι Βοημοί και οι Ιταλοί. Υπό την καθοδήγηση του καγκελάριου Σβάρτσενμπεργκ κατάφερε να συντρίψει τις εξεγέρσεις και να αναγκάσει τους Πρώσους να υπογράψουν την συνθήκη του Όλμυτς το 1850. Στις 18 Φεβρουαρίου του 1853 πραγματοποιήθηκε δολοφονική απόπειρα εναντίον του χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά από αυτήν διέταξε την κατασκευή της Βοτιβκίρχε. Αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Βαυαρίας ή Σίσι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αυγουστίνου της Βιέννης στις 24 Απριλίου 1854. Με την σύζυγο του Ελισάβετ απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο τον Ροδόλφο που είχε τραγικό θάνατο με την αυτοκτονία του με αποτέλεσμα να μην καταφέρει ο ίδιος ο Φραγκίσκος Ιωσήφ να συνεχίσει την δυναστεία με δικούς του απογόνους. Το 1859 ηττήθηκε από την Γαλλία και έχασε την Λομβαρδία. Επίσης σε αυτόν χρεώνεται η ευθύνη της συνθήκης της Πράγας, που ήταν αποτέλεσμα του Αυστροπρωσικού πολέμου, με την οποία η Αυστρία έχασε την ηγετική θέση στη Γερμανία και της αποσπάστηκε το Βένετο.

Κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του έγινε φανερό το πρόβλημα των εθνοτήτων και της σταθερότητας της μοναρχίας. Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας σε δύο ζώνες, όπου στη μία επικρατούσαν οι Γερμανοί και στην άλλη οι Ούγγροι. Ο ανιψιός του Φραγκίσκος Φερδινάνδος δολοφονήθηκε από έναν εθνικιστή Σέρβο φοιτητή γεγονός που εξόργισε τον υπερήλικα αυτοκράτορα άσχετα εάν οι σχέσεις του με τον ανιψιό του ήταν από καιρό αρκετά τεταμένες λόγω του μοργανατικού γάμου του που ήταν αιτία να στερηθούν τα παιδιά του την διαδοχή. Κατηγόρησε την Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από τον νεαρό φοιτητή και έθεσε 10 σκληρούς όρους για να μην κηρύξει τον πόλεμο αλλά οι Σέρβοι αποδέχθηκαν πλήρως τους εννιά και μερικώς τον δέκατο. Παρόλα αυτά συμμάχησε με την Γερμανία και διέταξε την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με πρώτη του ενέργεια τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, η βιαστική παράλογη ενέργεια στο τέλος της ζωής του θα έχει ως αποτέλεσμα λίγο αργότερα την πτώση της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Τελευταίος αυτοκράτορας και διάδοχος του ο μικρανιψιός του Κάρολος ανιψιός του Φραγκίσκου Φερδινάνδου.

Οικογενειακές δυστυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεβίωσε στις 21 Νοεμβρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ, πριγκίπισσα της Βαυαρίας και μέλος του Οίκου Βίττελσμπαχ, και απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο, τον Ροδόλφο, διάδοχο του θρόνου ο οποίος όμως αυτοκτόνησε το 1889. Γενικά η προσωπική του ζωή ήταν γεμάτη δυστυχίες αφού ο αδερφός του Μαξιμιλιανός, αυτοκράτορας του Μεξικού, τουφεκίστηκε, η γυναίκα του Ελισάβετ δολοφονήθηκε, ο γιος του Ροδόλφος αυτοκτόνησε και ο ανιψιός του Φραγκίσκος Φερδινάνδος δολοφονήθηκε.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anton Graf Bossi-Fedrigotti, Kaiser Franz Joseph I. und seine Zeit, Zürich 1978.
  • Franz Herre, Kaiser Franz Joseph von Österreich. Sein Leben - seine Zeit, Köln 1978 (TB 1992).
  • Jean-Paul Bled, Franz Joseph. Der letzte Monarch der alten Schule, Wien 1988.
  • Alan Palmer, Franz Joseph I. Kaiser von Österreich und König von Ungarn, München 1995.
  • Gabriele Praschl-Bichler, Das Familienalbum von Kaiser Franz Joseph und Elisabeth, Wien 1995.
  • Eberhard Straub, Drei letzte Kaiser, Berlin 1998.
  • Christian Dickinger, Franz Joseph I. Die Entmythisierung, Wien 2002.
  • Friedrich Weissensteiner, Die österreichischen Kaiser. Franz I., Ferdinand I., Franz Joseph I., Karl I., Wien 2003.
  • John van der Kiste, Franz Josef I. Kaiser von Österreich, Essen 2005.
  • Katrin Unterreiner, Kaiser Franz Joseph. 1830-1916 Mythos und Wahrheit, Wien 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]