Κάρολος Λουδοβίκος της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος Λουδοβίκος της Αυστρίας
Archduke Karl Ludwig of Austria.JPG
Γέννηση
Βιέννη ή Ανάκτορα Σενμπρούν
Θάνατος
Βιέννη
Αιτία θανάτου Τυφοειδής πυρετός
Υπηκοότητα Αυστρία
Σύζυγος Princess Margaretha of Saxony, Πριγκίπισσα Μαρία Ανουντσιάτα των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών και Μαρία Τερέζα της Πορτογαλίας
Τέκνα Αρχιδούκισα Μαργαρίτα Σοφία της Αυστρίας, Αρχιδούκισα Ελισάβετ Αμαλία της Αυστρίας, Όθων της Αυστρίας, Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας, Φερδινάνδος Κάρολος της Αυστρίας και Αρχιδούκισα Μαρία Ανουντσιάτα της Αυστρίας
Γονείς Αρχιδούκας Φραγκίσκος Κάρολος της Αυστρίας και Πριγκίπισσα Σοφία της Βαυαρίας
Αδέλφια Αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας, Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας, Μαξιμιλιανός Α΄ του Μεξικού και Λουδοβίκος Βίκτωρ της Αυστρίας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος και Τάγμα του Αγίου Ανδρέα
Κάρολος Λουδοβίκος της Αυστρίας (1862)

Ο Αρχιδούκας Κάρολος Λουδοβίκος Ιωσήφ Μαρία της Αυστρίας (30 Ιουλίου 1833 - 19 Μαΐου 1896) ήταν ο τρίτος γιος του αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκου Καρόλου και της συζύγου του Σοφίας της Βαυαρίας. Ένας από τους νεώτερους αδελφούς του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄, του αυτοκράτορα του Μεξικού Μαξιμιλιανού Α΄ και πατέρας του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, η δολοφονία του οποίου ήταν το έναυσμα για την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την αυτοκτονία του ανιψιού του Ροδόλφου (1889) έγινε ο ίδιος διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνο αλλά αρνήθηκε ο ίδιος από όλα τα δικαιώματα του που τα παρέδωσε στον γιό του Φραγκίσκο Φερδινάνδο. Παντρεύτηκε τρεις φορές.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος του γάμος έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου 1856 στη Δρέσδη. Νυμφεύτηκε την πρώτη ξαδέλφη του, Μαργαρίτα της Σαξονίας (1840 - 1858), η οποία πέθανε δύο χρόνια αργότερα χωρίς να αποκτήσει απογόνους.

Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Μαρία Αννουνσιάτα των δύο Σικελιών (1843 - 1871) με την οποία απέκτησε:

Παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο τη Μαρία Θηρεσία της Πορτογαλίας (1855 - 1944), κόρη του βασιλιά της Πορτογαλίας Μιχαήλ Α΄ με την οποία απέκτησε:

  • Μαρία Αννουνζιάτα, αρχιδούκισσα της Αυστρίας (1876 - 1961)
  • Ελισσάβετ Αμαλία, αρχιδούκισσα της Αυστρίας (1878 - 1960)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Karl Ludwig of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).