Κάρολος Λουδοβίκος της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος Λουδοβίκος της Αυστρίας (1862)

Ο Αρχιδούκας Κάρολος Λουδοβίκος Ιωσήφ Μαρία της Αυστρίας (30 Ιουλίου 1833 - 19 Μαΐου 1896) ήταν ο τρίτος γιος του αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκου Καρόλου και της συζύγου του Σοφίας της Βαυαρίας. Ένας από τους νεώτερους αδελφούς του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄, του αυτοκράτορα του Μεξικού Μαξιμιλιανού Α΄ και πατέρας του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, η δολοφονία του οποίου ήταν το έναυσμα για την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την αυτοκτονία του ανιψιού του Ροδόλφου (1889) έγινε ο ίδιος διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνο αλλά αρνήθηκε ο ίδιος από όλα τα δικαιώματα του που τα παρέδωσε στον γιό του Φραγκίσκο Φερδινάνδο. Παντρεύτηκε τρεις φορές.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος του γάμος έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου 1856 στη Δρέσδη. Νυμφεύτηκε την πρώτη ξαδέλφη του, Μαργαρίτα της Σαξονίας (1840 - 1858), η οποία πέθανε δύο χρόνια αργότερα χωρίς να αποκτήσει απογόνους.

Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Μαρία Αννουνσιάτα των δύο Σικελιών (1843 - 1871) με την οποία απέκτησε:

Παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο τη Μαρία Θηρεσία της Πορτογαλίας (1855 - 1944), κόρη του βασιλιά της Πορτογαλίας Μιχαήλ Α΄ με την οποία απέκτησε:

  • Μαρία Αννουνζιάτα, αρχιδούκισσα της Αυστρίας (1876 - 1961)
  • Ελισσάβετ Αμαλία, αρχιδούκισσα της Αυστρίας (1878 - 1960)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Karl Ludwig of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).