Βασίλειο της Πρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Königreich Preußen
Βασίλειο της Πρωσίας

POL Prusy książęce COA.svg 1701 – 1918 Flag of Prussia (1918–1933).svg


Flag of Prussia (1892-1918).svg
Wappen Deutsches Reich - Königreich Preussen (Grosses).png
Εθνόσημο

"Preußenlied"

"Το τραγούδι της Πρωσίας"

"Heil dir im Siegerkranz"

Map-DR-Prussia.svg
Το Βασίλειο της Πρωσίας (σκούρο μπλε) στη μεγαλύτερη έκταση, της μετά την ενσωμάτωση του δουκάτου της Σαξονίας-Λάινμπεργκ κατά την εποχή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, 1876

Διάρκεια 1701 – 1918
Γλώσσα Γερμανικά
Πρωτεύουσα Βερολίνο
Πολίτευμα Μοναρχία

Απόλυτη Μοναρχία
(μέχρι το 1848) Συνταγματική μοναρχία
(από το 1848)

Ηγέτης Βασιλιάς
Θρησκεία Καθολικισμός

Προτεσταντισμός Λουθηρανισμός


Πληθυσμός 10,349,031
το 1816

34,472,509
το 1910

Διάδοχα κράτη (σήμερα) Flag of Germany.svg Γερμανία

Flag of Belgium.svg Βέλγιο
Flag of Denmark.svg Δανία
Flag of Poland.svg Πολωνία
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία
Flag of Russia.svg Ρωσία

Το Βασίλειο της Πρωσίας (Γερμανικά: Königreich Preußen) ήταν ένα Γερμανικό βασίλειο από το 1701 μέχρι το 1918. Από το 1871 έως την ενοποίηση της Γερμανίας και την ήττα του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πρωσία περιλάμβανε σχεδόν τα δύο-τρίτα της επικράτειας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Πήρε το όνομά του από την περιοχή της Πρωσίας, παρότι το κέντρο του ήταν το Βραδεμβούργο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1618 το Ελεκτοράτο του Βραδεμβούργου και το Δουκάτο της Πρωσίας κυβερνούνταν από την προσωπική ένωση του οίκου του Χοεντσόλερν (Βραδεμβούργο-Πρωσία). Στη διάρκεια του δεύτερου Βορείου πολέμου, η συνθήκη του Λαμπιάου και η συνθήκη του Γουιλάου-Μπρόμερκ εγγυήθηκαν την σωτηρία του οίκου στο Πρωσικό δουκάτο. Σε αντάλλαγμα για την συμμαχία εναντίον της Γαλλίας στον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής ο Αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α΄ της Αυστρίας πρόσφερε τον τίτλο "Βασιλείας στην Πρωσία" στον Ελέκτορα Φρειδερίκο Γ΄ και έτσι στέφθηκε ως Φρειδερίκος ο Α΄ της Πρωσίας το 1701. Τεχνικά, κανένα βασίλειο δεν μπορούσε να υπάρχει στη Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκτός του βασιλείου της Βοημίας. Όμως, ο Φρειδερίκος έλαβε υπόψη ότι η Πρωσία δεν ανήκε ποτέ στην αυτοκρατορία και ότι οι Χοεντσόλερν ήταν κυρίαρχοι αυτής, αρά μπορούσε να κάνει την Πρωσία βασίλειο.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kingdom of Prussia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).