Τόμας Μάζαρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τόμας Μάζαρικ
MasarykFotoPrvniPoselstviTGM.jpg
Γέννηση 7  Μαρτίου 1850
Hodonín
Θάνατος 14  Σεπτεμβρίου 1937
Lány Castle
Υπηκοότητα Αυστροουγγαρία και Τσεχοσλοβακία
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Βιέννης
Ιδιότητα πολιτικός, φιλόσοφος, παιδαγωγός, συγγραφέας, κοινωνιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και δημοσιογράφος
Εργοδότης Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Πανεπιστήμιο του Καρόλου και Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου
Σύζυγος Charlotte Garrigue
Τέκνα Alice Masaryková, Olga Masaryková, Herbert Masaryk και Jan Masaryk
Γονείς Jozef Maszárik και Terezie Masaryková
Αξίωμα Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, Member of Abgeordnetenhaus και Κατάλογος Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας
Βραβεύσεις Τάγμα του Λευκού Αετού, Λεγεώνα της Τιμής, Order of the Three Stars, 1st Class, Honorary citizenship of Třebíč, Order of the Star of Karađorđe, Μεγαλόσταυρος του τάγματος του Σωτήρος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας, Order of the Cross of the Eagle, Grand Cross of the Order of the Sword of Sant'Iago, Τάγμα του Ελέφαντα και Grand Cross of the White Rose of Finland
Υπογραφή
T. G. Masaryk Signature.svg

Ο Τόμας Μάζαρικ (Tomáš Garrigue Masaryk, 7 Μαρτίου 1850 - 14 Σεπτεμβρίου 1937) ήταν Τσέχος πολιτικός, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, ο οποίος ήταν συνήγορος της τσεχοσλοβάκικης ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και έπειτα ο πρώτος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.

Ο γιος ενός αμαξά από τη Μοραβία έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πράγας και πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν γνωστός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός ηγέτης. Υπήρξε μέλος του Αυστριακού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος των Σλάβων κατά τη διάρκεια της μοναρχίας των Αψβούργων. Το 1915 εγκατέλειψε την Αυστρία και ηγήθηκε του πολιτικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Βοημίας και την ενοποίηση των Τσέχων και Σλοβάκων σε ένα κράτος. Ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ιταλία, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και επέστρεψε στη χώρα του ως ο πρώτος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας στο τέλος του 1918. Παρέμεινε πρόεδρος ως το 1935.