Μεγάλο Δουκάτο της Τρανσυλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγάλο Δουκάτο
της
Τρανσυλβανίας
Πριγκιπάτο

17111867
Σημαία Έμβλημα
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Η Αυστριακή Αυτοκρατορία μεταξύ του 1816 και του 1867.
Πρωτεύουσα Ναγκισεμπέν/Χέρμανσταντ/Σιμπίου
και αργότερα
Κόλοσβαρ/Κλάουζενμπουργκ/Κλουζ
Πολιτική δομή Πριγκιπάτο
Ιστορία
 -  Ίδρυση 1711
 -  Κατάλυση 1867

Το Μεγάλο Δουκάτο της Τρανσυλβανίας (γερμανικά: Großherzogtum Siebenbürgen‎, ουγγρικά: Erdélyi Nagyhercegség‎, ρουμανικά: Arhiducatul Transilvaniei‎), ενώ, μετά το 1765, γνωστό ως Μεγάλο Πριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας (γερμανικά: Großfürstentum Siebenbürgen‎, ουγγρικά: Erdélyi Nagyfejedelemség‎, ρουμανικά: Marele Principat al Transilvaniei‎) αποτελούσε μία από τις συνιστώσες της Μοναρχίας των Αψβούργων (Αυστριακή Αυτοκρατορία μετά το 1804). Πρωτεύουσές του ήταν διαδοχικά το Ναγκισεμπέν/Χέρμανσταντ/Σιμπίου και το Κόλοσβαρ/Κλάουζενμπουργκ/Κλουζ.

Διαδέχτηκε το Πριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας (του οποίου η πρωτεύουσα ήταν το Γκιουλαφέχερβαρ/Κάρλσμπουργκ/Άλμπα Ιούλια), διαθέτοντας, ωστόσο, λιγότερη αυτονομία: δεν υφίστατο, πλέον, βοϊβόδας/πρίγκιπας/μέγας δούκας ο οποίος εκλεγόταν από την τρανσυλβανική δίαιτα παλαιότερα, αλλά κυβερνήτες οι οποίοι ορίζονταν από τους Αψβούργους, αυτοκράτορες της Αυστρίας (ο τελευταίος εξ'αυτών, ο Λουί Φολιό ντε Κρενεβίλ, ήταν γιος Γάλλου πολιτικού μετανάστη[1]). Η δίαιτα μετατράπηκε σε απλό σώμα καταγραφής των αυτοκρατορικών αποφάσεων.

Το 1867, στη διάρκεια της βασιλείας του Φραγκίσκου Ιωσήφ των Αψβούργων, το Μεγάλο Πριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας καταργήθηκε, καθώς και το σύνολο των διοικητικών του οργάνων, ενώ τα εδάφη του προσαρτήθηκαν από την Ουγγαρία εντός της αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιος του Λουί Σαρλ Φολιό ντε Κρενεβίλ, ο Λουί ντε Κρενεβίλ, τελευταίος κυβερνήτης της Τρανσυλβανίας, γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1813 στην Βιέννη και αποθανών στις 21 Απριλίου 1876 στο Μοντρέ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Auguste de Gérando, La Transylvanie et ses habitants (2 volumes). Imprimeurs-Unis, Paris, 1845.

Σχετικά λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Grand-duché de Transylvanie της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).