Κατάλογος μοναρχών της Πρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι μονάρχες της Πρωσίας ήταν μέλη της Δυναστείας των Χοεντσόλερν και ήταν οι κληρονομικοί ηγεμόνες του πρώην γερμανικού κράτους της Πρωσίας, από την ίδρυσή του το 1525 ως Δουκάτο της Πρωσίας.[1][2] Το Δουκάτο είχε εξελιχθεί από το Κράτος του Τευτονικού Τάγματος, ένα μεσαιωνικό σταυροφορικό κράτος, που βρισκόταν κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βαλτικής Θάλασσας. Οι Τεύτονες Ιππότες ήταν οργανωμένοι υπό την ηγεσία ενός Μεγάλου Μαγίστρου, ο τελευταίος από τους οποίους, ο Αλβέρτος, ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό και δημιούργησε ένα κοσμικό κράτος, το Δουκάτο της Πρωσίας.[1][2]

Το Δουκάτο ήταν αρχικά υποτελές στο Βασιλείου της Πολωνίας, ως αποτέλεσμα των όρων της Πρωσικής Υποτέλειας με την οποία ο Αλβέρτος έλαβε την αυτόνομη διαχείριση του Δουκάτου. Όταν η κύρια γραμμή των Πρώσων Χοεντσόλερν εξέλειψε, το 1618, το Δουκάτο πέρασε σε διαφορετικό κλάδο της οικογένειας, ο οποίος ηγεμόνευε στο Εκλεκτοράτο του Βρανδεμβούργου στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.[1][2] Ενώ οι δύο περιοχές συνέχισαν να είναι ονομαστικά δύο διαφορετικές επικράτειες, η Πρωσία υπό την επικυριαρχία της Πολωνίας και το Βρανδεμβούργο υπό την επικυριαρχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αποτέλεσαν την πολιτική οντότητα που είναι ιστορικά γνωστή ως Βρανδεμβούργο-Πρωσία.[1]

Μετά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, μια σειρά συνθηκών απελευθέρωσε το Δουκάτο της Πρωσίας από την υποτέλεια σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, καθιστώντας το ένα πλήρως ανεξάρτητο Δουκάτο.[1] Αυτή η περίπλοκη κατάσταση (όπου ο ηγεμόνας του ανεξάρτητου Δουκάτου Πρωσίας ήταν επίσης υποτελής του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου) συνέχισε να υφίσταται και μετά την ίδρυση του Βασιλείου της Πρωσίας το 1701.[1][2] Για διπλωματικούς λόγους, οι ηγεμόνες της Πρωσίας αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Βασιλιάς στην Πρωσία από το 1701 έως το 1772.[1][2] Εξακολουθούσαν να οφείλουν ονομαστικά πίστη στον Αυτοκράτορα ως Εκλέκτορες του Βρανδεμβούργου, οπότε ο τίτλος «Βασιλιάς στην Πρωσία» (σε αντίθεση με τον «Βασιλιά της Πρωσίας») απέφυγε την ενδεχόμενη προσβολή στο πρόσωπο του Αυτοκράτορα. Επιπλέον, με το να αυτοαποκαλείται Βασιλιάς της Πρωσίας υπονοούσε κυριαρχία σε ολόκληρη την πρωσική περιοχή, τμήματα της οποίας ήταν ακόμα μέρος της Πολωνίας.[1]

Καθώς το πρωσικό κράτος αναπτύχθηκε μέσα από αρκετούς πολέμους και διπλωματικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, έγινε φανερό ότι η Πρωσία είχε γίνει μια Μεγάλη Δύναμη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Έτσι, το 1772 η υποταγή στον Αυτοκράτορα εγκαταλείφθηκε, καθώς και οι πολωνικές ενστάσεις, και υιοθετήθηκε από τους ηγεμόνες ο τίτλος του «Βασιλιά της Πρωσίας».[1] Οι Πρώσοι Βασιλείς συνέχισαν να χρησιμοποιούν τον τίτλο «Εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου» μέχρι την κατάλυση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1806, αναγνωρίζοντας ότι οι περιοχές τους εντός της Αυτοκρατορίας ήταν ακόμα υπό την επικυριαρχία του Αυτοκράτορα. Νομικά οι Χοεντσόλερν κυβέρνησαν το Βρανδεμβούργο σε προσωπική ένωση με την Πρωσία, αλλά στην πράξη αντιμετώπισαν τις δύο επικράτειες ως ενιαία μονάδα. Οι Χοεντσόλερν απέκτησαν νομικά την πλήρη κυριαρχία του Βρανδεμβούργου όταν η Αυτοκρατορία διαλύθηκε το 1806, με αποτέλεσμα το Βρανδεμβούργο να συγχωνευθεί επίσημα στην Πρωσία.[1]

Το 1871, στον απόηχο του Γαλλο-Πρωσικού Πολέμου, σχηματίστηκε η Γερμανική Αυτοκρατορία και ο Βασιλιάς της Πρωσίας Γουλιέλμος Α΄ στέφθηκε Γερμανός Αυτοκράτορας.[3][4] Από εκείνο το σημείο και μετά, το Βασίλειο της Πρωσίας έγινε συστατικό κράτος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό), ενώ όλοι οι επόμενοι Βασιλείς της Πρωσίας κατείχαν καταρχάς τον τίτλο του Γερμανού Αυτοκράτορα.[1][2]

Δούκες της Πρωσίας (1525–1701)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
Διάρκεια ζωής
Έναρξη βασιλείας
Λήξη βασιλείας
Σημειώσεις
Οίκος
Εικόνα
Αλβέρτος
17 Μαΐου 1490 (1490-05-17) – 20 Μαρτίου 1568 (77 ετών) 10 Απριλίου 1525 20 Μαρτίου 1568 Μεγάλος Μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών. Πρώτος Δούκας της Πρωσίας. Χοεντσόλερν Albert, Duke of Prussia
Αλβέρτος Φρειδερίκος
7 Μαΐου 1553 (1553-05-07) – 27 Αυγούστου 1618 (65 ετών) 20 Μαρτίου 1568 27 Αυγούστου 1618 Γιος του Αλβέρτου. Χοεντσόλερν Albert Frederick, Duke of Prussia
Ιωάννης Σιγισμούνδος
8 Νοεμβρίου 1572 (1572-11-08) – 23 Δεκεμβρίου 1619 (47 ετών) 27 Αυγούστου 1618 23 Δεκεμβρίου 1619 Γαμπρός του Αλβέρτου Φρειδερίκου. Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου. Χοεντσόλερν John Sigismund, Duke of Prussia
Γεώργιος Γουλιέλμος
13 Νοεμβρίου 1595 (1595-11-13) – 1 Δεκεμβρίου 1640 (45 ετών) 23 Δεκεμβρίου 1619 1 Δεκεμβρίου 1640 Γιος του Ιωάννη Σιγισμούνδου, Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου. Χοεντσόλερν George William, Duke of Prussia
Φρειδερίκος Γουλιέλμος
  • the Great Elector
16 Φεβρουαρίου 1620 (1620-02-16) – 29 Απριλίου 1688 (68 ετών) 1 Δεκεμβρίου 1640 29 Απριλίου 1688 Γιος του Γεωργίου Γουλιέλμου. Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου. Χοεντσόλερν Frederick William, Duke of Prussia
Φρειδερίκος Α΄
11 Ιουλίου 1657 (1657-07-11) – 25 Φεβρουαρίου 1713 (55 ετών) 29 Απριλίου 1688 18 Ιανουαρίου 1701 Γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου. Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου. Χοεντσόλερν Frederick I, Duke of Prussia

Βασιλείς της Πρωσίας (1701–1918)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
Διάρκεια ζωής
Έναρξη βασιλείας
Λήξη βασιλείας
Σημειώσεις
Οίκος
Εικόνα
Φρειδερίκος Α΄
11 Ιουλίου 1657 (1657-07-11) – 25 Φεβρουαρίου 1713 (55 ετών) 18 Ιανουαρίου 1701 25 February 1713 Γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου. Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου. Χοεντσόλερν Frederick I of Prussia
Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α΄
14 Αυγούστου 1688 (1688-08-14) – 31 Μαΐου 1740 (51 ετών) 25 Φεβρουαρίου 1713 31 Μαΐου 1740 Γιος του Φρειδερίκου Α΄ Χοεντσόλερν Frederick William I of Prussia
Φρειδερίκος Β΄
24 Ιανουαρίου 1712 (1712-01-24) – 17 Αυγούστου 1786 (74 ετών) 31 Μαΐου 1740 17 Αυγούστου 1786 Γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄. Χοεντσόλερν Frederick II of Prussia
Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄
25 Σεπτεμβρίου 1744 (1744-09-25) – 16 Νοεμβρίου 1797 (53 ετών) 17 August 1786 16 Νοεμβρίου 1797 Ανιψιός του Φρειδερίκου Β΄. Εγγονός του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄. Χοεντσόλερν Frederick William II of Prussia
Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ΄
3 Ιουλίου 1770 (1770-07-03) – 7 Ιουνίου 1840 (69 ετών) 16 Νοεμβρίου 1797 7 Ιουνίου 1840 Γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β΄. Χοεντσόλερν Frederick William III of Prussia
Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄
15 Οκτωβρίου 1795 (1795-10-15) – 2 Ιανουαρίου 1861 (65 ετών) 7 Ιουνίου 1840 2 Ιανουαρίου 1861 Γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ΄. Πρόεδρος της Ένωσης της Ερφούρτης (1849–1850). Χοεντσόλερν Frederick William IV of Prussia
Γουλιέλμος Α΄
22 Μαρτίου 1797 (1797-03-22) – 9 Μαρτίου 1888 (90 ετών) 2 Ιανουαρίου 1861 9 Μαρτίου 1888 Αδελφός του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Δ΄ και γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ΄. Πρόεδρος της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας (1867–1871). Πρώτος Γερμανός Αυτοκράτορας. Χοεντσόλερν William I of Prussia
Φρειδερίκος Γ΄
18 Οκτωβρίου 1831 (1831-10-18) – 15 Ιουνίου 1888 (56 ετών) 9 Μαρτίου 1888 15 Ιουνίου 1888 Γιος του Γουλιέλμου Α΄. Γερμανός Αυτοκράτορας. Χοεντσόλερν Frederick III of Prussia
Γουλιέλμος Β΄
27 Ιανουαρίου 1859 (1859-01-27) – 4 Ιουνίου 1941 (82 ετών) 15 Ιουνίου 1888 9 Νοεμβρίου 1918
(παραιτήθηκε)
[5]
Γιος του Φρειδερίκου Γ΄. Τελευταίος Γερμανός Αυτοκράτορας και Βασιλιάς της Πρωσίας. Χοεντσόλερν William II of Prussia

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]