Σουδητία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα εδάφη της Σουδητίας (με μαύρο χρώμα) στο μεσοπόλεμο σε χάρτη της Τσεχίας. Η διένεξη ήταν στα βόρεια εδάφη.

Με την ονομασία Σουδητία (γερμ. Sudetenland, τσέχικα: Sudety ή pohraniční území, πολωνικά: Kraj Sudetów) φέρονται τα εδάφη της βόρειας Βοημίας και της Μοραβίας στη περιοχή των Σουδητικών ορέων (γερμ. Sudeten, τσέχικα: Sudety ή Krkonošsko-jesenická subprovincie, πολωνικά: Sudety) που εκτείνονται υπό μορφή τεράστιου πετάλου παρά τα σύνορα Τσεχοσλοβακίας και Πολωνίας.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ένοια της Σουδητίας και των Σουδητών Γεραμανών εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στα παλίσια του Βοημικού ζητήματος, δηλαδή του τσεχογερμανικού ανταγωνισμού.Ιστορικά οι Βοημικές χώρες, η σημερινή Τσεχία,κατοικούνταν από Τσέχους που διαβιούσαν στην πεδινή ενδοχώρα και τους Γερμανιούς που πλειοψηφούσαν στη ορεινή παραμεθόριο αλλά και σε πολλές πόλεις της ενδοχώρας όπως το Μπρνό και η Γίγλαβα ή Ίγκλαου.

Τα εδάφη αυτά αποτέλεσαν ιδιαίτερη περιοχή μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δια της Συνθήκης του Αγίου Γερμανού, του 1919, ενσωματώθηκαν στη Τσεχοσλοβακία, παρότι το μεγαλύτερο μέρος του γηγενούς πληθυσμού ήταν Γερμανοί.

Μετά την ανακήρυξη της τσεχοσλοβάκικης ανεξαρτησίας σχηματίστηκαν τέσσερεις γερμανικές επαρχίες οι οποίες στόχευαν στην ένωση με την Αυστρία που θα ενσωματόνονταν στην Γερμανία.

. Η περιοχή αυτή μετά τις εκλογές του Μαΐου του 1935 άρχισε να εξελίσσεται σε σημαντικό αντικείμενο διένεξης μεταξύ Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας που πήρε έντονες διαστάσεις από τους εκεί εγκατεστημένους Γερμανούς, καλούμενους Σουδήτες με την υποστήριξη των ναζί. Έτσι το 1938 οι διαπραγματευτές της Συμφωνίας του Μονάχου, υποχωρώντας στις αξιώσεις του Χίτλερ συμφώνησαν την παραχώρηση - προσάρτηση της Σουδητίας στη Γερμανία.

Τα εδάφη που αποσπάστηκανα πό τη Τσεχοσλοβακία προσαρτήθηκαν σε επαρχίες του Ράιχ ενώ το βόρειο τμήμα τους σχημάτισε τη νέα επαρχεία του Ράιχ , την επαρχεία της Σουδητίας.Διοικητής της και επικεφαλής του ναζιστικού κόμματος της επαρχείας τοποθετήθηκε ο κόνταντ Χένλαιν .Στην περιοχή παρέμεινε συμαντική τσέχικη μειονότητα από την οποία σταδικά αφαιρέθηκαν τα όποια πολιτικά και μειονοτικά δικαιώματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.54ος, σελ.390.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]