Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τυφοειδής πυρετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Τυφοειδής πυρετός, ή απλώς "τυφοειδής", είναι μία συνηθισμένη ασθένεια που εμφανίζεται παγκοσμίως. Μεταδίδεται από την κατανάλωση φαγητού ή νερού μολυσμένου με κόπρανα ατόμου που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, τα οποία περιέχουν το βακτήριο Salmonella enterica enterica, serovar Typhi. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη του βακτηρίου είναι οι 37 °C / 99 °F, δηλαδή η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος. Δεν θα πρέπει να συγχέεται ο "τυφοειδής πυρετός" με την εντελώς ασύνδετη ασθένεια που λέγεται "τύφος".

Η αιτία του τυφοειδούς πυρετού είναι η σαλμονέλα του τύφου. Ο άνθρωπος είναι η μόνη δεξαμενή της τυφικής σαλμονέλας. Η μετάδοση της γίνεται άνθρωπο με άνθρωπο έμμεσα ή άμεσα. Συνήθως άμεσα μεταδίδεται κυρίως με τα κόπρανα και τα ούρα και έμμεσα με τρόφιμα πάσης φύσης και με το νερό, αν και με το νερό μεταδίδεται μόνον όταν αυτό έχει μολυνθεί από κόπρανα. Τέλος η θεραπεία του τυφοειδούς πυρετού είναι η ξεκούραση στο κρεβάτι και υγιεινή δίαιτα. Η γενική προφύλαξη του ανθρώπου είναι να διαθέτει σωστά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για τα άτομα που κινδυνεύουν υπάρχει εμβόλιο.

Η επώαση της νόσου διαρκεί 10-14 μέρες. Διακρίνονται 4 στάδια της νόσου, καθένα από τα οποία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

  • Στάδιο ανόδου. Η νόσος αρχίζει βαθμιαία με προϊούσα κακοδιαθεσία και πυρετό, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ο ασθενής εμφανίζει επίσης ακαθόριστα κοιλιακά και γενικά ενοχλήματα. Σπάνια η έναρξη είναι απότομη με ρίγη και υψηλό πυρετό.
  • Στάδιο ακμής. Ο πυρετός φτάνει τους 39-40 β. Κελσίου και παρατηρείται θόλωση της διάνοιας και χαρακτηριστική απαθής έκφραση, βραδυκαρδία, ευαισθησία στο δεξιό λαγόνιο βόθρο, διόγκωση του σπλήνα και μερικές φορές διαρροϊκές κενώσεις κίτρινου χρώματος. Επίσης εμφανίζεται και η τυφική ροδάνθη στην κοιλιά και το κάτω μέρος του στήθους.
  • Το αμφίβιο στάδιο ή στάδιο των μεγάλων διακυμάνσεων του πυρετού, κατά το οποίο υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις του πυρετού και εξακολουθούν όλα τα συμπτώματα της νόσου. Είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο.
  • Το στάδιο καθόδου, κατά το οποίο υποχωρεί σιγά σιγά ο πυρετός και βελτιώνονται όλα τα συμπτώματα της νόσου.